Care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași

Suntem din ce în ce mai conștienți de ceea ce mâncăm și încercăm să facem alegeri cât mai sănătoase. De cele mai multe, scoatem total grăsimile din alimentația noastră, deși acest lucru nu este tocmai corect, după cum spun nutriționiștii. Descoperă care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași. Sfaturi utile în bucătărie.

ulei de măsline unul dintre acele tipuri de grăsimi sănătoase turnat dintr-o carafă într-o farfurie
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi / Shutterstock

Grăsimea, fie că vorbim despre cea vegetală sau despre cea de origine animală, este cea care dă gust bucatelor noastre. Nu ai vrea să mănânci doar preparate fade în fiecare zi din dorința de a fi sănătos, nu? Nici nu trebuie, pentru că există modalități în care poți include grăsimea în alimentația ta fără ca aceasta să îți facă rău sau te îngrașe.

Să luăm pe rând principalele alimente bogate în grăsimi și să explicăm cum poți găti cu ele astfel încât să nu ai probleme cu greutatea și nici cu sănătatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt principalele tipuri de grăsimi

Untul este cea mai folosită grăsime de origine animală, însă nu este singura. Untura, grăsimea de rață și de gâscă, seul de oaie sau untura de pește sunt folosite în diverse locuri ale lumii. Toate sunt pline de grăsimi saturate care periclitează sănătatea.

Le poți folosi din când în când, cât mai rar posibil, pentru a da gust mâncărurilor tale, dar nu îți face un obicei din asta.

Untul

Dacă ai întreba orice bucătar francez ce părere are despre unt ți-ar spune că este pentru mâncare cum este sângele pentru oameni. Adevărul este că preparatele au altă savoare atunci când este folosit untul. Doar că nutriționiștii recomandă să reducem sau să eliminăm consumul de unt din dieta noastră. Cum putem face să împăcăm și gustul și silueta?

Moderația este cheia. Nu trebuie să pui un pachet întreg de unt cu 82% grăsime atunci când sotezi niște legume.

Este suficientă o lingură de unt de calitate care va da aromă preparatului. De asemenea, îl poți adăuga la finalul procesului de preparare pentru ca gustul său să rămână mai intens.

Uleiul de măsline

Dieta mediteraneană în care uleiul de măsline este folosit din plin este una considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Și aici moderația este cheia, însă având în vedere că vorbim despre o grăsime de origine vegetală poți să folosești mai mult ulei de măsline în preparate tale.

Alege uleiul de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate. Ai grijă la produsele contrafăcute, pentru că acesta este unul dintre cele mai falsificate produse din lume.

Uleiul de canola

Uleiul de canola nu are aceeași aromă robustă ca uleiul de măsline, dar este o alternativă la grăsimile de origine animală.

Avantajul său este că rezistă la tratament termic la temperaturi foarte înalte și poate fi folosit la copt, prăjit sau sotat. Totuși trebuie să ai grijă să nu depășești punctul de fum pentru că va avea un gust destul de rău și îi vei distruge și proprietățile nutritive.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos a devenit destul de popular în ultimii ani, mai ales pentru că studiile au arătat că crește cantitatea de colesterol bun din organism. Este una dintre cele mai parfumate grăsimi vegetale, folosite în special în bucătăria asiatică.

Poți înlocui untul cu ulei de cocos, însă ai grijă că nu este tocmai cea mai sănătoasă dintre alternative. Când este consumat în exces crește colesterolul rău—LDL—, ceea ce duce la apariția bolilor de inimă. Folosește-l ocazional, doar pentru anumite rețete, fără să devină un aliment constant în dieta ta.

Uleiul de porumb

Uleiul de porumb intră în categoria grăsimilor vegetale foarte rafinate. În plus, trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a vedea dacă porumbul vine sau nu din soiuri modificate genetic.

Din punct de vedere strict culinar, uleiul de porumb aduce o aromă plăcută în alimentele în care este adăugat. Poate fi folosit la sotat prăjit, grătar sau copt.

Dacă este utilizat cu moderație poate avea și efecte benefice asupra sănătății datorită concentrației de steroli. Aceștia au capacitatea de a absorbi și scoate din organism colesterolul rău, LDL.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are o aromă blândă, foarte apropiată de cea a untului. În ceea ce privește versatilitatea se apropie de uleiul de măsline, putând fi folosit în același tip de produse.

De asemenea, are aceeași cantitate de grăsimi mononesaturate ca omologul său extras din măsline. În plus față de acesta conține luteină care ajută la îmbunătățirea vederii.

Alte variante de uleiuri pe care să le iei în considerare

Chiar dacă nu vei consuma în fiecare zi este bine să ai în casă o sticlă cu ulei de nuci sau cu ulei de palmier. Cel de nuci poate fi folosit pentru salate și are un conținut ridicat de grăsimi vegetale omega-3 fiind o variantă excelentă pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Uleiul de palmier are cel mai înalt punct de fum dintre toate uleiurile vegetale. Este excelent pentru orice tip de preparate prăjite și pentru sotat legume. Are o aromă de unt, ușor vegetală.

Un alt ulei pe care ar trebui să îl iei în considerare este cel de susan. Conține o cantitate mare de polifenoli, compuși care ajută la reglarea colesterolului. De asemenea, conține antioxidanți, care contribuie la reducerea radicalilor liberi și a stresului oxidativ responsabile pentru o mulțime de boli.

CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
(P) Cum îți protejezi produsele când trimiți colete în țară sau în străinătate
(P) Cum îți protejezi produsele când trimiți colete în țară sau în străinătate
(P) Cum îți protejezi produsele când trimiți colete în țară sau în străinătate
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide