Care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași

Suntem din ce în ce mai conștienți de ceea ce mâncăm și încercăm să facem alegeri cât mai sănătoase. De cele mai multe, scoatem total grăsimile din alimentația noastră, deși acest lucru nu este tocmai corect, după cum spun nutriționiștii. Descoperă care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași. Sfaturi utile în bucătărie.

ulei de măsline unul dintre acele tipuri de grăsimi sănătoase turnat dintr-o carafă într-o farfurie
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi / Shutterstock

Grăsimea, fie că vorbim despre cea vegetală sau despre cea de origine animală, este cea care dă gust bucatelor noastre. Nu ai vrea să mănânci doar preparate fade în fiecare zi din dorința de a fi sănătos, nu? Nici nu trebuie, pentru că există modalități în care poți include grăsimea în alimentația ta fără ca aceasta să îți facă rău sau te îngrașe.

Să luăm pe rând principalele alimente bogate în grăsimi și să explicăm cum poți găti cu ele astfel încât să nu ai probleme cu greutatea și nici cu sănătatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt principalele tipuri de grăsimi

Untul este cea mai folosită grăsime de origine animală, însă nu este singura. Untura, grăsimea de rață și de gâscă, seul de oaie sau untura de pește sunt folosite în diverse locuri ale lumii. Toate sunt pline de grăsimi saturate care periclitează sănătatea.

Le poți folosi din când în când, cât mai rar posibil, pentru a da gust mâncărurilor tale, dar nu îți face un obicei din asta.

Untul

Dacă ai întreba orice bucătar francez ce părere are despre unt ți-ar spune că este pentru mâncare cum este sângele pentru oameni. Adevărul este că preparatele au altă savoare atunci când este folosit untul. Doar că nutriționiștii recomandă să reducem sau să eliminăm consumul de unt din dieta noastră. Cum putem face să împăcăm și gustul și silueta?

Moderația este cheia. Nu trebuie să pui un pachet întreg de unt cu 82% grăsime atunci când sotezi niște legume.

Este suficientă o lingură de unt de calitate care va da aromă preparatului. De asemenea, îl poți adăuga la finalul procesului de preparare pentru ca gustul său să rămână mai intens.

Uleiul de măsline

Dieta mediteraneană în care uleiul de măsline este folosit din plin este una considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Și aici moderația este cheia, însă având în vedere că vorbim despre o grăsime de origine vegetală poți să folosești mai mult ulei de măsline în preparate tale.

Alege uleiul de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate. Ai grijă la produsele contrafăcute, pentru că acesta este unul dintre cele mai falsificate produse din lume.

Uleiul de canola

Uleiul de canola nu are aceeași aromă robustă ca uleiul de măsline, dar este o alternativă la grăsimile de origine animală.

Avantajul său este că rezistă la tratament termic la temperaturi foarte înalte și poate fi folosit la copt, prăjit sau sotat. Totuși trebuie să ai grijă să nu depășești punctul de fum pentru că va avea un gust destul de rău și îi vei distruge și proprietățile nutritive.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos a devenit destul de popular în ultimii ani, mai ales pentru că studiile au arătat că crește cantitatea de colesterol bun din organism. Este una dintre cele mai parfumate grăsimi vegetale, folosite în special în bucătăria asiatică.

Poți înlocui untul cu ulei de cocos, însă ai grijă că nu este tocmai cea mai sănătoasă dintre alternative. Când este consumat în exces crește colesterolul rău—LDL—, ceea ce duce la apariția bolilor de inimă. Folosește-l ocazional, doar pentru anumite rețete, fără să devină un aliment constant în dieta ta.

Uleiul de porumb

Uleiul de porumb intră în categoria grăsimilor vegetale foarte rafinate. În plus, trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a vedea dacă porumbul vine sau nu din soiuri modificate genetic.

Din punct de vedere strict culinar, uleiul de porumb aduce o aromă plăcută în alimentele în care este adăugat. Poate fi folosit la sotat prăjit, grătar sau copt.

Dacă este utilizat cu moderație poate avea și efecte benefice asupra sănătății datorită concentrației de steroli. Aceștia au capacitatea de a absorbi și scoate din organism colesterolul rău, LDL.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are o aromă blândă, foarte apropiată de cea a untului. În ceea ce privește versatilitatea se apropie de uleiul de măsline, putând fi folosit în același tip de produse.

De asemenea, are aceeași cantitate de grăsimi mononesaturate ca omologul său extras din măsline. În plus față de acesta conține luteină care ajută la îmbunătățirea vederii.

Alte variante de uleiuri pe care să le iei în considerare

Chiar dacă nu vei consuma în fiecare zi este bine să ai în casă o sticlă cu ulei de nuci sau cu ulei de palmier. Cel de nuci poate fi folosit pentru salate și are un conținut ridicat de grăsimi vegetale omega-3 fiind o variantă excelentă pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Uleiul de palmier are cel mai înalt punct de fum dintre toate uleiurile vegetale. Este excelent pentru orice tip de preparate prăjite și pentru sotat legume. Are o aromă de unt, ușor vegetală.

Un alt ulei pe care ar trebui să îl iei în considerare este cel de susan. Conține o cantitate mare de polifenoli, compuși care ajută la reglarea colesterolului. De asemenea, conține antioxidanți, care contribuie la reducerea radicalilor liberi și a stresului oxidativ responsabile pentru o mulțime de boli.

CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Parizer homemade. Rețetă de mezel preparat acasă, fără aditivi
Cartierul de lux cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit al doilea Dorobanţi
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Cartierul de "lux" cu drumuri de pământ şi fără utilităţi. Era numit "al doilea Dorobanţi"
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide