Care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași

Suntem din ce în ce mai conștienți de ceea ce mâncăm și încercăm să facem alegeri cât mai sănătoase. De cele mai multe, scoatem total grăsimile din alimentația noastră, deși acest lucru nu este tocmai corect, după cum spun nutriționiștii. Descoperă care sunt principalele tipuri de grăsimi și cum poți găti cu ele ca să nu te îngrași. Sfaturi utile în bucătărie.

ulei de măsline unul dintre acele tipuri de grăsimi sănătoase turnat dintr-o carafă într-o farfurie
Uleiul de măsline este unul dintre cele mai sănătoase surse de grăsimi / Shutterstock

Grăsimea, fie că vorbim despre cea vegetală sau despre cea de origine animală, este cea care dă gust bucatelor noastre. Nu ai vrea să mănânci doar preparate fade în fiecare zi din dorința de a fi sănătos, nu? Nici nu trebuie, pentru că există modalități în care poți include grăsimea în alimentația ta fără ca aceasta să îți facă rău sau te îngrașe.

Să luăm pe rând principalele alimente bogate în grăsimi și să explicăm cum poți găti cu ele astfel încât să nu ai probleme cu greutatea și nici cu sănătatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Care sunt principalele tipuri de grăsimi

Untul este cea mai folosită grăsime de origine animală, însă nu este singura. Untura, grăsimea de rață și de gâscă, seul de oaie sau untura de pește sunt folosite în diverse locuri ale lumii. Toate sunt pline de grăsimi saturate care periclitează sănătatea.

Le poți folosi din când în când, cât mai rar posibil, pentru a da gust mâncărurilor tale, dar nu îți face un obicei din asta.

Untul

Dacă ai întreba orice bucătar francez ce părere are despre unt ți-ar spune că este pentru mâncare cum este sângele pentru oameni. Adevărul este că preparatele au altă savoare atunci când este folosit untul. Doar că nutriționiștii recomandă să reducem sau să eliminăm consumul de unt din dieta noastră. Cum putem face să împăcăm și gustul și silueta?

Moderația este cheia. Nu trebuie să pui un pachet întreg de unt cu 82% grăsime atunci când sotezi niște legume.

Este suficientă o lingură de unt de calitate care va da aromă preparatului. De asemenea, îl poți adăuga la finalul procesului de preparare pentru ca gustul său să rămână mai intens.

Uleiul de măsline

Dieta mediteraneană în care uleiul de măsline este folosit din plin este una considerată una dintre cele mai sănătoase din lume. Și aici moderația este cheia, însă având în vedere că vorbim despre o grăsime de origine vegetală poți să folosești mai mult ulei de măsline în preparate tale.

Alege uleiul de măsline extravirgin, de cea mai bună calitate. Ai grijă la produsele contrafăcute, pentru că acesta este unul dintre cele mai falsificate produse din lume.

Uleiul de canola

Uleiul de canola nu are aceeași aromă robustă ca uleiul de măsline, dar este o alternativă la grăsimile de origine animală.

Avantajul său este că rezistă la tratament termic la temperaturi foarte înalte și poate fi folosit la copt, prăjit sau sotat. Totuși trebuie să ai grijă să nu depășești punctul de fum pentru că va avea un gust destul de rău și îi vei distruge și proprietățile nutritive.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos a devenit destul de popular în ultimii ani, mai ales pentru că studiile au arătat că crește cantitatea de colesterol bun din organism. Este una dintre cele mai parfumate grăsimi vegetale, folosite în special în bucătăria asiatică.

Poți înlocui untul cu ulei de cocos, însă ai grijă că nu este tocmai cea mai sănătoasă dintre alternative. Când este consumat în exces crește colesterolul rău—LDL—, ceea ce duce la apariția bolilor de inimă. Folosește-l ocazional, doar pentru anumite rețete, fără să devină un aliment constant în dieta ta.

Uleiul de porumb

Uleiul de porumb intră în categoria grăsimilor vegetale foarte rafinate. În plus, trebuie să citești cu atenție eticheta pentru a vedea dacă porumbul vine sau nu din soiuri modificate genetic.

Din punct de vedere strict culinar, uleiul de porumb aduce o aromă plăcută în alimentele în care este adăugat. Poate fi folosit la sotat prăjit, grătar sau copt.

Dacă este utilizat cu moderație poate avea și efecte benefice asupra sănătății datorită concentrației de steroli. Aceștia au capacitatea de a absorbi și scoate din organism colesterolul rău, LDL.

Uleiul de avocado

Uleiul de avocado are o aromă blândă, foarte apropiată de cea a untului. În ceea ce privește versatilitatea se apropie de uleiul de măsline, putând fi folosit în același tip de produse.

De asemenea, are aceeași cantitate de grăsimi mononesaturate ca omologul său extras din măsline. În plus față de acesta conține luteină care ajută la îmbunătățirea vederii.

Alte variante de uleiuri pe care să le iei în considerare

Chiar dacă nu vei consuma în fiecare zi este bine să ai în casă o sticlă cu ulei de nuci sau cu ulei de palmier. Cel de nuci poate fi folosit pentru salate și are un conținut ridicat de grăsimi vegetale omega-3 fiind o variantă excelentă pentru cei care suferă de boli cardiovasculare.

Uleiul de palmier are cel mai înalt punct de fum dintre toate uleiurile vegetale. Este excelent pentru orice tip de preparate prăjite și pentru sotat legume. Are o aromă de unt, ușor vegetală.

Un alt ulei pe care ar trebui să îl iei în considerare este cel de susan. Conține o cantitate mare de polifenoli, compuși care ajută la reglarea colesterolului. De asemenea, conține antioxidanți, care contribuie la reducerea radicalilor liberi și a stresului oxidativ responsabile pentru o mulțime de boli.

CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Ion Ţiriac, plan uriaş cu David Popovici! Miliardarul român a recunoscut totul. „Băi, Ţiriac, n-ai cum”
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide