Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Ți s-a întâmplat să desfaci o sticlă de băutură alcoolică și să nu o bei pe toată imediat? Descoperă și tu cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla. Ca să te bucuri cât mai mult de conținutul său trebuie să o păstrezi în anumite condiții.
Oricum, trebuie să știi că nu o poți bea alcoolul decât după o anumită perioadă de timp, după care își pierde din proprietăți.
Momentul în care alcoolul nu mai este bun bun de consum depinde de tipul său, dacă sticla a fost sau nu deschisă și de locul unde este păstrat. Unele dintre ele își vor schimba gustul, altele doar nu vor mai avea tăria alcoolică.
Cât timp mai poți consuma alcoolul după ce ai deschis sticla
Alcoolul este un produs destul de capricios. Vinul, de exemplu, va continua să se maturizeze chiar și în sticlă, să devină mai bun pe măsură ce trece timpul.
O sticlă de whisky va avea același gust indiferent dacă o bei acum sau peste 100 de ani, dar din momentul în care ai deschis-o se vor întâmpla niște procese care vor afecta iremediabil calitatea băuturii.
În primele săptămâni de la deschidere va fi chiar mai bun, dar pe măsură ce trece timpul, din cauza oxidării va fi de nebăut.
Află cât timp mai poți consuma anumite tipuri de alcool după ce ai deschis sticla fără ca gustul și tăria acestora să se piardă, potrivit LifeHacker.com.
Whiskey
Whiskey are o concentrație alcoolică mare și un conținut scăzut de zaharuri, ceea ce înseamnă că este destul de stabil. Nu trebuie să bei o sticlă întreagă de îndată ce ai deschis-o pentru că ai toate șansele să te bucuri de ea chiar și după doi ani.
Nici după două decenii nu vei păți nimic dacă consumi, însă se poate întâmplă să nu mai aibă gustul inițial. O parte din alcool se va evapora, iar aroma se va duce și ea.
Un caz aparte în reprezintă whiskeyul cu arome, care are o cantitate mai mare de zahăr în compoziție și, din această cauză, și o durată de viață mai scurtă.
Vodka
Vodka poate rezista și 10 ani de la deschidere. Singura problemă este că nu va mai avea același gust după câțiva ani și nici nici tăria nu va mai fi la fel. Sortimentele de vodka cu arome se vor strica după un timp mult mai scurt pentru că au mult zahăr în compoziție. Află mai multe despre cele mai cunoscute cocktailuri din lume. Le poți prepara chiar și tu acasă.
Rom
O sticlă de rom nedeschisă poate fi consumată și după sute de ani. Din momentul în care ai deschis dopul ai aproximativ șase luni să o consumi dacă vrei să te bucuri de același gust și tărie alcoolică. Dacă totuși nu o faci, verifică-i gustul și, dacă ți se pare bun, poți să bei și după o perioadă mai lungă de timp.
Gin
Ginul va avea un gust destul de rău după un an de la deschidere. Nu va fi periculos pentru sănătatea ta să îl bei, dar pur și simplu va mirosi într-un fel care te va face să renunți.
Brandy
Pentru că brandy este distilat din vin ai putea crede că trebuie băut în 2-3 zile de la deschidere. Adevărul este că ai la dispoziție aproximativ 6 luni, după care gustul va începe să i se schimbe.
Îl poți bea totuși și după 2-3 ani dacă nu te deranjează faptul că nu va mai avea aceeași aromă ca la început.
Tequila
Tequila va avea același gust timp de aproape un an de la deschidere. Nu contează că vorbim de tequilla de calitate superioară sau de branduri comune. Rezultatul este la fel.
Lichior
Lichiorul este o băutură alcoolică dulce și din cauza conținutului de zahăr nu va rezista mai mult de 1-2 ani. În cazul lui chiar nu îl vei mai putea bea deloc, pentru că devine periculos pentru sănătate. Cele care au în compoziție lapte au o viață chiar mai scurtă.
Cum poți prelungi durata de viața a alcoolului dacă ai deschis sticla
Sticlele de alcool trebuie păstrate în poziție verticală, astfel încât să nu intre în contact cu dopul. Acest lucru poate conduce la modificarea aromei, dar și la deteriorarea dopului, scrie Healthline.
Trebuie să ții cont de acest lucru. Un dop stricat va permite aerului să intre mai ușor, iar băutura se va oxida.
Caută un loc cât mai întunecat și mai rece pentru a păstra sticlele tale de alcool deschise. Dacă ai o cămară sau o pivniță ești norocos.
Pe măsură ce bei din sticlă mută cantitatea rămasă de alcool în sticle mai mici pentru a permite unei cantități cât mai mici de aer să rămână.