Lichior de gutui sau gutuiată. Rețetă de băutură rafinată și aromată
Dacă îți plac băuturile de casă din fructe și alcool, nu ezita să prepari și rețeta de lichior de gutui sau gutuiată. Este o rețetă de băutură rafinată și aromată și are o culoare tare plăcută.
Galerie foto
Gutuile sunt printre ultimele fructe care se coc toamna, dar și cele mai aromate și mai consistente. Sunt și foarte bogate în vitamine și minerale esențiale pentru buna funcționare a organismului și pentru sănătate. Consumate, proaspete, gutuile sunt un adevărat elixir pentru buna funcționare a ficatului. Iar pentru sezonul rece, se pot conserva sub formă de compot, gem, dulceață, peltea, dar și diferite băuturi. Consumate sub aceste forme gutuile pot fi adevărate stimulente pentru organism.
Gutuile mai pot fi adăugate și în deserturi, dar și în diferite mâncăruri cu carne sau fără carne. Descoperă aici și beneficiile consumului de gutui și de ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta. Iar în continuare vei descoperi lista completă de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de lichior de gutui sau gutuiată.
Ingrediente
Mod de preparare
Rețetele de lichior din fructe sau din alte ingrediente necesită mai multe etape de preparare. În prima etapă se pregătesc fructele și se pun la macerat cu zahărul. În a doua etapă se adaugă și alcoolul și se continuă macerarea fructelor la loc răcoros și ferit de lumină. Iar în a treia etapă se filtrează lichiorul și se îmbuteliază în sticle.
Cum prepari lichior de gutui sau gutuiată
Primul pas constă în pregătirea gutuilor care necesită spălare, secționare și curățare. Spală bine gutuile folosind partea abrazivă a buretelui de spălat vase pentru a te asigura că îndepărtezi tot puful de pe ele. Apoi le ștergi bine cu prosoape de hârtie absorbante. Le secționezi în jumătăți sau în sferturi și le îndepărtezi cotoarele. Coaja gutuilor nu o îndepărtezi decât dacă este deteriorată.
Descoperă aici și rețeta de lichior de mure pe care o poți prepara tot în această perioadă.
Taie gutuile în cuburi cât mai micuțe, pentru a beneficia din plin de seva lor. Stropește cuburile de gutui cu suc de lămâie proaspăt stors și adaugă-le într-un borcan de sticlă cât mai încăpător. Adaugă imediat și zahărul și amestecă-le bine cu acesta, pentru a preveni oxidarea lor.
Pune borcanul cu bucățile de gutui și zahărul la loc mai călduros și lasă-l acolo timp de 7-8 zile. Acoperă-l cu capacul, dar fără a-l închide ermetic. Mai agită borcanul pentru a se amesteca bine gutuile cu zahărul și a se forma mai rapid sirop, de 2-3 ori pe zi.
După ce s-a format sirop și zahărul s-a dizolvat complet, adaugă votca. Închide borcanul ermetic cu capacul din dotare și pune-l în cămară pentru cel puțin o lună.
Gutuile au o perioadă mai îndelungată de macerare, cam până la 3 luni, miezul lor fiind foarte tare. După această perioadă poți filtra deliciosul lichior de gutui sau gutuiată și îl îmbuteliezi în sticle.
Din categoria rețetelor de mâncare cu gutui, îți recomandăm să încerci și rețeta de pui cu gutui și ceapă caramelizată. Este o rețetă delicioasă și hrănitoare, cu arome de toamnă.
Galerie foto