Limonadă cu căpșuni, echilibrul perfect între dulce și acrișor
Limonada cu căpșuni este una dintre acele băuturi de care ai nevoie când temperaturile de afară sunt mult prea ridicate. Combinația gustul dulce al căpșunilor cu note acrișoare ale lămâilor este tot ce ai nevoie pentru a te răcori.
Secretul acestei limonade cu căpșuni este că fructele sunt lăsate la macerat la rece pentru o perioadă de timp astfel încât aromele să aibă timp să se combine, iar zahărul să se topească. Vei obține un concentrat pe care îl poți ține la frigider pentru câteva zile. Vei putea face limonadă ori de câte ori vrei să bei ceva bun doar adăugând apă plată sau apă minerală.
La final poți să mai adaugi atât bucăți de căpșuni, cât și felii de lămâie pentru a le intensifica aroma. Poți pune chiar și câteva felii de limetă, dacă vrei un plus de aromă.
Ingrediente
Pentru că vei folosi de la lămâi și cojile este nevoie să alegi fructe obține prin agricultura ecologică care nu au fost tratate cu substanțe toxice ce pot să îți afecteze sănătatea. Spală-le foarte bine înainte de a le folosi și apoi șterge-le cu un prosop de hârtie pentru a elimina toată apa.
Descoperă mai multe și despre beneficiile consumului de căpșuni.
Căpșunile trebuie să fie foarte bine coapte, fără să fie moi. Ai nevoie de toată aroma și dulceața pe care aceste fructe o au la maturitate. Ai grijă să nu aibă urme de mucegai, de lovituri sau pete.
Mod de preparare
Într-un castron mare de ceramică sau de plastic se amestecă zahărul cu căpșunile cu zahăr granulat și coaja de lămâie. Se dă compoziția la frigider, amestecând cu o spatulă de silicon la fiecare 30 de minute, până când fructele s-au macerat și zahărul s-a dizolvat complet, aproximativ 1 oră. Se dă la frigider și sucul de lămâie într-un vas acoperit.
Când căpșunile și coaja de lămâie s-au macerat, se adaugă sucul de lămâie și 355 ml de apă. Se mai lasă la frigider pentru încă 30 de minute. Apoi se strecoară printr-o sită cu plasă fină sau printr-o bucată de pânză într-un recipient din sticlă sau ceramică. Se acoperă și se pune la frigider până când este gata de utilizare.
Pentru servire se toarnă concentratul într-un ulcior mare. Se amestecă cu 5 căni de apă rece și se ornează cu felii de lămâie și felii de căpșuni, dacă se folosesc. Se poate mai multă apă dacă se dorește o limonadă mai diluată. Se servește cu gheață.
Ce ingrediente pot fi înlocuite
Această limonadă mai poate fi preparată și cu alte fructe de pădure: zmeură, mure, afine. Va trebui doar să folosești mai mult zahăr sau îndulcitor natural, după caz, dacă acestea sunt prea acre pentru gustul tău.
Dacă vrei ca limonada ta să fie dietetică, poți înlocui zahărul cu miere sau cu îndulcitor natural cum sunt extractul de stevia sau xilitholul. Vei face substituția după cum recomandă producătorul pe etichetă.