Ce să nu gătești niciodată la instant pot
Oala sub presiune, pe care mamele noastre o mai numeau și ”oala minune”, este într-adevăr salvatoare. Acum există variante și mai moderne, cu multe funcții, care te ajută să gătești chiar dacă nu ești neapărat pasionată. Hai să aflăm împreună ce să nu gătești niciodată la instant pot.
Un ”instant pot” salvează timp. Sunt, totuși, anumite preparate pe care nu ar trebui să le gătești niciodată într-o astfel de oală.
Ce să nu gătești niciodată la instant pot
Instant pot este un gadget pe care aleg să îl cumpere tot mai mulți pentru că salvează timp și poate fi folosit foarte ușor pentru o mulțime feluri de mâncare, potrivit Huffpost.com.
Poți face aproape orice, de la supe la deserturi, fără prea mari bătăi de cap. Are însă niște limite. Ca să nu faci încercări care să îți consume și ingredientele și timpul îți spunem noi ce să nu gătești în instant pot.
Friptură (ca pe grătar)
Ca să faci o friptură perfectă ai nevoie de carne de calitate, de răbdare și de o temperatură înaltă. Multicookerele de tip instant pot nu pot îndeplini această ultimă cerință.
Fundul vasului nu se încinge suficient de tare astfel încât să obții o culoare perfectă a fripturii și nici să fie la final suculentă la interior și crocantă la exterior.
Vezi cum poți face cea mai bună friptură de vită la cuptor.
Carne de vită (ca la cuptor)
Chiar dacă aparatele de tip instant pot au capacitatea de a frăgezi carnea, dacă vrei să obții o friptură perfectă nu vei putea, mai ales dacă gătești o bucată de dimensiuni mari. Carnea nu se poate găti uniform pe toată suprafața sau la interior. Aparatul folosește aburi ceea ce va face ca bucata ta de carne de vită să se gătească prea mult.
Pâine de mălai
La instant pot ai posibilitatea de a face și diverse tipuri de produse de panificație, doar că din cauza modului în care căldura circulă prin vas nu este potrivit pentru toate produsele. Pâinea de mălai este un exemplu. La final vei avea un produs mult prea dens și aproape umed.
Află cum poți să prepari pâine de casă fără frământare.
Brownies
Brownies sau negresele trebuie să fie moi la interior, cu o glazură crocantă. Instant pot nu poate face acest lucru pentru că gătește cu ajutorul aburilor, iar brownies au nevoie de aer cald.
Tocănițe gătite slow
Majoritatea aparatelor de tip instant pot au și funcția de slow cook, totuși le lipsește ceva: un vas din ceramică. Elementele care asigură temperatura se află în partea de jos a aparatului, iar materialul din care este realizat, oțel inoxidabil, este mai subțire decât ceramica din care sunt realizare slow cookerele clasice.
Îți oferim și noi o rețetă delicioasă de tocăniță de pui cu legume la grill.
Tofu crocant
Instant pot prepară alimentele cu ajutorul aburilor. Dacă încerci să gătești ceva cu crustă sau crocant la exterior nu prea ai șanse. Este și cazul brânzei tofu.
Dacă vrei să fie moale la interior, iar pe deasupra să aibă o pojghiță fină, cu o textură mai crocantă, nu ai să reușești. Unele aparate au accesorii speciale care te ajută să faci acest lucru, dar care se pot cumpăra separat.
Risotto
Risotto este un preparat destul de pretențios. Ai nevoie să respecți toți pașii pentru ca la final să ai o mâncare delicată, cremoasă și aromată. În Instant pot nu vei putea face acest lucru, așa încât mai bine urmezi calea clasică.
Paste
Granița dintre un preparat cu paste gătit corect și unul stricat este foarte fină. Dacă sunt gătite prea mult își pierd din textură și devin o pastă lipicioasă pe care cu greu o vei putea consuma.
La instant pot nu doar că se vor găti mai mult decât este cazul, dar nici nu poți să amesteci în preparat așa cum ar trebui dacă vrei să iasă delicios. Totuși, aparatul instant pot te poate ajuta să faci sosuri mai complexe cum este cel bolognez.