Chifle cu piure de dovleac, în formă de dovleac
Pentru că dovlecii sunt vedetele toamnei, iar rețetele cu dovleac sunt la mare căutare, îți recomandăm să-ți surprinzi familia preparând o rețetă de chifle cu piure de dovleac.
Galerie foto
Dovleacul, este un aliment foarte des folosit, atât la deserturi, cât și la preparate sărate. Cea mai des preparată rețetă este cea de plăcinte cu dovleac. Însă nici rețeta de supă cremă nu este mai prejos. Este simplă de preparat, este gustoasă și cremoasă, dar și frumos colorată. Este adorată chiar și de copii.
Vezi aici cum se prepară rețeta de supă cremă de dovleac, plină de savoare și culoare. Este o supă foarte cremoasă, plăcut aromată și are una dintre cele mai plăcute culori ale toamnei. Miezul dovleacului este ideal de adăugat și în diferite aluaturi, pentru a le oferi culori și texturi deosebite. Un exemplu ți-l oferim în rețeta chiflelor pe care o poți urmări mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a frământa aluatul pentru chifle, este necesară pregătirea dovleacului plăcintar. Taie dovleacul în felii mai mici și îndepărtează partea cu semințe și coaja. Apoi răzuiește miezul dovleacului și pune-l la călit într-o tigaie adâncă în care ai adăugat uleiul. Amestecă dovleacul în uleiul înfierbântat până când se pătrunde bine. Adaugă sare, apoi pasează bine dovleacul și lasă-l se tempereze ușor.
Cum prepari chifle cu piure de dovleac
Trece făina prin sită într-un bol de frământare. Creează o adâncitură la mijlocul ei și pune acolo drojdia amestecată cu zahărul și puțină apă caldă. Lasă maiaua de drojdie să se activeze până când se formează multe bule de aer la suprafață. Apoi, adaugă dovleacul răzuit și ușor cald. Amestecă bine ingredientele de la mijlocul bolului cu făina, picurând câte puțin și din apa caldă.
Frământă aluatul din bol până când devine consistent și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit timp de o oră. După ce aluatul s-a dospit și și-a dublat volumul, împarte-l în 8-10 părți. Modelează fiecare parte de aluat în formă sferică. Cu ajutorul unor sfori de bucătărie leagă fiecare bilă de aluat în șase sau opt secțiuni. Astfel vei da formă de dovleac chiflelor.
Pune chiflele în tava unsă cu puțin ulei, acoperă-le cu un ștergar curat. Mai lasă-le să se dezvolte timp de 20-30 de minute. Cu 10-12 minute înainte de a le introduce la cuptor, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.
Unge chiflele cu gălbenuș de ou diluat cu puțin lapte și pune tava în cuptorul încălzit. Coace minunatele chifle cu piure de dovleac, în formă de dovleac pentru 30-35 de minute, la la 180 de grade Celsius. După coacere, îndepărtează sforile de legătură tăindu-le cu vârful unei forfecuțe. Decorează-le cu batoane mici de scorțișoară în loc de codițe. Iar dacă le dorești dulci, poți presăra zahăr pudră peste ele. Sau, poți prepara o rețetă de chifle pufoase cu stafide și miere, perfecte pentru momentele dulci din zi.
Galerie foto