Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 18 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Doar că vremea nu ne permite decât pentru perioade scurte să o preparăm în acest mod sau nu avem mereu dispoziția necesară să folosim grill-ul electric în casă. Pentru astfel de situații, îți propunem să încerci și varianta la cuptor. Iată cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Publicat: 10 iulie 2022, 18:01 / Actualizat: 17 august 2022, 13:33
O bucată de carne de vită la cuptor, feliată pe un tocător, alături de sosuri condimente și roșii.
Galerie foto

Galerie foto

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei / Shutterstock

Pentru a te bucura de cea mai bună friptură de vită la cuptor ai nevoie de o tigaie de fontă, un termometru pentru carne și câteva sfaturi simple. Descoperă mai jos câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții un preparat suculent, cu aromă intensă.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună friptură de vită la cuptor

Primul pas este să pui bucata de carne în tigaia încinsă. Această metodă se potrivește pentru orice fel de parte a cărnii, însă este recomandat să folosești bucăți mai mari. Dacă totuși ai porțiuni tăiate mai subțire este suficient să le gătești mai puțin pentru a obține friptura perfectă. Vei obține un preparat suculent, cu o culoare perfectă, crocant la exterior.

Cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită

Dacă vrei să știi cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită în funcție de zona anatomică de proveniență, iată care sunt acestea:

  • Antricot, cu os sau fără – bucată de carne mai grasă, provenită din zona coastelor, potrivită pentru a pregăti o tocăniță, gătită lent, eventual la slow cooker sau cuptor;
  • Vrăbioara provine de pe spatele vitei, de lângă pulpe – carne slabă, foarte aromată, potrivită pentru a fi gătită lent, la cuptor;
  • Mușchiul este o carne de vită de calitate superioară, fragedă – se poate prepara atât la tigaie, cât și la grătar;
  • Pieptul (din partea inferioară, de sub gât și este o carne împănată cu grăsime, cu o textură mai rigidă) – trebuie gătită lent și este potrivit pentru ciorbe, supe sau tocănițe;
  • Rasolul – provine de pe picioarele vitei și este un tip de carne mai tare, care trebuie gătită lent, se folosește la ciorbe și tocănițe;
  • Coastele – tip de carne de vită cu aromă aparte, foarte potrivite pentru friptură la cuptor.
Citește și

Temperatura cărnii

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu 20-30 de minute înainte de a pune în tigaie. Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C.

Condimentarea

Când carnea ajunge la temperatura camerei, presară pe ambele părți sare și piper. După ce ai pus-o în tigaie adaugă rozmarin proaspăt, usturoi și arpagic. Acestea nu vor aromatiza doar carnea, ci și uleiul, devenind un sos delicios. Descoperă și pașii care trebuie urmați pentru cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.

Rumenirea în tigaie

Înainte de a pune carnea, încinge tigaia foarte bine. Apoi adaugă 2 lingurițe de ulei. Pune carnea și las-o câte 3 minute pe fiecare parte. În felul acesta vei obține o crustă închisă la culoare, caramelizată.

Coacerea în cuptor

Pune carnea în cuptor și las-o între 3 și 10 minute dacă vrei o friptură în sânge. Dacă o vrei o friptură medium rare mai las-o încă 3-6 minute. Carnea ar trebui să aibă în centru în jur de 60°C.

Odihna

Chiar dacă vrei să mănânci cât mai repede friptura trebuie să ai răbdare. Este foarte important să lași carnea să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor dacă vrei să rămână suculentă. Scoate-o din vasul în care s-a gătit pe un tocător și las-o cel puțin jumătate din timpul în care a fost la cuptor.

Porționarea fripturii

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când se gătește fruptura de vită la cuptor este tăierea greșită. După ce s-a răcit, folosind un cuțit bine ascuțit trebuie să o tai perpendicular sau invers față de direcția fibrelor musculare. Atlfel, vei avea în farfurie o carne cu o textură gumoasă, de care nu te vei bucura.

Cea mai bună friptură de vită la cuptor

Dacă ți-am stârnit interesul și te simți pregătita să încingi cuptorul, îți oferim o rețetă de friptură de vită la cuptor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o rețetă delicioasă.

Friptură de vită – Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • Sare
  • Piper
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi (cu tot cu foi)
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt.

Friptură de vită – Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tigaie pe foc mediu. Se asezoneză carnea de vită cu sare și piper pe ambele părți. Se adaugă uleiul în tigaie, apoi carnea, usturoiul și rozmarinul și se lasă până capătă culoarea maro închis.

În cazul în care bucăta de carne are o grosime mai mare de 2 centimetri, se lasă câte 3 minute pe fiecare parte, dacă este mai subțire, este suficient câte 1 minut pe fiecare parte.

Apoi, se pune tigaia la cuptor și se coace 3-6 minute. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă 5 minute înainte de a se felia.

Dacă îți place să te bucuri de friptura preferată alături de un sos, îți oferim și 7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
tavă cu musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor
Musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor. Cea mai rapidă rețetă
Musaca de dovlecei cu carne tocată la cuptor. Cea mai rapidă rețetă
cartofii în folie de aluminiu scoși de la cuptor
Galerie foto
De ce nu e recomandat să coci cartofi în folie de aluminiu. Ce spun specialiștii
De ce nu e recomandat să coci cartofi în folie de aluminiu. Ce spun specialiștii
farfurie cu vinete umplute cu carne
Vinete umplute cu carne. Combinația perfectă de arome inspirată de gastronomia orientală
Vinete umplute cu carne. Combinația perfectă de arome inspirată de gastronomia orientală
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Muffins fantezie sub forme de dovleci pe un platou negru, alături de un borcan cu jeleu și un cuțit
08:47
Muffins fantezie sub forme de dovleci Muffins fantezie sub forme de dovleci
Dulceața de ardei iute pe un sandviș cu brânză
07:44
Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi
O farfurie cu salata franțuzească de cartofi, presărată cu ierburi aromatice
06:35
Salata franțuzească de cartofi, cea mai aromată garnitură Salata franțuzească de cartofi, cea mai aromată garnitură
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
27 septembrie, 08:57
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
27 septembrie, 08:17
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Borcan cu tocănița de roșii și ardei pentru iarnă
27 septembrie, 06:05
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
26 septembrie, 09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
26 septembrie, 08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
1
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
2
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Pentru că se apropie sezonul rece, iar acesta vine la pachet și cu viroze și răceli, asigură-ți cămara și cu ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Este un adevărat elixir...
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
3
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Pentru că s-a răcorit afară și poți aprinde cuptorul în voie, este vremea să dai start preparării aluaturilor de casă. Începe cu rețeta de batoane cu mac și susan, desertul copilăriei...
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
4
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Dacă adori gustul și aroma perelor de toamnă, nu ezita să le incluzi și în deserturi spectaculoase. Îți oferim în acest scop o rețetă de chec cu ciocolată și pere. Este...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
5
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2022. Vărsătorii se simt mai aproape de persoana iubită. Află ce îți rezervă astrele

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2022. Vărsătorii se simt mai aproape de persoana iubită. Află ce îți rezervă astrele

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2022. Vărsătorii se simt mai aproape de persoana iubită. Află ce îți rezervă astrele
A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final pe ele

A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final pe ele

A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final pe ele
Noi detalii despre starea Anamariei Prodan, după bătaia cu Laurențiu Reghecampf! Ce daune fizice a mai suferit impresara

Noi detalii despre starea Anamariei Prodan, după bătaia cu Laurențiu Reghecampf! Ce daune fizice a mai suferit impresara

Noi detalii despre starea Anamariei Prodan, după bătaia cu Laurențiu Reghecampf! Ce daune fizice a mai suferit impresara
VIDEO Reacția lui Laurențiu Reghecampf când a văzut că e filmată bătaia. S-a dus la finul lor și ce a urmat abia acum s-a aflat

VIDEO Reacția lui Laurențiu Reghecampf când a văzut că e filmată bătaia. S-a dus la finul lor și ce a urmat abia acum s-a aflat

VIDEO Reacția lui Laurențiu Reghecampf când a văzut că e filmată bătaia. S-a dus la finul lor și ce a urmat abia acum s-a aflat
Alfonso Herrera apare alături de Ana de la Reguera într-o nouă producție. Fostul star RBD s-ar fi despărțit de soția sa pentru a fi împreună cu celebra vedetă

Alfonso Herrera apare alături de Ana de la Reguera într-o nouă producție. Fostul star RBD s-ar fi despărțit de soția sa pentru a fi împreună cu celebra vedetă

Alfonso Herrera apare alături de Ana de la Reguera într-o nouă producție. Fostul star RBD s-ar fi despărțit de soția sa pentru a fi împreună cu celebra vedetă
Strategia simplă prin care poți reduce consumul de alcool, potrivit experților. Ce soluție au propus

Strategia simplă prin care poți reduce consumul de alcool, potrivit experților. Ce soluție au propus

Strategia simplă prin care poți reduce consumul de alcool, potrivit experților. Ce soluție au propus
Chiftele cu mozzarella în crustă de bacon

Chiftele cu mozzarella în crustă de bacon

Chiftele cu mozzarella în crustă de bacon
YSL Show, cea mai așteptată defilare de la Paris Fashion Week. Care sunt trend-urile pentru 2023 și ce articole sunt vedetele sezonului

YSL Show, cea mai așteptată defilare de la Paris Fashion Week. Care sunt trend-urile pentru 2023 și ce articole sunt vedetele sezonului

YSL Show, cea mai așteptată defilare de la Paris Fashion Week. Care sunt trend-urile pentru 2023 și ce articole sunt vedetele sezonului
fresh
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
închide