Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 18 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Doar că vremea nu ne permite decât pentru perioade scurte să o preparăm în acest mod sau nu avem mereu dispoziția necesară să folosim grill-ul electric în casă. Pentru astfel de situații, îți propunem să încerci și varianta la cuptor. Iată cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Publicat: 10 iulie 2022, 18:01 / Actualizat: 17 august 2022, 13:33
O bucată de carne de vită la cuptor, feliată pe un tocător, alături de sosuri condimente și roșii.
Galerie foto

Galerie foto

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei / Shutterstock

Pentru a te bucura de cea mai bună friptură de vită la cuptor ai nevoie de o tigaie de fontă, un termometru pentru carne și câteva sfaturi simple. Descoperă mai jos câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții un preparat suculent, cu aromă intensă.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună friptură de vită la cuptor

Primul pas este să pui bucata de carne în tigaia încinsă. Această metodă se potrivește pentru orice fel de parte a cărnii, însă este recomandat să folosești bucăți mai mari. Dacă totuși ai porțiuni tăiate mai subțire este suficient să le gătești mai puțin pentru a obține friptura perfectă. Vei obține un preparat suculent, cu o culoare perfectă, crocant la exterior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită

Dacă vrei să știi cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită în funcție de zona anatomică de proveniență, iată care sunt acestea:

  • Antricot, cu os sau fără – bucată de carne mai grasă, provenită din zona coastelor, potrivită pentru a pregăti o tocăniță, gătită lent, eventual la slow cooker sau cuptor;
  • Vrăbioara provine de pe spatele vitei, de lângă pulpe – carne slabă, foarte aromată, potrivită pentru a fi gătită lent, la cuptor;
  • Mușchiul este o carne de vită de calitate superioară, fragedă – se poate prepara atât la tigaie, cât și la grătar;
  • Pieptul (din partea inferioară, de sub gât și este o carne împănată cu grăsime, cu o textură mai rigidă) – trebuie gătită lent și este potrivit pentru ciorbe, supe sau tocănițe;
  • Rasolul – provine de pe picioarele vitei și este un tip de carne mai tare, care trebuie gătită lent, se folosește la ciorbe și tocănițe;
  • Coastele – tip de carne de vită cu aromă aparte, foarte potrivite pentru friptură la cuptor.
Citește și

Temperatura cărnii

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu 20-30 de minute înainte de a pune în tigaie. Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C.

Condimentarea

Când carnea ajunge la temperatura camerei, presară pe ambele părți sare și piper. După ce ai pus-o în tigaie adaugă rozmarin proaspăt, usturoi și arpagic. Acestea nu vor aromatiza doar carnea, ci și uleiul, devenind un sos delicios. Descoperă și pașii care trebuie urmați pentru cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.

Rumenirea în tigaie

Înainte de a pune carnea, încinge tigaia foarte bine. Apoi adaugă 2 lingurițe de ulei. Pune carnea și las-o câte 3 minute pe fiecare parte. În felul acesta vei obține o crustă închisă la culoare, caramelizată.

Coacerea în cuptor

Pune carnea în cuptor și las-o între 3 și 10 minute dacă vrei o friptură în sânge. Dacă o vrei o friptură medium rare mai las-o încă 3-6 minute. Carnea ar trebui să aibă în centru în jur de 60°C.

Odihna

Chiar dacă vrei să mănânci cât mai repede friptura trebuie să ai răbdare. Este foarte important să lași carnea să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor dacă vrei să rămână suculentă. Scoate-o din vasul în care s-a gătit pe un tocător și las-o cel puțin jumătate din timpul în care a fost la cuptor.

Porționarea fripturii

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când se gătește fruptura de vită la cuptor este tăierea greșită. După ce s-a răcit, folosind un cuțit bine ascuțit trebuie să o tai perpendicular sau invers față de direcția fibrelor musculare. Atlfel, vei avea în farfurie o carne cu o textură gumoasă, de care nu te vei bucura.

Cea mai bună friptură de vită la cuptor

Dacă ți-am stârnit interesul și te simți pregătita să încingi cuptorul, îți oferim o rețetă de friptură de vită la cuptor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o rețetă delicioasă.

Friptură de vită – Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • Sare
  • Piper
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi (cu tot cu foi)
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt.

Friptură de vită – Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tigaie pe foc mediu. Se asezoneză carnea de vită cu sare și piper pe ambele părți. Se adaugă uleiul în tigaie, apoi carnea, usturoiul și rozmarinul și se lasă până capătă culoarea maro închis.

În cazul în care bucăta de carne are o grosime mai mare de 2 centimetri, se lasă câte 3 minute pe fiecare parte, dacă este mai subțire, este suficient câte 1 minut pe fiecare parte.

Apoi, se pune tigaia la cuptor și se coace 3-6 minute. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă 5 minute înainte de a se felia.

Dacă îți place să te bucuri de friptura preferată alături de un sos, îți oferim și 7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Mâncare de spanac cu usturoi într-un bol, alături de lingură, o solniță și frunze de spanac
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Hummus cu usturoi copt în bol, alături de lipii și usturoi proaspăt
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Hummus cu usturoi copt. Rețeta unui preparat cremos și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
idee de rețete cu ton din conservă
06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
05:47
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Penne cu sos pesto și mazăre în farfurie, decorate cu semințe de pin și frunze de busuioc
19 martie, 08:10
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
Porție de curry de năut cu legume
19 martie, 08:10
Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare
maqluba servită pe o farfurie albă
19 martie, 08:10
Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu Maqluba. Orez cu carne și legume, mâncarea spectaculoasă a Orientului Mijlociu
Torta della Nonna servit pe un suport special
18 martie, 07:54
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
fattoush servită într-o farfurie mare, albă
18 martie, 05:56
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Papricaș de vită. Un preparat clasic al bucătăriei ungurești
Tremur de când am auzit. Cum a fost ademenit de colegi un elev de 16 ani, în fața școlii din Colentina, înainte să fie pus la pământ, lovit și înjunghiat
"Tremur de când am auzit". Cum a fost ademenit de colegi un elev de 16 ani, în fața școlii din Colentina, înainte să fie pus la pământ, lovit și înjunghiat
"Tremur de când am auzit". Cum a fost ademenit de colegi un elev de 16 ani, în fața școlii din Colentina, înainte să fie pus la pământ, lovit și înjunghiat
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi. „Stăteam împreună tot timpul”
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi. „Stăteam împreună tot timpul”
Milionarul român care a avut o aventură cu soţia prietenului său, după ce a botezat copilul celor doi. „Stăteam împreună tot timpul”
Ce pensie va încasa Dan Bittman după cariera în muzică. Suma este de necrezut
Ce pensie va încasa Dan Bittman după cariera în muzică. Suma este de necrezut
Ce pensie va încasa Dan Bittman după cariera în muzică. Suma este de necrezut
Kerem Bürsin și Melisa Sabancı Tapan s-au despărțit. Ce arată publicațiile din Turcia
Kerem Bürsin și Melisa Sabancı Tapan s-au despărțit. Ce arată publicațiile din Turcia
Kerem Bürsin și Melisa Sabancı Tapan s-au despărțit. Ce arată publicațiile din Turcia
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
Codurile secrete folosite de adolescenți pentru a comunica. Ce înseamnă când copilul tău trimite mesajul CD9
Spaghete cu pesto de urzici. O explozie de vitamine și savoare
Spaghete cu pesto de urzici. O explozie de vitamine și savoare
Spaghete cu pesto de urzici. O explozie de vitamine și savoare
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Obiceiuri sănătoase de igienă dentară care trebuie învățate devreme
Kanye West plănuiește să se mute în Europa pentru un nou început, întrucât se simte neînțeles în SUA. Rapperul ia în considerare și România
Kanye West plănuiește să se mute în Europa pentru un nou început, întrucât se simte „neînțeles” în SUA. Rapperul ia în considerare și România
Kanye West plănuiește să se mute în Europa pentru un nou început, întrucât se simte „neînțeles” în SUA. Rapperul ia în considerare și România
Ce poate semnala pofta de sărat. Motivele pentru care corpul cere mai multă sare
Ce poate semnala pofta de sărat. Motivele pentru care corpul „cere” mai multă sare
Ce poate semnala pofta de sărat. Motivele pentru care corpul „cere” mai multă sare
fresh
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor

Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor

Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor

Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia

Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia

Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză

Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză

Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare

Curry de năut cu legume. Rețetă de post, gustoasă și hrănitoare

Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat

Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
închide