Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 18 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Doar că vremea nu ne permite decât pentru perioade scurte să o preparăm în acest mod sau nu avem mereu dispoziția necesară să folosim grill-ul electric în casă. Pentru astfel de situații, îți propunem să încerci și varianta la cuptor. Iată cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Publicat: 10 iulie 2022, 18:01 / Actualizat: 17 august 2022, 13:33
O bucată de carne de vită la cuptor, feliată pe un tocător, alături de sosuri condimente și roșii.
Galerie foto

Galerie foto

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei / Shutterstock

Pentru a te bucura de cea mai bună friptură de vită la cuptor ai nevoie de o tigaie de fontă, un termometru pentru carne și câteva sfaturi simple. Descoperă mai jos câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții un preparat suculent, cu aromă intensă.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună friptură de vită la cuptor

Primul pas este să pui bucata de carne în tigaia încinsă. Această metodă se potrivește pentru orice fel de parte a cărnii, însă este recomandat să folosești bucăți mai mari. Dacă totuși ai porțiuni tăiate mai subțire este suficient să le gătești mai puțin pentru a obține friptura perfectă. Vei obține un preparat suculent, cu o culoare perfectă, crocant la exterior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită

Dacă vrei să știi cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită în funcție de zona anatomică de proveniență, iată care sunt acestea:

  • Antricot, cu os sau fără – bucată de carne mai grasă, provenită din zona coastelor, potrivită pentru a pregăti o tocăniță, gătită lent, eventual la slow cooker sau cuptor;
  • Vrăbioara provine de pe spatele vitei, de lângă pulpe – carne slabă, foarte aromată, potrivită pentru a fi gătită lent, la cuptor;
  • Mușchiul este o carne de vită de calitate superioară, fragedă – se poate prepara atât la tigaie, cât și la grătar;
  • Pieptul (din partea inferioară, de sub gât și este o carne împănată cu grăsime, cu o textură mai rigidă) – trebuie gătită lent și este potrivit pentru ciorbe, supe sau tocănițe;
  • Rasolul – provine de pe picioarele vitei și este un tip de carne mai tare, care trebuie gătită lent, se folosește la ciorbe și tocănițe;
  • Coastele – tip de carne de vită cu aromă aparte, foarte potrivite pentru friptură la cuptor.
Citește și

Temperatura cărnii

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu 20-30 de minute înainte de a pune în tigaie. Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C.

Condimentarea

Când carnea ajunge la temperatura camerei, presară pe ambele părți sare și piper. După ce ai pus-o în tigaie adaugă rozmarin proaspăt, usturoi și arpagic. Acestea nu vor aromatiza doar carnea, ci și uleiul, devenind un sos delicios. Descoperă și pașii care trebuie urmați pentru cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.

Rumenirea în tigaie

Înainte de a pune carnea, încinge tigaia foarte bine. Apoi adaugă 2 lingurițe de ulei. Pune carnea și las-o câte 3 minute pe fiecare parte. În felul acesta vei obține o crustă închisă la culoare, caramelizată.

Coacerea în cuptor

Pune carnea în cuptor și las-o între 3 și 10 minute dacă vrei o friptură în sânge. Dacă o vrei o friptură medium rare mai las-o încă 3-6 minute. Carnea ar trebui să aibă în centru în jur de 60°C.

Odihna

Chiar dacă vrei să mănânci cât mai repede friptura trebuie să ai răbdare. Este foarte important să lași carnea să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor dacă vrei să rămână suculentă. Scoate-o din vasul în care s-a gătit pe un tocător și las-o cel puțin jumătate din timpul în care a fost la cuptor.

Porționarea fripturii

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când se gătește fruptura de vită la cuptor este tăierea greșită. După ce s-a răcit, folosind un cuțit bine ascuțit trebuie să o tai perpendicular sau invers față de direcția fibrelor musculare. Atlfel, vei avea în farfurie o carne cu o textură gumoasă, de care nu te vei bucura.

Cea mai bună friptură de vită la cuptor

Dacă ți-am stârnit interesul și te simți pregătita să încingi cuptorul, îți oferim o rețetă de friptură de vită la cuptor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o rețetă delicioasă.

Friptură de vită – Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • Sare
  • Piper
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi (cu tot cu foi)
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt.

Friptură de vită – Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tigaie pe foc mediu. Se asezoneză carnea de vită cu sare și piper pe ambele părți. Se adaugă uleiul în tigaie, apoi carnea, usturoiul și rozmarinul și se lasă până capătă culoarea maro închis.

În cazul în care bucăta de carne are o grosime mai mare de 2 centimetri, se lasă câte 3 minute pe fiecare parte, dacă este mai subțire, este suficient câte 1 minut pe fiecare parte.

Apoi, se pune tigaia la cuptor și se coace 3-6 minute. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă 5 minute înainte de a se felia.

Dacă îți place să te bucuri de friptura preferată alături de un sos, îți oferim și 7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară pe un platou, alături de un bol cu zahăr și un coș cu dovleci ornamentali
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
deserturi cu mere si scortisoara puse într-un colaj
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Tocăniță de pui cu smântână pusă într-o tigaie
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
Tocăniță de pui cu smântână. Ingredientele care o fac delicioasă
scones cu mac și lămâie puse pe o tavă tapetată cu hârtie
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
Scones cu mac și lămâie, biscuiții perfecți pentru mic dejun
clătite pufoase cu iaurt puse pe o farfurie
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe tipuri de gogoși puse pe un tocător de lemn
03:30
Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit Cât se țin gogoșile la crescut? Trucuri pentru un aluat perfect dospit
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte în bol alb, decorată cu semințe de dovleac și smântână
03:15
Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte Supă cremă de dovleac copt, cu legume coapte
Porții de prăjitură ușoară cu mere așezate suprapus
03:10
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
1 noiembrie, 06:46
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Pâine proteică din linte roșie în vas oval
1 noiembrie, 06:18
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Un bol plin cu pilaf cu legume
1 noiembrie, 06:02
Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez Ce poți face cu pilaful rămas. Rețete rapide și savuroase cu orez
prăjituri halloween simple puse pe un blat de lemn
31 octombrie, 10:32
Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
31 octombrie, 06:02
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
Parteneri
Piept de porc la cuptor. Rețeta unei fripturi fragede și suculente
Piept de porc la cuptor. Rețeta unei fripturi fragede și suculente
Piept de porc la cuptor. Rețeta unei fripturi fragede și suculente
ANIMAŢIE. Ce a provocat inundaţiile de proporţii din Spania. Oraşele, transformate în cimitire uriaşe
ANIMAŢIE. Ce a provocat inundaţiile de proporţii din Spania. Oraşele, transformate în cimitire uriaşe
ANIMAŢIE. Ce a provocat inundaţiile de proporţii din Spania. Oraşele, transformate în cimitire uriaşe
A primit o maşină de lux de la Ion Ţiriac şi viaţa i s-a schimbat radical: „A venit o doamnă plângând! Nu ştiam ce se întâmplă”
A primit o maşină de lux de la Ion Ţiriac şi viaţa i s-a schimbat radical: „A venit o doamnă plângând! Nu ştiam ce se întâmplă”
A primit o maşină de lux de la Ion Ţiriac şi viaţa i s-a schimbat radical: „A venit o doamnă plângând! Nu ştiam ce se întâmplă”
Întâlnire de gradul 0 între Maria și ispita Mădălina, fostele iubite ale lui Dany Boy de la Insula Iubirii. De ce s-au întâlnit
Întâlnire de gradul 0 între Maria și ispita Mădălina, fostele iubite ale lui Dany Boy de la Insula Iubirii. De ce s-au întâlnit
Întâlnire de gradul 0 între Maria și ispita Mădălina, fostele iubite ale lui Dany Boy de la Insula Iubirii. De ce s-au întâlnit
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Fiul lui Ninel Conde are 10 ani în prezent. Cum arată Emmanuel, băiatul din relația cu Giovanni Medina
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o faci
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o faci
Dacă ai aceste aplicații pe telefon, trebuie să le ștergi imediat, spun experții. La ce risc te expui dacă nu o faci
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Supă cremă de cartofi cu bacon crocant
Cum poți îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului. Sfaturi simple, de la experți
Cum poți îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului. Sfaturi simple, de la experți
Cum poți îmbunătăți sănătatea intestinală a copilului. Sfaturi simple, de la experți
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru mine
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru mine”
Adele i-a transmis un mesaj emoționant lui Céline Dion: „Cuvintele nu vor rezuma niciodată ce însemni pentru mine”
Afte bucale la copii și adulți. Cauze, tratamente, soluții naturiste
Afte bucale la copii și adulți. Cauze, tratamente, soluții naturiste
Afte bucale la copii și adulți. Cauze, tratamente, soluții naturiste
fresh
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Brioșe cu dovleac. Desert de toamnă aromat și colorat

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas

Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă

Prăjituri simple de Halloween pe care poți să le prepari ușor și rapid acasă

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten

Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
închide