Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 18 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Doar că vremea nu ne permite decât pentru perioade scurte să o preparăm în acest mod sau nu avem mereu dispoziția necesară să folosim grill-ul electric în casă. Pentru astfel de situații, îți propunem să încerci și varianta la cuptor. Iată cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Publicat: 10 iulie 2022, 18:01 / Actualizat: 17 august 2022, 13:33
O bucată de carne de vită la cuptor, feliată pe un tocător, alături de sosuri condimente și roșii.
Galerie foto

Galerie foto

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei / Shutterstock

Pentru a te bucura de cea mai bună friptură de vită la cuptor ai nevoie de o tigaie de fontă, un termometru pentru carne și câteva sfaturi simple. Descoperă mai jos câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții un preparat suculent, cu aromă intensă.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună friptură de vită la cuptor

Primul pas este să pui bucata de carne în tigaia încinsă. Această metodă se potrivește pentru orice fel de parte a cărnii, însă este recomandat să folosești bucăți mai mari. Dacă totuși ai porțiuni tăiate mai subțire este suficient să le gătești mai puțin pentru a obține friptura perfectă. Vei obține un preparat suculent, cu o culoare perfectă, crocant la exterior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită

Dacă vrei să știi cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită în funcție de zona anatomică de proveniență, iată care sunt acestea:

  • Antricot, cu os sau fără – bucată de carne mai grasă, provenită din zona coastelor, potrivită pentru a pregăti o tocăniță, gătită lent, eventual la slow cooker sau cuptor;
  • Vrăbioara provine de pe spatele vitei, de lângă pulpe – carne slabă, foarte aromată, potrivită pentru a fi gătită lent, la cuptor;
  • Mușchiul este o carne de vită de calitate superioară, fragedă – se poate prepara atât la tigaie, cât și la grătar;
  • Pieptul (din partea inferioară, de sub gât și este o carne împănată cu grăsime, cu o textură mai rigidă) – trebuie gătită lent și este potrivit pentru ciorbe, supe sau tocănițe;
  • Rasolul – provine de pe picioarele vitei și este un tip de carne mai tare, care trebuie gătită lent, se folosește la ciorbe și tocănițe;
  • Coastele – tip de carne de vită cu aromă aparte, foarte potrivite pentru friptură la cuptor.
Citește și

Temperatura cărnii

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu 20-30 de minute înainte de a pune în tigaie. Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C.

Condimentarea

Când carnea ajunge la temperatura camerei, presară pe ambele părți sare și piper. După ce ai pus-o în tigaie adaugă rozmarin proaspăt, usturoi și arpagic. Acestea nu vor aromatiza doar carnea, ci și uleiul, devenind un sos delicios. Descoperă și pașii care trebuie urmați pentru cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.

Rumenirea în tigaie

Înainte de a pune carnea, încinge tigaia foarte bine. Apoi adaugă 2 lingurițe de ulei. Pune carnea și las-o câte 3 minute pe fiecare parte. În felul acesta vei obține o crustă închisă la culoare, caramelizată.

Coacerea în cuptor

Pune carnea în cuptor și las-o între 3 și 10 minute dacă vrei o friptură în sânge. Dacă o vrei o friptură medium rare mai las-o încă 3-6 minute. Carnea ar trebui să aibă în centru în jur de 60°C.

Odihna

Chiar dacă vrei să mănânci cât mai repede friptura trebuie să ai răbdare. Este foarte important să lași carnea să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor dacă vrei să rămână suculentă. Scoate-o din vasul în care s-a gătit pe un tocător și las-o cel puțin jumătate din timpul în care a fost la cuptor.

Porționarea fripturii

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când se gătește fruptura de vită la cuptor este tăierea greșită. După ce s-a răcit, folosind un cuțit bine ascuțit trebuie să o tai perpendicular sau invers față de direcția fibrelor musculare. Atlfel, vei avea în farfurie o carne cu o textură gumoasă, de care nu te vei bucura.

Cea mai bună friptură de vită la cuptor

Dacă ți-am stârnit interesul și te simți pregătita să încingi cuptorul, îți oferim o rețetă de friptură de vită la cuptor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o rețetă delicioasă.

Friptură de vită – Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • Sare
  • Piper
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi (cu tot cu foi)
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt.

Friptură de vită – Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tigaie pe foc mediu. Se asezoneză carnea de vită cu sare și piper pe ambele părți. Se adaugă uleiul în tigaie, apoi carnea, usturoiul și rozmarinul și se lasă până capătă culoarea maro închis.

În cazul în care bucăta de carne are o grosime mai mare de 2 centimetri, se lasă câte 3 minute pe fiecare parte, dacă este mai subțire, este suficient câte 1 minut pe fiecare parte.

Apoi, se pune tigaia la cuptor și se coace 3-6 minute. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă 5 minute înainte de a se felia.

Dacă îți place să te bucuri de friptura preferată alături de un sos, îți oferim și 7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Culoarea gălbenușului de ou ilustrată cu ajutorul a două gălbenușuri
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sandvici cu pastramă de vită pentru a ilustra diferența dintre aceasta și carnea sărată de vită
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
Pastrama de vită sau carnea sărată de vită. Care sunt diferențele
friptura de vită reîncălzită și pusă într-o farfurie alături de o garnitură de legume
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Garnituri pentru carnea de vită puse pe un platou de lemn
5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
5 garnituri pentru carnea de vită. Rețete rapide și gustoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ganache de ciocolată tăiat și pus într-un castron negru
09:00
Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui Cum poți repara un ganache de ciocolată tăiat. Sfaturi la îndemâna oricui
Preparatele rillete, pateu și terina în trei poze diferite
08:00
Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv Pate, terină și rillette. 3 preparate franțuzești similare pe care să le încerci ca aperitiv
Chec de post cu mere servit pe un blat de lemn
07:00
Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă Chec de post cu mere. Rețeta simplă și gustoasă
Fondue de ciocolată pe masă în care se înmoaie căpșune
06:00
Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună Fondue de ciocolată, desertul care adună prietenii împreună
Chec de post cu nuci servit pe un platou de lemn
3 decembrie, 09:00
Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă Chec de post cu nuci. Rețeta rapidă
O femeie care curăță de coajă un morcov
3 decembrie, 08:00
5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie 5 legume pe care nu trebuie să le mai cureți de coajă. Sfaturi utile în bucătărie
Brownie congelat și servit cu o cupă de înghețată de vanilie
3 decembrie, 08:00
Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient Ce poți face dacă ai congelat brownie pentru mai târziu. Cum îi redai savoarea cu un singur ingredient
Prăjitură cu mere și ciocolată porționată pe farfurie maro cu furculiță alături
3 decembrie, 06:00
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele

Horoscopul săptămânii 4 decembrie – 10 decembrie 2023. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro

Schimbare majoră a băncilor din România. Câţi lei obţinem acum dacă schimbăm 15.000 de euro
Anamaria Prodan, declaraţii morbide despre Laurenţiu Reghecampf! Cum l-a putut numi pe bărbatul cu care este în divorţ

Anamaria Prodan, declaraţii morbide despre Laurenţiu Reghecampf! Cum l-a putut numi pe bărbatul cu care este în divorţ

Anamaria Prodan, declaraţii morbide despre Laurenţiu Reghecampf! Cum l-a putut numi pe bărbatul cu care este în divorţ
Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și fiul lor

Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și fiul lor

Cum arată familia lui Călin Popescu Tăriceanu. Imagini rare cu femeia care l-a cucerit și fiul lor
Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii

Betty cea urâtă revine cu un al treilea sezon. Ana María Orozco și Jorge Enrique Abello, din nou împreună într-o continuare a poveștii
Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari

Un investitor a cumpărat o mină de cărbune cu 2 milioane de dolari. Ce a descoperit în ea l-ar îmbogăți cu 37 de miliarde de dolari
Chec cu ovăz și cocos, de post

Chec cu ovăz și cocos, de post

Chec cu ovăz și cocos, de post
Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți

Infecțiile urechii la copii: ghid pentru părinți
Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu cum este să le fie dor

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”

Jessica Simpson își împarte timpul între Nashville și Los Angeles. Cântăreața a declarat că membrii familiei ei știu „cum este să le fie dor”
Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri

Ciocolata neagră: beneficii, conținut nutritiv și riscuri
fresh
Patru fursecuri cu griș și cacao pe o farfurie albă, unul secționat
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Fursecuri cu griș și cacao. Rețetă pentru un platou festiv
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Rulouri cu stafide și scorțișoară. Rețetă de post
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Coșulețe din cartofi prăjiți, umplute cu salată verde și ciuperci
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Varză călită cu ciuperci la tigaie. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
Prăjitură cu mere și ciocolată. Rețetă de post
închide