Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor

timpul de preparare
Timp de gătire: 18 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Doar că vremea nu ne permite decât pentru perioade scurte să o preparăm în acest mod sau nu avem mereu dispoziția necesară să folosim grill-ul electric în casă. Pentru astfel de situații, îți propunem să încerci și varianta la cuptor. Iată cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.

Publicat: 10 iulie 2022, 18:01 / Actualizat: 17 august 2022, 13:33
O bucată de carne de vită la cuptor, feliată pe un tocător, alături de sosuri condimente și roșii.
Galerie foto

Galerie foto

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei / Shutterstock

Pentru a te bucura de cea mai bună friptură de vită la cuptor ai nevoie de o tigaie de fontă, un termometru pentru carne și câteva sfaturi simple. Descoperă mai jos câteva trucuri simple care te vor ajuta să obții un preparat suculent, cu aromă intensă.

Sfaturi pentru a obține cea mai bună friptură de vită la cuptor

Primul pas este să pui bucata de carne în tigaia încinsă. Această metodă se potrivește pentru orice fel de parte a cărnii, însă este recomandat să folosești bucăți mai mari. Dacă totuși ai porțiuni tăiate mai subțire este suficient să le gătești mai puțin pentru a obține friptura perfectă. Vei obține un preparat suculent, cu o culoare perfectă, crocant la exterior.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită

Dacă vrei să știi cum se numesc diferitele tipuri de carne de vită în funcție de zona anatomică de proveniență, iată care sunt acestea:

  • Antricot, cu os sau fără – bucată de carne mai grasă, provenită din zona coastelor, potrivită pentru a pregăti o tocăniță, gătită lent, eventual la slow cooker sau cuptor;
  • Vrăbioara provine de pe spatele vitei, de lângă pulpe – carne slabă, foarte aromată, potrivită pentru a fi gătită lent, la cuptor;
  • Mușchiul este o carne de vită de calitate superioară, fragedă – se poate prepara atât la tigaie, cât și la grătar;
  • Pieptul (din partea inferioară, de sub gât și este o carne împănată cu grăsime, cu o textură mai rigidă) – trebuie gătită lent și este potrivit pentru ciorbe, supe sau tocănițe;
  • Rasolul – provine de pe picioarele vitei și este un tip de carne mai tare, care trebuie gătită lent, se folosește la ciorbe și tocănițe;
  • Coastele – tip de carne de vită cu aromă aparte, foarte potrivite pentru friptură la cuptor.
Citește și

Temperatura cărnii

Bucata de carne pe care urmează să o gătești trebuie să fie la temperatura camerei. Scoate-o din frigider cu 20-30 de minute înainte de a pune în tigaie. Între timp preîncălzește cuptorul la 220°C.

Condimentarea

Când carnea ajunge la temperatura camerei, presară pe ambele părți sare și piper. După ce ai pus-o în tigaie adaugă rozmarin proaspăt, usturoi și arpagic. Acestea nu vor aromatiza doar carnea, ci și uleiul, devenind un sos delicios. Descoperă și pașii care trebuie urmați pentru cum să marinezi carnea de porc pentru a obține o friptură cu gust irezistibil.

Rumenirea în tigaie

Înainte de a pune carnea, încinge tigaia foarte bine. Apoi adaugă 2 lingurițe de ulei. Pune carnea și las-o câte 3 minute pe fiecare parte. În felul acesta vei obține o crustă închisă la culoare, caramelizată.

Coacerea în cuptor

Pune carnea în cuptor și las-o între 3 și 10 minute dacă vrei o friptură în sânge. Dacă o vrei o friptură medium rare mai las-o încă 3-6 minute. Carnea ar trebui să aibă în centru în jur de 60°C.

Odihna

Chiar dacă vrei să mănânci cât mai repede friptura trebuie să ai răbdare. Este foarte important să lași carnea să se odihnească după ce ai scos-o din cuptor dacă vrei să rămână suculentă. Scoate-o din vasul în care s-a gătit pe un tocător și las-o cel puțin jumătate din timpul în care a fost la cuptor.

Porționarea fripturii

Una dintre cele mai frecvente greșeli făcute atunci când se gătește fruptura de vită la cuptor este tăierea greșită. După ce s-a răcit, folosind un cuțit bine ascuțit trebuie să o tai perpendicular sau invers față de direcția fibrelor musculare. Atlfel, vei avea în farfurie o carne cu o textură gumoasă, de care nu te vei bucura.

Cea mai bună friptură de vită la cuptor

Dacă ți-am stârnit interesul și te simți pregătita să încingi cuptorul, îți oferim o rețetă de friptură de vită la cuptor. Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o rețetă delicioasă.

Friptură de vită – Ingrediente

  • 400 g carne de vită
  • Sare
  • Piper
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 4 căței de usturoi (cu tot cu foi)
  • 1 ramură de rozmarin proaspăt.

Friptură de vită – Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 220°C. Se pune o tigaie pe foc mediu. Se asezoneză carnea de vită cu sare și piper pe ambele părți. Se adaugă uleiul în tigaie, apoi carnea, usturoiul și rozmarinul și se lasă până capătă culoarea maro închis.

În cazul în care bucăta de carne are o grosime mai mare de 2 centimetri, se lasă câte 3 minute pe fiecare parte, dacă este mai subțire, este suficient câte 1 minut pe fiecare parte.

Apoi, se pune tigaia la cuptor și se coace 3-6 minute. Se transferă friptura pe un tocător și se lasă 5 minute înainte de a se felia.

Dacă îți place să te bucuri de friptura preferată alături de un sos, îți oferim și 7 sosuri pentru carnea la grătar pe care să le încerci vara aceasta.

Poftă bună!

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Vremea 29 iulie - 26 august 2024. Nou val de căldură în România, cu temperaturi de peste 35 de grade şi disconfort termic
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Özge Yağız și Burak Berkay Akgül au fost surprinși în timp ce se sărutau. Actorii se află în vacanță
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide