9 dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume

Cea mai veche metodă de conservare a cărnii este prin producerea de cârnați. Nu există loc pe glob unde să nu găsești un preparat specific zonei, cu mirodeniile sale și modul de preparare adaptate situației. Te invităm să descoperi care sunt nouă dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume.

Publicat: 18 noiembrie 2022, 07:00
Tipuri de cârnați pe un platou alb
Te invităm să descoperi care sunt nouă dintre cele mai populare tipuri de cârnați din lume / shutterstock

Cârnații au început să fie preparați cu mult timp înainte de a apărea congelatoarele și frigiderele, încă din vremea Imperiului Roman. La început se păstrau peste iarnă prin afumare sau sărare. Se folosea și atunci orice carne era la îndemână, pusă în mațe de oaie sau porc, cu condimente și alte ierburi aromatice.

Cele mai populare tipuri de cârnați din lume

Fiecare țară are un tip de cârnați specific, iar unele au ajuns atât de cunoscute încât au devenit sinonime cu numele țării de proveniență. Grecii au loukaniko (cârnați de porc cu fenicul și portocale), danezii au medisterpølse, francezii cârnați de Toulouse, iar nemții au și ei zeci de feluri.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Te invităm să încerci și rețeta de cârnați de casă. Uite ce preparate poți adăuga pe masa festivă de sărbători.

Facem mai jos o listă cu cele mai populare tipuri de cârnați din lume cu o selecție care ne va duce pe toate continentele.

Frankfurter

Cârnații Franfkurter au primit numele de la locul lor de proveniență, orașul Frankfurt am Main din Germania. Se fac din carne de vită și porc și merg perfect cu salată de varză murată sau de cartofi și o halbă de bere rece. Se pot găti la grătar sau chiar fierți ușor.

Cârnații frankfurter se pot consuma cu ketchup și muștar / Shutterstock

Chorizo

Chorizo sunt cârnați picanți din porc, specifici Spaniei și Mexicului, deși rețetele din cele două țări sunt diferite. Seamănă la aspect, însă doar atât.

Cârnații chorizo puși pe un platou negru alături de usturoi
Cârnații chorizo se mănâncă crud / Shutterstock

Chorizo din Spania este un cârnat crud-afumat, condimentat cu paprika dulce, iute sau afumată. Chorizo mexican este un cârnat proaspăt cu foarte mult ardei iute roșu.

Andouille

Cârnații andouille sunt originali din Franța, însă sunt foarte populari în bucătăria cajună din statul Louisiana, SUA. Sunt făcuți din carne de porc amestecată cu usturoi, cimbru, ardei iute, ardei cayenne și apoi afumați cu lemn de pecan. Se consumă cu jambalaya, gumbo, fasole roșie sau orez.

Cârnații andouille serviți alături de o garnitură de cartofi prăjiți
Cârnații andouille sunt perfecți pe grătar / Shutterstock

Uite aici și câteva rețete de garnituri low carb. Sunt perfecte pentru a fi servite alături de preparatele din carne de porc.

Bratwurst

Bratwurst este un cârnat nemțesc făcut din carne de porc și vițel. Carnea este condimentată cu ghimbir, nucșoară, coriandru și/sau chimen. Se gătește la grătar și merge bine cu o halbă de bere.

Bratwurst alături de varză și o chiflă de pâine albă
Salata de varză murată este garnitura perfectă pentru bratwurst / Shutterstock
Citește și

Black Pudding

Black pudding este unul dintre tipurile de cârnați specifice Angliei și Irlandei și are drept ingredient principal sângele de porc. Acesta este amestecat cu grăsime de porc. Este asemănător cu sângeretele românesc, boudin noir din Franța sau morcilla din Spania.

Cârnații black pudding tăiați și aranjați pe un platou de lemn
Cârnații black pudding se consumă de obicei la micul-dejun / Shutterstock

Lap Cheong

Lag Cheong este un tip de cârnat afumat din China. Este condimentat cu apă de trandafiri, vin de orez și sos de soia. Se potrivește cu orez gătit la aburi sau cu cartofi prăjiți. Află mai multe despre efectele consumului de orez asupra organismului.

Cârnații lap cheong se află printre cele mai populare tipuri de cârnați din lume
Cârnații lap cheong sunt dulci-picanți / Shutterstock

Merguez

Vei găsi cârnați Merguez în bucătăriile din nordul Africii—Algeria, Maroc și Tunisia. Sunt preparați din carne de miel amestecată cu harissa (pastă de ardei iute), chimen, usturoi, sumac și fenicul.

Cârnații mergue puși într-un bol albatru cu cușcuș
Cușcușul este garnitura perfectă pentru cârnații merguez / Shutterstock

Se gătesc la grătar și se potrivesc perfect cu salată de orez cu lămâi murate, tocăniță de bulgur cu spanac sau cușcuș.

‘Nduja

‘Nduja sunt cârnați specifici zonei Calabria din Italia. Este unul dintre acele tipuri de cârnați care se obțin prin fermentare și au un conținut foarte mare de grăsime. Carnea se scoate din înveliș și se poate întinde pe pâine la micul-dejun.

‘Nduja preparat și aranjat pe un blat de lemn alături de o felie de pâine
‘Nduja se servește de obicei la micul-dejun / Shutterstock

Linguiça

Linguiça sunt cârnați originali din Portugalia, însă au ajuns să fie foarte populari și în Brazilia.

Linguiça puși pe un platou de lemn alături de sosuri speciale
Linguiça se gătesc la grătar / Shutterstock

Se prepară din carne de porc, usturoi și paprika și apoi se afumă. Este ingredientul principal din caldo verde, o tocăniță tradițional portugheză.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Galerie foto
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Galerie foto
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Mireasa sezonul 11. Mihaela a făcut o criză, cu plâns și urlete, în timp ce interacționa cu doamna Dorina: Nu mai ține teatrul
Mireasa sezonul 11. Mihaela a făcut o criză, cu plâns și urlete, în timp ce interacționa cu doamna Dorina: ”Nu mai ține teatrul”
Mireasa sezonul 11. Mihaela a făcut o criză, cu plâns și urlete, în timp ce interacționa cu doamna Dorina: ”Nu mai ține teatrul”
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide