Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de ea? Descoperă în cele ce urmează ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider.
Dacă și în familia ta există astfel de dileme să știi că nu ești singura. Multe persoane nu știu când să pună mâncarea la frigider. Trebuie să cunoști aceste lucruri astfel încât mâncarea să nu se strice. Multe persoane bagă mâncarea la rece mult prea repede și risca apariția unor altfel de probleme.
Atunci când bagi la rece un vas cu mâncare caldă temperatura din interiorul frigiderului va crește și riști să se strice și restul alimentelor. Nu poți să le lași nici pe blatul din bucătărie prea mult timp pentru că se vor dezvolta bacterii care vor degrada mâncarea.
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider
Perioada de timp în care poți lăsa mâncarea să se răcească pe blatul din bucătărie depinde de temperatura ambientală. Bacteriile încep să se dezvolte între 5 și 50°C.
Dacă pui cantități mari de mâncare caldă în frigider poți să atingi chiar și acolo limita minimă a acestui interval. În plus, mâncarea care este deja caldă va ajunge mult mai greu sub temperatura de pericol și are nevoie de o răcire cât mai rapidă.
Totuși, dacă pui imediat mâncarea fierbinte în frigider ocazional nu este nicio problema. În plus, dacă ești o persoană mai dezorganizată este mult mai bine să pui alimentele cât mai repede la rece.
Există riscul să uiți de ele în bucătărie. Dacă le vei lăsa mai mult de două ore este bine să le arunci direct pentru că riscul de infestare cu diverse bacterii este mare. Descoperă și ce tipuri de brânzeturi e recomandat să ai mereu în frigider.
Cum să răcești mâncarea cât mai repede
Frigiderul poate răci repede mâncarea fierbinte, însă există și alte metode mai rapide și mai sigure.
Supele de orice fel și ciorbele care de obicei se gătesc în cantități mai mari se pot pune în vase mai mici pentru a le ajuta să se răcească mult mai repede odată așezate în frigider.
Mâncarea de orice fel se poate așeza pe un strat de gheață sau în apă foarte rece înainte de a fi puse la frigider.
Nu încerca să folosești cutii sau lăzi frigorifice pentru că nu sunt create pentru a răci cantități mari de mâncare, așa că vor rămâne în zona de pericol pentru o perioadă lungă de timp.
Cât timp poți lăsa mâncarea caldă la temperatura camerei
Regula generală este că nicio mâncare caldă nu poate fi lăsată la temperatura camerei mai mult de două ore. În cazul în care în bucătărie sunt mai mult de 30°C și o oră este mult.
În concluzie, poți pune mâncarea în frigider cât este fierbinte. Este mult mai bine decât să o lași la temperatura camerei.