Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano, cel mai simplu și mai bogat sos italienesc

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Sos
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano este un suc de roșii fin și bogat, care este atât de bun încât îl poți mânca cu lingurița. Se potrivește cel mai bine cu paste, dar îl poți folosi și pentru alte preparate, după preferințele tale.

Sos sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano peste o porție de paste cu busuioc
Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano se potrivește perfect cu pastele / Shutterstock

Secretul Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano sunt roșiile San Marzano și Parmigiano Reggiano, cele două ingrediente emblematice din Italia. Mai ai nevoie de ulei de măsline, o șalotă, busuioc și sare.

Roșiile San Marzano sunt un soi care se cultivată doar într-o anumită regiune a Italiei: Agro Sarnese Nocerino din valea râului Sarno, lângă Muntele Vezuviu. Datorită solului roșiile sunt mai dulci și mai puțin acide. Gustul lor unic este atât de special încât li se acordat statutul oficial de „denumire de origine protejată” sau DOP (Denominazione d’Origine Protteta).

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

De ce ingrediente ai nevoie pentru a face sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano

Parmigiano-Reggiano este o brânză tare, uscată, făcută din lapte de vacă degresat sau parțial degresat. Descoperă care e cea mai bună metodă de păstrare a brânzei.

Această brânză are o coaja tare, aurie pal, cu o aromă bogată și pregnantă. Parmigiano-Reggiano trebuie lăsată la maturat cel puțin doi ani. Există și sortimente maturate 3 ani și sunt etichetate ”stravecchio” , în timp ce ”stravecchione”—patru ani sau mai mult.

Aroma complexă și textura extrem de granulată sunt rezultatul maturării unei perioade lungi de timp. Parmigiano-Reggiano a fost numit „Regele brânzeturilor”

Cuvintele ”Parmigiano-Reggiano” imprimate pe coajă înseamnă că brânza a fost produsă în Italia într-una dintre următoarele zone: Bologna, Reggio Emilia, Mantua, Modena sau Parma, de la care provine numele acestei brânzeturi.

Conform legislației italiene, numai brânza produsă în aceste provincii poate fi etichetată „Parmigiano-Reggiano”, iar legislația europeană clasifică numele, precum și traducerea „Parmezan”, ca denumire de origine protejată.

Mod de preparare

Se încinge uleiul de măsline la foc mediu într-o tigaie mare. Se adaugă șalota și se gătește, amestecând din când în când, până când este rumenă și moale. Se adaugă o jumătate de lingură de apă fierbinte și sarea.

Se amestecă roșiile. Se lasă focul să fiarbă aproximativ 15 minute, amestecând din când în când. După ce sosul s-a îngroșat, se pune busuiocul proaspăt. Apoi se pune Parmigiano Reggiano. Se amestecă până brânza se topește.

La ce se folosește sugo al pomodoro

Cel mai des sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano se folosește pentru paste. Acestea se fierb al dente. După aceea, se mai lasă 1-2 minute să se gătească împreună cu sosul.

Află și cum poți alege cea mai bună brânză de la magazin.

Amidonul pastelor îl va îngroșa puțin. Dacă este nevoie se mai adaugă câteva linguri din apa în care au fiert pastele.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Două mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată, una secționată cu lingurița
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea caramelizată
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sos de unt cu lămâie servit într-o sosieră
Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Sos de lămâie cu unt, ingredientul de care ai nevoie la orice preparat cu pește
Borcan cu castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnă
Galerie foto
Castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnă
Castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnă
Cel mai sănătos sos pentru salate pus în trei borcane diferite
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Cum poți face acasă cel mai sănătos sos pentru salate. Nu îngrașă și nu conține aditivi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pudră de unt de arahide într-un bol pentru a ilustra cel mai simplu mod de a consuma proteine
24 septembrie, 07:00
Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta Cel mai simplu mod de a consuma proteine. Nutriționiștii recomandă să le incluzi în dieta ta
Chec marmorat cu cafea, servit pe un blat de lemn
24 septembrie, 06:00
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Ouă de prepeliță puse pe un blat de lemn pentru a ilustra de ce e indicat să le consumi zilnic
24 septembrie, 06:00
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
23 septembrie, 08:00
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Porții de prăjitura cu gem și aluat ras pe o farfurie
23 septembrie, 07:00
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
O farfurie plină cu frcute cu indice glicemic scăzut
23 septembrie, 06:00
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Cornuri cu iaurt în aluat, umplute cu gem de fructe într-un bol, alături de un ceainic și o ceașcă
22 septembrie, 05:01
Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe Cornuri cu iaurt în aluat. Desert umplut cu gem de fructe
friptura de vită reîncălzită și pusă într-o farfurie alături de o garnitură de legume
22 septembrie, 05:00
Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă Cea mai sigură metodă prin care friptura de vită reîncălzită va rămâne suculentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit
Natura și Dumnezeu! Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal

"Natura și Dumnezeu!" Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal

"Natura și Dumnezeu!" Colţul de Rai rupt de lume, unde mai locuiesc doar 20 de oameni. Drumul spre locul de o frumuseţe ireală e însă infernal
Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint

Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint

Fiica lui Gabi Balint s-a filmat fără sutien! Cum au reacţionat fanii când au văzut imaginile provocatoare cu Denisa Balint
Fiul lui Ștefan Bănică și al Laviniei Pîrva a fost spectatorul lui Radu Ștefan Bănică la teatru. Imagini superbe cu cei doi frați

Fiul lui Ștefan Bănică și al Laviniei Pîrva a fost spectatorul lui Radu Ștefan Bănică la teatru. Imagini superbe cu cei doi frați

Fiul lui Ștefan Bănică și al Laviniei Pîrva a fost spectatorul lui Radu Ștefan Bănică la teatru. Imagini superbe cu cei doi frați
Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani

Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani

Nurgül Yeşilçay apare la 47 de ani într-un costum de baie întreg cu abdomenul la vedere. Imaginea care i-a încântat pe fani
Cel mai lacom prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă

Cel mai „lacom” prădător din istoria Pământului. Puțini ar ghici ce specie consumă peste o treime din vertebratele de pe planetă
Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure

Tort cu mousse din fructe de pădure
Cum să le spui copiilor despre divorț

Cum să le spui copiilor despre divorț

Cum să le spui copiilor despre divorț
Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței

Adele nu mai face selfie-uri cu fanii în timpul spectacolelor ei din Las Vegas. Care este motivul cântăreței
Plantele care te pot scăpa de insomnie. Metode naturale de tratament

Plantele care te pot scăpa de insomnie. Metode naturale de tratament

Plantele care te pot scăpa de insomnie. Metode naturale de tratament
fresh
O mămăligă pusă pe un tocător de lemn pentru a ilustra cât mălai se pune la un litru de apă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Cât mălai se pune la 1 litru de apă. Metoda folosită pentru a obține mămăliga perfectă
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Prăjitură cu gem și aluat ras. Rețetă din copilărie
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
Chec marmorat cu cafea. O variantă delicioasă a unui desert clasic
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
De ce ar trebui să mănânci ouă de prepeliță în fiecare zi. 18 beneficii pentru toată familia
închide