Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano, cel mai simplu și mai bogat sos italienesc
Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano este un suc de roșii fin și bogat, care este atât de bun încât îl poți mânca cu lingurița. Se potrivește cel mai bine cu paste, dar îl poți folosi și pentru alte preparate, după preferințele tale.
Secretul Sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano sunt roșiile San Marzano și Parmigiano Reggiano, cele două ingrediente emblematice din Italia. Mai ai nevoie de ulei de măsline, o șalotă, busuioc și sare.
Roșiile San Marzano sunt un soi care se cultivată doar într-o anumită regiune a Italiei: Agro Sarnese Nocerino din valea râului Sarno, lângă Muntele Vezuviu. Datorită solului roșiile sunt mai dulci și mai puțin acide. Gustul lor unic este atât de special încât li se acordat statutul oficial de „denumire de origine protejată” sau DOP (Denominazione d’Origine Protteta).
Ingrediente
De ce ingrediente ai nevoie pentru a face sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano
Parmigiano-Reggiano este o brânză tare, uscată, făcută din lapte de vacă degresat sau parțial degresat. Descoperă care e cea mai bună metodă de păstrare a brânzei.
Această brânză are o coaja tare, aurie pal, cu o aromă bogată și pregnantă. Parmigiano-Reggiano trebuie lăsată la maturat cel puțin doi ani. Există și sortimente maturate 3 ani și sunt etichetate ”stravecchio” , în timp ce ”stravecchione”—patru ani sau mai mult.
Aroma complexă și textura extrem de granulată sunt rezultatul maturării unei perioade lungi de timp. Parmigiano-Reggiano a fost numit „Regele brânzeturilor”
Cuvintele ”Parmigiano-Reggiano” imprimate pe coajă înseamnă că brânza a fost produsă în Italia într-una dintre următoarele zone: Bologna, Reggio Emilia, Mantua, Modena sau Parma, de la care provine numele acestei brânzeturi.
Conform legislației italiene, numai brânza produsă în aceste provincii poate fi etichetată „Parmigiano-Reggiano”, iar legislația europeană clasifică numele, precum și traducerea „Parmezan”, ca denumire de origine protejată.
Mod de preparare
Se încinge uleiul de măsline la foc mediu într-o tigaie mare. Se adaugă șalota și se gătește, amestecând din când în când, până când este rumenă și moale. Se adaugă o jumătate de lingură de apă fierbinte și sarea.
Se amestecă roșiile. Se lasă focul să fiarbă aproximativ 15 minute, amestecând din când în când. După ce sosul s-a îngroșat, se pune busuiocul proaspăt. Apoi se pune Parmigiano Reggiano. Se amestecă până brânza se topește.
La ce se folosește sugo al pomodoro
Cel mai des sugo al pomodoro e Parmigiano Reggiano se folosește pentru paste. Acestea se fierb al dente. După aceea, se mai lasă 1-2 minute să se gătească împreună cu sosul.
Află și cum poți alege cea mai bună brânză de la magazin.
Amidonul pastelor îl va îngroșa puțin. Dacă este nevoie se mai adaugă câteva linguri din apa în care au fiert pastele.