Ghidul tăiețeilor chinezești. Cum arată și cum se folosește fiecare tip

Dacă îți place mâncarea chinezească trebuie neapărat să citești ghidul tăiețeilor chinezești pentru a ști cum să îi folosești în rețetele tale. Unii sunt preparați din grâu, în timp ce alții din orez, fasole mung sau cartofi. Existe sute de tipuri de tăieței chinezești, dar noi ți-i prezentăm pe cei mai populari 12.

Ghidul tăiețeilor chinezești ilustrat cu ajutorul unui bol în care se toarnă tăieței chinezești fierbinți
În China există sute de tipuri de tăieței / Shutterstock

Înregistrările istorice arată că au fost preparați pentru prima dată în timpul dinastiei Han de Est, în jurul secolului al III-lea î.Hr. – secolului al III-lea d.Hr. Tăiețeii, făcuți din aluat de grâu, au devenit alimentul de bază al multor chinezi. Erau ieftini, sățioși și accesibili. 

De atunci, tăiețeii chinezești au devenit o parte integrantă a bucătăriilor regionale chinezești și, pe măsură ce au evoluat și dezvoltat de-a lungul anilor, și alte țări i-au adoptat în bucătăria lor. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghidul tăiețeilor chinezești cu explicații și imagini

Pregătește-ți bețișoarele! Iată care sunt cele mai populare 12 tipuri de tăieței chinezești și cum poți să îi pregătești pentru a te bucura la maximum de ei. Acum ai la îndemână ghidul tăiețeilor chinezești pentru a știi ce să comanzi.

Mi Xian (米线) (Tăieței de orez Yunnan) 

Tăiețeii de orez vin în diferite forme, dar cei mai comuni sunt cei rotunzi, asemănători spaghetelor, numite fidea de orez Yunnan sau mi xian. Originari din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, sunt adesea preparați proaspeți dintr-un amestec de orez non-glutinos și apă. 

Tăieței Mi Xian într-un bol alb pentru a fi serviți la prânz
Mi Xian se servesc în diverse tipuri de supe / Shutterstock

Există multe variante ale mâncărurilor cu tăieței de orez din Yunnan, iar cel mai popular preparat este ”guoqiao mixian”. Se face din supă de pui și porc infuzată cu deliciosul ghimbir și alte condimente, acoperită cu carne de porc tocată și frunze de muștar murate. Tăiețeii se pot amesteca și în salate reci sau se pot prăji cu ouă, roșii, carne, ceapă verde și chili. 

Mi Fen (米粉) (Vermicelli de orez)

Vermicelli de orez (mi fen) sunt tăieței foarte fini originari din sudul Chinei. Subțiri, fragili, de culoare albă sunt adesea vânduți uscați, în blocuri compacte.

Tăieței Mi Fen serviți într-o farfurie gri și pregătiți în unt
Tăiețeii Mi Fen se servesc și prăjiți / Shutterstock

Acest tip de tăieței nu trebuie neapărat să fie gătiți. Se pot pune la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 minute, se scurg, apoi se pot adăuga în supe. Absorb foarte bine aroma celorlalte ingrediente.

Mi fen sunt utilizați și în alte părți ale Asiei, dar sunt serviți în mod diferit în fiecare zonă. În Hong Kong, se fierb în supe cu bile de pește sau de vită. În Filipine, sunt folosiți pentru a face pancit bihon, un preparat care combină varză, morcovi, ciuperci, mazăre, pui tocat mărunt, creveți și carne de porc, puse în sos de soia și supă de pui. 

He Fen (河粉) (Tăieței plați de orez)

Această varietate groasă și plată de tăieței de orez își are originea în Shahe, un oraș din provincia Guangzhou, sudul Chinei. 

Tăiețeii He Fen preparați cu un sos gros și serviți într-o farfurie albă
Tăiețeii He Fen se servesc cu sos gros, cu amidon / Shutterstock

Numiți și shahe fen, sunt adesea prăjiți cu carne și/sau legume sau gătiți într-un sos gros, cu amidon. Fabricați din făină de orez și apă, se vând în general proaspeți în fâșii sau foi care pot fi tăiate la lățimea și lungimea dorite. Descoperă mai multe și despre cum depozitezi pastele în md corect.

Yin Zhen Fen (银针粉) (Tăieței cu ac de argint)

Acest tip de tăieței are o culoare albă, semi-transparentă, o lungime scurtă de aproximativ 5 centimetri, și capete ascuțite. Sunt cel mai des folosiți în bucătăria chinezilor Hakka. Inițial au fost preparați folosind orez fiert și apă. 

Tăiețeii Yin Zhen Fen serviți alături de un sos roșu
Tăiețeii Yin Zhen Fen se mai numesc și ”ac de argint” / Shutterstock

Pe măsură ce amestecul s-a transformat într-o pastă, a fost modelat în fâșii. Amidonul de grâu a fost introdus în cele din urmă pentru a înlocui pasta de orez. Yin Zhen Fen se servesc alături de cartofi prăjiți, în supe sau cu sosuri. 

La Mian (拉面) (Tăieței trași cu mâna)

La Mian se formează prin tragerea manuală a aluatului în benzi lungi și elastice. Sunt făcuți din făină de grâu, sare și apă, iar uneori se adaugă substanțe alcaline pentru a-i face mai elastici. Când sunt gătiți, pot deveni netezi și alunecoși.

Tăieței La Mian serviți cu carne și sos roșu într-o farfurie albă
Tăiețeii La Mian au o textură mai elastică / Shutterstock

Sunt întotdeauna serviți proaspeți, deoarece modelarea și gătirea au loc în același timp. Spre deosebire de alte tipuri, acești tăieței pot fi subțiri și rotunzi, sau plați și lați. Se servesc cu carne de porc tocată, cu supă de vită Lanzhou.

Fen Si (粉丝) (Tăieței de sticlă)

Acești tăieței subțiri și lungi au o transparență asemănătoare sticlei. În funcție de amidonul utilizat—fasole mung, cartofi, cartofi dulci sau tapioca—pot avea mai multe nuanțe de alb, de la alb ca zăpada la gri deschis.

Tăiețeii Fen Si serviți pe un tocător de lemn
Tăiețeii Fen Si pot fi găsiți în mai multe culori / Shutterstock

Se pot fierbe 3-5 minute sau pot fi lăsați să stea în apă caldă la înmuiat. Se pot prepara cu carne de porc, trași cu legume în wok, în salate, drept garnitură pentru pachețele de primăvară.

Mi Sua (面線) (Vermicelli de grâu)

Mi Sua sunt originari din Fujian, estul Chinei. Sunt preparați din făină de grâu și sunt foarte subțiri. Se fabrică manual prin întinderea aluatului până la 30 de metri și se uscă la soare.

Tăieței Mi Sua serviți pe un tocător de lemn
Mi Sua sunt tăieței care se servesc la zile de naștere / Shutterstock

Sunt cunoscuți ca fiind cei mai lungi tăieței din China și sunt serviți de obicei la zile de naștere pentru că semnifică viața lungă. Sunt folosiți în supe cu chiftele de porc, rață sau vită sau în omlete, cu chorizo ​​chinezesc, ciuperci shiitake, nuci prăjite, hamsii prăjiți și ceapă verde. 

Húntun Mian (雲吞面) (Tăieței Wonton)

Acești tăieței subțiri sunt originari din sudul Chinei și Hong Kong. Sunt gătiți al dente și sunt un ingredient popular în bucătăria cantoneză.

Tăieței Húntun Mian serviți într-un bol alb
Húntun Mian se găsesc în aproape toate țările din Asia / Shutterstock

Se servesc în mod tradițional în supă cu wontons de creveți, broccoli chinezesc (kai lan) și garnisite cu arpagic de usturoi. În unele părți ale Asiei, cum ar fi în Malaezia, Thailanda, Singapore și Filipine, tăiețeii sunt serviți uscați, cu carne la grătar.

Dao Xiao Mian (刀削面) (Tăieței tăiați cu cuțit)

Când comanzi tăieței dao xiao mian, vei descoperi că fiecare șuviță variază ca mărime, formă și lungime. Asta pentru că folosește o tehnică care poate fi stăpânită doar după ani de practică. Un bucătar priceput ține o placă fermă de aluat făcută din făină de grâu, apă și ulei și folosește un cuțit special pentru a-l tăia la un unghi de 30 de grade în jos în fâșii, direct în apa clocotită. 

Tăiețeii Dao xiao mian pe un blat de lemn
Dao xiao mian sunt tăieței a căror formă și mărime variază / Shutterstock

Unii spun că bucătarii pot tăia de obicei până la 200 de fire pe minut. Tăiețeii rezultați sunt groși, cu margini aspre. Sunt o specialitate în provincia Shanxi din nordul Chinei, unde sunt fierți în supă și prăjiți cu legume. 

Chao Mian (炒面) (Tăieței prăjiți) 

Chow mein sunt tăiețeii pe care îi întâlnești în restaurantele chinezești cu mâncare la pachet. Sunt subțiri, încrețiți și crocanți, originari din Guangdong, China.

Tăieței Chao Mian serviți într-o farfurie albastră
Chao Mian sunt tăieței pe care îi vei găsi des și în afara Chinei / Shutterstock

Se prepară din făină de grâu, ouă și apă. Indiferent dacă sunt proaspeți sau uscați, trebuie gătiți în apă clocotită, clătiți și scurși înainte de a fi prăjiți. 

Lao Mian (捞面) (Tăieței aruncați)

Moale, mătăsos și mai gros decât chow mein, lo mein este un alt tip de fidea chinezească cu ou. Lo mein, care înseamnă „tăiței aruncați”, se fierb mai întâi și apoi se amestecă ușor cu sos, carne și legume gătite într-un wok. 

Tăiețeii Lao Mian serviți cu o fiert ăntr-o farfurie albă
Tăiețeii Lao Mian se prepară din făină de grâu / Shutterstock

You Mian (油面) (Tăieței cu ulei)

You Mian sunt fire tubulare galbene servite ca mâncare stradală în Hong Kong. Cunoscuți sub numele de chei zai mien, tăiețeii sunt relativ groși, elastici și se potrivesc bine cu sosuri mai uscate. Sunt adesea vânduți proaspeți în piețele asiatice de specialitate.

Tăiețeii You Mian preparați și serviți într-un bol alb
You Mian sunt specifici Hong Kongului / Shutterstock

De obicei, tăiețeii sunt fierți timp de aproximativ 15 minute și, odată gătiți, se transferă într-un castron cu ulei și condimente și peste care se adaugă carnea, supa sau legumele la alegere. Tăiețeii pot fi serviți calzi sau reci. 

Citește și
CELE MAI CITITE
peka
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Peka, cea mai fragedă friptură după o rețetă din Croația
Salata tabbouleh
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
Salata tabbouleh. Cum să faci acasă cea mai populară salată libaneză
arsura de congelator
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
5 alimente pe care e recomandat să le arunci imediat din congelatorul tău pentru a nu te îmbolnăvi
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
19 octombrie, 05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat, porționat
18 octombrie, 05:34
Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat
ceafa de porc la cuptor
17 octombrie, 11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
17 octombrie, 10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Vedeta care a ales un look nonconformist la Academy Museum Gala 2025. Cine se ascundea, de fapt, sub mască
Firma de gaze, acuzată de ruperea sigiliul la blocul din Rahova. Victimele, identificate după ADN
Firma de gaze, acuzată de ruperea sigiliul la blocul din Rahova. Victimele, identificate după ADN
Firma de gaze, acuzată de ruperea sigiliul la blocul din Rahova. Victimele, identificate după ADN
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Piţurcă a văzut noua afacere a lui Gigi Neţoiu şi a exclamat: amp;#8220;Incredibil”! De ce nu a investit alături de el
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Quiche cu spanac și dovleac, gratinat cu cașcaval afumat

Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână

Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
închide