Ghidul tăiețeilor chinezești. Cum arată și cum se folosește fiecare tip

Dacă îți place mâncarea chinezească trebuie neapărat să citești ghidul tăiețeilor chinezești pentru a ști cum să îi folosești în rețetele tale. Unii sunt preparați din grâu, în timp ce alții din orez, fasole mung sau cartofi. Existe sute de tipuri de tăieței chinezești, dar noi ți-i prezentăm pe cei mai populari 12.

Ghidul tăiețeilor chinezești ilustrat cu ajutorul unui bol în care se toarnă tăieței chinezești fierbinți
În China există sute de tipuri de tăieței / Shutterstock

Înregistrările istorice arată că au fost preparați pentru prima dată în timpul dinastiei Han de Est, în jurul secolului al III-lea î.Hr. – secolului al III-lea d.Hr. Tăiețeii, făcuți din aluat de grâu, au devenit alimentul de bază al multor chinezi. Erau ieftini, sățioși și accesibili. 

De atunci, tăiețeii chinezești au devenit o parte integrantă a bucătăriilor regionale chinezești și, pe măsură ce au evoluat și dezvoltat de-a lungul anilor, și alte țări i-au adoptat în bucătăria lor. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghidul tăiețeilor chinezești cu explicații și imagini

Pregătește-ți bețișoarele! Iată care sunt cele mai populare 12 tipuri de tăieței chinezești și cum poți să îi pregătești pentru a te bucura la maximum de ei. Acum ai la îndemână ghidul tăiețeilor chinezești pentru a știi ce să comanzi.

Mi Xian (米线) (Tăieței de orez Yunnan) 

Tăiețeii de orez vin în diferite forme, dar cei mai comuni sunt cei rotunzi, asemănători spaghetelor, numite fidea de orez Yunnan sau mi xian. Originari din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, sunt adesea preparați proaspeți dintr-un amestec de orez non-glutinos și apă. 

Tăieței Mi Xian într-un bol alb pentru a fi serviți la prânz
Mi Xian se servesc în diverse tipuri de supe / Shutterstock

Există multe variante ale mâncărurilor cu tăieței de orez din Yunnan, iar cel mai popular preparat este ”guoqiao mixian”. Se face din supă de pui și porc infuzată cu deliciosul ghimbir și alte condimente, acoperită cu carne de porc tocată și frunze de muștar murate. Tăiețeii se pot amesteca și în salate reci sau se pot prăji cu ouă, roșii, carne, ceapă verde și chili. 

Mi Fen (米粉) (Vermicelli de orez)

Vermicelli de orez (mi fen) sunt tăieței foarte fini originari din sudul Chinei. Subțiri, fragili, de culoare albă sunt adesea vânduți uscați, în blocuri compacte.

Tăieței Mi Fen serviți într-o farfurie gri și pregătiți în unt
Tăiețeii Mi Fen se servesc și prăjiți / Shutterstock

Acest tip de tăieței nu trebuie neapărat să fie gătiți. Se pot pune la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 minute, se scurg, apoi se pot adăuga în supe. Absorb foarte bine aroma celorlalte ingrediente.

Mi fen sunt utilizați și în alte părți ale Asiei, dar sunt serviți în mod diferit în fiecare zonă. În Hong Kong, se fierb în supe cu bile de pește sau de vită. În Filipine, sunt folosiți pentru a face pancit bihon, un preparat care combină varză, morcovi, ciuperci, mazăre, pui tocat mărunt, creveți și carne de porc, puse în sos de soia și supă de pui. 

He Fen (河粉) (Tăieței plați de orez)

Această varietate groasă și plată de tăieței de orez își are originea în Shahe, un oraș din provincia Guangzhou, sudul Chinei. 

Tăiețeii He Fen preparați cu un sos gros și serviți într-o farfurie albă
Tăiețeii He Fen se servesc cu sos gros, cu amidon / Shutterstock

Numiți și shahe fen, sunt adesea prăjiți cu carne și/sau legume sau gătiți într-un sos gros, cu amidon. Fabricați din făină de orez și apă, se vând în general proaspeți în fâșii sau foi care pot fi tăiate la lățimea și lungimea dorite. Descoperă mai multe și despre cum depozitezi pastele în md corect.

Yin Zhen Fen (银针粉) (Tăieței cu ac de argint)

Acest tip de tăieței are o culoare albă, semi-transparentă, o lungime scurtă de aproximativ 5 centimetri, și capete ascuțite. Sunt cel mai des folosiți în bucătăria chinezilor Hakka. Inițial au fost preparați folosind orez fiert și apă. 

Tăiețeii Yin Zhen Fen serviți alături de un sos roșu
Tăiețeii Yin Zhen Fen se mai numesc și ”ac de argint” / Shutterstock

Pe măsură ce amestecul s-a transformat într-o pastă, a fost modelat în fâșii. Amidonul de grâu a fost introdus în cele din urmă pentru a înlocui pasta de orez. Yin Zhen Fen se servesc alături de cartofi prăjiți, în supe sau cu sosuri. 

La Mian (拉面) (Tăieței trași cu mâna)

La Mian se formează prin tragerea manuală a aluatului în benzi lungi și elastice. Sunt făcuți din făină de grâu, sare și apă, iar uneori se adaugă substanțe alcaline pentru a-i face mai elastici. Când sunt gătiți, pot deveni netezi și alunecoși.

Tăieței La Mian serviți cu carne și sos roșu într-o farfurie albă
Tăiețeii La Mian au o textură mai elastică / Shutterstock

Sunt întotdeauna serviți proaspeți, deoarece modelarea și gătirea au loc în același timp. Spre deosebire de alte tipuri, acești tăieței pot fi subțiri și rotunzi, sau plați și lați. Se servesc cu carne de porc tocată, cu supă de vită Lanzhou.

Fen Si (粉丝) (Tăieței de sticlă)

Acești tăieței subțiri și lungi au o transparență asemănătoare sticlei. În funcție de amidonul utilizat—fasole mung, cartofi, cartofi dulci sau tapioca—pot avea mai multe nuanțe de alb, de la alb ca zăpada la gri deschis.

Tăiețeii Fen Si serviți pe un tocător de lemn
Tăiețeii Fen Si pot fi găsiți în mai multe culori / Shutterstock

Se pot fierbe 3-5 minute sau pot fi lăsați să stea în apă caldă la înmuiat. Se pot prepara cu carne de porc, trași cu legume în wok, în salate, drept garnitură pentru pachețele de primăvară.

Mi Sua (面線) (Vermicelli de grâu)

Mi Sua sunt originari din Fujian, estul Chinei. Sunt preparați din făină de grâu și sunt foarte subțiri. Se fabrică manual prin întinderea aluatului până la 30 de metri și se uscă la soare.

Tăieței Mi Sua serviți pe un tocător de lemn
Mi Sua sunt tăieței care se servesc la zile de naștere / Shutterstock

Sunt cunoscuți ca fiind cei mai lungi tăieței din China și sunt serviți de obicei la zile de naștere pentru că semnifică viața lungă. Sunt folosiți în supe cu chiftele de porc, rață sau vită sau în omlete, cu chorizo ​​chinezesc, ciuperci shiitake, nuci prăjite, hamsii prăjiți și ceapă verde. 

Húntun Mian (雲吞面) (Tăieței Wonton)

Acești tăieței subțiri sunt originari din sudul Chinei și Hong Kong. Sunt gătiți al dente și sunt un ingredient popular în bucătăria cantoneză.

Tăieței Húntun Mian serviți într-un bol alb
Húntun Mian se găsesc în aproape toate țările din Asia / Shutterstock

Se servesc în mod tradițional în supă cu wontons de creveți, broccoli chinezesc (kai lan) și garnisite cu arpagic de usturoi. În unele părți ale Asiei, cum ar fi în Malaezia, Thailanda, Singapore și Filipine, tăiețeii sunt serviți uscați, cu carne la grătar.

Dao Xiao Mian (刀削面) (Tăieței tăiați cu cuțit)

Când comanzi tăieței dao xiao mian, vei descoperi că fiecare șuviță variază ca mărime, formă și lungime. Asta pentru că folosește o tehnică care poate fi stăpânită doar după ani de practică. Un bucătar priceput ține o placă fermă de aluat făcută din făină de grâu, apă și ulei și folosește un cuțit special pentru a-l tăia la un unghi de 30 de grade în jos în fâșii, direct în apa clocotită. 

Tăiețeii Dao xiao mian pe un blat de lemn
Dao xiao mian sunt tăieței a căror formă și mărime variază / Shutterstock

Unii spun că bucătarii pot tăia de obicei până la 200 de fire pe minut. Tăiețeii rezultați sunt groși, cu margini aspre. Sunt o specialitate în provincia Shanxi din nordul Chinei, unde sunt fierți în supă și prăjiți cu legume. 

Chao Mian (炒面) (Tăieței prăjiți) 

Chow mein sunt tăiețeii pe care îi întâlnești în restaurantele chinezești cu mâncare la pachet. Sunt subțiri, încrețiți și crocanți, originari din Guangdong, China.

Tăieței Chao Mian serviți într-o farfurie albastră
Chao Mian sunt tăieței pe care îi vei găsi des și în afara Chinei / Shutterstock

Se prepară din făină de grâu, ouă și apă. Indiferent dacă sunt proaspeți sau uscați, trebuie gătiți în apă clocotită, clătiți și scurși înainte de a fi prăjiți. 

Lao Mian (捞面) (Tăieței aruncați)

Moale, mătăsos și mai gros decât chow mein, lo mein este un alt tip de fidea chinezească cu ou. Lo mein, care înseamnă „tăiței aruncați”, se fierb mai întâi și apoi se amestecă ușor cu sos, carne și legume gătite într-un wok. 

Tăiețeii Lao Mian serviți cu o fiert ăntr-o farfurie albă
Tăiețeii Lao Mian se prepară din făină de grâu / Shutterstock

You Mian (油面) (Tăieței cu ulei)

You Mian sunt fire tubulare galbene servite ca mâncare stradală în Hong Kong. Cunoscuți sub numele de chei zai mien, tăiețeii sunt relativ groși, elastici și se potrivesc bine cu sosuri mai uscate. Sunt adesea vânduți proaspeți în piețele asiatice de specialitate.

Tăiețeii You Mian preparați și serviți într-un bol alb
You Mian sunt specifici Hong Kongului / Shutterstock

De obicei, tăiețeii sunt fierți timp de aproximativ 15 minute și, odată gătiți, se transferă într-un castron cu ulei și condimente și peste care se adaugă carnea, supa sau legumele la alegere. Tăiețeii pot fi serviți calzi sau reci. 

Citește și
CELE MAI CITITE
terci de ovăz peste noapte la borcan
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Porții de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Chiftele cu cartofi la cuptor în vas ceramic dreptunghiular, alături de un bol cu sos de iaurt
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
Chiftele cu cartofi la cuptor. Rețetă pentru o masă savuroasă
O farfurie cu rețete franțuzești cu cartofi
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
3 rețete franțuzești cu cartofi. Preparate simple și rapide
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt pe un tocător de lemn
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
vegeta de casă într-un bol de lemn
Ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă
Ce este adaosul universal pentru mâncăruri și de ce e mai bună varianta de casă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată Mimoza în vas de sticlă oval
25 februarie, 07:13
Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi
diferite tipuri de cereale expuse pe o masă mare
25 februarie, 06:53
De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii De ce e bine să alegi cerealele integrale în detrimentul celor rafinate? Află ce spun specialiștii
O femeie care mănâncă alimente împotriva burnout
25 februarie, 05:59
Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist Ce poți să mănânci ca să scapi de burnout? Sfaturi oferite de un specialist
Risotto cu creveți
25 februarie, 05:52
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
24 februarie, 03:42
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
o masă plină cu alimente sărace în carbohidrați
24 februarie, 02:47
Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
Ciorba de perișoare cu borș într-un castron alb
24 februarie, 02:42
Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină
Trei pateuri cu ciuperci și ardei, două secționate pe un platou alb și un ștergar albastru
24 februarie, 02:04
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
1
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terci de ovăz peste noapte. 5 rețete care te vor ajuta să ai un mic dejun sănătos
Terciul de ovăz este una dintre cele mai populare și sănătoase opțiuni pentru micul dejun, cunoscut pentru beneficiile sale nutriționale și versatilitatea în preparare. Încărcat cu fibre, proteine și nutrienți esențiali,...
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
2
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este...
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
3
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu din terci de ovăz. Rețeta sănătoasă cu puține calorii
Tiramisu este un desert originar din Italia preparat în mod tradițional din pișcoturi înmuiate în cafea și cremă de brânză mascarpone. Pe cât este de delicios, pe atât este de bogat...
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
4
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Ruladă împletită cu șuncă și spanac. Rețetă de gustare savuroasă
Pentru gustări savuroase servite de-a lungul zilei, dar și pentru un platou cu aperitive festive, avem pentru tine o rețetă de ruladă împletită cu șuncă și spanac. Te va cuceri la...
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
5
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Prăjitură cu iaurt din doar 3 ingrediente. Cel mai cremos și simplu tort pe care îl poți face
Această prăjitură cu iaurt are o textura moale și cremoasa. Ai nevoie de doar 3 ingrediente și nu vei folosi făină, unt sau ulei. Din acest motiv este mai sănătos decât majoritatea...
Parteneri
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
Plante de apartament care nu au nevoie de multă apă. Sunt ideale dacă nu ai timp să le îngrijești
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
S-a câştigat premiul LOTO 6/49 de peste 7 milioane de euro: numerele norocoase. Rezultate LOTO duminică 25 februarie 2024
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Cum şi-a distrus viaţa Bănel Nicoliţă în numai patru ani! A fost părăsit de soţie şi a rămas falit. Cu ce a mai rămas după divorţ
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: Ai călcat-o pe suflet
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Mesajul transmis de Silvia Chifiriuc, actuala soție a lui Petre Roman, chiar în ziua în care a murit Mioara Roman: „Ai călcat-o pe suflet”
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
Cum arăta Can Yaman la începutul carierei. Avea un stil diferit înainte să descopere succesul și să aibă un trup de invidiat
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
De ce trebuie să ridici obloanele geamurilor avionului la decolare și aterizare. Motivul pe care puțini l-ar ghici
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Ouă umplute cu cremă din sfeclă cu hrean și nuci
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Tipurile comune de agresori din rândul copiilor
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Cele mai urâte despărțiri de trupe. Motivele pe care fanii nu le-au știut
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
Ceaiuri pentru congestie nazală. Cum îți pot îmbunătăți respirația
fresh
Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Pateuri cu ciuperci și ardei. Rețetă pentru gustări delicioase

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Ciorbă de perișoare cu borș. Rețeta pe care trebuie să o știe orice gospodină

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Salată Mimoza. Rețetă de salată aperitiv în straturi

Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști

Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști

Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă

Alimente sărace în carbohidrați. Ce recomandă nutriționiștii să ai mereu în casă
închide