Ghidul tăiețeilor chinezești. Cum arată și cum se folosește fiecare tip

Dacă îți place mâncarea chinezească trebuie neapărat să citești ghidul tăiețeilor chinezești pentru a ști cum să îi folosești în rețetele tale. Unii sunt preparați din grâu, în timp ce alții din orez, fasole mung sau cartofi. Existe sute de tipuri de tăieței chinezești, dar noi ți-i prezentăm pe cei mai populari 12.

Ghidul tăiețeilor chinezești ilustrat cu ajutorul unui bol în care se toarnă tăieței chinezești fierbinți
În China există sute de tipuri de tăieței / Shutterstock

Înregistrările istorice arată că au fost preparați pentru prima dată în timpul dinastiei Han de Est, în jurul secolului al III-lea î.Hr. – secolului al III-lea d.Hr. Tăiețeii, făcuți din aluat de grâu, au devenit alimentul de bază al multor chinezi. Erau ieftini, sățioși și accesibili. 

De atunci, tăiețeii chinezești au devenit o parte integrantă a bucătăriilor regionale chinezești și, pe măsură ce au evoluat și dezvoltat de-a lungul anilor, și alte țări i-au adoptat în bucătăria lor. 

Citește și

Ghidul tăiețeilor chinezești cu explicații și imagini

Pregătește-ți bețișoarele! Iată care sunt cele mai populare 12 tipuri de tăieței chinezești și cum poți să îi pregătești pentru a te bucura la maximum de ei. Acum ai la îndemână ghidul tăiețeilor chinezești pentru a știi ce să comanzi.

Mi Xian (米线) (Tăieței de orez Yunnan) 

Tăiețeii de orez vin în diferite forme, dar cei mai comuni sunt cei rotunzi, asemănători spaghetelor, numite fidea de orez Yunnan sau mi xian. Originari din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, sunt adesea preparați proaspeți dintr-un amestec de orez non-glutinos și apă. 

Tăieței Mi Xian într-un bol alb pentru a fi serviți la prânz
Mi Xian se servesc în diverse tipuri de supe / Shutterstock

Există multe variante ale mâncărurilor cu tăieței de orez din Yunnan, iar cel mai popular preparat este ”guoqiao mixian”. Se face din supă de pui și porc infuzată cu deliciosul ghimbir și alte condimente, acoperită cu carne de porc tocată și frunze de muștar murate. Tăiețeii se pot amesteca și în salate reci sau se pot prăji cu ouă, roșii, carne, ceapă verde și chili. 

Mi Fen (米粉) (Vermicelli de orez)

Vermicelli de orez (mi fen) sunt tăieței foarte fini originari din sudul Chinei. Subțiri, fragili, de culoare albă sunt adesea vânduți uscați, în blocuri compacte.

Tăieței Mi Fen serviți într-o farfurie gri și pregătiți în unt
Tăiețeii Mi Fen se servesc și prăjiți / Shutterstock

Acest tip de tăieței nu trebuie neapărat să fie gătiți. Se pot pune la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 minute, se scurg, apoi se pot adăuga în supe. Absorb foarte bine aroma celorlalte ingrediente.

Mi fen sunt utilizați și în alte părți ale Asiei, dar sunt serviți în mod diferit în fiecare zonă. În Hong Kong, se fierb în supe cu bile de pește sau de vită. În Filipine, sunt folosiți pentru a face pancit bihon, un preparat care combină varză, morcovi, ciuperci, mazăre, pui tocat mărunt, creveți și carne de porc, puse în sos de soia și supă de pui. 

He Fen (河粉) (Tăieței plați de orez)

Această varietate groasă și plată de tăieței de orez își are originea în Shahe, un oraș din provincia Guangzhou, sudul Chinei. 

Tăiețeii He Fen preparați cu un sos gros și serviți într-o farfurie albă
Tăiețeii He Fen se servesc cu sos gros, cu amidon / Shutterstock

Numiți și shahe fen, sunt adesea prăjiți cu carne și/sau legume sau gătiți într-un sos gros, cu amidon. Fabricați din făină de orez și apă, se vând în general proaspeți în fâșii sau foi care pot fi tăiate la lățimea și lungimea dorite. Descoperă mai multe și despre cum depozitezi pastele în md corect.

Yin Zhen Fen (银针粉) (Tăieței cu ac de argint)

Acest tip de tăieței are o culoare albă, semi-transparentă, o lungime scurtă de aproximativ 5 centimetri, și capete ascuțite. Sunt cel mai des folosiți în bucătăria chinezilor Hakka. Inițial au fost preparați folosind orez fiert și apă. 

Tăiețeii Yin Zhen Fen serviți alături de un sos roșu
Tăiețeii Yin Zhen Fen se mai numesc și ”ac de argint” / Shutterstock

Pe măsură ce amestecul s-a transformat într-o pastă, a fost modelat în fâșii. Amidonul de grâu a fost introdus în cele din urmă pentru a înlocui pasta de orez. Yin Zhen Fen se servesc alături de cartofi prăjiți, în supe sau cu sosuri. 

La Mian (拉面) (Tăieței trași cu mâna)

La Mian se formează prin tragerea manuală a aluatului în benzi lungi și elastice. Sunt făcuți din făină de grâu, sare și apă, iar uneori se adaugă substanțe alcaline pentru a-i face mai elastici. Când sunt gătiți, pot deveni netezi și alunecoși.

Tăieței La Mian serviți cu carne și sos roșu într-o farfurie albă
Tăiețeii La Mian au o textură mai elastică / Shutterstock

Sunt întotdeauna serviți proaspeți, deoarece modelarea și gătirea au loc în același timp. Spre deosebire de alte tipuri, acești tăieței pot fi subțiri și rotunzi, sau plați și lați. Se servesc cu carne de porc tocată, cu supă de vită Lanzhou.

Fen Si (粉丝) (Tăieței de sticlă)

Acești tăieței subțiri și lungi au o transparență asemănătoare sticlei. În funcție de amidonul utilizat—fasole mung, cartofi, cartofi dulci sau tapioca—pot avea mai multe nuanțe de alb, de la alb ca zăpada la gri deschis.

Tăiețeii Fen Si serviți pe un tocător de lemn
Tăiețeii Fen Si pot fi găsiți în mai multe culori / Shutterstock

Se pot fierbe 3-5 minute sau pot fi lăsați să stea în apă caldă la înmuiat. Se pot prepara cu carne de porc, trași cu legume în wok, în salate, drept garnitură pentru pachețele de primăvară.

Mi Sua (面線) (Vermicelli de grâu)

Mi Sua sunt originari din Fujian, estul Chinei. Sunt preparați din făină de grâu și sunt foarte subțiri. Se fabrică manual prin întinderea aluatului până la 30 de metri și se uscă la soare.

Tăieței Mi Sua serviți pe un tocător de lemn
Mi Sua sunt tăieței care se servesc la zile de naștere / Shutterstock

Sunt cunoscuți ca fiind cei mai lungi tăieței din China și sunt serviți de obicei la zile de naștere pentru că semnifică viața lungă. Sunt folosiți în supe cu chiftele de porc, rață sau vită sau în omlete, cu chorizo ​​chinezesc, ciuperci shiitake, nuci prăjite, hamsii prăjiți și ceapă verde. 

Húntun Mian (雲吞面) (Tăieței Wonton)

Acești tăieței subțiri sunt originari din sudul Chinei și Hong Kong. Sunt gătiți al dente și sunt un ingredient popular în bucătăria cantoneză.

Tăieței Húntun Mian serviți într-un bol alb
Húntun Mian se găsesc în aproape toate țările din Asia / Shutterstock

Se servesc în mod tradițional în supă cu wontons de creveți, broccoli chinezesc (kai lan) și garnisite cu arpagic de usturoi. În unele părți ale Asiei, cum ar fi în Malaezia, Thailanda, Singapore și Filipine, tăiețeii sunt serviți uscați, cu carne la grătar.

Dao Xiao Mian (刀削面) (Tăieței tăiați cu cuțit)

Când comanzi tăieței dao xiao mian, vei descoperi că fiecare șuviță variază ca mărime, formă și lungime. Asta pentru că folosește o tehnică care poate fi stăpânită doar după ani de practică. Un bucătar priceput ține o placă fermă de aluat făcută din făină de grâu, apă și ulei și folosește un cuțit special pentru a-l tăia la un unghi de 30 de grade în jos în fâșii, direct în apa clocotită. 

Tăiețeii Dao xiao mian pe un blat de lemn
Dao xiao mian sunt tăieței a căror formă și mărime variază / Shutterstock

Unii spun că bucătarii pot tăia de obicei până la 200 de fire pe minut. Tăiețeii rezultați sunt groși, cu margini aspre. Sunt o specialitate în provincia Shanxi din nordul Chinei, unde sunt fierți în supă și prăjiți cu legume. 

Chao Mian (炒面) (Tăieței prăjiți) 

Chow mein sunt tăiețeii pe care îi întâlnești în restaurantele chinezești cu mâncare la pachet. Sunt subțiri, încrețiți și crocanți, originari din Guangdong, China.

Tăieței Chao Mian serviți într-o farfurie albastră
Chao Mian sunt tăieței pe care îi vei găsi des și în afara Chinei / Shutterstock

Se prepară din făină de grâu, ouă și apă. Indiferent dacă sunt proaspeți sau uscați, trebuie gătiți în apă clocotită, clătiți și scurși înainte de a fi prăjiți. 

Lao Mian (捞面) (Tăieței aruncați)

Moale, mătăsos și mai gros decât chow mein, lo mein este un alt tip de fidea chinezească cu ou. Lo mein, care înseamnă „tăiței aruncați”, se fierb mai întâi și apoi se amestecă ușor cu sos, carne și legume gătite într-un wok. 

Tăiețeii Lao Mian serviți cu o fiert ăntr-o farfurie albă
Tăiețeii Lao Mian se prepară din făină de grâu / Shutterstock

You Mian (油面) (Tăieței cu ulei)

You Mian sunt fire tubulare galbene servite ca mâncare stradală în Hong Kong. Cunoscuți sub numele de chei zai mien, tăiețeii sunt relativ groși, elastici și se potrivesc bine cu sosuri mai uscate. Sunt adesea vânduți proaspeți în piețele asiatice de specialitate.

Tăiețeii You Mian preparați și serviți într-un bol alb
You Mian sunt specifici Hong Kongului / Shutterstock

De obicei, tăiețeii sunt fierți timp de aproximativ 15 minute și, odată gătiți, se transferă într-un castron cu ulei și condimente și peste care se adaugă carnea, supa sau legumele la alegere. Tăiețeii pot fi serviți calzi sau reci. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, porționată, alături de căpșuni proaspete
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Ruladă cu căpșuni și ciocolată albă, perfectă pentru deliciul din weekend
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Dovlecei pane cu mujdei de usturoi. Una dintre cele mai apreciate gustări de vară
Rețete de limonadă preparate și servite în mai multe pahare cu limonadă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
10 rețete de limonadă care îți vor face vara mai frumoasă
Două Pulpe de pui în sos de legume într-un bol alb
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
Pulpe de pui în sos de legume. Rețetă pentru un prânz gustos
Borcan cu gem de căpșuni cu mentă, cu linguriță și căpșuni proaspete în bol
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un coș cu legume pentru a ilustra trucuri ca alimentele să reziste
Trucuri simple pentru ca alimentele să reziste mai mult timp
Trucuri simple pentru ca alimentele să reziste mai mult timp
Rețete de pe Instagram fotografiate de o femeie
Rețete de pe Instagram pe care să le încerci când vrei un preparat gustos
Rețete de pe Instagram pe care să le încerci când vrei un preparat gustos
Rubarbă tăiată pe un tocător de lemn alături de mai multe plante
Totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante
Totul despre rubarbă, una dintre cele mai versatile plante
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
08:00
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară porționat pe un tocător de lemn, alături de batoane de scorțișoară, un bol cu zahăr brun și un bol cu cireșe
07:00
Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat Ștrudel cu cireșe și scorțișoară, delicios și foarte aromat
Gem de căpșuni cu fragi de pădure în borcan, alături de căpșuni proaspete și fragi răsturnați dintr-un bol verde
06:00
Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent Gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent
Dovlecei tocați și puși în pungi la congelator
31 mai, 07:00
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
31 mai, 06:00
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Mai multe boluri cu supe de legume
31 mai, 06:00
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine 5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
Cum să faci mojito un pahar plin ilustrat cu ajutorul unui pahar plin de Mojito și decorat cu mentă și lămâie
30 mai, 08:00
Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă
Fructe kumquatservite într-un bol mare albastru
30 mai, 07:00
Totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Cum le poți integra în rețete delicioase Totul despre kumquat, cele mai mici citrice. Cum le poți integra în rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
1
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Dacă îți plac deserturile de vară cu fructe, simple și rapid de preparat, îți recomandăm să încerci și rețeta de tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Se prepară destul de...
Trei sticle cu sirop natural din flori de soc închise cu dop, iar dintr-o sticlă se toarnă în două pahare
2
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și ghimbir
Nu rata sezonul florilor de soc, fără a le conserva aroma și proprietățile pentru mai târziu. Prepară și tu rețeta de sirop natural din flori de soc, aromat cu lămâie și...
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
3
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Dacă adori papanașii tradiționali, dar nu te încântă ideea de a fi prăjiți, încearcă rețeta de papanași fierți. Este o rețetă tradițională de papanași muntenești. Papanașii sunt un fel de gogoși...
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, porționat pe platou și pe farfurie
4
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, colorată
Tort cu mousse de căpșuni și glazură oglindă, colorată
Ți-ai propus să impresionezi familia și prietenii cu un tort cu căpșuni delicios și spectaculos, dar nu te-ai decis ce rețetă să prepari? Îți recomandăm să încerci rețeta de tort cu...
Gem de căpșuni fără zahăr în borcan și în linguriță
5
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Gem de căpșuni fără zahăr, natural și sănătos
Dacă nu te încântă prepararea gemurilor și dulcețurilor din fructe cu adaos de zahăr, află că le poți prepara și în mod cât mai natural. Pentru a te convinge îți recomandăm...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie

Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2023. Peștii ar putea fi ceruți în căsătorie
Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: 1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia

Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"

Românii explică de ce fac vacanţa în afara țării: "1.200 de lei, doi copii, doi adulţi, all inclusive. Nu stăm la noi pe banii ăştia"
Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”

Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”

Cât de frumoasă este Mihaela, soţia lui Ionel Dănciulescu: „Îţi mulţumesc că m-ai ales fim împreună pentru totdeauna!”
Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie

Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie

Chef Sorin Bontea, imagine neașteptată de pe băncile școlii. Cum arăta juratul Chefi la Cuțite în copilărie
Condițiile pe care Ayça Ayşin Turan din “Iarna neagră le impune atunci când alege un proiect profesional. Despre ce este vorba

Condițiile pe care Ayça Ayşin Turan din “Iarna neagră” le impune atunci când alege un proiect profesional. Despre ce este vorba

Condițiile pe care Ayça Ayşin Turan din “Iarna neagră” le impune atunci când alege un proiect profesional. Despre ce este vorba
Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete

Cel mai bun lichid pentru hidratare nu e apa. Ce recomandă experții să bei când îți e sete
Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe

Brownie cu brânză și cireșe
Cum au fost create rochiile pe care Beyonce le poartă în turneu. Alexander McQueen și Paco Rabanne au dezvăluit totul

Cum au fost create rochiile pe care Beyonce le poartă în turneu. Alexander McQueen și Paco Rabanne au dezvăluit totul

Cum au fost create rochiile pe care Beyonce le poartă în turneu. Alexander McQueen și Paco Rabanne au dezvăluit totul
fresh
oi papanași fierți glazurați cu smântână și dulceață pe un platou alb, dreptunghiular
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Papanași fierți. Rețetă tradițională de papanași muntenești
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă
Cum să faci Mojito ca un barman adevărat. Rețeta pe care o poți încerca la tine acasă
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
Cum se congelează dovleceii, în funcție de modul de preparare al acestora
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
5 supe de legume. Rețete pline de savoare și vitamine
închide