Ghidul tăiețeilor chinezești. Cum arată și cum se folosește fiecare tip

Dacă îți place mâncarea chinezească trebuie neapărat să citești ghidul tăiețeilor chinezești pentru a ști cum să îi folosești în rețetele tale. Unii sunt preparați din grâu, în timp ce alții din orez, fasole mung sau cartofi. Existe sute de tipuri de tăieței chinezești, dar noi ți-i prezentăm pe cei mai populari 12.

Ghidul tăiețeilor chinezești ilustrat cu ajutorul unui bol în care se toarnă tăieței chinezești fierbinți
În China există sute de tipuri de tăieței / Shutterstock

Înregistrările istorice arată că au fost preparați pentru prima dată în timpul dinastiei Han de Est, în jurul secolului al III-lea î.Hr. – secolului al III-lea d.Hr. Tăiețeii, făcuți din aluat de grâu, au devenit alimentul de bază al multor chinezi. Erau ieftini, sățioși și accesibili. 

De atunci, tăiețeii chinezești au devenit o parte integrantă a bucătăriilor regionale chinezești și, pe măsură ce au evoluat și dezvoltat de-a lungul anilor, și alte țări i-au adoptat în bucătăria lor. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ghidul tăiețeilor chinezești cu explicații și imagini

Pregătește-ți bețișoarele! Iată care sunt cele mai populare 12 tipuri de tăieței chinezești și cum poți să îi pregătești pentru a te bucura la maximum de ei. Acum ai la îndemână ghidul tăiețeilor chinezești pentru a știi ce să comanzi.

Mi Xian (米线) (Tăieței de orez Yunnan) 

Tăiețeii de orez vin în diferite forme, dar cei mai comuni sunt cei rotunzi, asemănători spaghetelor, numite fidea de orez Yunnan sau mi xian. Originari din provincia Yunnan din sud-vestul Chinei, sunt adesea preparați proaspeți dintr-un amestec de orez non-glutinos și apă. 

Tăieței Mi Xian într-un bol alb pentru a fi serviți la prânz
Mi Xian se servesc în diverse tipuri de supe / Shutterstock

Există multe variante ale mâncărurilor cu tăieței de orez din Yunnan, iar cel mai popular preparat este ”guoqiao mixian”. Se face din supă de pui și porc infuzată cu deliciosul ghimbir și alte condimente, acoperită cu carne de porc tocată și frunze de muștar murate. Tăiețeii se pot amesteca și în salate reci sau se pot prăji cu ouă, roșii, carne, ceapă verde și chili. 

Mi Fen (米粉) (Vermicelli de orez)

Vermicelli de orez (mi fen) sunt tăieței foarte fini originari din sudul Chinei. Subțiri, fragili, de culoare albă sunt adesea vânduți uscați, în blocuri compacte.

Tăieței Mi Fen serviți într-o farfurie gri și pregătiți în unt
Tăiețeii Mi Fen se servesc și prăjiți / Shutterstock

Acest tip de tăieței nu trebuie neapărat să fie gătiți. Se pot pune la înmuiat în apă fierbinte timp de 10 minute, se scurg, apoi se pot adăuga în supe. Absorb foarte bine aroma celorlalte ingrediente.

Mi fen sunt utilizați și în alte părți ale Asiei, dar sunt serviți în mod diferit în fiecare zonă. În Hong Kong, se fierb în supe cu bile de pește sau de vită. În Filipine, sunt folosiți pentru a face pancit bihon, un preparat care combină varză, morcovi, ciuperci, mazăre, pui tocat mărunt, creveți și carne de porc, puse în sos de soia și supă de pui. 

He Fen (河粉) (Tăieței plați de orez)

Această varietate groasă și plată de tăieței de orez își are originea în Shahe, un oraș din provincia Guangzhou, sudul Chinei. 

Tăiețeii He Fen preparați cu un sos gros și serviți într-o farfurie albă
Tăiețeii He Fen se servesc cu sos gros, cu amidon / Shutterstock

Numiți și shahe fen, sunt adesea prăjiți cu carne și/sau legume sau gătiți într-un sos gros, cu amidon. Fabricați din făină de orez și apă, se vând în general proaspeți în fâșii sau foi care pot fi tăiate la lățimea și lungimea dorite. Descoperă mai multe și despre cum depozitezi pastele în md corect.

Yin Zhen Fen (银针粉) (Tăieței cu ac de argint)

Acest tip de tăieței are o culoare albă, semi-transparentă, o lungime scurtă de aproximativ 5 centimetri, și capete ascuțite. Sunt cel mai des folosiți în bucătăria chinezilor Hakka. Inițial au fost preparați folosind orez fiert și apă. 

Tăiețeii Yin Zhen Fen serviți alături de un sos roșu
Tăiețeii Yin Zhen Fen se mai numesc și ”ac de argint” / Shutterstock

Pe măsură ce amestecul s-a transformat într-o pastă, a fost modelat în fâșii. Amidonul de grâu a fost introdus în cele din urmă pentru a înlocui pasta de orez. Yin Zhen Fen se servesc alături de cartofi prăjiți, în supe sau cu sosuri. 

La Mian (拉面) (Tăieței trași cu mâna)

La Mian se formează prin tragerea manuală a aluatului în benzi lungi și elastice. Sunt făcuți din făină de grâu, sare și apă, iar uneori se adaugă substanțe alcaline pentru a-i face mai elastici. Când sunt gătiți, pot deveni netezi și alunecoși.

Tăieței La Mian serviți cu carne și sos roșu într-o farfurie albă
Tăiețeii La Mian au o textură mai elastică / Shutterstock

Sunt întotdeauna serviți proaspeți, deoarece modelarea și gătirea au loc în același timp. Spre deosebire de alte tipuri, acești tăieței pot fi subțiri și rotunzi, sau plați și lați. Se servesc cu carne de porc tocată, cu supă de vită Lanzhou.

Fen Si (粉丝) (Tăieței de sticlă)

Acești tăieței subțiri și lungi au o transparență asemănătoare sticlei. În funcție de amidonul utilizat—fasole mung, cartofi, cartofi dulci sau tapioca—pot avea mai multe nuanțe de alb, de la alb ca zăpada la gri deschis.

Tăiețeii Fen Si serviți pe un tocător de lemn
Tăiețeii Fen Si pot fi găsiți în mai multe culori / Shutterstock

Se pot fierbe 3-5 minute sau pot fi lăsați să stea în apă caldă la înmuiat. Se pot prepara cu carne de porc, trași cu legume în wok, în salate, drept garnitură pentru pachețele de primăvară.

Mi Sua (面線) (Vermicelli de grâu)

Mi Sua sunt originari din Fujian, estul Chinei. Sunt preparați din făină de grâu și sunt foarte subțiri. Se fabrică manual prin întinderea aluatului până la 30 de metri și se uscă la soare.

Tăieței Mi Sua serviți pe un tocător de lemn
Mi Sua sunt tăieței care se servesc la zile de naștere / Shutterstock

Sunt cunoscuți ca fiind cei mai lungi tăieței din China și sunt serviți de obicei la zile de naștere pentru că semnifică viața lungă. Sunt folosiți în supe cu chiftele de porc, rață sau vită sau în omlete, cu chorizo ​​chinezesc, ciuperci shiitake, nuci prăjite, hamsii prăjiți și ceapă verde. 

Húntun Mian (雲吞面) (Tăieței Wonton)

Acești tăieței subțiri sunt originari din sudul Chinei și Hong Kong. Sunt gătiți al dente și sunt un ingredient popular în bucătăria cantoneză.

Tăieței Húntun Mian serviți într-un bol alb
Húntun Mian se găsesc în aproape toate țările din Asia / Shutterstock

Se servesc în mod tradițional în supă cu wontons de creveți, broccoli chinezesc (kai lan) și garnisite cu arpagic de usturoi. În unele părți ale Asiei, cum ar fi în Malaezia, Thailanda, Singapore și Filipine, tăiețeii sunt serviți uscați, cu carne la grătar.

Dao Xiao Mian (刀削面) (Tăieței tăiați cu cuțit)

Când comanzi tăieței dao xiao mian, vei descoperi că fiecare șuviță variază ca mărime, formă și lungime. Asta pentru că folosește o tehnică care poate fi stăpânită doar după ani de practică. Un bucătar priceput ține o placă fermă de aluat făcută din făină de grâu, apă și ulei și folosește un cuțit special pentru a-l tăia la un unghi de 30 de grade în jos în fâșii, direct în apa clocotită. 

Tăiețeii Dao xiao mian pe un blat de lemn
Dao xiao mian sunt tăieței a căror formă și mărime variază / Shutterstock

Unii spun că bucătarii pot tăia de obicei până la 200 de fire pe minut. Tăiețeii rezultați sunt groși, cu margini aspre. Sunt o specialitate în provincia Shanxi din nordul Chinei, unde sunt fierți în supă și prăjiți cu legume. 

Chao Mian (炒面) (Tăieței prăjiți) 

Chow mein sunt tăiețeii pe care îi întâlnești în restaurantele chinezești cu mâncare la pachet. Sunt subțiri, încrețiți și crocanți, originari din Guangdong, China.

Tăieței Chao Mian serviți într-o farfurie albastră
Chao Mian sunt tăieței pe care îi vei găsi des și în afara Chinei / Shutterstock

Se prepară din făină de grâu, ouă și apă. Indiferent dacă sunt proaspeți sau uscați, trebuie gătiți în apă clocotită, clătiți și scurși înainte de a fi prăjiți. 

Lao Mian (捞面) (Tăieței aruncați)

Moale, mătăsos și mai gros decât chow mein, lo mein este un alt tip de fidea chinezească cu ou. Lo mein, care înseamnă „tăiței aruncați”, se fierb mai întâi și apoi se amestecă ușor cu sos, carne și legume gătite într-un wok. 

Tăiețeii Lao Mian serviți cu o fiert ăntr-o farfurie albă
Tăiețeii Lao Mian se prepară din făină de grâu / Shutterstock

You Mian (油面) (Tăieței cu ulei)

You Mian sunt fire tubulare galbene servite ca mâncare stradală în Hong Kong. Cunoscuți sub numele de chei zai mien, tăiețeii sunt relativ groși, elastici și se potrivesc bine cu sosuri mai uscate. Sunt adesea vânduți proaspeți în piețele asiatice de specialitate.

Tăiețeii You Mian preparați și serviți într-un bol alb
You Mian sunt specifici Hong Kongului / Shutterstock

De obicei, tăiețeii sunt fierți timp de aproximativ 15 minute și, odată gătiți, se transferă într-un castron cu ulei și condimente și peste care se adaugă carnea, supa sau legumele la alegere. Tăiețeii pot fi serviți calzi sau reci. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt pe un tocător de lemn
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune Degetele Verzi
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Un brăilean a lăsat munca în amenajări interioare din străinătate şi a început o afacere de succes la Sibiu. De ce în Anglia i se spune "Degetele Verzi"
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Ce a spus nora milionarului român care şi-a înşelat soţia 16 ani despre socrul ei celebru, după ce s-a despărţit de fiul lui!
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Autodiversificarea la bebeluși: sfaturi pentru a lua cea mai bună decizie
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat spiritul matern al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Taylor Swift și-a pus pe pauză spectacolul din Gelsenkirchen pentru un fan care avea nevoie de asistență. Mulțimea a apreciat „spiritul matern” al artistei
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
Ce se întâmplă dacă mănânci pepene roșu zilnic. Schimbările pe care le poate aduce în organism
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
închide