Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Pâinea, indiferent de calitatea ei sau de tipul de făină din care este preparată, are tendința de a mucegăi. Dacă nu este păstrată în condiții optime acest lucru se poate întâmpla într-un tip foarte scurt de la cumpărare sau preparare. Ce se întâmplă cu organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită? Iată ce spun experții.
Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, mucegaiul este o „creștere fungică care se formează și se răspândește pe diferite tipuri de materie organică umedă sau în descompunere”. Mucegaiul este peste tot și nu este întotdeauna rău.
Brânza albastră este celebră datorită mucegaiului. Pentru ca aluatul de pâine să dospească se folosește drojdie, care face parte și ea din familia fungilor.
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Când vine vorba de un anumit tip de pâine, mucegaiul de suprafață nu este doar urât și dezagreabil. Poate să îți afecteze și sănătatea. Mucegaiul poate declanșa probleme respiratorii, cum ar fi astmul și reacțiile alergice, care vor varia în severitate în funcție de sensibilitatea individului.
Totuși, fără a face teste într-un laborator, nimeni nu poate fi sigur că o anumită tulpină de mucegai va produce sau nu va produce micotoxine, care ar putea fi fatale. De aceea, cel mai bine este să arunci toată pâinea care are semne de mucegai.
Cum se formează mucegaiul
Când vine vorba de acel mucegai care apare în mod spontan, responsabili sunt tot niște fungi. Când se maturizează, vor produce spori și își vor răspândi ciupercile materialul genetic.
Fungii au nevoie de umiditate, temperaturi favorabile și nutrienți pentru a crește. Pâinea, fiind un produs bogat în carbohidrați și umiditate, devine un mediu ideal pentru dezvoltarea mucegaiului.
Un mediu umed favorizează creșterea mucegaiului. Dacă pâinea este păstrată într-un loc umed sau în ambalaje care nu permit circulația aerului, riscul de a dezvolta mucegai crește.
De asemenea, nu trebuie păstrată în medii calde sau să stea în apropierea altor alimente mucegăite, suprafețe contaminate
Pâinea făcută în casă sau cea care nu conține conservanți are o durată de valabilitate mai scurtă, ceea ce poate duce la apariția mucegaiului.
Pâinea mucegăită este un semn că este stricată, iar odată ce mâncarea se strică, poate fi greu de izolat ceea ce este cel mai dăunător. Poate vezi mucegai doar pe o felie și o arunci pe aceea, dar specialiștii citați de MarthaStewart.com spun că există riscul să se fi contaminat toată pâinea care se află în acel ambalaj. Poate nu este vizibil, dar sporii de mucegai sunt acolo. La atingere, este posibil să simțiți că pâinea este puțin mai densă în zona unde este prezent miceliul
Cum se păstrează pâinea pentru a evita apariția mucegaiului
Pentru păstrarea pe termen scurt, pâinea poate fi ținută într-un recipient etanș sau într-o pungă de hârtie, la temperatura camerei, într-un loc răcoros și uscat.
Evită să o lași expusă la aer, deoarece acest lucru poate duce la uscarea ei sau, dimpotrivă, la acumularea de umiditate, favorizând dezvoltarea mucegaiului.
Dacă intenționezi să păstrezi pâinea pentru o perioadă mai lungă, congelarea este o opțiune excelentă. Împachetează pâinea în folie alimentară sau într-o pungă de congelare etanșă, pentru a preveni formarea arsurilor de congelare. Când vrei să o consumi, las-o să se dezghețe la temperatura camerei sau încălzește-o ușor în cuptor.
Este, de asemenea, important să fii atent la manipularea pâinii. Spală-te pe mâini înainte de a o atinge și folosește ustensile curate pentru a evita contaminarea cu spori de mucegai. Evitarea contactului cu alte alimente mucegăite este esențială pentru prevenirea contaminării.