Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Rețeta de bază pentru majoritatea tipurilor de pâine are la bază apă, făină și sare. Din aceste trei ingrediente simple au luat naștere mai multe tipuri de pâine. Fiecare țară are specificul ei, de la roti indiana la pâine de secară scandinavă, fiecare este delicioasă. Descoperă și tu cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Află cum poți face alegerea potrivită pentru tine.
Pâinea este un aliment de bază, dar are și o foarte mare importanță istorică și culturală. Pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, a fost sinonimă cu viață.
Pâinea reprezenta casa, hrana și siguranța, iar tipul specific de pâine cu care a crescut fiecare om a fost emblematic pentru locul de unde a venit.
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume
Din cereale, de obicei grâu, apă, sare și uneori drojdie provin sute de pâini diferite în întreaga lume.
Unele sunt fermentate, datorită adăugării drojdiei, dar multe sunt azime, adică nu se lasă să crească. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume.
Bagheta, Franța
Bagheta franțuzească este unul dintre cele mai populare tipuri de pâine din lume. Au o coajă crocantă și un miez cu o mulțime de găuri datorate procesul de fermentație mai lent. Este perfectă la micul dejun, pentru tartine sau, pur și simplu, fără nimic.
Brioşă, Franța
Brioșa sau brioche este o pâine franțuzească făcută din aluat îmbogățit, adică cu lapte și ouă au fost adăugate pentru a o face ușoară și pufoasă.
Exteriorul trebuie să fie strălucitor și auriu, iar interiorul trebuie să fie spongios și moale. Ouăle îi conferă un aspect mai galben decât celorlalte pâini.
Ciabatta, Italia
Deși o considerăm o pâine italiană atemporală, Ciabatta a fost inventată abia în 1982 de un brutar din regiunea Veneto din Italia.
Ciabatta înseamnă „papuc” care referire la forma sa. Ciabatta are un interior cu găuri asemănător cu bagheta și o crustă maro, ”prăfuită” cu făină. Atât forma sa, cât și adăugarea de ulei de măsline diferențiază ciabatta de o baghetă. Rețeta de ciabatta este simplă și rapidă.
Challah, Israel
În bucătăria evreiască, challah este mâncat în Shabat și de sărbători, cu excepția Paștelui, când nu se mănâncă pâine dospită. Challah poate fi recunoscută după forma sa împletită și culoarea aurie care provine din adăugarea ouălor.
Dosa, India
Dosa este una dintre numeroasele tipuri de pâine fermentată din sudul Indiei. Există diferite tipuri de doza, dar majoritatea au o bază de orez în care se adaugă linte. Orezul și lintea sunt înmuiate separat peste noapte, măcinate într-o pastă, combinate, apoi lăsate să fermenteze timp de aproximativ opt ore. Aluatul este copt pe o plită fierbinte pentru a forma o pâine subțire.
Focaccia, Italia
Focaccia este o veche pâine italiană al cărei nume provine din latinescul „vatră” sau „loc de coacere”.
Există multe variante de focaccia în toată Italia, cele mai faimoase fiind din Liguria și Genova. În timp ce focaccia are multe texturi și arome diferite.
Uleiul de măsline se adaugă în general în aluat, ceea ce ajută să îi confere o crustă crocantă. În unele părți ale Italiei, focaccia este numită „pizza bianca”.
Injera, Etiopia
Injera este o pâine spongioasă, asemănătoare clătitelor, comună în bucătăria etiopienă și somaleză. Se face în mod tradițional din teff, o cereală cu bob mic originară din regiune, dar poate fi preparată și din mei sau orz.
După amestecarea făinii de teff cu apa, o cultură lichidă numită ersho începe procesul de fermentație. Injera este de obicei consumată cu supe, tocane sau salate.
Lavash, Armenia
Lavash este o pâine cu drojdie care se găsește în Turcia, Iran, Armenia și Azerbaidjan. Cel mai frecvent este coaptă într-un cuptor de lut, dar poate fi și făcută și pe plită, mai ales atunci când este făcut acasă.
Se servește atât cu mâncăruri dulci, cât și sărate. Lavash a fost recunoscută de UNESCO drept „o expresie a culturii din Armenia”.
Naan, India
În timp ce naanul este una dintre cele mai cunoscute pâini din India. Este coaptă în mod tradițional fie într-un cuptor tandoor, fie într-un cuptor tradițional de lut. Există multe variante de naan, inclusiv sortimente cu umplute.
Nan-e barbari, Iran
Nan-e barbari, numit uneori noon barbari, este o pâine persană groasă, cu drojdie, care conține adesea semințe de susan și/sau semințe de nigella.
Este bine rumenită, datorită adaosului de bicarbonat de sodiu.
Pão de queijo, Brazilia
Pão de queijo înseamnă „pâine cu brânză” în portugheză. Baza este de făină de tapioca, ceea ce o face foarte crocantă la exterior și aerisită la interior. În Brazilia, sunt consumate la mic-dejun sau la gustare.
Pâine de secara, Scandinavia
Fiecare țară scandinavă are propria sa versiune de pâine de secară, dar rugbrød-ul Danemarcei este poate cel mai faimos. Are o culoare destul de închisă, este umed și densă.
Roti, India
Roti este o pâine nedospită preparată din grâu dur. Se prepară individual prin rularea aluatului pe o suprafață plană.
Poate fi coaptă la flacără și umflat sau doar pe grătar. O pâine similară este Paratha, care are o componentă de grăsime sau ghee și este prăjită pe grătar pentru a fi mai crocantă.
Soda bread, Irlanda
Soda bread sau pâine cu bicarbonat de sodiu are versiuni pe tot globul, inclusiv din Scoția, Australia, Serbia și America de Nord.
Totuși, cea din Irlanda este cea mai cunoscută. Se prepară din lapte bătut amestecat cu bicarbonat de sodiu pentru a crea bule de gaz în loc de fermentația mai lentă pe bază de drojdie.
Pâine cu maia, în toată lumea
Aluatul cu maia este folosit pentru a prepara mai multe tipuri de pâine. Procesul presupune folosirea de maia pentru a acționa ca agent de dospire.
Tortilla, Mexic
Tortilla sunt o pâine pe bază de făină de porumb și este baza bucătăriei mexicane. Totuși, există și sortimente pe bază de făină de grâu.