Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

Rețeta de bază pentru majoritatea tipurilor de pâine are la bază apă, făină și sare. Din aceste trei ingrediente simple au luat naștere mai multe tipuri de pâine. Fiecare țară are specificul ei, de la roti indiana la pâine de secară scandinavă, fiecare este delicioasă. Descoperă și tu cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Află cum poți face alegerea potrivită pentru tine.

mai multe tipuri de pâine puse pe o masă
Tipul de pâine din fiecare țară este influențat de cultura locală / Shutterstock

Pâinea este un aliment de bază, dar are și o foarte mare importanță istorică și culturală. Pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, a fost sinonimă cu viață. 

Pâinea reprezenta casa, hrana și siguranța, iar tipul specific de pâine cu care a crescut fiecare om a fost emblematic pentru locul de unde a venit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume

Din cereale, de obicei grâu, apă, sare și uneori drojdie provin sute de pâini diferite în întreaga lume. 

Unele sunt fermentate, datorită adăugării drojdiei, dar multe sunt azime, adică nu se lasă să crească. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume.

Bagheta, Franța

Bagheta franțuzească este unul dintre cele mai populare tipuri de pâine din lume. Au o coajă crocantă și un miez cu o mulțime de găuri datorate procesul de fermentație mai lent. Este perfectă la micul dejun, pentru tartine sau, pur și simplu, fără nimic.

Bagheta franțuzească pusă pe un blat de lemn
Bagheta franțuzească este perfectă pentru micul dejun / Shutterstock

Brioşă, Franța

Brioșa sau brioche este o pâine franțuzească făcută din aluat îmbogățit, adică cu lapte și ouă au fost adăugate pentru a o face ușoară și pufoasă. 

Brioșa franțuzească pusă pe un tocător de lemn
Brioșa se potrivește cu unt și dulceață / Shutterstock

Exteriorul trebuie să fie strălucitor și auriu, iar interiorul trebuie să fie spongios și moale. Ouăle îi conferă un aspect mai galben decât celorlalte pâini.

Ciabatta, Italia

Deși o considerăm o pâine italiană atemporală, Ciabatta a fost inventată abia în 1982 de un brutar din regiunea Veneto din Italia. 

Ciabatta pusă pe un ștergar alături de un cuțit
Ciabatta are ulei de măsline în aluat / Shutterstock

Ciabatta înseamnă „papuc” care referire la forma sa. Ciabatta are un interior cu găuri asemănător cu bagheta și o crustă maro, ”prăfuită” cu făină. Atât forma sa, cât și adăugarea de ulei de măsline diferențiază ciabatta de o baghetă. Rețeta de ciabatta este simplă și rapidă.

Challah, Israel

În bucătăria evreiască, challah este mâncat în Shabat și de sărbători, cu excepția Paștelui, când nu se mănâncă pâine dospită. Challah poate fi recunoscută după forma sa împletită și culoarea aurie care provine din adăugarea ouălor. 

Challah pusă pe un blat de lemn
Challah nu se mănâncă de Paște / Shutterstock

Dosa, India

Dosa este una dintre numeroasele tipuri de pâine fermentată din sudul Indiei. Există diferite tipuri de doza, dar majoritatea au o bază de orez în care se adaugă linte. Orezul și lintea sunt înmuiate separat peste noapte, măcinate într-o pastă, combinate, apoi lăsate să fermenteze timp de aproximativ opt ore. Aluatul este copt pe o plită fierbinte pentru a forma o pâine subțire.

Dosa alături de câteva sosuri
Dosa se consumă cu preparate sărate / Shutterstock

Focaccia, Italia

Focaccia este o veche pâine italiană al cărei nume provine din latinescul „vatră” sau „loc de coacere”. 

Foccacia pusă pe un blat de lemn alături de puțin ulei de măsline
Foccacia poate avea diverse adaosuri de condimente, măsline sau roșii / Shutterstock

Există multe variante de focaccia în toată Italia, cele mai faimoase fiind din Liguria și Genova. În timp ce focaccia are multe texturi și arome diferite.

Uleiul de măsline se adaugă în general în aluat, ceea ce ajută să îi confere o crustă crocantă. În unele părți ale Italiei, focaccia este numită „pizza bianca”.  

Injera, Etiopia

Injera este o pâine spongioasă, asemănătoare clătitelor, comună în bucătăria etiopienă și somaleză. Se face în mod tradițional din teff, o cereală cu bob mic originară din regiune, dar poate fi preparată și din mei sau orz. 

Injera pusă pe o farfurie albă
Injera poate ține loc de farfurie și de tacâmuri / Shutterstock

După amestecarea făinii de teff cu apa, o cultură lichidă numită ersho începe procesul de fermentație. Injera este de obicei consumată cu supe, tocane sau salate.

Lavash, Armenia

Lavash este o pâine cu drojdie care se găsește în Turcia, Iran, Armenia și Azerbaidjan. Cel mai frecvent este coaptă într-un cuptor de lut, dar poate fi și făcută și pe plită, mai ales atunci când este făcut acasă. 

Lavash puse pe un blat de lemn
Lavash este o pâine recunoscută de UNESCO / Shutterstock

Se servește atât cu mâncăruri dulci, cât și sărate. Lavash a fost recunoscută de UNESCO drept „o expresie a culturii din Armenia”.  

Naan, India

În timp ce naanul este una dintre cele mai cunoscute pâini din India. Este coaptă în mod tradițional fie într-un cuptor tandoor, fie într-un cuptor tradițional de lut. Există multe variante de naan, inclusiv sortimente cu umplute.

Pâinea Naan pusă pe un blat de lemn
Naan se consumă alături de curry / Shutterstock

Nan-e barbari, Iran

Nan-e barbari, numit uneori noon barbari, este o pâine persană groasă, cu drojdie, care conține adesea semințe de susan și/sau semințe de nigella. 

Nan-e barbari pusă pe un blat de lemn
Nan-e barbari este o pâine destul de aerată / Shutterstock

Este bine rumenită, datorită adaosului de bicarbonat de sodiu.    

Pão de queijo, Brazilia

Pão de queijo înseamnă „pâine cu brânză” în portugheză. Baza este de făină de tapioca, ceea ce o face foarte crocantă la exterior și aerisită la interior. În Brazilia, sunt consumate la mic-dejun sau la gustare.

Pão de queijo pusă pe un ștergar
Pão de queijo este foarte pufoasă la interior / Shutterstock

Pâine de secara, Scandinavia 

Fiecare țară scandinavă are propria sa versiune de pâine de secară, dar rugbrød-ul Danemarcei este poate cel mai faimos. Are o culoare destul de închisă, este umed și densă. 

Pâinea de secară feliată pe un tocător
Pâinea de secară este foarte populară în nordul Europei / Shutterstock

Roti, India

Roti este o pâine nedospită preparată din grâu dur. Se prepară individual prin rularea aluatului pe o suprafață plană. 

Roti alături de un sos roșu
Roti este o pâine foarte subțire / Shutterstock

Poate fi coaptă la flacără și umflat sau doar pe grătar. O pâine similară este Paratha, care are o componentă de grăsime sau ghee și este prăjită pe grătar pentru a fi mai crocantă. 

Soda bread, Irlanda

Soda bread sau pâine cu bicarbonat de sodiu are versiuni pe tot globul, inclusiv din Scoția, Australia, Serbia și America de Nord. 

Soda bread feliată pe jumătate
Soda bread poate avea diverse adaosuri / Shutterstock

Totuși, cea din Irlanda este cea mai cunoscută. Se prepară din lapte bătut amestecat cu bicarbonat de sodiu pentru a crea bule de gaz în loc de fermentația mai lentă pe bază de drojdie. 

Pâine cu maia, în toată lumea

Aluatul cu maia este folosit pentru a prepara mai multe tipuri de pâine. Procesul presupune folosirea de maia pentru a acționa ca agent de dospire.

Pâine cu maia feliată și pusă pe un blat de lemn
Din aluatul cu maia se prepară o pâine densă și sățioasă / Shutterstock

Tortilla, Mexic

Tortilla sunt o pâine pe bază de făină de porumb și este baza bucătăriei mexicane. Totuși, există și sortimente pe bază de făină de grâu.

Tortilla cu un sos de usturoi în mijloc
Tortilla este baza mai multor preparate mexicane / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine integrală cu bicarbonat feliată cu cuțitul pe un tocător
Galerie foto
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
Pâine coaptă pe foi de varză, feliată pe un tocător de lemn, cu cuțit
Galerie foto
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
piadina pusă pe un blat negru
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. 521 de euro
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. "521 de euro"
Şi-a comandat verighetele de pe internet, iar cu 3 zile înainte de nuntă a aflat că a fost păcălită. "521 de euro"
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Procesul împotriva lui Sean Diddy Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
Ce este lupusul. Care sunt simptomele acestei boli autoimune
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
închide