Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

Rețeta de bază pentru majoritatea tipurilor de pâine are la bază apă, făină și sare. Din aceste trei ingrediente simple au luat naștere mai multe tipuri de pâine. Fiecare țară are specificul ei, de la roti indiana la pâine de secară scandinavă, fiecare este delicioasă. Descoperă și tu cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Află cum poți face alegerea potrivită pentru tine.

mai multe tipuri de pâine puse pe o masă
Tipul de pâine din fiecare țară este influențat de cultura locală / Shutterstock

Pâinea este un aliment de bază, dar are și o foarte mare importanță istorică și culturală. Pentru cea mai mare parte a istoriei omenirii, a fost sinonimă cu viață. 

Pâinea reprezenta casa, hrana și siguranța, iar tipul specific de pâine cu care a crescut fiecare om a fost emblematic pentru locul de unde a venit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume

Din cereale, de obicei grâu, apă, sare și uneori drojdie provin sute de pâini diferite în întreaga lume. 

Unele sunt fermentate, datorită adăugării drojdiei, dar multe sunt azime, adică nu se lasă să crească. Iată care sunt cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume.

Bagheta, Franța

Bagheta franțuzească este unul dintre cele mai populare tipuri de pâine din lume. Au o coajă crocantă și un miez cu o mulțime de găuri datorate procesul de fermentație mai lent. Este perfectă la micul dejun, pentru tartine sau, pur și simplu, fără nimic.

Bagheta franțuzească pusă pe un blat de lemn
Bagheta franțuzească este perfectă pentru micul dejun / Shutterstock

Brioşă, Franța

Brioșa sau brioche este o pâine franțuzească făcută din aluat îmbogățit, adică cu lapte și ouă au fost adăugate pentru a o face ușoară și pufoasă. 

Brioșa franțuzească pusă pe un tocător de lemn
Brioșa se potrivește cu unt și dulceață / Shutterstock

Exteriorul trebuie să fie strălucitor și auriu, iar interiorul trebuie să fie spongios și moale. Ouăle îi conferă un aspect mai galben decât celorlalte pâini.

Ciabatta, Italia

Deși o considerăm o pâine italiană atemporală, Ciabatta a fost inventată abia în 1982 de un brutar din regiunea Veneto din Italia. 

Ciabatta pusă pe un ștergar alături de un cuțit
Ciabatta are ulei de măsline în aluat / Shutterstock

Ciabatta înseamnă „papuc” care referire la forma sa. Ciabatta are un interior cu găuri asemănător cu bagheta și o crustă maro, ”prăfuită” cu făină. Atât forma sa, cât și adăugarea de ulei de măsline diferențiază ciabatta de o baghetă. Rețeta de ciabatta este simplă și rapidă.

Challah, Israel

În bucătăria evreiască, challah este mâncat în Shabat și de sărbători, cu excepția Paștelui, când nu se mănâncă pâine dospită. Challah poate fi recunoscută după forma sa împletită și culoarea aurie care provine din adăugarea ouălor. 

Challah pusă pe un blat de lemn
Challah nu se mănâncă de Paște / Shutterstock

Dosa, India

Dosa este una dintre numeroasele tipuri de pâine fermentată din sudul Indiei. Există diferite tipuri de doza, dar majoritatea au o bază de orez în care se adaugă linte. Orezul și lintea sunt înmuiate separat peste noapte, măcinate într-o pastă, combinate, apoi lăsate să fermenteze timp de aproximativ opt ore. Aluatul este copt pe o plită fierbinte pentru a forma o pâine subțire.

Dosa alături de câteva sosuri
Dosa se consumă cu preparate sărate / Shutterstock

Focaccia, Italia

Focaccia este o veche pâine italiană al cărei nume provine din latinescul „vatră” sau „loc de coacere”. 

Foccacia pusă pe un blat de lemn alături de puțin ulei de măsline
Foccacia poate avea diverse adaosuri de condimente, măsline sau roșii / Shutterstock

Există multe variante de focaccia în toată Italia, cele mai faimoase fiind din Liguria și Genova. În timp ce focaccia are multe texturi și arome diferite.

Uleiul de măsline se adaugă în general în aluat, ceea ce ajută să îi confere o crustă crocantă. În unele părți ale Italiei, focaccia este numită „pizza bianca”.  

Injera, Etiopia

Injera este o pâine spongioasă, asemănătoare clătitelor, comună în bucătăria etiopienă și somaleză. Se face în mod tradițional din teff, o cereală cu bob mic originară din regiune, dar poate fi preparată și din mei sau orz. 

Injera pusă pe o farfurie albă
Injera poate ține loc de farfurie și de tacâmuri / Shutterstock

După amestecarea făinii de teff cu apa, o cultură lichidă numită ersho începe procesul de fermentație. Injera este de obicei consumată cu supe, tocane sau salate.

Lavash, Armenia

Lavash este o pâine cu drojdie care se găsește în Turcia, Iran, Armenia și Azerbaidjan. Cel mai frecvent este coaptă într-un cuptor de lut, dar poate fi și făcută și pe plită, mai ales atunci când este făcut acasă. 

Lavash puse pe un blat de lemn
Lavash este o pâine recunoscută de UNESCO / Shutterstock

Se servește atât cu mâncăruri dulci, cât și sărate. Lavash a fost recunoscută de UNESCO drept „o expresie a culturii din Armenia”.  

Naan, India

În timp ce naanul este una dintre cele mai cunoscute pâini din India. Este coaptă în mod tradițional fie într-un cuptor tandoor, fie într-un cuptor tradițional de lut. Există multe variante de naan, inclusiv sortimente cu umplute.

Pâinea Naan pusă pe un blat de lemn
Naan se consumă alături de curry / Shutterstock

Nan-e barbari, Iran

Nan-e barbari, numit uneori noon barbari, este o pâine persană groasă, cu drojdie, care conține adesea semințe de susan și/sau semințe de nigella. 

Nan-e barbari pusă pe un blat de lemn
Nan-e barbari este o pâine destul de aerată / Shutterstock

Este bine rumenită, datorită adaosului de bicarbonat de sodiu.    

Pão de queijo, Brazilia

Pão de queijo înseamnă „pâine cu brânză” în portugheză. Baza este de făină de tapioca, ceea ce o face foarte crocantă la exterior și aerisită la interior. În Brazilia, sunt consumate la mic-dejun sau la gustare.

Pão de queijo pusă pe un ștergar
Pão de queijo este foarte pufoasă la interior / Shutterstock

Pâine de secara, Scandinavia 

Fiecare țară scandinavă are propria sa versiune de pâine de secară, dar rugbrød-ul Danemarcei este poate cel mai faimos. Are o culoare destul de închisă, este umed și densă. 

Pâinea de secară feliată pe un tocător
Pâinea de secară este foarte populară în nordul Europei / Shutterstock

Roti, India

Roti este o pâine nedospită preparată din grâu dur. Se prepară individual prin rularea aluatului pe o suprafață plană. 

Roti alături de un sos roșu
Roti este o pâine foarte subțire / Shutterstock

Poate fi coaptă la flacără și umflat sau doar pe grătar. O pâine similară este Paratha, care are o componentă de grăsime sau ghee și este prăjită pe grătar pentru a fi mai crocantă. 

Soda bread, Irlanda

Soda bread sau pâine cu bicarbonat de sodiu are versiuni pe tot globul, inclusiv din Scoția, Australia, Serbia și America de Nord. 

Soda bread feliată pe jumătate
Soda bread poate avea diverse adaosuri / Shutterstock

Totuși, cea din Irlanda este cea mai cunoscută. Se prepară din lapte bătut amestecat cu bicarbonat de sodiu pentru a crea bule de gaz în loc de fermentația mai lentă pe bază de drojdie. 

Pâine cu maia, în toată lumea

Aluatul cu maia este folosit pentru a prepara mai multe tipuri de pâine. Procesul presupune folosirea de maia pentru a acționa ca agent de dospire.

Pâine cu maia feliată și pusă pe un blat de lemn
Din aluatul cu maia se prepară o pâine densă și sățioasă / Shutterstock

Tortilla, Mexic

Tortilla sunt o pâine pe bază de făină de porumb și este baza bucătăriei mexicane. Totuși, există și sortimente pe bază de făină de grâu.

Tortilla cu un sos de usturoi în mijloc
Tortilla este baza mai multor preparate mexicane / Shutterstock
Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine cu unt și usturoi într-un coș alb
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Pâine cu usturoi la air fryer. Rețeta simplă și rapidă
Crutoane aromate și crocante, într-un bol alb cu coadă
Galerie foto
Crutoane aromate și crocante, din pâine. Rețetă rapidă
Crutoane aromate și crocante, din pâine. Rețetă rapidă
Pâine cu smântână și afine pe un blat de lemn
Pâine cu smântână și afine. Desertul reconfortant de care ai nevoie când vrei ceva bun
Pâine cu smântână și afine. Desertul reconfortant de care ai nevoie când vrei ceva bun
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
închide