Cea mai bună tobă de casă. Rețeta clasică a bunicii, cu carne de porc
Toba de casă este un preparat tradițional savuros. Se servește în special în perioada sărbătorilor de iarnă, ca aperitiv alături de alte mezeluri din carne de porc, cu muștar sau sos de hrean. Iată rețeta pentru cea mai bună tobă de casă. Vei avea parte de un preparat delicios, perfect pentru sărbători.
Toba de casă are un gust delicios, cu texturi moi și crocante, este consistentă și cu un aspect deosebit. Este preparatul perfect pentru masa de sărbători. Tăiată în fâșii subțiri, acompaniată de murături, castraveți, ceapă verde sau alte legume în oțet pentru contrastul de arome, poate fi regina aperitivelor.
Mai poți pune alături chiar și alte mezeluri și brânzeturi diverse. Se potrivește perfect cu sosuri puțin mai iuți, dar și cu un muștar clasic.
Toba de casă are un amestec de texturi diverse care o fac delicioasă și apreciată pentru mesele de sărbători.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bine carnea, șoriciul și organele și se pun la fiert în apă cu sare. Se adaugă legumele și condimentele. Acestea din urmă pot fi puse într-un săculeț special pentru a putea fi scoase apoi mai ușor.
Cum prepari rețeta de tobă de casă
După ce carnea a fiert și este suficient de moale, se scoate din oală și se lasă să se răcească. Se separă carnea de oase și se taie în bucăți mici. Zeama în care a fiert carnea se păstrează în oală. Cu ajutorul unei spumiere se scot toate impuritățile. Pentru o zeamă cât mai curată se poate strecura printr-un tifon fin.
Stomacul de porc și mațele se spală bine în mai multe ape și se verifică să nu fie sparte. Apoi se umplu cu carne și cu zeama în care a fiert carnea.
Se leagă bine la capăt cu sfoară de bucătărie și se pune o tavă. Se pun într-o tavă adâncă de cuptor în care se adaugă restul de zeamă. Se pornește cuptorul la 80°C și se lasă toba timp de aproximativ două ore, întorcând-o la jumătatea timpului.
După aceea, se presează cu un fund de lemn deasupra căruia se pune o greutate de maximum două kilograme. Se dă la rece peste noapte. Apoi se poate afuma dacă există această posibilitate.
Trucuri utile pentru cea mai bună tobă de casă
Toba de casă necesită respectarea unor pași pentru a ieși așa cum o făceau bunicile noastre. Acestea nu doar că respectau o rețetă transmisă din generație în generație, dar aveau și o serie de trucuri pentru a o face gustoasă și consistentă.
Optează pentru o varietate de carne de porc care conține atât carne, cât și grăsime pentru a obține o textură echilibrată și un gust bogat. Folosește și șorici, dar și picioare de porc pentru că sunt bogate în gelatină și vor ajuta toba să se lege mai bine.
Fierbe carnea într-un amestec de condimente (ceapă, usturoi, foi de dafin, cimbru, piper) pentru a-i da aromă și gust. Dacă vrei mai poți folosi și boia dulce sau afumată, câteva cuișoare, chiar și nucșoară. Carnea ar trebui să fie fiartă până devine foarte moale, astfel încât să poată fi tocată ușor. După aceea, taie-o în bucăți de mărimi potrivite, de preferat mai mici.
După ce compoziția este pusă în stomac sau mațe de porc, preseaz-o bine pentru a elimina bulele de aer și a obține o toba compactă. Las-o să se răcească complet și să se odihnească înainte de a o tăia pentru a permite aromei să se stabilizeze.
Toba de casă se păstrează mai bine în frigider și poate fi consumată timp de câteva zile după preparare. Este recomandat să o acoperi cu folie sau să o pui într-un recipient închis ermetic pentru a menține prospețimea.