Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Vichyssoise este o supă franțuzească fină și cremoasă pe bază de praz, cartofi și smântână, este una dintre cele mai simple și mai versatile supe reci realizate vreodată. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se prepară supa cremă Vichyssoise în emisiunea BeautiFood | Sezonul 3.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze, cunoscută fiecărei gospodine / AntenaPLAY.ro

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Această supă cremoasă delicioasă pe bază de praz, cartofi, stock de pui și smântână, este de obicei servită rece în lunile calde de vară, dar poate fi servită și caldă. Este foarte bună în ambele variante, nu degeaba a fost una din mâncărurile preferate ale celebrei Julia Child.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente pentru a prepara supă Vichyssoise

Citește și

Mod de preparare

Prepară o bază de supă de pui din stock-ul de pui. În comerț se găsesc diverse tipuri de stock de pui, sub formă de cuburi sau la pungi de diferite gramaje. Prepararea este foarte simplă, se pune stock-ul de pui în apă și se dă în fiert.

Prepararea supei din stock de pui

Alege tipul de stock de pui care îți place și prepară 1.5 litri de bază de supă de pui conform intrucțiunilor. Atenție, stock-ul de pui din comerț este deja sărat.

Stock-ul de pui poate fi preparat și acasă. Fierbi toate oasele de la un pui împreună cu legumele uzuale pentru o supă până când apa scade la jumătate. Lichidul astfel obținut este o supă concentrată pe care o poți păstra în congelator pentru a o folosi ulterior.

Cum prepari legumele pentru Vichyssoise

Taie partea albă a bucăților de praz și apoi toac-o la o dimensiune medie (0,5 cm).

Într-o cratiță largă, la foc mediu, sotează prazul în 100 grame de unt. Atenție să nu îl lași să se ardă, el trebuie sotat cât să se înmoaie, deoarece ulterior va fierbe. Adaugă și un praf de sare.

Taie 350 gr de cartofi albi în cubulețe mici, adaugă-i peste praz. Amestecă din când în când.

După câteva minute, când legumele s-au înmuiat adaugă circa 1,5 litrii stock de pui, astfel încât zeama să acopere bine cartofii și prazul. Amestecă bine și gustă pentru a regla nivelul de sare. Asezonează apoi cu piper și sare dacă mai este nevoie.

La final, supa cremă trebuie să fie destul de lichidă, nu foarte densă.

Lasă să fiarbă la foc mic pentru circa 20 min.

Legumele fiind fierte, oprește focul și cu ajutorul unui blender mărunțește totul bine până ajunge la consistența unui piureu mai lichid.

Adaugă circa 100 ml de smântână pentru gătit LaDorna cu  15% grăsime și blendează din nou pentru omogenizare. Smântână pentru gătit va amplifica gustul supei, îi va da cremozitate și textură.

Cum pregătești șunca

Șunca Pădurea Neagră o vei folosi în final la decor, dar ea are și rolul de a potența gustul supei. Această șuncă este ușor afumată și are foarte puțină grăsime.

Așează feliile de șuncă într-o tavă cu hârtie de copt și pune-le la cuptor, la broiler (ca și cum ai gratina-o), pentru câteva minute până devin crocante.

Când șunca este gata rumenită și crocantă, o scoți să se răcească pe un prosop de hârtie pentru a absorbi grăsimea.

Prepararea crutoanelor

Taie câteva felii de baghetă, în funcție de cantitatea de crutoane pe care dorești să o faci. Apoi, taie feliile în cubulețe de pâine.

Pune o tigaie non aderentă la încins și adaugă crutoanele în tigaia încinsă. Lasă-le să se rumenească și amestecă-le pentru a se întoarce pe toate părțile.

Când aproape s-au rumenit, adaugă un praf de sare și 10-20 ml ulei de măsline (în funcție de cantitatea de crutoane). Scoți crutoanele într-un castron când s-au rumenit așa cum îți plac.

Servirea supei creme Vichyssoise

Feliile de șuncă s-au răcit și au devenit casante. Le tai cu un cuțit pentru a realiza crumble-ul.

Servește supa cremă Vichyssoise presărând șunca mărunțită deasupra și împreună cu crutoane.

Poftă bună!

De unde provine supa cremă Vichyssoise

Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze. Cărțile de bucate franceze din secolul al XIX-lea conțin rețete pentru o supă de praz și cartofi, numită potage Parmentier sau potage à la Parmentier. Și-a servit atunci creația sub denumirea Crème Vichyssoise Glacée, după regiunea Vichy unde a copilărit.

Povestea celebrei supe Vichyssoise

Supa cremă Vichyssoise a fost introdusă americanilor de bucătarul francez Louis Diat, la Ritz-Carlton din New York, în vara anului 1917. A fost concepută ca un fel principal de mâncare, menit a-i răcori pe clienți în zilele calde ale verii. El a vrut să creeze o rețetă nouă pentru o supă rece, cu ocazia deschiderii grădinii de vară de pe acoperișul Hotelului Ritz-Carlton.

Bucătarul Louis Diat s-a născut în Montmarault, lângă orașul Vichy, Franța, unde rețeta supei fierbinți de cartofi și praz era un fel de mâncare tradițional.

Diat și-a amintit de această supă preparată frecvent de mama sa. Ea obișnuia să le răcească copiilor supa de la micul dejun, adăugând lapte rece în ea. Astfel, a decis să modifice rețeta din copilărie, realizând o supă cremă rece ce avea să devină celebră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, una în furculiță, secționată
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Chiftele de conopidă cu sos de roșii, perfecte pentru orice masă din zi
Ciuperci champignon murate pentru iarnă în două borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
Ciuperci champignon murate pentru iarnă. Gustul toamnei în borcane
paste cu ton și roșii
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
Rețetă de paste cu ton și roșii. Simplă, rapidă și extrem de delicioasă
plăcintă de dovleac în stil american
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Plăcintă cu dovleac în stil american, rețeta clasică
Crochete de ciuperci cu cașcaval pe o farfurie, una secționată, alături de roșii cherry și frunze verzi
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Crochete de ciuperci cu cașcaval. Gust crocant, aromă delicată și miez catifelat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Galerie foto
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de dovleac cu năut în bol, o lingură, un bol cu năut, o felie de dovleac și un dovleac întreg
Galerie foto
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
camembert la cuptor
06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
05:28
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
14 noiembrie, 06:50
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
14 noiembrie, 06:25
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
carne congelată pe blat
14 noiembrie, 05:31
Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
ulei de palmier
13 noiembrie, 09:00
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
13 noiembrie, 08:30
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Aportul de fibre: ce cantitate recomandă specialiștii să consumi zilnic
Moarte învăluită în mister la Bacău. Cadavrul tinerei găsit lângă calea ferată era învelit cu un cearşaf
Moarte învăluită în mister la Bacău. Cadavrul tinerei găsit lângă calea ferată era învelit cu un cearşaf
Moarte învăluită în mister la Bacău. Cadavrul tinerei găsit lângă calea ferată era învelit cu un cearşaf
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Afacerea care l-a salvat de fiecare dată de la faliment pe milionarul român care are 9 copii cu 4 femei
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Primele imagini cu fiul lui Jador. Videoclipul emoționant pe care artistul i-l dedică fiului său
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Camila Sodi a visat moartea mamei sale. Ce a declarat nepoata faimoasei Thalia
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Sarmale de post cu soia granulată
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Copilul refuză să mănânce carne: ce poți face și cum îi asiguri aportul de proteine
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
Unghiile și sănătatea: ce spune starea sau aspectul unghiilor despre sănătatea ta?
fresh
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie

Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit

Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate

Greșeala pe care o faci când dezgheți carnea. Cum să eviți pericolul pentru sănătate
închide