Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Vichyssoise este o supă franțuzească fină și cremoasă pe bază de praz, cartofi și smântână, este una dintre cele mai simple și mai versatile supe reci realizate vreodată. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se prepară supa cremă Vichyssoise în emisiunea BeautiFood | Sezonul 3.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze, cunoscută fiecărei gospodine / AntenaPLAY.ro

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Această supă cremoasă delicioasă pe bază de praz, cartofi, stock de pui și smântână, este de obicei servită rece în lunile calde de vară, dar poate fi servită și caldă. Este foarte bună în ambele variante, nu degeaba a fost una din mâncărurile preferate ale celebrei Julia Child.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente pentru a prepara supă Vichyssoise

Citește și

Mod de preparare

Prepară o bază de supă de pui din stock-ul de pui. În comerț se găsesc diverse tipuri de stock de pui, sub formă de cuburi sau la pungi de diferite gramaje. Prepararea este foarte simplă, se pune stock-ul de pui în apă și se dă în fiert.

Prepararea supei din stock de pui

Alege tipul de stock de pui care îți place și prepară 1.5 litri de bază de supă de pui conform intrucțiunilor. Atenție, stock-ul de pui din comerț este deja sărat.

Stock-ul de pui poate fi preparat și acasă. Fierbi toate oasele de la un pui împreună cu legumele uzuale pentru o supă până când apa scade la jumătate. Lichidul astfel obținut este o supă concentrată pe care o poți păstra în congelator pentru a o folosi ulterior.

Cum prepari legumele pentru Vichyssoise

Taie partea albă a bucăților de praz și apoi toac-o la o dimensiune medie (0,5 cm).

Într-o cratiță largă, la foc mediu, sotează prazul în 100 grame de unt. Atenție să nu îl lași să se ardă, el trebuie sotat cât să se înmoaie, deoarece ulterior va fierbe. Adaugă și un praf de sare.

Taie 350 gr de cartofi albi în cubulețe mici, adaugă-i peste praz. Amestecă din când în când.

După câteva minute, când legumele s-au înmuiat adaugă circa 1,5 litrii stock de pui, astfel încât zeama să acopere bine cartofii și prazul. Amestecă bine și gustă pentru a regla nivelul de sare. Asezonează apoi cu piper și sare dacă mai este nevoie.

La final, supa cremă trebuie să fie destul de lichidă, nu foarte densă.

Lasă să fiarbă la foc mic pentru circa 20 min.

Legumele fiind fierte, oprește focul și cu ajutorul unui blender mărunțește totul bine până ajunge la consistența unui piureu mai lichid.

Adaugă circa 100 ml de smântână pentru gătit LaDorna cu  15% grăsime și blendează din nou pentru omogenizare. Smântână pentru gătit va amplifica gustul supei, îi va da cremozitate și textură.

Cum pregătești șunca

Șunca Pădurea Neagră o vei folosi în final la decor, dar ea are și rolul de a potența gustul supei. Această șuncă este ușor afumată și are foarte puțină grăsime.

Așează feliile de șuncă într-o tavă cu hârtie de copt și pune-le la cuptor, la broiler (ca și cum ai gratina-o), pentru câteva minute până devin crocante.

Când șunca este gata rumenită și crocantă, o scoți să se răcească pe un prosop de hârtie pentru a absorbi grăsimea.

Prepararea crutoanelor

Taie câteva felii de baghetă, în funcție de cantitatea de crutoane pe care dorești să o faci. Apoi, taie feliile în cubulețe de pâine.

Pune o tigaie non aderentă la încins și adaugă crutoanele în tigaia încinsă. Lasă-le să se rumenească și amestecă-le pentru a se întoarce pe toate părțile.

Când aproape s-au rumenit, adaugă un praf de sare și 10-20 ml ulei de măsline (în funcție de cantitatea de crutoane). Scoți crutoanele într-un castron când s-au rumenit așa cum îți plac.

Servirea supei creme Vichyssoise

Feliile de șuncă s-au răcit și au devenit casante. Le tai cu un cuțit pentru a realiza crumble-ul.

Servește supa cremă Vichyssoise presărând șunca mărunțită deasupra și împreună cu crutoane.

Poftă bună!

De unde provine supa cremă Vichyssoise

Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze. Cărțile de bucate franceze din secolul al XIX-lea conțin rețete pentru o supă de praz și cartofi, numită potage Parmentier sau potage à la Parmentier. Și-a servit atunci creația sub denumirea Crème Vichyssoise Glacée, după regiunea Vichy unde a copilărit.

Povestea celebrei supe Vichyssoise

Supa cremă Vichyssoise a fost introdusă americanilor de bucătarul francez Louis Diat, la Ritz-Carlton din New York, în vara anului 1917. A fost concepută ca un fel principal de mâncare, menit a-i răcori pe clienți în zilele calde ale verii. El a vrut să creeze o rețetă nouă pentru o supă rece, cu ocazia deschiderii grădinii de vară de pe acoperișul Hotelului Ritz-Carlton.

Bucătarul Louis Diat s-a născut în Montmarault, lângă orașul Vichy, Franța, unde rețeta supei fierbinți de cartofi și praz era un fel de mâncare tradițional.

Diat și-a amintit de această supă preparată frecvent de mama sa. Ea obișnuia să le răcească copiilor supa de la micul dejun, adăugând lapte rece în ea. Astfel, a decis să modifice rețeta din copilărie, realizând o supă cremă rece ce avea să devină celebră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane în bol, alături de ghimbir feliat, morcovi și crutoane în bol și în lingură
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de morcovi cu ghimbir și crutoane, catifelată și dulceagă
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Galerie foto
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de dovleac cu năut în bol, o lingură, un bol cu năut, o felie de dovleac și un dovleac întreg
Galerie foto
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei secțiuni de blat de tort
12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
05:30
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
9 decembrie, 15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
9 decembrie, 09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
9 decembrie, 07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
9 decembrie, 07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Nicole Brydon Bloom este însărcinată. Actrița și Justin Theroux așteaptă primul lor copil împreună
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
Noile impozite pentru case şi maşini din ianuarie 2026, după ce CCR a validat măsurile
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
În ce a investit Adrian Ilie primul milion de dolari! Din ce face acum o avere: amp;#8220;E mai bine să nu ştie lumea”
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Chefi la cuțite, 10 decembrie 2025. Ce concurentă a fost eliminată din sezonul 16. Lovitură grea pentru una dintre echipe
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Conopidă friptă cu sos cremos de ciuperci
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
6 medicamente care nu se combină bine cu suplimentul de vitamina D, potrivit farmaciștilor
fresh
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
închide