Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Vichyssoise este o supă franțuzească fină și cremoasă pe bază de praz, cartofi și smântână, este una dintre cele mai simple și mai versatile supe reci realizate vreodată. Chef Sorin Gonțea ne-a arătat cum se prepară supa cremă Vichyssoise în emisiunea BeautiFood | Sezonul 3.

Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze, cunoscută fiecărei gospodine / AntenaPLAY.ro

Noul sezon al emisiunii BeautiFood este disponibil în AntenaPLAY alături de episoadele sezoanelor anterioare. Dacă în BeautiFood | Sezonul 1 rețetele au fost preparate de Chef Roxana Blenche, iar în Sezonul 2 de Nobo, căștigătorul „Chefi fără limite”, acum gazda emisiunii este Chef Sorin Gonțea care ne arată cum se prepară 10 mâncăruri moderne și ușor de făcut.

Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi

Această supă cremoasă delicioasă pe bază de praz, cartofi, stock de pui și smântână, este de obicei servită rece în lunile calde de vară, dar poate fi servită și caldă. Este foarte bună în ambele variante, nu degeaba a fost una din mâncărurile preferate ale celebrei Julia Child.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente pentru a prepara supă Vichyssoise

Citește și

Mod de preparare

Prepară o bază de supă de pui din stock-ul de pui. În comerț se găsesc diverse tipuri de stock de pui, sub formă de cuburi sau la pungi de diferite gramaje. Prepararea este foarte simplă, se pune stock-ul de pui în apă și se dă în fiert.

Prepararea supei din stock de pui

Alege tipul de stock de pui care îți place și prepară 1.5 litri de bază de supă de pui conform intrucțiunilor. Atenție, stock-ul de pui din comerț este deja sărat.

Stock-ul de pui poate fi preparat și acasă. Fierbi toate oasele de la un pui împreună cu legumele uzuale pentru o supă până când apa scade la jumătate. Lichidul astfel obținut este o supă concentrată pe care o poți păstra în congelator pentru a o folosi ulterior.

Cum prepari legumele pentru Vichyssoise

Taie partea albă a bucăților de praz și apoi toac-o la o dimensiune medie (0,5 cm).

Într-o cratiță largă, la foc mediu, sotează prazul în 100 grame de unt. Atenție să nu îl lași să se ardă, el trebuie sotat cât să se înmoaie, deoarece ulterior va fierbe. Adaugă și un praf de sare.

Taie 350 gr de cartofi albi în cubulețe mici, adaugă-i peste praz. Amestecă din când în când.

După câteva minute, când legumele s-au înmuiat adaugă circa 1,5 litrii stock de pui, astfel încât zeama să acopere bine cartofii și prazul. Amestecă bine și gustă pentru a regla nivelul de sare. Asezonează apoi cu piper și sare dacă mai este nevoie.

La final, supa cremă trebuie să fie destul de lichidă, nu foarte densă.

Lasă să fiarbă la foc mic pentru circa 20 min.

Legumele fiind fierte, oprește focul și cu ajutorul unui blender mărunțește totul bine până ajunge la consistența unui piureu mai lichid.

Adaugă circa 100 ml de smântână pentru gătit LaDorna cu  15% grăsime și blendează din nou pentru omogenizare. Smântână pentru gătit va amplifica gustul supei, îi va da cremozitate și textură.

Cum pregătești șunca

Șunca Pădurea Neagră o vei folosi în final la decor, dar ea are și rolul de a potența gustul supei. Această șuncă este ușor afumată și are foarte puțină grăsime.

Așează feliile de șuncă într-o tavă cu hârtie de copt și pune-le la cuptor, la broiler (ca și cum ai gratina-o), pentru câteva minute până devin crocante.

Când șunca este gata rumenită și crocantă, o scoți să se răcească pe un prosop de hârtie pentru a absorbi grăsimea.

Prepararea crutoanelor

Taie câteva felii de baghetă, în funcție de cantitatea de crutoane pe care dorești să o faci. Apoi, taie feliile în cubulețe de pâine.

Pune o tigaie non aderentă la încins și adaugă crutoanele în tigaia încinsă. Lasă-le să se rumenească și amestecă-le pentru a se întoarce pe toate părțile.

Când aproape s-au rumenit, adaugă un praf de sare și 10-20 ml ulei de măsline (în funcție de cantitatea de crutoane). Scoți crutoanele într-un castron când s-au rumenit așa cum îți plac.

Servirea supei creme Vichyssoise

Feliile de șuncă s-au răcit și au devenit casante. Le tai cu un cuțit pentru a realiza crumble-ul.

Servește supa cremă Vichyssoise presărând șunca mărunțită deasupra și împreună cu crutoane.

Poftă bună!

De unde provine supa cremă Vichyssoise

Supa de cartofi și praz era pe vremuri o mâncare de bază a bucătăriei franceze. Cărțile de bucate franceze din secolul al XIX-lea conțin rețete pentru o supă de praz și cartofi, numită potage Parmentier sau potage à la Parmentier. Și-a servit atunci creația sub denumirea Crème Vichyssoise Glacée, după regiunea Vichy unde a copilărit.

Povestea celebrei supe Vichyssoise

Supa cremă Vichyssoise a fost introdusă americanilor de bucătarul francez Louis Diat, la Ritz-Carlton din New York, în vara anului 1917. A fost concepută ca un fel principal de mâncare, menit a-i răcori pe clienți în zilele calde ale verii. El a vrut să creeze o rețetă nouă pentru o supă rece, cu ocazia deschiderii grădinii de vară de pe acoperișul Hotelului Ritz-Carlton.

Bucătarul Louis Diat s-a născut în Montmarault, lângă orașul Vichy, Franța, unde rețeta supei fierbinți de cartofi și praz era un fel de mâncare tradițional.

Diat și-a amintit de această supă preparată frecvent de mama sa. Ea obișnuia să le răcească copiilor supa de la micul dejun, adăugând lapte rece în ea. Astfel, a decis să modifice rețeta din copilărie, realizând o supă cremă rece ce avea să devină celebră.

Citește și
CELE MAI CITITE
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Mini clătite cu flori de salcâm
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Fursecuri nor cu lămâie
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
Video
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Video
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Tartă Tatin cu mere și cremă Chantilly, o rețeta franțuzească clasică
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O salată de boeuf servită pe un platou alb
06:59
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
06:51
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
22 mai, 08:27
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie 5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
TRei borcane pline cu rețete cu linte
22 mai, 06:37
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale 5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
21 mai, 11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
21 mai, 06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
21 mai, 06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...
Parteneri
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Cine sunt copiii lui Costel Constantin şi care e adevăratul motivul pentru care marele actor ar fi fost „răpus de singuratate”!
Cine sunt copiii lui Costel Constantin şi care e adevăratul motivul pentru care marele actor ar fi fost „răpus de singuratate”!
Cine sunt copiii lui Costel Constantin şi care e adevăratul motivul pentru care marele actor ar fi fost „răpus de singuratate”!
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Scarlett Johansson a fost șocată și furioasă după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: Este atât de umană
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: „Este atât de umană”
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: „Este atât de umană”
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
fresh
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie

5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
închide