Tobă de casă la sticlă. Cea mai simplă rețetă
Toba de casă poate fi făcută în multe feluri. Pentru varianta clasică se folosesc mațe sau stomac de porc care sunt umplute cu carne, organe și șorici fierte cu condimente. Totuși, dacă nu le ai la îndemână poți să încerci o soluție mai modernă. Rețeta de tobă de casă la sticlă a devenit foarte populară pentru că este mult mai ușor de preparat decât cea tradițională.
Toba de casă nu lipsește de pe platourile cu aperitive pentru mesele de sărbători. Amestecul de carne, organe și șorici aduce o bogăție de gusturi, de arome și texturi unică. Niciun alt preparat nu îți aduce o așa diversitate la fiecare mușcătură.
Dacă vrei să o prepari în casă pentru a o personaliza după preferințele tale o poți face atât în mațe sau stomac de porc, respectând rețeta tradițională, dar și în sticlă. Gustul va fi un pic diferit, pentru că și și membrana tobei aduce un plus de aromă. Însă dacă nu ai la îndemână decât o sticlă de plastic, folosește-o cu încredere.
Odată ce toba este gata poate fi servită cu o mulțime de sosuri. Muștarul este o alegere clasică. Poate fi obișnuit, muștar de Dijon sau muștar cu semințe întregi, oferind un gust ușor picant și acru care se potrivește bine cu gustul bogat al tobei.
Hreanul proaspăt sau sosul de hrean oferă un gust intens și picant. Sosurile ușoare pe bază de iaurt sau smântână, precum tzatziki sau sosul de iaurt cu castraveți, pot oferi un echilibru plăcut între aciditate și prospețime pentru a însoți gustul dens al tobei.
Descoperă și cea mai bună rețetă de tobă de casă. Este simplă și rapidă.
Toba de casă la sticlă este o variantă tradițională a tobei de porc. Va avea o formă și o textură distincte, însă va fi delicioasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se fierb carnea de porc și organele în apă cu condimente (ceapă, usturoi, foi de dafin, cimbru, piper, sare) până când sunt complet fierte și moi.
Se separă carnea de oase și se mărunțește. La fel se procedează și cu organele. Zeama în care au fiert se strecoară și se lasă deoparte. După ce se răcește se culege grăsimea de deasupra cu o spumieră.
Cum se montează rețeta de tobă la sticlă
Se ia o sticlă de plastic de 2 litri căreia i se taie partea de sus astfel încât să se poată pune cu ușurință carnea. Se pun bucățile de carne și de organe, apoi se toarnă zeama în care acestea au fiert. Dacă mai este nevoie, se repetă operațiunea cu o altă sticlă până când nu mai rămân ingrediente.
Se acoperă sticlele în folie de aluminiu și se dau la rece până când se întărește compoziție. Apoi se taie ușor sticla și se scoate toba. Se învelește în folie alimentară și se servește.
Ce carne se folosește la tobă
La prepararea tobei, se folosește o combinație de carne de porc, organe și șorici, astfel încât să obții o textură și gust bogat. Raportul dintre acestea ține de preferințele personale.
Carnea de porc cu grăsime este una dintre componentele principale ale tobei și adaugă un gust bogat și o textură suculentă. Alege umăr, ceafa sau pulpă de porc pentru că vor contribui la savoarea tobei.
Din tobă nu trebuie să lipsească organele de porc. Nu trebuie să folosești cantități mari, însă inima și rinichii dau nu doar gust, ci și o textură aparte.
De asemenea, din rețetele de tobă nu lipsește capul de porc. Acesta are și carne, dar și gelatină care ajută la obținerea consistenței. În plus, urechile au zgârciuri care conferă o textură crocantă.
Unele rețete de tobă conțin și limbă, însă aceasta este opțională. Trebuie să o cureți bine după ce fierbe și de-abia apoi să o folosești.
Toba poate avea variații regionale și personale. Condimentele și aromele adăugate, precum și modul în care ingredientele sunt combinate, pot fi diferite. De asemenea, este esențial să te asiguri că ingredientele folosite sunt proaspete și de calitate pentru a obține un rezultat final delicios.