Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Printre cele mai gustoase rețete de ciorbă, care se pot prepara în sezonul rece, este rețeta din bucătăria austriacă denumită Krautsuppe. Este o rețetă de ciorbă de varză murată cu ciolan afumat sau cu cârnați afumați.

Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
Galerie foto

Galerie foto

În timpul servirii, ciorba se poate garnisi cu verdeață / Shutterstock

Ciorba iese foarte gustoasă, dar și foarte consistentă, datorită combinației de ingrediente folosite. Poți prepara rețeta și cu varză proaspătă, dar gustul va fi total diferit. Varza murată aduce un plus de gust, dar și un plus de sănătate, fiind foarte recomandată de către specialiștii în nutriție. Conținutul ridicat de fibre si probiotice din varza murată este foarte benefic pentru inima si sistemul circulator. Acestea ajuta la scăderea nivelului de colesterol. O bună parte dintre probioticele care se găsesc in varza murată ajută și la reglarea tensiunii arteriale.

Citește și

În sezonul rece varza murată este unul dintre alimentele de bază din bucătăriile românilor. Poate fi inclusă în multe categorii de rețete culinare, de la salate, la supe și ciorbe, aperitive și mâncăruri scăzute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și rețeta de varză murată cu ciolan afumat, preparată la cuptor. Iar mai jos poți urmări rețeta completă pentru a prepara și tu delicioasa ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea ciolanului afumat pe care îl speli cu apă fierbinte pentru a mai elimina din masa de ingrediente folosite pentru a-l afuma. Secționează ciolanul în câteva locuri, până la os și pune-l la fiert în 3 litri de apă rece.

Apoi, vei pregăti vaza murată pe care o scurgi, o toci și o lași 10 minute în apă rece pentru a mai elimina din sare. În acest interval de timp pregătești și celelalte legume.

Cum prepari ciorbă de varză murată cu ciolan afumat

Curăță toate legumele, clătește-le și scurge-le bine. Toacă ceapa în cuburi micuțe, ca pentru oricare altă rețetă de ciorbă. Rădăcinoasele dă-le pe răzătoare, toacă  varza mai mărunt, iar ardeiul toacă-l în cuburi. Așază o cratiță pe flacăra aragazului și punem uleiul la încins. Adaugă în el mai întâi ceapa, apoi rădăcinoasele și mai târziu ardeiul.

Adaugă și varza tocată, dar peste ciolanul afumat, atunci când acesta este ușor pătruns. Adaugă și zeama de varză și lasă ciorba să fiarbă până când varza este pătrunsă. Apoi poți adăuga legumele călite, crenguțele de cimbru și foile de dafin.

Mai fierbe toate ingredientele împreună pentru aproximativ 15 minute, atât cât să se întrepătrundă aromele.

Ia un bol și amestecă în el un gălbenuș de ou cu smântâna. Adaugă câte puțină supă fierbinte și amestecă intens pentru a se dilua compoziția, dar și pentru a aduce amestecul rezultat la temperatura supei din oală.

Apoi toarnă acest amestec în fir subțire, peste delicioasa ciorbă de varză murată cu ciolan afumat. Mai lasă ciorba să fiarbă pentru 2-3 clocote, timp în care îi potrivești gustul cu sare și piper. Mai poți adăuga și rondele de ardei iute, pentru un gust picant. La final, după stingerea focului, adaugă pătrunjelul verde, tocat mărunt.

Este absolut delicioasă o astfel de ciorbă, mai ales servită fierbinte, cu ardei iute.

Tot din categoria rețetelor cu varză murată, mai poți prepara și rețeta de varza a la Cluj.

Citește și
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Galerie foto

Galerie foto

Crenguțe de cimbru în oala cu ciorbă
Ciolan afumat cu varză murată în oală de inox
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat în bol de sticlă
+1
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe boluri cu ciorbă de post, așezate împreună pe o masă
Galerie foto
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
6 rețete de ciorbă de post gustoase și pline de vitamine de care să te bucuri la prânz sau cină
ciorbă de fasole de post
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel pe un tocător de lemn și felii de lămâie
Galerie foto
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă
Șnițel vienez sau Wiener Schnitzel. Rețetă din bucătăria austriacă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
închide