Antena
HelloTaste.ro - Rețete de mâncare
Meniu
Search
Home • Rețete de mâncare • Garnituri • Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri

Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă nu mai știi cu ce să asortezi friptura sau antreurile pentru un gust cât mai delicios, îți oferim o rețetă de ceapă caramelizată cu sos aromat. Te va cuceri atât gustul cât și aspectul acesteia și cu siguranță vei repeta rețeta de multe ori.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 septembrie 2024, 13:01
Ceapă caramelizată cu sos aromat pe o farfurie albă cu furculiță
Ceapă caramelizată cu sos aromat, este ideală de servit cu fripturi sau antreuri / Shutterstock

Chiar dacă ceapa este ingredientul secundar, aproape nelipsit din rețetele de supe, ciorbe sau mâncăruri, aceasta poate fi preparată și ca ingredient principal. Este suficient de gustoasă și de consistentă pentru a asigura o garnitură sau o gustare. Poate fi preparată sub formă de sos, sub formă pane, marinată sau chiar sub formă de dulceață. Are gust dulce-picant și asezonată cu condimente potrivite poate fi un deliciu garantat.

Citește și
Două bucăți de ceapă pane sub formă de floare pe două farfurii, alături de un bol cu sos de brânzeturi
Aperitive
Ceapă pane sub formă de floare. Un aperitiv gustos și spectaculos
Ceapă pane sub formă de floare. Un aperitiv gustos și spectaculos
ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Conserve
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor

Există foarte multe tipuri de ceapă și fiecare dintre acestea pot fi folosite la gătit. Pot fi utilizate și proaspete în salate, în sandviciuri sau lângă diferite ingrediente. Ceapa servită lângă brânza sărată este una dintre cele mai populare gustări. De asemeni, ceapa servită cu slănină sau cu jumări sunt de asemeni gustări cunoscute din străbuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici ce tipuri de ceapa există și când se folosește fiecare. Iar în continuare poți descoperi rețeta detaliată pentru a prepara și tu ceapă caramelizată cu sos aromat, perfectă lângă fripturi sau antreuri.

Ingrediente

  • 500 gr ceapă mare și rotundă
  • sare și piper după gust
  • crenguțe de rozmarin
  • 2 linguri cremă de oţet balsamic
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • 50 ml vin roşu sec
  • 2 linguri cu zahăr brun
  • sucul de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare

Pentru a-ți ușura munca și a reduce timpul de preparare a rețetei, este indicat să pregătești de la început toate ingredientele. Mai întâi vei pregăti ceapa pentru a fi caramelizată, iar mai apoi sosul aromat.

Pașii necesari pentru ceapă caramelizată cu sos aromat

Descojește ceapa, dar fără a îndepărta codițele, clătește-o cu apă rece și secționeaz-o în jumătăți. Codițele vor contribui la aspectul plăcut al cepei după caramelizare.

Imediat după curățare și secționare pune jumătățile de ceapă în apă rece cu puțin suc de lămâie. Lasă-le în acest lichid timp de aproximativ 15 minute. Apoi le poți scoate într-o sită și le lași la scurs.

Pentru a carameliza ceapa pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și lasă-l să se înfierbânte. Așază în tigaie jumătățile de ceapă cu partea secționată în jos. Rumenește-le ușor până când încep să se coloreze. Apoi așază-le  într-o tavă cu partea rumenită în sus și presară peste el rozmarin.

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și așteaptă să se încălzească. Între timp, poți prepara sosul aromat.

Amestecă într-un bol uleiul de măsline cu vinul roșu și crema de oțet balsamic. Asezonează-i gustul cu sare, piper și zahăr brun. Cu un tel sau o spatulă amestecă bine ingredientele din bol pentru ca zahărul și sarea să se topească. Dacă sosul nu este suficient de dulce, mai poți adăuga zahăr după gust. Iar dacă îl dorești mai acrișor, poți adăuga puțin suc de lămâie.

Cu acest sos unge jumătățile de ceapă așezate în tavă, folosind o pensulă de patiserie. Așază un capac peste delicioasa ceapă caramelizată cu sos aromat și introdu tava în cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi înlătură capacul de pe ceapă și mai unge ceapa cu puțin sos. Mai las-o în cuptor timp de 7-8 minute fără a o acoperi, pentru a se glazura frumos.

Poți savura ceapa caramelizată cu sosul aromat simplă, pe felii de pâine sau o poți asorta cu friptura preferată. Dacă nu știi ce friptură i s-ar potrivi, îți recomandăm să încerci rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit.

 

Citește și
Tartă cu ceapă caramelizată pe o farfurie albă
Aperitive
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Conserve
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă caramelizată cu sos aromat, în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Sandvișuri cu ceapă caramelizată
Jumătăți de ceapă caramelizate și decorate cu ierburi aromate
Ceapă caramelizată cu sos aromat pe o farfurie albă cu furculiță
+1
facebook share whatsapp share pinterest share
ceapă caramelizatărețetă cu ceapăsos aromat
CELE MAI CITITE
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Salată de vinete cu năut și usturoi în bol rustic
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Salată de vinete cu năut și usturoi. O combinație savuroasă cu influențe orientale
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Piure de cartofi cu ceapă caramelizată în bol cu lingură de lemn
Galerie foto
Mâncăruri de post
Piure de cartofi cu ceapă caramelizată. Un preparat cremos și plin de savoare
Piure de cartofi cu ceapă caramelizată. Un preparat cremos și plin de savoare
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
Garnituri
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felie de pâine
Galerie foto
Mâncăruri de post
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Muffins cu quinoa, brânză și spanac pe un tocător de lemn
27 august, 06:32
Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
Coulis de zmeură peste panna cotta în două boluri
27 august, 05:22
Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
26 august, 05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
26 august, 05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Desert
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Desert
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Rețete de mâncare
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
Pește
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Pește
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Vinete cu dovlecei, ardei copți și usturoi, preparate în ulei
CaTine
Vinete cu dovlecei, ardei copți și usturoi, preparate în ulei
Vinete cu dovlecei, ardei copți și usturoi, preparate în ulei
Judecătorii români ies la pensie cu 17 ani mai repede decât oriunde în UE. Cazuri grave afectate de grevă
Observator News
Judecătorii români ies la pensie cu 17 ani mai repede decât oriunde în UE. Cazuri grave afectate de grevă
Judecătorii români ies la pensie cu 17 ani mai repede decât oriunde în UE. Cazuri grave afectate de grevă
Unde locuieşte, de fapt, milionarul ce a renunţat la cetăţenia română, alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Antena Sport
Unde locuieşte, de fapt, milionarul ce a renunţat la cetăţenia română, alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Unde locuieşte, de fapt, milionarul ce a renunţat la cetăţenia română, alături de iubita cu 23 de ani mai tânără
Insula Iubirii, 27 august 2025. Ella Vișan și-a asumat relația cu Teo Costache. Ispita a rămas impresionată de gestul făcut
Antena 1
Insula Iubirii, 27 august 2025. Ella Vișan și-a asumat relația cu Teo Costache. Ispita a rămas impresionată de gestul făcut
Insula Iubirii, 27 august 2025. Ella Vișan și-a asumat relația cu Teo Costache. Ispita a rămas impresionată de gestul făcut
Özcan Deniz și-a schimbat imaginea. Cum arată în prezent actorul din Furtună pe Bosfor
Happy Channel
Özcan Deniz și-a schimbat imaginea. Cum arată în prezent actorul din Furtună pe Bosfor
Özcan Deniz și-a schimbat imaginea. Cum arată în prezent actorul din Furtună pe Bosfor
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
UseIT
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Cele mai accesate site-uri în urmă cu 30 de ani. Cei mai mulți tineri nu au auzit niciodată de ele
Iahnie de fasole cu bacon afumat
Rețete Fel De Fel
Iahnie de fasole cu bacon afumat
Iahnie de fasole cu bacon afumat
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
DePărinți
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Selena Gomez a strălucit într-un costum de baie negru la petrecerea burlăcițelor din Cabo. Artista a fost fotografiată pe un iaht
ZuTV
Selena Gomez a strălucit într-un costum de baie negru la petrecerea burlăcițelor din Cabo. Artista a fost fotografiată pe un iaht
Selena Gomez a strălucit într-un costum de baie negru la petrecerea burlăcițelor din Cabo. Artista a fost fotografiată pe un iaht
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
MediCOOL
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Salate

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Desert

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare

Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Sosuri

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant

Coulis de zmeură. Rețeta unui sos fin, vibrant și elegant
Aperitive

Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent

Muffins cu quinoa, brânză și spanac. Rețetă pentru un mic dejun consistent
HelloTaste.ro
Facebook Instagram
Rețete de mâncare
  • Aperitive
  • Aluaturi
  • Conserve
  • Friptură / Grătar
  • Garnituri
  • Paste
  • Pește
  • Pizza
  • Salate
  • Sosuri
  • Supe / Ciorbe
Diverse
  • BeautiFood
  • Food Magazine
  • Sfaturi culinare
  • Lifestyle
  • Desert
  • Știrile Zilei
Site-uri Antena Group
  • a1.ro
  • antenastars.ro
  • as.ro
  • catine.ro
  • deparinti.ro
  • medicool.ro
  • observatornews.ro
  • spynews.ro
  • tvhappy.ro
  • useit.ro
  • retetefeldefel.ro
  • zutv.ro
  • Trends AntenaPLAY
  • AntenaPLAY
Privacy
  • Cod deontologic
  • Termeni și condiții
  • Politica de cookies
  • Politica de confidențialitate
  • Contact
icon
  • Rețete de mâncare
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Conserve
    • Friptură / Grătar
    • Garnituri
    • Paste
    • Pește
    • Pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe / Ciorbe
  • Băuturi
  • Desert
  • Food Magazine
  • Sfaturi culinare
  • Lifestyle
  • BeautiFood
  • Cele mai recente
Facebook Instagram
închide