Antena
HelloTaste.ro - Rețete de mâncare
Meniu
Search
Home • Rețete de mâncare • Garnituri • Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri

Ceapă caramelizată cu sos aromat, ideală cu fripturi sau antreuri

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă nu mai știi cu ce să asortezi friptura sau antreurile pentru un gust cât mai delicios, îți oferim o rețetă de ceapă caramelizată cu sos aromat. Te va cuceri atât gustul cât și aspectul acesteia și cu siguranță vei repeta rețeta de multe ori.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 28 septembrie 2024, 13:01
Ceapă caramelizată cu sos aromat pe o farfurie albă cu furculiță
Ceapă caramelizată cu sos aromat, este ideală de servit cu fripturi sau antreuri / Shutterstock

Chiar dacă ceapa este ingredientul secundar, aproape nelipsit din rețetele de supe, ciorbe sau mâncăruri, aceasta poate fi preparată și ca ingredient principal. Este suficient de gustoasă și de consistentă pentru a asigura o garnitură sau o gustare. Poate fi preparată sub formă de sos, sub formă pane, marinată sau chiar sub formă de dulceață. Are gust dulce-picant și asezonată cu condimente potrivite poate fi un deliciu garantat.

Citește și
Două bucăți de ceapă pane sub formă de floare pe două farfurii, alături de un bol cu sos de brânzeturi
Aperitive
Ceapă pane sub formă de floare. Un aperitiv gustos și spectaculos
Ceapă pane sub formă de floare. Un aperitiv gustos și spectaculos
ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Conserve
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor

Există foarte multe tipuri de ceapă și fiecare dintre acestea pot fi folosite la gătit. Pot fi utilizate și proaspete în salate, în sandviciuri sau lângă diferite ingrediente. Ceapa servită lângă brânza sărată este una dintre cele mai populare gustări. De asemeni, ceapa servită cu slănină sau cu jumări sunt de asemeni gustări cunoscute din străbuni.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici ce tipuri de ceapa există și când se folosește fiecare. Iar în continuare poți descoperi rețeta detaliată pentru a prepara și tu ceapă caramelizată cu sos aromat, perfectă lângă fripturi sau antreuri.

Ingrediente

  • 500 gr ceapă mare și rotundă
  • sare și piper după gust
  • crenguțe de rozmarin
  • 2 linguri cremă de oţet balsamic
  • 2 linguri cu ulei de măsline
  • 50 ml vin roşu sec
  • 2 linguri cu zahăr brun
  • sucul de la 1/2 lămâie.

Mod de preparare

Pentru a-ți ușura munca și a reduce timpul de preparare a rețetei, este indicat să pregătești de la început toate ingredientele. Mai întâi vei pregăti ceapa pentru a fi caramelizată, iar mai apoi sosul aromat.

Pașii necesari pentru ceapă caramelizată cu sos aromat

Descojește ceapa, dar fără a îndepărta codițele, clătește-o cu apă rece și secționeaz-o în jumătăți. Codițele vor contribui la aspectul plăcut al cepei după caramelizare.

Imediat după curățare și secționare pune jumătățile de ceapă în apă rece cu puțin suc de lămâie. Lasă-le în acest lichid timp de aproximativ 15 minute. Apoi le poți scoate într-o sită și le lași la scurs.

Pentru a carameliza ceapa pune puțin ulei de măsline într-o tigaie și lasă-l să se înfierbânte. Așază în tigaie jumătățile de ceapă cu partea secționată în jos. Rumenește-le ușor până când încep să se coloreze. Apoi așază-le  într-o tavă cu partea rumenită în sus și presară peste el rozmarin.

Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și așteaptă să se încălzească. Între timp, poți prepara sosul aromat.

Amestecă într-un bol uleiul de măsline cu vinul roșu și crema de oțet balsamic. Asezonează-i gustul cu sare, piper și zahăr brun. Cu un tel sau o spatulă amestecă bine ingredientele din bol pentru ca zahărul și sarea să se topească. Dacă sosul nu este suficient de dulce, mai poți adăuga zahăr după gust. Iar dacă îl dorești mai acrișor, poți adăuga puțin suc de lămâie.

Cu acest sos unge jumătățile de ceapă așezate în tavă, folosind o pensulă de patiserie. Așază un capac peste delicioasa ceapă caramelizată cu sos aromat și introdu tava în cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade Celsius. Apoi înlătură capacul de pe ceapă și mai unge ceapa cu puțin sos. Mai las-o în cuptor timp de 7-8 minute fără a o acoperi, pentru a se glazura frumos.

Poți savura ceapa caramelizată cu sosul aromat simplă, pe felii de pâine sau o poți asorta cu friptura preferată. Dacă nu știi ce friptură i s-ar potrivi, îți recomandăm să încerci rețeta de friptură din mușchiuleț de porc împletit.

 

Citește și
Tartă cu ceapă caramelizată pe o farfurie albă
Aperitive
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Conserve
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Ceapă caramelizată cu sos aromat, în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Sandvișuri cu ceapă caramelizată
Jumătăți de ceapă caramelizate și decorate cu ierburi aromate
Ceapă caramelizată cu sos aromat pe o farfurie albă cu furculiță
+1
facebook share whatsapp share pinterest share
ceapă caramelizatărețetă cu ceapăsos aromat
CELE MAI CITITE
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supe / Ciorbe
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb, decorată cu verdeață
Garnituri
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Tocană de pui cu ceapă caramelizată și vin alb
Pâine cu ceapă feliată pe o hârtie albă
Aluaturi
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Pâine cu ceapă. O rețetă rustică, dar simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chec cu mere
06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Desert
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Conserve
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supe / Ciorbe
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Lifestyle
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Supe / Ciorbe
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Katy Perry a trecut la un alt nivel al relației cu Justin Trudeau. Ce ținute poartă acum vedeta, cunoscută pentru alegerile extravagante
CaTine
Katy Perry a trecut la un alt nivel al relației cu Justin Trudeau. Ce ținute poartă acum vedeta, cunoscută pentru alegerile extravagante
Katy Perry a trecut la un alt nivel al relației cu Justin Trudeau. Ce ținute poartă acum vedeta, cunoscută pentru alegerile extravagante
De ce mai stau oamenii din Prahova la coadă la apă, deşi au apă la robinet
Observator News
De ce mai stau oamenii din Prahova la coadă la apă, deşi au apă la robinet
De ce mai stau oamenii din Prahova la coadă la apă, deşi au apă la robinet
Românul celebru care a dezvăluit suma de bani cu care Gigi Becali l-a ajutat într-un moment critic al vieţii
Antena Sport
Românul celebru care a dezvăluit suma de bani cu care Gigi Becali l-a ajutat într-un moment critic al vieţii
Românul celebru care a dezvăluit suma de bani cu care Gigi Becali l-a ajutat într-un moment critic al vieţii
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Antena 1
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Rețeta inedită de tiramisu cu portocale perfect pentru Crăciun. Cât de ușor se prepară și de ce ingrediente ai nevoie
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Happy Channel
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
UseIT
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Rețete Fel De Fel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
DePărinți
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
ZuTV
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
MediCOOL
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Desert

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Desert

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Sfaturi culinare

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Desert

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Desert

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
HelloTaste.ro
Facebook Instagram
Rețete de mâncare
  • Aperitive
  • Aluaturi
  • Conserve
  • Friptură / Grătar
  • Garnituri
  • Paste
  • Pește
  • Pizza
  • Salate
  • Sosuri
  • Supe / Ciorbe
Diverse
  • BeautiFood
  • Food Magazine
  • Sfaturi culinare
  • Lifestyle
  • Desert
  • Știrile Zilei
Site-uri Antena Group
  • a1.ro
  • antenastars.ro
  • as.ro
  • catine.ro
  • deparinti.ro
  • medicool.ro
  • observatornews.ro
  • spynews.ro
  • tvhappy.ro
  • useit.ro
  • retetefeldefel.ro
  • zutv.ro
  • Trends AntenaPLAY
  • AntenaPLAY
Privacy
  • Cod deontologic
  • Termeni și condiții
  • Politica de cookies
  • Politica de confidențialitate
  • Contact
icon
  • Rețete de mâncare
    • Aluaturi
    • Aperitive
    • Conserve
    • Friptură / Grătar
    • Garnituri
    • Paste
    • Pește
    • Pizza
    • Salate
    • Sosuri
    • Supe / Ciorbe
  • Băuturi
  • Desert
  • Food Magazine
  • Sfaturi culinare
  • Lifestyle
  • BeautiFood
  • Cele mai recente
Facebook Instagram
închide