Ce tipuri de ceapă există și când se folosește fiecare

Ceapa este una dintre cele mai vechi legume cultivate din lume. Istoricii spun că ea exista deja pe teritoriul actual al Indiei, Chinei și Orientului Mijlociu înainte de a apărea înregistrările istorice. Astăzi cele mai comune tipuri de ceapă au trei culori: albă, galbenă, roșie sau violet, însă există sute de soiuri. Descoperă ce tipuri de ceapa există și când se folosește fiecare.

Mai multe tipuri de ceapă într-un coș
Ceapa este una dintre cele mai vechi legume din lume / Shutterstock

În majoritatea cazurilor ceapa este uscată înainte de comercializare, motiv pentru care foile lor sunt subțiri ca hârtia. Ceapa nu doar că se găsește în sute de soiuri, dar este disponibilă în diferite forme de procesare. Ceapa fiartă și murată este ambalată în conserve sau borcane. 

Ceapa congelată este disponibilă tocată sau întreagă, iar sucul de ceapă îmbuteliat este vândut pentru a fi folosit ca aromă. Produsele cu ceapă deshidratată sunt disponibile încă din anii 1930 sunt formă de granule, dar și tocate, tocate și feliate. Pudra de ceapă se face prin măcinarea cepei deshidratate și uneori este ambalată în combinație cu sare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de ceapă și proprietățile lor

Există sute de tipuri de ceapă și fiecare dintre ele poate fi folosit la gătit. Pot fi utilizate în salate, sandviciuri, tocănițe, sosuri, supe, ciorbe, murături.

Ceapa roșie

Ceapa de apă sau ceapa roșie are pulpa roșiatică-violet și are o aromă foarte puternică. Dacă vrei să îi estompezi gustul ține-o în apă rece cu gheață timp de 20 de minute înainte de a o consuma.

Ceapă roșie aranjată pe o masă de lemn
Ceapa roșie este potrivită pentru caramelizare / Shutterstock

Se folosește cel mai des în salate, dar este o alegere populară pentru ceapa murată. Se consumă atât crudă, cât și tratată termic.

Ceapa galbenă

Ceapa galbenă este rotunda, cu o coaja subțire de culoare galben-maroniu. Este unul dintre cele mai comune tipuri de ceapă, dar și cel mai versatil. 

Ceapa galbenă aranjată într-un coș alb de lemn
Ceapa galbenă este cea mai populară pentru gătit / Shutterstock

Cu o aromă echilibrată, care nu este nici prea dulce și nici prea tăioasă, ceapa galbenă se potrivește într-o varietate mare de feluri de mâncare. Ceapa galbenă este probabil cea mai bună atunci când trebuie să pregătești ceapă caramelizată.

Ceapa verde

Gustul proaspăt și aromat a acestui tip de ceapă o face un ingredient popular pentru salate, sandviciuri, dar și pentru o mulțime de feluri de mâncare din bucătăria asiatică.

Ceapă verde pusă pe un tocător de lemn
Ceapa verde este consumată cel mai des crudă / Shutterstock

Unele rețete pot specifica folosirea numai a secțiunii verzi sau a capetele bulboase, dar ceapa este comestibilă în întregime

Șalota

Șalota are coaja subțire de culoare maro-arămie și seamănă oarecum cu o ceapă roșie. Totuși, la formă este mai asemănătoare cu usturoiul în aparență, dar cu doar doi căței mari în loc de 8-10.

Șalote pe un blat de lemn
Șalota are o aromă blândă / Shutterstock

Are o aromă dulce, dar blândă. Atunci când este consumată crudă poate fi destul de iute. Este foarte populară în bucătăria franceză, dar și în cea din sud-estul Asiei.

Ceapa albă

Ceapa albă are atât foile, cât și pulpa albe. Are cel mai blând gust, așa că este de cele mai multe ori folosită în salate sau sandviciuri.

Ceapă albă pe un blat de lemn alături de un ștergar
Ceapa albă se consumă de cele mai multe ori crudă / Shutterstock

Este crocantă și suculentă. Este folosită des în America Latină și Centrală, în special mâncarea mexicană, în tacos și enchiladas.

Ceapa dulce

Ceapa dulce are o concentrație mai mică de sulf, permițând să iasă în evidență conținutul de zahăr. Se folosește destul de des caramelizată, dar și în tocane, sotată, sau sosuri.

Ceapă dulce pe un blat de lemn
Ceapa dulce are o concentrație mai mică de sulf / Shutterstock

Ceapa perlată

Aceste cepe foarte mici pot fi albe, galbene sau roșii și sunt apreciate pentru aroma lor dulce și delicată. Ceapa perlată poate fi înăbușită,  prăjită, glazurată, murată.

Ceapă perlată într-un bol alb
Ceapa perlată se consumă de obicei murată / Shutterstock

Praz

Prazul este cultivat în sol nisipos, ceea ce înseamnă că va trebui să-l tai și să îl speli foarte bine înainte de a-l găti. Se consumă atât crud, cât și gătit în supe, tocănițe, sotat, ciorbe.

Praz pe o tavă de lemn
Prazul trebuie curățat foarte bine înainte de consum / Shutterstock

Ceapă italiană cipollini

Ceapa italiană cipollini are vârful plat și foile galbene. Gustul său este mai puțin iute decât cel al rudelor sale, făcându-o ideal pentru o garnituri. Se poate chiar pune pe frigărui datorită dimensiunilor sale mici.

Ciopllini pe un fundal alb
Ceapa italiană cipollini este mai iute decât restul tipurilor de ceapă / Shutterstock

Ce fel de ceapă se folosește la gătit

Toate soiurile de ceapă pot fi folosite la gătit sub tratament termic. Unele dintre ele sunt mai potrivite pentru supe și ciorbe, altele pentru tocănițe și alte mâncăruri gătite, iar altele pentru sotat sau caramelizat.  

În general, dacă o rețetă specifică faptul că este nevoie de ceapă vei pune ceapă galbenă pentru că este soiul care se potrivește în toate preparatele.

Ceapa galbenă

Ceapa galbenă este ceapa ideală pentru gătit. Datorită conținutului său ridicat de sulf, se înmoaie în timpul gătirii, devenind dulce și aromată. Capacitatea sa de a rezista la căldură o face excelentă pentru caramelizare și prăjire. Află mai multe despre beneficiile consumului de ceapă.

Ceapa roșie

Ceapa roșie este subtil dulce și suficient de blândă pentru a fi consumată crudă. Datorită culorii sale vii este deseori aleasă pentru salate și salsa. 

Ceapa albă

Ceapa albă are o aromă ușoară, ceea ce o face ușor de utilizat în salate și diferite tipuri de sandviciuri. Deși este asemănătoare cu ceapa galbenă, ceapa albă este mai dulce.

Ceapa dulce

Ceapa dulce este mai mare decât ceapa galbenă, cu coaja deschisă la culoare. După cum sugerează și numele, ceapa dulce are o aromă dulce datorită conținutului ridicat de zahăr, ceea ce o face excelentă pentru sotat și caramelizat. 

Șalota

Fie că este tăiată cubulețe, tocată sau mărunțită, șalota este folosită pentru condimentarea mâncărurilor. De asemenea, pot fi folosite în vinegrete. Aroma lor este mai blândă și mai delicată decât cea a unei cepe obișnuite

Ceapa verde

Ceapa verde se folosește în supe, produse de patiserie, în preparate specifice bucătăriei asiatice, în salate și în sandviciuri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
3 zodii care vor avea noroc și succes începând cu 31 martie 2025. Norocul începe atunci când crezi în ceea ce îți dorești
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la limba română
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la limba română
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025: doar 64% dintre elevi au luat note mai mari sau egale cu 5, la limba română
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Mireasa sezonul 11. Doamna Adina, val de critici la adresa Lilianei. Mama nu vrea ca Robert să se căsătorească în emisiune
Mireasa sezonul 11. Doamna Adina, val de critici la adresa Lilianei. Mama nu vrea ca Robert să se căsătorească în emisiune
Mireasa sezonul 11. Doamna Adina, val de critici la adresa Lilianei. Mama nu vrea ca Robert să se căsătorească în emisiune
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Mituri și adevăruri despre alergiile de primăvară la copii
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat nepotrivit. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Kim Kardashian a fost criticată pentru că și-a lăsat fiica să apară într-un videoclip muzical considerat „nepotrivit”. North West are doar 11 ani
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
Prima oră de viață a bebelușului, ora magică. Cum poate influența sănătatea inimii nou-născutului
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
închide