Ce tipuri de ceapă există și când se folosește fiecare

Ceapa este una dintre cele mai vechi legume cultivate din lume. Istoricii spun că ea exista deja pe teritoriul actual al Indiei, Chinei și Orientului Mijlociu înainte de a apărea înregistrările istorice. Astăzi cele mai comune tipuri de ceapă au trei culori: albă, galbenă, roșie sau violet, însă există sute de soiuri. Descoperă ce tipuri de ceapa există și când se folosește fiecare.

Mai multe tipuri de ceapă într-un coș
Ceapa este una dintre cele mai vechi legume din lume / Shutterstock

În majoritatea cazurilor ceapa este uscată înainte de comercializare, motiv pentru care foile lor sunt subțiri ca hârtia. Ceapa nu doar că se găsește în sute de soiuri, dar este disponibilă în diferite forme de procesare. Ceapa fiartă și murată este ambalată în conserve sau borcane. 

Ceapa congelată este disponibilă tocată sau întreagă, iar sucul de ceapă îmbuteliat este vândut pentru a fi folosit ca aromă. Produsele cu ceapă deshidratată sunt disponibile încă din anii 1930 sunt formă de granule, dar și tocate, tocate și feliate. Pudra de ceapă se face prin măcinarea cepei deshidratate și uneori este ambalată în combinație cu sare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tipuri de ceapă și proprietățile lor

Există sute de tipuri de ceapă și fiecare dintre ele poate fi folosit la gătit. Pot fi utilizate în salate, sandviciuri, tocănițe, sosuri, supe, ciorbe, murături.

Ceapa roșie

Ceapa de apă sau ceapa roșie are pulpa roșiatică-violet și are o aromă foarte puternică. Dacă vrei să îi estompezi gustul ține-o în apă rece cu gheață timp de 20 de minute înainte de a o consuma.

Ceapă roșie aranjată pe o masă de lemn
Ceapa roșie este potrivită pentru caramelizare / Shutterstock

Se folosește cel mai des în salate, dar este o alegere populară pentru ceapa murată. Se consumă atât crudă, cât și tratată termic.

Ceapa galbenă

Ceapa galbenă este rotunda, cu o coaja subțire de culoare galben-maroniu. Este unul dintre cele mai comune tipuri de ceapă, dar și cel mai versatil. 

Ceapa galbenă aranjată într-un coș alb de lemn
Ceapa galbenă este cea mai populară pentru gătit / Shutterstock

Cu o aromă echilibrată, care nu este nici prea dulce și nici prea tăioasă, ceapa galbenă se potrivește într-o varietate mare de feluri de mâncare. Ceapa galbenă este probabil cea mai bună atunci când trebuie să pregătești ceapă caramelizată.

Ceapa verde

Gustul proaspăt și aromat a acestui tip de ceapă o face un ingredient popular pentru salate, sandviciuri, dar și pentru o mulțime de feluri de mâncare din bucătăria asiatică.

Ceapă verde pusă pe un tocător de lemn
Ceapa verde este consumată cel mai des crudă / Shutterstock

Unele rețete pot specifica folosirea numai a secțiunii verzi sau a capetele bulboase, dar ceapa este comestibilă în întregime

Șalota

Șalota are coaja subțire de culoare maro-arămie și seamănă oarecum cu o ceapă roșie. Totuși, la formă este mai asemănătoare cu usturoiul în aparență, dar cu doar doi căței mari în loc de 8-10.

Șalote pe un blat de lemn
Șalota are o aromă blândă / Shutterstock

Are o aromă dulce, dar blândă. Atunci când este consumată crudă poate fi destul de iute. Este foarte populară în bucătăria franceză, dar și în cea din sud-estul Asiei.

Ceapa albă

Ceapa albă are atât foile, cât și pulpa albe. Are cel mai blând gust, așa că este de cele mai multe ori folosită în salate sau sandviciuri.

Ceapă albă pe un blat de lemn alături de un ștergar
Ceapa albă se consumă de cele mai multe ori crudă / Shutterstock

Este crocantă și suculentă. Este folosită des în America Latină și Centrală, în special mâncarea mexicană, în tacos și enchiladas.

Ceapa dulce

Ceapa dulce are o concentrație mai mică de sulf, permițând să iasă în evidență conținutul de zahăr. Se folosește destul de des caramelizată, dar și în tocane, sotată, sau sosuri.

Ceapă dulce pe un blat de lemn
Ceapa dulce are o concentrație mai mică de sulf / Shutterstock

Ceapa perlată

Aceste cepe foarte mici pot fi albe, galbene sau roșii și sunt apreciate pentru aroma lor dulce și delicată. Ceapa perlată poate fi înăbușită,  prăjită, glazurată, murată.

Ceapă perlată într-un bol alb
Ceapa perlată se consumă de obicei murată / Shutterstock

Praz

Prazul este cultivat în sol nisipos, ceea ce înseamnă că va trebui să-l tai și să îl speli foarte bine înainte de a-l găti. Se consumă atât crud, cât și gătit în supe, tocănițe, sotat, ciorbe.

Praz pe o tavă de lemn
Prazul trebuie curățat foarte bine înainte de consum / Shutterstock

Ceapă italiană cipollini

Ceapa italiană cipollini are vârful plat și foile galbene. Gustul său este mai puțin iute decât cel al rudelor sale, făcându-o ideal pentru o garnituri. Se poate chiar pune pe frigărui datorită dimensiunilor sale mici.

Ciopllini pe un fundal alb
Ceapa italiană cipollini este mai iute decât restul tipurilor de ceapă / Shutterstock

Ce fel de ceapă se folosește la gătit

Toate soiurile de ceapă pot fi folosite la gătit sub tratament termic. Unele dintre ele sunt mai potrivite pentru supe și ciorbe, altele pentru tocănițe și alte mâncăruri gătite, iar altele pentru sotat sau caramelizat.  

În general, dacă o rețetă specifică faptul că este nevoie de ceapă vei pune ceapă galbenă pentru că este soiul care se potrivește în toate preparatele.

Ceapa galbenă

Ceapa galbenă este ceapa ideală pentru gătit. Datorită conținutului său ridicat de sulf, se înmoaie în timpul gătirii, devenind dulce și aromată. Capacitatea sa de a rezista la căldură o face excelentă pentru caramelizare și prăjire. Află mai multe despre beneficiile consumului de ceapă.

Ceapa roșie

Ceapa roșie este subtil dulce și suficient de blândă pentru a fi consumată crudă. Datorită culorii sale vii este deseori aleasă pentru salate și salsa. 

Ceapa albă

Ceapa albă are o aromă ușoară, ceea ce o face ușor de utilizat în salate și diferite tipuri de sandviciuri. Deși este asemănătoare cu ceapa galbenă, ceapa albă este mai dulce.

Ceapa dulce

Ceapa dulce este mai mare decât ceapa galbenă, cu coaja deschisă la culoare. După cum sugerează și numele, ceapa dulce are o aromă dulce datorită conținutului ridicat de zahăr, ceea ce o face excelentă pentru sotat și caramelizat. 

Șalota

Fie că este tăiată cubulețe, tocată sau mărunțită, șalota este folosită pentru condimentarea mâncărurilor. De asemenea, pot fi folosite în vinegrete. Aroma lor este mai blândă și mai delicată decât cea a unei cepe obișnuite

Ceapa verde

Ceapa verde se folosește în supe, produse de patiserie, în preparate specifice bucătăriei asiatice, în salate și în sandviciuri.

Citește și
CELE MAI CITITE
Fusilli cu ciuperci și multe legume în bol alb
Fusilli cu ciuperci și multe legume. Un preparat simplu, de post
Fusilli cu ciuperci și multe legume. Un preparat simplu, de post
Tăiței cu varză de post în farfurie, alături de solnițe cu sare și piper
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Tăiței cu varză de post. Rețetă simplă și ușor de preparat
Icre de fasole cu ceapă caramelizată pe felie de pâine
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Icre de fasole cu ceapă caramelizată. Rețetă delicioasă de post
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Borcan cu pate vegetal, alături de un bol cu linte
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Pate vegetal. Pate de post din linte cu ciuperci și nuci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un tort din mousse perfect catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Mai multe bucăți de unt puse pe un blat de lemn alături de un cuțit
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
covoraș de silicon pe care se află prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un tort din mousse perfect catifelat
08:00
8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat 8 sfaturi pentru a obține un mousse perfect. Rețeta unui desert catifelat
Avocado necopt pus într-o salată delicioasă
08:00
Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi Ce poți face dacă ai tăiat un avocado necopt. Rețete delicioase în care poți să-l incluzi
20 dintre cele mai populare preparate românești puse frumos pe o masă
07:00
Top 20 cele mai populare preparate românești Top 20 cele mai populare preparate românești
Cele mai consumate alimente din lume puse pe o masă de lemn
06:00
Top 16 cele mai consumate alimente din lume Top 16 cele mai consumate alimente din lume
Femeie decorând brioșe cu cremă de mascarpone și cafea
30 noiembrie, 09:00
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Mai multe alimente antiinflamatoare pe o masă
30 noiembrie, 08:00
Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic Top 13 alimente antiinflamatoare pe care să le consumi zilnic
Tort cu 12 straturi de ciocolată pus pe un blat negru
30 noiembrie, 07:00
Tort cu 12 straturi de ciocolată. Rețeta de care ai nevoie la orice sărbătoare Tort cu 12 straturi de ciocolată. Rețeta de care ai nevoie la orice sărbătoare
Mai multe bucăți de unt puse pe un blat de lemn alături de un cuțit
30 noiembrie, 06:00
Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special Țara cu cel mai mare consum de unt din lume. De ce este atât de special
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele

3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele

3 zodii care au noroc în dragoste pe 2 decembrie 2023. Vezi dacă te numeri printre ele
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei

Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei

Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf

Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf

Anamaria Prodan a surprins pe toată lumea. Mesaj superb pentru Luca Reghecampf
Horoscop 1 - 7 decembrie 2023. Ce zodii își vor schimba destinul complet în prima săptămână de iarnă

Horoscop 1 - 7 decembrie 2023. Ce zodii își vor schimba destinul complet în prima săptămână de iarnă

Horoscop 1 - 7 decembrie 2023. Ce zodii își vor schimba destinul complet în prima săptămână de iarnă
Au apărut primele imagini ale filmului Red Bonsai (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale

Au apărut primele imagini ale filmului "Red Bonsai" (Kızıl Goncalar), cu Özcan Deniz și Özgü Namal în rolurile principale
NASA a avertizat că Pământul va fi lovit de o furtună solară puternică azi. Ce tehnologii vor fi afectate

NASA a avertizat că Pământul va fi lovit de o furtună solară puternică azi. Ce tehnologii vor fi afectate

NASA a avertizat că Pământul va fi lovit de o furtună solară puternică azi. Ce tehnologii vor fi afectate
Roșii umplute cu ton și legume

Roșii umplute cu ton și legume

Roșii umplute cu ton și legume
Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere

Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere

Cum să eviți conflictele cu partenerul după naștere
Jennifer Lopez lansează un nou album după o pauză de 10 ani. Acesta va fi însoțit de un film intitulat This Is Meamp;#8230; Now

Jennifer Lopez lansează un nou album după o pauză de 10 ani. Acesta va fi însoțit de un film intitulat „This Is Meamp;#8230; Now”

Jennifer Lopez lansează un nou album după o pauză de 10 ani. Acesta va fi însoțit de un film intitulat „This Is Meamp;#8230; Now”
Micoproteinele scad colesterolul și elimină grăsimea din jurul taliei amp;#8211; studiu

Micoproteinele scad colesterolul și elimină grăsimea din jurul taliei amp;#8211; studiu

Micoproteinele scad colesterolul și elimină grăsimea din jurul taliei amp;#8211; studiu
fresh
Chec cu morcovi și mere, porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Chec cu morcovi și mere, pentru deliciul zilelor de post
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Porridge cu mere în sos caramel. Rețetă pentru un mic dejun delicios
Porridge cu mere în sos caramel. Rețetă pentru un mic dejun delicios
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
De ce nu trebuie să folosești covoraș de silicon pentru prăjituri
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
Cremă de mascarpone și cafea, ideală pentru torturi și prăjituri
închide