Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor
Cauți mereu să aduci un plus de gust preparatelor tale, fie că alegi să folosești sosuri, condimente sau diverse alte adaosuri. Le folosești pentru preparate din carne, salate, sandviciuri. Oare care este ingredientul „minune” care nu trebuie să îți lipsească din casă. Gospodinele știu că rețeta de ceapă murată este ideală pentru preparate. Aceasta va schimba complet gustul mâncărurilor tale.

Oricând vrei să aduci un plus de gust mâncărurilor tale poți să pui pe masă un ingredient cu un gust și o textură speciale. Nici nu trebuie să îl cumperi din magazin pentru că îl poți prepara foarte ușor la tine acasă, cu costuri foarte mici și într-un timp extrem de scurt. Ceapa murată este, probabil, unul dintre condimentele pe care trebuie să îl ai mereu în casă și care nu trebuie cumpărat din magazin.
Pentru a face ceapă murată în casă nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple: ceapă—albă sau roșie, apă, sare, oțet și condimente după plac—boabe de piper negru sau roșu, cimbru, usturoi.
Nu doar că te va costa mult mai puțin, însă dacă alegi să prepari acasă acest condiment vei ajuta la combaterea risipei alimentare. Este o modalitate ușoară de a folosi ceapa pe care poate o ai în plus sau care ți-a rămas de la preparatele care nu au necesitat o bucată întreagă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță și se taie ceapa în felii subțiri sau în inele, în funcție de preferință. Se amestecă apa și sarea într-un vas până când sarea se dizolvă complet. Se adaugă și puțin zahăr pentru a echilibra gustul. Apoi se pune ceapa tăiată în saramură. Se pun condimentele. Se lasă la marinat timp de cel puțin câteva ore sau peste noapte.
Ce arome poți pune în conserve
Dacă doriți, puteți adăuga arome precum cimbru, boabe de piper sau usturoi în vasul de marinat pentru a îmbogăți aroma.
După ceapa a fost lăsată la marinat, se poate păstra într-un borcan sau în alt recipient sigilat și pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior.
Ceapa murată în bucătăriile lumii
În România ceapa murată nu este foarte populară, însă este un aliment tradițional în multe țări din Europa, Asia și America de Nord. Probabil a apărut ca o modalitate de a conserva recoltele de ceapă pentru a le păstra proaspete pe parcursul iernii sau perioadelor lungi de post. În Japonia, de exemplu, există o varietate de ceapă murată numită “rakkyo”.
În Europa de Est, ceapa murată este un ingredient esențial în bucătăria rusă, ucraineană și poloneză. În Mexic, se prepară “cebolla encurtida” sau ceapă murată pentru a fi servită alături de mâncărurile tradiționale.
Ceapa poate fi murată pentru a fi folosită peste luni de zile, dar poți la fel de bine să o murezi dimineața pentru a o consuma la cină. Este suficient să feliezi subțire o ceapă albă sau roșie și să o acoperi cu generozitate cu oțet alb.
Încearcă și rețeta de dovlecei murați. Este ideală pentru iarnă.
Acesta adaugă doar aroma acidă potrivită, plus că mai scapi și de notele sulfuroase ale cepei. Poți să mai pui și câteva crenguțe de cimbru, boabe de piper și un cățel de usturoi, pentru mai multă aromă. Apoi dai totul la rece minimum 30 de minute, dar este de preferat 3 ore pentru cele mai bine rezultate.
Dacă vrei să o păstrezi pentru iarnă trebuie să sterilizezi borcanele, fierbându-le timp de 20 de minute. Apoi le lași să se răcească la temperatura camerei și le depozitezi într-un loc întunecat și răcoros.
Ceapa murată aduce arome interesante și un contrast de textură mâncărurilor moi, cum ar fi enchiladas, tacos și sandviciuri. Sunt, de asemenea, un adaos delicios pentru burgeri sau falafel.
Metode simple pentru a mura
Ceapa se poate mura în mai multe moduri, fie în oțeț fie în sare. Orice variantă ai alege rezultatul va di unul delicios, o combinație de dulce cu acru și sărat, cu o textură surprinzătoare.
Ceapă murată în oțet
Această metodă implică înmuierea cepei în oțet și adăugarea condimentelor, precum boabe de piper, cuișoare, semințe de muștar și zahăr. Acest proces oferă cepei o aromă acră și dulce.
Ceapă murată în saramură
Procesul implică folosirea unei soluții sărate care ajută la fermentare. Aroma va fi una bogată, iar calitățile probiotice ale cepei vor fi îmbogățite.
Ceapă murată rapid
Dacă vrei să murezi ceapa rapid poți folosi oțet și condimente, dar se poate marina și în soluție salină. În doar câteva ore vei avea un condiment cu gust deosebit.
Cum se consumă ceapa murată
Ceapa murată poate fi folosită pentru a da o notă acră și crocantă la sandviciuri, burgeri sau hot dog. De asemenea se poate adăuga în salate sau poate fi o garnitură delicioasă pentru preparate precum falafel, kebab sau taco.
Poți servi ceapa murată alături de brânzeturi și alte aperitive pentru un plus de savoare. De asemenea, o poți adăuga în preparate cu carne.
În multe bucătării, ceapa murată este utilizată pentru a adăuga arome autentice la feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi kimchi în Coreea sau chutney-urile din India.