Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Cauți mereu să aduci un plus de gust preparatelor tale, fie că alegi să folosești sosuri, condimente sau diverse alte adaosuri. Le folosești pentru preparate din carne, salate, sandviciuri. Oare care este ingredientul „minune” care nu trebuie să îți lipsească din casă. Gospodinele știu că rețeta de ceapă murată este ideală pentru preparate. Aceasta va schimba complet gustul mâncărurilor tale.

ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Ceapa murata este o garnitură excelentă pentru preparatele din carne / Shutterstock

Oricând vrei să aduci un plus de gust mâncărurilor tale poți să pui pe masă un ingredient cu un gust și o textură speciale. Nici nu trebuie să îl cumperi din magazin pentru că îl poți prepara foarte ușor la tine acasă, cu costuri foarte mici și într-un timp extrem de scurt. Ceapa murată este, probabil, unul dintre condimentele pe care trebuie să îl ai mereu în casă și care nu trebuie cumpărat din magazin.

Citește și

Pentru a face ceapă murată în casă nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple: ceapă—albă sau roșie, apă, sare, oțet și condimente după plac—boabe de piper negru sau roșu, cimbru, usturoi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu doar că te va costa mult mai puțin, însă dacă alegi să prepari acasă acest condiment vei ajuta la combaterea risipei alimentare. Este o modalitate ușoară de a folosi ceapa pe care poate o ai în plus sau care ți-a rămas de la preparatele care nu au necesitat o bucată întreagă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie ceapa în felii subțiri sau în inele, în funcție de preferință. Se amestecă apa și sarea într-un vas până când sarea se dizolvă complet. Se adaugă și puțin zahăr pentru a echilibra gustul. Apoi se pune ceapa tăiată în saramură. Se pun condimentele. Se lasă la marinat timp de cel puțin câteva ore sau peste noapte.

Ce arome poți pune în conserve

Dacă doriți, puteți adăuga arome precum cimbru, boabe de piper sau usturoi în vasul de marinat pentru a îmbogăți aroma.

După ceapa a fost lăsată la marinat, se poate păstra într-un borcan sau în alt recipient sigilat și pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior.

Ceapa murată în bucătăriile lumii

În România ceapa murată nu este foarte populară, însă este un aliment tradițional în multe țări din Europa, Asia și America de Nord. Probabil a apărut ca o modalitate de a conserva recoltele de ceapă pentru a le păstra proaspete pe parcursul iernii sau perioadelor lungi de post. În Japonia, de exemplu, există o varietate de ceapă murată numită “rakkyo”.

În Europa de Est, ceapa murată este un ingredient esențial în bucătăria rusă, ucraineană și poloneză. În Mexic, se prepară “cebolla encurtida” sau ceapă murată pentru a fi servită alături de mâncărurile tradiționale.

Ceapa poate fi murată pentru a fi folosită peste luni de zile, dar poți la fel de bine să o murezi dimineața pentru a o consuma la cină. Este suficient să feliezi subțire o ceapă albă sau roșie și să o acoperi cu generozitate cu oțet alb.

Încearcă și rețeta de dovlecei murați. Este ideală pentru iarnă.

Acesta adaugă doar aroma acidă potrivită, plus că mai scapi și de notele sulfuroase ale cepei. Poți să mai pui și câteva crenguțe de cimbru, boabe de piper și un cățel de usturoi, pentru mai multă aromă. Apoi dai totul la rece minimum 30 de minute, dar este de preferat 3 ore pentru cele mai bine rezultate.

Dacă vrei să o păstrezi pentru iarnă trebuie să sterilizezi borcanele, fierbându-le timp de 20 de minute. Apoi le lași să se răcească la temperatura camerei și le depozitezi într-un loc întunecat și răcoros.

Ceapa murată aduce arome interesante și un contrast de textură mâncărurilor moi, cum ar fi enchiladas, tacos și sandviciuri. Sunt, de asemenea, un adaos delicios pentru burgeri sau falafel.

Metode simple pentru a mura

Ceapa se poate mura în mai multe moduri, fie în oțeț fie în sare. Orice variantă ai alege rezultatul va di unul delicios, o combinație de dulce cu acru și sărat, cu o textură surprinzătoare.

Ceapă murată în oțet

Această metodă implică înmuierea cepei în oțet și adăugarea condimentelor, precum boabe de piper, cuișoare, semințe de muștar și zahăr. Acest proces oferă cepei o aromă acră și dulce.

Ceapă murată în saramură

Procesul implică folosirea unei soluții sărate care ajută la fermentare. Aroma va fi una bogată, iar calitățile probiotice ale cepei vor fi îmbogățite.

Ceapă murată rapid

Dacă vrei să murezi ceapa rapid poți folosi oțet și condimente, dar se poate marina și în soluție salină. În doar câteva ore vei avea un condiment cu gust deosebit.

Cum se consumă ceapa murată

Ceapa murată poate fi folosită pentru a da o notă acră și crocantă la sandviciuri, burgeri sau hot dog. De asemenea se poate adăuga în salate sau poate fi o garnitură delicioasă pentru preparate precum falafel, kebab sau taco.

Poți servi ceapa murată alături de brânzeturi și alte aperitive pentru un plus de savoare. De asemenea, o poți adăuga în preparate cu carne.

În multe bucătării, ceapa murată este utilizată pentru a adăuga arome autentice la feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi kimchi în Coreea sau chutney-urile din India.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Filmul morţii celor doi tineri din Vâlcea, urmăriţi de poliţie. Drumul spre sfârşit a durat 23 de secunde
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide