Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Cauți mereu să aduci un plus de gust preparatelor tale, fie că alegi să folosești sosuri, condimente sau diverse alte adaosuri. Le folosești pentru preparate din carne, salate, sandviciuri. Oare care este ingredientul „minune” care nu trebuie să îți lipsească din casă. Gospodinele știu că rețeta de ceapă murată este ideală pentru preparate. Aceasta va schimba complet gustul mâncărurilor tale.

ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Ceapa murata este o garnitură excelentă pentru preparatele din carne / Shutterstock

Oricând vrei să aduci un plus de gust mâncărurilor tale poți să pui pe masă un ingredient cu un gust și o textură speciale. Nici nu trebuie să îl cumperi din magazin pentru că îl poți prepara foarte ușor la tine acasă, cu costuri foarte mici și într-un timp extrem de scurt. Ceapa murată este, probabil, unul dintre condimentele pe care trebuie să îl ai mereu în casă și care nu trebuie cumpărat din magazin.

Citește și

Pentru a face ceapă murată în casă nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple: ceapă—albă sau roșie, apă, sare, oțet și condimente după plac—boabe de piper negru sau roșu, cimbru, usturoi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu doar că te va costa mult mai puțin, însă dacă alegi să prepari acasă acest condiment vei ajuta la combaterea risipei alimentare. Este o modalitate ușoară de a folosi ceapa pe care poate o ai în plus sau care ți-a rămas de la preparatele care nu au necesitat o bucată întreagă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie ceapa în felii subțiri sau în inele, în funcție de preferință. Se amestecă apa și sarea într-un vas până când sarea se dizolvă complet. Se adaugă și puțin zahăr pentru a echilibra gustul. Apoi se pune ceapa tăiată în saramură. Se pun condimentele. Se lasă la marinat timp de cel puțin câteva ore sau peste noapte.

Ce arome poți pune în conserve

Dacă doriți, puteți adăuga arome precum cimbru, boabe de piper sau usturoi în vasul de marinat pentru a îmbogăți aroma.

După ceapa a fost lăsată la marinat, se poate păstra într-un borcan sau în alt recipient sigilat și pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior.

Ceapa murată în bucătăriile lumii

În România ceapa murată nu este foarte populară, însă este un aliment tradițional în multe țări din Europa, Asia și America de Nord. Probabil a apărut ca o modalitate de a conserva recoltele de ceapă pentru a le păstra proaspete pe parcursul iernii sau perioadelor lungi de post. În Japonia, de exemplu, există o varietate de ceapă murată numită “rakkyo”.

În Europa de Est, ceapa murată este un ingredient esențial în bucătăria rusă, ucraineană și poloneză. În Mexic, se prepară “cebolla encurtida” sau ceapă murată pentru a fi servită alături de mâncărurile tradiționale.

Ceapa poate fi murată pentru a fi folosită peste luni de zile, dar poți la fel de bine să o murezi dimineața pentru a o consuma la cină. Este suficient să feliezi subțire o ceapă albă sau roșie și să o acoperi cu generozitate cu oțet alb.

Încearcă și rețeta de dovlecei murați. Este ideală pentru iarnă.

Acesta adaugă doar aroma acidă potrivită, plus că mai scapi și de notele sulfuroase ale cepei. Poți să mai pui și câteva crenguțe de cimbru, boabe de piper și un cățel de usturoi, pentru mai multă aromă. Apoi dai totul la rece minimum 30 de minute, dar este de preferat 3 ore pentru cele mai bine rezultate.

Dacă vrei să o păstrezi pentru iarnă trebuie să sterilizezi borcanele, fierbându-le timp de 20 de minute. Apoi le lași să se răcească la temperatura camerei și le depozitezi într-un loc întunecat și răcoros.

Ceapa murată aduce arome interesante și un contrast de textură mâncărurilor moi, cum ar fi enchiladas, tacos și sandviciuri. Sunt, de asemenea, un adaos delicios pentru burgeri sau falafel.

Metode simple pentru a mura

Ceapa se poate mura în mai multe moduri, fie în oțeț fie în sare. Orice variantă ai alege rezultatul va di unul delicios, o combinație de dulce cu acru și sărat, cu o textură surprinzătoare.

Ceapă murată în oțet

Această metodă implică înmuierea cepei în oțet și adăugarea condimentelor, precum boabe de piper, cuișoare, semințe de muștar și zahăr. Acest proces oferă cepei o aromă acră și dulce.

Ceapă murată în saramură

Procesul implică folosirea unei soluții sărate care ajută la fermentare. Aroma va fi una bogată, iar calitățile probiotice ale cepei vor fi îmbogățite.

Ceapă murată rapid

Dacă vrei să murezi ceapa rapid poți folosi oțet și condimente, dar se poate marina și în soluție salină. În doar câteva ore vei avea un condiment cu gust deosebit.

Cum se consumă ceapa murată

Ceapa murată poate fi folosită pentru a da o notă acră și crocantă la sandviciuri, burgeri sau hot dog. De asemenea se poate adăuga în salate sau poate fi o garnitură delicioasă pentru preparate precum falafel, kebab sau taco.

Poți servi ceapa murată alături de brânzeturi și alte aperitive pentru un plus de savoare. De asemenea, o poți adăuga în preparate cu carne.

În multe bucătării, ceapa murată este utilizată pentru a adăuga arome autentice la feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi kimchi în Coreea sau chutney-urile din India.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă pe un suport de lemn
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă
Chec marmorat cu dovleac și cacao portionat pe un tocator
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și în tavă, presărate cu pătrunjel verde
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Supă cremă de dovleac cu năut în bol, o lingură, un bol cu năut, o felie de dovleac și un dovleac întreg
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Două bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere pe un tocător de lemn, un strugure, cuțit, ceainic, bol cu migdale, borcan cu miere și lingură de lemn spiralată
Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere
Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
07:02
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
lapte bătut
06:53
Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă Cum prepari acasă lapte bătut. Rețeta simplă și rapidă
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine în bol, alături de două furculițe
06:15
Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine. O armonie între dulce, sărat și acrișor Salată cu pere, rucola și gorgonzola, decorată cu nuci și afine. O armonie între dulce, sărat și acrișor
garnituri pentru somon
6 octombrie, 13:04
5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă 5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
frunze de sfeclă
6 octombrie, 11:10
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
6 octombrie, 05:21
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
5 octombrie, 12:08
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
5 octombrie, 05:10
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Jennifer Lopez și Ben Affleck au apărut din nou împreună pe covorul roșu. Cum au fost surprinși de camerele de fotografiat
Jennifer Lopez și Ben Affleck au apărut din nou împreună pe covorul roșu. Cum au fost surprinși de camerele de fotografiat
Jennifer Lopez și Ben Affleck au apărut din nou împreună pe covorul roșu. Cum au fost surprinși de camerele de fotografiat
Ciclonul Barbara aduce potop în Bucureşti şi 5 judeţe: va ploua cât pentru 3 luni
Ciclonul Barbara aduce potop în Bucureşti şi 5 judeţe: va ploua cât pentru 3 luni
Ciclonul Barbara aduce potop în Bucureşti şi 5 judeţe: va ploua cât pentru 3 luni
Florin Prunea a dezvăluit ce i-au putut face propriii angajaţi unui celebru milionar român ajuns falit!
Florin Prunea a dezvăluit ce i-au putut face propriii angajaţi unui celebru milionar român ajuns falit!
Florin Prunea a dezvăluit ce i-au putut face propriii angajaţi unui celebru milionar român ajuns falit!
Cine este Liviu Bora. S-a alăturat distribuției Iubire cu parfum de lavandă
Cine este Liviu Bora. S-a alăturat distribuției Iubire cu parfum de lavandă
Cine este Liviu Bora. S-a alăturat distribuției Iubire cu parfum de lavandă
Hazal Subaşı a dezvăluit secretul unei relații fericite. Actrița formează un cuplu cu Oğuzhan Koç, fostul soț al faimoasei Demet Ozdemir
Hazal Subaşı a dezvăluit secretul unei relații fericite. Actrița formează un cuplu cu Oğuzhan Koç, fostul soț al faimoasei Demet Ozdemir
Hazal Subaşı a dezvăluit secretul unei relații fericite. Actrița formează un cuplu cu Oğuzhan Koç, fostul soț al faimoasei Demet Ozdemir
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
OpenAI lansează Sora 2 alături de o aplicație specială. Ce probleme a creat deja modelul AI 
Pulpe de pui cu dovleac și portocale la cuptor
Pulpe de pui cu dovleac și portocale la cuptor
Pulpe de pui cu dovleac și portocale la cuptor
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Primele mișcări ale bebelușului la a doua sarcină. Când le poți simți și ce spun specialiștii
Taylor Swift a publicat imagini seducătoare din culisele videoclipului The Fate of Ophelia. Artista şi-a doborât propriul record pe Spotify
Taylor Swift a publicat imagini seducătoare din culisele videoclipului „The Fate of Ophelia”. Artista şi-a doborât propriul record pe Spotify
Taylor Swift a publicat imagini seducătoare din culisele videoclipului „The Fate of Ophelia”. Artista şi-a doborât propriul record pe Spotify
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
Tipuri de brânză pe care le poți consuma dacă ai colesterol ridicat. Ce modificări pot produce când le incluzi în dietă
fresh
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline

Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline

Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline

Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor

Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor

Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată

Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată

Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele

Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele

5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă

5 garnituri pentru somon. Cu ce se servește pentru o masă delicioasă
închide