Ceapă murată, ingredientul minune care dă gust preparatelor

timpul de preparare
Timp de gătire: 10 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Cauți mereu să aduci un plus de gust preparatelor tale, fie că alegi să folosești sosuri, condimente sau diverse alte adaosuri. Le folosești pentru preparate din carne, salate, sandviciuri. Oare care este ingredientul „minune” care nu trebuie să îți lipsească din casă. Gospodinele știu că rețeta de ceapă murată este ideală pentru preparate. Aceasta va schimba complet gustul mâncărurilor tale.

ceapa murata pusă într-un borcan alb alături de mai multe cepe roșii
Ceapa murata este o garnitură excelentă pentru preparatele din carne / Shutterstock

Oricând vrei să aduci un plus de gust mâncărurilor tale poți să pui pe masă un ingredient cu un gust și o textură speciale. Nici nu trebuie să îl cumperi din magazin pentru că îl poți prepara foarte ușor la tine acasă, cu costuri foarte mici și într-un timp extrem de scurt. Ceapa murată este, probabil, unul dintre condimentele pe care trebuie să îl ai mereu în casă și care nu trebuie cumpărat din magazin.

Citește și

Pentru a face ceapă murată în casă nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple: ceapă—albă sau roșie, apă, sare, oțet și condimente după plac—boabe de piper negru sau roșu, cimbru, usturoi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Nu doar că te va costa mult mai puțin, însă dacă alegi să prepari acasă acest condiment vei ajuta la combaterea risipei alimentare. Este o modalitate ușoară de a folosi ceapa pe care poate o ai în plus sau care ți-a rămas de la preparatele care nu au necesitat o bucată întreagă.

Ingrediente

Mod de preparare

Se curăță și se taie ceapa în felii subțiri sau în inele, în funcție de preferință. Se amestecă apa și sarea într-un vas până când sarea se dizolvă complet. Se adaugă și puțin zahăr pentru a echilibra gustul. Apoi se pune ceapa tăiată în saramură. Se pun condimentele. Se lasă la marinat timp de cel puțin câteva ore sau peste noapte.

Ce arome poți pune în conserve

Dacă doriți, puteți adăuga arome precum cimbru, boabe de piper sau usturoi în vasul de marinat pentru a îmbogăți aroma.

După ceapa a fost lăsată la marinat, se poate păstra într-un borcan sau în alt recipient sigilat și pusă în frigider pentru a fi consumată ulterior.

Ceapa murată în bucătăriile lumii

În România ceapa murată nu este foarte populară, însă este un aliment tradițional în multe țări din Europa, Asia și America de Nord. Probabil a apărut ca o modalitate de a conserva recoltele de ceapă pentru a le păstra proaspete pe parcursul iernii sau perioadelor lungi de post. În Japonia, de exemplu, există o varietate de ceapă murată numită „rakkyo”.

În Europa de Est, ceapa murată este un ingredient esențial în bucătăria rusă, ucraineană și poloneză. În Mexic, se prepară „cebolla encurtida” sau ceapă murată pentru a fi servită alături de mâncărurile tradiționale.

Ceapa poate fi murată pentru a fi folosită peste luni de zile, dar poți la fel de bine să o murezi dimineața pentru a o consuma la cină. Este suficient să feliezi subțire o ceapă albă sau roșie și să o acoperi cu generozitate cu oțet alb.

Încearcă și rețeta de dovlecei murați. Este ideală pentru iarnă.

Acesta adaugă doar aroma acidă potrivită, plus că mai scapi și de notele sulfuroase ale cepei. Poți să mai pui și câteva crenguțe de cimbru, boabe de piper și un cățel de usturoi, pentru mai multă aromă. Apoi dai totul la rece minimum 30 de minute, dar este de preferat 3 ore pentru cele mai bine rezultate.

Dacă vrei să o păstrezi pentru iarnă trebuie să sterilizezi borcanele, fierbându-le timp de 20 de minute. Apoi le lași să se răcească la temperatura camerei și le depozitezi într-un loc întunecat și răcoros.

Ceapa murată aduce arome interesante și un contrast de textură mâncărurilor moi, cum ar fi enchiladas, tacos și sandviciuri. Sunt, de asemenea, un adaos delicios pentru burgeri sau falafel.

Metode simple pentru a mura

Ceapa se poate mura în mai multe moduri, fie în oțeț fie în sare. Orice variantă ai alege rezultatul va di unul delicios, o combinație de dulce cu acru și sărat, cu o textură surprinzătoare.

Ceapă murată în oțet

Această metodă implică înmuierea cepei în oțet și adăugarea condimentelor, precum boabe de piper, cuișoare, semințe de muștar și zahăr. Acest proces oferă cepei o aromă acră și dulce.

Ceapă murată în saramură

Procesul implică folosirea unei soluții sărate care ajută la fermentare. Aroma va fi una bogată, iar calitățile probiotice ale cepei vor fi îmbogățite.

Ceapă murată rapid

Dacă vrei să murezi ceapa rapid poți folosi oțet și condimente, dar se poate marina și în soluție salină. În doar câteva ore vei avea un condiment cu gust deosebit.

Cum se consumă ceapa murată

Ceapa murată poate fi folosită pentru a da o notă acră și crocantă la sandviciuri, burgeri sau hot dog. De asemenea se poate adăuga în salate sau poate fi o garnitură delicioasă pentru preparate precum falafel, kebab sau taco.

Poți servi ceapa murată alături de brânzeturi și alte aperitive pentru un plus de savoare. De asemenea, o poți adăuga în preparate cu carne.

În multe bucătării, ceapa murată este utilizată pentru a adăuga arome autentice la feluri de mâncare tradiționale, cum ar fi kimchi în Coreea sau chutney-urile din India.

Citește și
CELE MAI CITITE
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
bol cu orez cu lapte
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
Galerie foto
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Dulceață din coji de pepene roșu în bol cu linguriță, alături de două borcane cu dulceață și coji de pepene
Galerie foto
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejun
Dulceață din coji de pepene roșu, pentru deliciul de la micul dejun
Dulceață de nuci verzi în borcan și în bol cu linguriță, alături de nuci verzi
Galerie foto
Dulceață de nuci verzi. Una dintre cele mai apreciate rețete de dulceață
Dulceață de nuci verzi. Una dintre cele mai apreciate rețete de dulceață
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornet cu înghețată de mentă ținut în mână
06:19
Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată Înghețată de mentă cu lapte condensat, foarte aromată și colorată
Salată de țelină cu morcovi și maioneză pe felie de pâine
06:17
Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
26 iulie, 06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
26 iulie, 05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Lucruri pe care meteorologii nu le fac niciodată în timpul unei furtuni. Ce e recomandat să eviți
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cele mai frecvente cinci greșeli pe care le fac bunicii
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
Cum și-a celebrat Jennifer Lopez zilele de naștere în trecut: de la cine romantice la petreceri fastuoase
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase

Salată de țelină cu morcovi și maioneză. Rețetă pentru gustări delicioase
închide