Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe
Dacă nu ai idee ce desert să prepari pentru un weekend petrecut alături de familie, încearcă rețeta de Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată.
Galerie foto
Mattonella este denumirea unei rețete de prăjitură din bucătăria italiană, care se prepară în straturi simetrice și uniforme. Straturile se aseamănă cu un zid din cărămizi, iar de la acest aspect provine și denumirea. Rețeta de prăjitură poate fi preparată după imaginația fiecăruia, important este să aibă aspectul care să reflecte denumirea prăjiturii. Poate fi preparată din blaturi coapte sau din pișcoturi, chiar și din biscuiți. Toate aceste elemente așezate în straturi succesive, intercalate cu cremă, vor oferi acel aspect de cărămizi, foarte interesant și atractiv.
Crema bavareză se prepară din gălbenușuri cu lapte, dar se adaugă și gelatină pentru un plus de fermitate. Nu lipsește nici frișca bătută, adăugată după răcirea cremei. Iar pentru un plus de gust și de aspect, se mai pot adăuga prin cremă și fulgi de ciocolată, fulgi de migdale sau ce preferă fiecare.
Descoperă aici și o rețetă de prăjitură din pișcoturi, cu cremă de mascarpone și afine, fără coacere. Iar mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu desertul delicios – Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe de pădure.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu prepararea blatului care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, un timp de coacere și alt timp de răcire pentru a-l putea prționa. Crema o prepari în timp ce se coace blatul prăjiturii, pentru că și aceasta are nevoie de un timp de fierbere și alt timp de răcire.
Cum prepari blatul pentru Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pregătește o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 22/33 cm în care așezi hârtie de copt. Apoi pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.
Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Pune deoparte 3 gălbenușuri care sunt necesare cremei.
Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le bine până când devin spumoase și cristaline. Adaugă zahărul treptat și continuă să amesteci energic până când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie, apoi încorporează treptat făina.
Toarnă compoziția rezultată în tavă și niveleaz-o uniform la suprafață. Introdu tava în cuptor și coace blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.
Apoi îl lași să se răcească pentru a-l putea porționa.
Cum prepari crema bavareză
Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Adaugă le, omogenizează compoziția și fierbe crema pe baie de aburi până când capătă textura unei budinci. Scoate cratița din baia de aburi și lasă compoziția să se tempereze.
Pune gelatina în apă, las-o să se hidrateze, apoi dilueaz-o tot pe baie de aburi. Adaug-o în crema ușor fierbinte. Adaugă și vanilia, omogenizează bine crema și las-o să se răcească. Apoi o amestecicu frișca bătută și cu fulgii de ciocolată.
Pentru a forma prăjitura Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, secționează blatul răcit în două foi de dimensiunile tăvii de chec în care vei monta prăjitura.
Pune folie de prospețime în tava de chec și întinde la baza ei 1/2 din crema bavareză. Adaugă prima foaie de blat și apas-o ușor peste cremă. Întinde a doua parte de cremă și peste ea a doua foaie de blat. Pune tava cu prăjitura la rece pentru 3-4 ore sau până când crema devine fermă.
O răstorni pe un platou dreptunghiular, o decorezi cu fructe și o poți porționa.
Descoperă și o rețetă de prăjitură cu biscuiți și budincă de vanilie, fără coacere.
Galerie foto