Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Dacă nu ai idee ce desert să prepari pentru un weekend petrecut alături de familie, încearcă rețeta de Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată.

Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe și porționată pe un platou, alături de farfurii cu tacâmuri
Galerie foto

Galerie foto

Pentru un plus de gust și aspect se adaugă în cremă și bucăți de ciocolată / Profimedia Images

Mattonella este denumirea unei rețete de prăjitură din bucătăria italiană, care se prepară în straturi simetrice și uniforme. Straturile se aseamănă cu un zid din cărămizi, iar de la acest aspect provine și denumirea. Rețeta de prăjitură poate fi preparată după imaginația fiecăruia, important este să aibă aspectul care să reflecte denumirea prăjiturii. Poate fi preparată din blaturi coapte sau din pișcoturi, chiar și din biscuiți. Toate aceste elemente așezate în straturi succesive, intercalate cu cremă, vor oferi acel aspect de cărămizi, foarte interesant și atractiv.

Citește și

Crema bavareză se prepară din gălbenușuri cu lapte, dar se adaugă și gelatină pentru un plus de fermitate. Nu lipsește nici frișca bătută, adăugată după răcirea cremei. Iar pentru un plus de gust și de aspect, se mai pot adăuga prin cremă și fulgi de ciocolată, fulgi de migdale sau ce preferă fiecare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de prăjitură din pișcoturi, cu cremă de mascarpone și afine, fără coacere. Iar mai jos, poți urmări rețeta detaliată pentru a prepara și tu desertul delicios – Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe de pădure.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu prepararea blatului care necesită un timp de amestecare a ingredientelor, un timp de coacere și alt timp de răcire pentru a-l putea prționa. Crema o prepari în timp ce se coace blatul prăjiturii, pentru că și aceasta are nevoie de un timp de fierbere și alt timp de răcire.

Cum prepari blatul pentru Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată

Înainte de a începe amestecarea ingredientelor, pregătește o tavă de cuptor cu dimensiunile aproximative de 22/33 cm în care așezi hârtie de copt. Apoi pornești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Ia două boluri și separă albușurile de gălbenușuri. Pune deoparte 3 gălbenușuri care sunt necesare cremei.

Presară un praf de sare peste albușuri și amestecă-le bine până când devin spumoase și cristaline. Adaugă zahărul treptat și continuă să amesteci energic până când obții o bezea fermă. Adaugă gălbenușurile amestecate cu coaja de lămâie, apoi încorporează treptat făina.

Toarnă compoziția rezultată în tavă și niveleaz-o uniform la suprafață. Introdu tava în cuptor și coace blatul pentru 20 de minute, la 180 de grade Celsius.

Apoi îl lași să se răcească pentru a-l putea porționa.

Cum prepari crema bavareză

Într-o crăticioară, amestecă gălbenușurile cu un praf de sare și zahărul până când devin foarte spumoase și își măresc volumul. Adaugă le, omogenizează compoziția și fierbe crema pe baie de aburi până când capătă textura unei budinci. Scoate cratița din baia de aburi și lasă compoziția să se tempereze.

Pune gelatina în apă, las-o să se hidrateze, apoi dilueaz-o tot pe baie de aburi. Adaug-o în crema ușor fierbinte. Adaugă și vanilia, omogenizează bine crema și las-o să se răcească. Apoi o amestecicu frișca bătută și cu fulgii de ciocolată.

Pentru a forma prăjitura Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, secționează blatul răcit  în două foi de dimensiunile tăvii de chec în care vei monta prăjitura.

Pune folie de prospețime în tava de chec și întinde la baza ei 1/2 din crema bavareză. Adaugă prima foaie de blat și apas-o ușor peste cremă. Întinde a doua parte de cremă și peste ea a doua foaie de blat. Pune tava cu prăjitura la rece pentru 3-4 ore sau până când crema devine fermă.

O răstorni pe un platou dreptunghiular, o decorezi cu fructe și o poți porționa.

Descoperă și o rețetă de prăjitură cu biscuiți și budincă de vanilie, fără coacere.

Citește și
Mattonella cu cremă bavareză și ciocolată, decorată cu fructe și porționată pe un platou, alături de farfurii cu tacâmuri
Galerie foto

Galerie foto

Femeie decorând prăjitura cu fructe proaspete
Colaj de poze cu pașii de preparare ai prăjiturii
+0
CELE MAI CITITE
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
hugo fără alcool rețeta
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
cele 5 sosuri mamă
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel porționată pe platou
Galerie foto
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura Deliciu cu nuci și caramel, pentru momente deosebite
Prăjitura cu făină de migdale pe un blat gri
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
prăjitură cu zmeură și ciocolată pe o tavă neagră
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Prăjitură cu zmeură și ciocolată. Rețeta perfectă pentru o cină în doi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, porționată pe platou și o porție pe farfurie
07:32
Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor Prăjitură răsturnată cu ananas și cireșe confiate, delicioasă și cu aspect cuceritor
Porție de cremșnit duo cu vanilie și frișcă
06:58
Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată Cremșnit duo cu vanilie și frișcă. Rețeta clasică, stratificată
Cozonac spiralat cu umplutură de mac porționat pe o farfurie, alături de batoane de scorțișoare, anason stelat și portocale
05:51
Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune Cozonac spiralat cu umplutură de mac. Un cozonac cu umplutură generoasă și aspect frumos la secțiune
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
19 decembrie, 05:43
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Orez cremos cu lapte de cocos în două boluri, o nucă de cocos secționată și un bol cu coajă de citrice
19 decembrie, 05:41
Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post Orez cremos cu lapte de cocos. Desertul copilăriei în varianta de post
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
19 decembrie, 05:41
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
18 decembrie, 06:24
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
18 decembrie, 05:42
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Piftie de curcan cu legume. Versiune mai ușoară a răciturilor tradiționale, ideală pentru cei care evită carnea de porc
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Cum se calculează impozitul pe locuinţe în 2026 şi cine va plăti cel mai mult
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Pensia umilitoare pe care o primeşte Ilie Năstase de la statul român: amp;#8220;Înseamnă că atât merit”
Îți mai amintești de Adela Lupșe cu replica celebră Vreau să sune telefonul?. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Îți mai amintești de Adela Lupșe cu replica celebră "Vreau să sune telefonul?". Cum arată acum și cu ce se ocupă
Îți mai amintești de Adela Lupșe cu replica celebră "Vreau să sune telefonul?". Cum arată acum și cu ce se ocupă
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
Thalía și-a lansat o nouă piesă de sărbători. A fost invitată în emisiunea artistei Kelly Clarkson
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
OpenAI lansează magazinul de aplicații ChatGPT. Ce poți găsi pe el
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Pandișpan cu vanilie și cremă de brânză
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
Proprietățile medicinale ale vâscului. Ce întrebuințări poate avea această plantă
fresh
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice

Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
închide