Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Pentru atunci când îți rămân albușuri de la alte preparate în care sunt necesare doar gălbenușurile îți oferim o rețetă de chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Este un desert delicat, aerat și ușor, dar și foarte aromat. Aroma de vanilie oferă o notă caldă și prietenoasă. Iar zmeura adaugă un contrast plăcut de prospețime și ușoară aciditate, echilibrând perfect dulceața checului.

Acest chec este moale, pufos și are o textură ușor elastică, aproape ca un pandișpan, dar mai umed datorită fructelor. Interiorul este alb ca zăpada, presărat ici-colo cu pete roz-rubinii de zmeură. Acestea își păstrează forma și își eliberează aroma la fiecare mușcătură. Gustul este subtil, cu o vanilie plăcută în fundal. Iar zmeura aduce un echilibru fructat, ușor acrișor, care dă viață fiecărei felii.
Este un chec care nu e nici prea dulce, nici prea dens. Este ideal pentru micul dejun, o gustare de după-amiază sau un desert ușor după o masă copioasă.
Tot din aceeași categorie de checuri din albușuri îți mai recomandăm să încerci și varianta cu ciocolată albă, merișoare și fistic. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pas cu pas pentru deliciosul chec din albușuri cu zmeură și vanilie.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe amestecarea ingredientelor pentru compoziția de chec, lasă albușurile 10-15 minute la temperatura camerei. Acest pas este benefic pentru reușita baterii lor și a obținerii unei bezele ferme.
Cum prepari chec din albușuri cu zmeură și vanilie
Mai întâi pornește cuptorul la 175 de grade Celsius. Apoi tapetează cu hârtie de copt o tavă clasică de chec.
După ce albușurile s-au mai încălzit la temperatura camerei presară sare peste ele și mixează-le până se formează o spumă tare. Adaugă zahărul treptat, continuând să mixezi până când obții o bezea lucioasă și fermă. Încorporează vanilia și coaja de citrice răzuită fin.
Adaugă uleiul în fir subțire, amestecând ușor cu o spatulă, pentru a se menține compoziția aerată.
Trece făina prin sită împreună cu praful de copt și încorporeaz-o treptat, cu mișcări largi, de jos în sus, pentru a nu scoate aerul din compoziție.
Tăvălește zmeura prin făină și adaug-o în aluat, amestecând ușor, doar cât să se distribuie uniform prin compoziție. Acest pas este benefic pentru a nu se lăsa fructele la baza checului în timpul coacerii.
Întinde aluatul obținut în tava de chec pregătită și nivelează-i uniform suprafața.
Pune tava în cuptorul încălzit și coace deliciosul chec din albușuri cu zmeură și vanilie timp de 35–40 de minute sau până când trece testul cu scobitoarea.
Lasă-l să se răcească complet în formă, apoi scoate-l cu grijă. Presară zahăr pudră vanilat pentru un aspect rustic.
Servește deliciosul chec din albușuri cu zmeură și vanilie simplu, decorat cu zahăr pudră. Merge servit și cu o lingură de iaurt grecesc ori frișcă naturală și câteva fructe proaspete.
Poți prepara o glazură ușoară din zahăr pudră și suc de lămâie pentru un contrast dulce-acrișor. Descoperă aici: rețeta pentru glazura regală – Royal Icing.