Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Cevapi este un preparat tradițional din Balcani, extrem de popular în Bosnia și Herțegovina, Serbia, Croația și alte țări din sud-estul Europei. Deși există mai multe teorii despre originile sale, majoritatea sunt de acord că cevapi a fost inspirat de preparatele turcești, aduse în Balcani de Imperiul Otoman.

cevapi
Cevapi seamănă cu micii românești, fără să fie la fel de suculenți/ Shutterstock

Cevapi se pregătesc din carne tocată, amestecată cu condimente și gătită sub formă de mici cârnăciori pe grătar. Cevapi este adesea considerat un simbol al gastronomiei balcanice, fiind un preparat de bază în multe culturi din această regiune.

Citește și

Rețeta tradițională de cevapi implică o combinație de carne de vită și porc, dar pot exista variații regionale. De exemplu, în anumite zone, cevapi sunt preparați doar din carne de vită sau din carne de miel.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimentele folosite pot varia, incluzând boia, usturoi, piper și, uneori, cimbru. Unele variante de cevapi pot include și bicarbonat de sodiu pentru a obține o textură mai moale și mai pufoasă. În plus, aceștia pot fi serviți cu diferite garnituri, precum pita sau lepinja, ceapă crudă, iaurt sau un sos pe bază de roșii.

Cum se servesc cevapi

Cevapi se servesc de obicei calzi, direct de pe grătar. Adesea sunt acompaniați de o salată proaspătă sau cartofi prăjiți. Este un preparat perfect pentru a fi servit împreună cu familia și prietenii, pentru picnicuri sau petreceri informale.

Cevapi pot fi lăsați să se răcească și păstrați în frigider timp de 1-2 zile. Pentru a-i reîncălzi, se recomandă să fie încălziți la grătar sau într-o tigaie, pentru a păstra textura crocantă a exteriorului.

Trucuri pentru cevapi suculenți

Un truc pentru prepararea unor cevapi mai suculenți este să adăugi o cantitate mică de apă minerală în amestecul de carne, ceea ce va ajuta la menținerea umidității în timpul gătitului. De asemenea, este important să nu presezi cevapii pe grătar. În acest fel se pierd sucurile din carne, rezultând în preparate mai uscate.

Ingrediente

Mod de preparare

Carnea se toacă. Ideal ar fi ca aceasta să fie ușor grasă, pentru ca cevapii să fie suculenți și moi.

Cum prepari rețeta de cevapi

Într-un bol mare, se combină carnea tocată cu ceapa rasă, usturoiul tocat, sare, piper, boiaua și cimbrul. Apoi se adaugă apa minerală treptat și se amestecă bine, astfel încât să se obțină o compoziție uniformă și ușor de modelat. Amestecul trebuie să fie destul de umed pentru a face formarea cevapi mai ușoară.

Se ia câte o porție mică din amestecul de carne și se modelează în formă de cârnăcior. Trebuie să fie lungi și subțiri. Mărimea tipică a unui cevapi este de aproximativ 7-8 cm lungime și 2-3 cm lățime.

Se încinge grătarul. Se unge puțin ulei pentru a evita lipirea. Se pune cevapi pe grătarul bine încins și se gătesc pe fiecare parte timp de 3-5 minute sau până se rumenesc uniform și se gătesc complet. Este important să nu fie întorși prea des pentru a nu-i face prea uscați.

Se pot găti și într-o tigaie de teflon. Important este ca focul să fie puternic pentru a obține o crustă crocantă la exterior, dar să fie suficient de domol pentru a permite gătirea completă a cărnii.

Citește și
CELE MAI CITITE
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
Ravioli cu unt și salvie
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
de ce strică ciupercile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
carnea de vită la cuptor
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Risotto cu orez negru și parmezan
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii pe o farfurie albastră
06:55
Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene Cannelloni cu ricotta și spanac în sos de roșii. Un preparat clasic al bucătăriei italiene
cevapi
05:49
Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani Cevapi. Rețeta preparatului pentru care se aprind grătarele în Balcani
Bulgur cu carne de pui și legume în două boluri
05:30
Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare Bulgur cu carne de pui și legume. Un preparat plin de aromă și culoare
de ce strică ciupercile
22 octombrie, 07:06
Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile Ți se strică repede ciupercile în frigider? Iată cum să le faci să reziste mai multe zile
Negresă cu ciocolată și castane, glazurată cu ciocolată și decorată cu mentă
22 octombrie, 06:51
Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
Porție de curry de dovleac cu năut și orez basmati
22 octombrie, 05:54
Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat
carnea de vită la cuptor
21 octombrie, 07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
21 octombrie, 06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
Anne Hathaway și Adam Shulman, într-o apariție rară la New York. Cei doi sunt căsătoriți din 2012
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
ANIMAŢIE. Ancheta exploziei din Rahova confirmă ipoteza prezentată de Observator
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
În ce INVESTEŞTE Ion Ţiriac câteva sute de milioane de euro. Construcţia GIGANT pe care o plănuieşte
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
La explozia din Rahova, câinele a rămas în urmă ca să păzească apartamentul dărâmat, privindu-și stăpânii printr-un geam spart
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Eminem este din nou îndrăgostit! Cu cine se iubește rapperul la 53 de ani
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede

La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată

La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Curry de dovleac cu năut și orez basmati. Un preparat savuros și colorat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat

Negresă cu ciocolată și castane. Un desert dens și catifelat
închide