Ciorbele din legume se prepară cel mai rapid și ușor, prin fierberea ingredientelor în apă cu sare și ulei. Este modul cel mai rapid, dar și mai sănătos, chiar dacă nu este și cel mai gustos.

Dar pentru un plus de gust delicios poți apela la varianta de a căli în ulei o parte din legume.

Cum prepari ciorbă de post cu ciuperci și cartofi

Începe prin a aduna pe bancul de lucru atât ingredientele necesare ciorbei, cât și ustensilele. Ai nevoie de o oală mare în care să fierbi ciorba, de un tocător de lemn, un cuțit de legume și un curățător. Mai ai nevoie și de o spumieră sau o sită deasă pentru a înlătura spuma care se formează.

Pune apă în oală și așaz-o pe flacăra aragazului. Adaugă și o linguriță de sare și lasă apa să fiarbă în timp ce pregătești legumele.

Curăță ceapa și toate rădăcinoasele, clătește-le și toacă-le în cuburi mai mici. Cartofii și ciupercile le dai deoparte. Ceapa și celelalte rădăcinoase le adaugi în apă după ce aceasta a atins punctul de fierbere. Lasă legumele să fiarbă 10-15 minute, semi-acoperite.

Între timp, curăță ciupercile de impurități, șterge-le cu prosoape de hârtie umezite și taie-le în felii mai subțiri. Curăță cartofii, clătește-i cu apă rece și toacă-i în cuburi. După ce s-au scurs cele 10-15 minute, adaugă ciupercile și cartofii în oala cu ciorbă. Toarnă și uleiul și acoperă din nou oala. Lasă ingredientele să mai fiarbă pentru alte 10-15 minute. Nu uita să înlături spuma care se formează pe parcursul fierberii legumelor. Adaugă sare, piper și oțet sau suc de lămâie, după gust.

Cu 5-6 minute înainte de stingerea focului adaugă mărarul tocat mărunt, în delicioasa ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Iar după stingerea focului, opțional, poți adăuga pătrunjelul verde, tocat mărunt sau leuștean.

Cum prepari ciorba de ciuperci și cartofi cu legume călite

După ce ai curățat și tocat ceapa și rădăcinoasele, pune ceapa la călit într-o tigaie cu uleiul încins. Călește-o atât cât să se pătrundă ușor. Presară și puțină sare peste ea, pentru a nu se arde în timpul călirii, dar și pentru a-i intensifica gustul. Apoi adaugă morcovul și amestecă-l cu ceapa pentru 2-3 minute. Adaugă și rădăcina de pătrunjel, păstârnacul și țelina.

Amestecă continuu aceste legume prin uleiul din tigaie, pentru a le ajuta să-și degaje gustul și aromele în ulei. Lasă-le doar până când se înmoaie ușor, apoi adaugă-le în apa fierbinte. Adaugă ciupercile și cartofii și fierbe ciorba pentru 15 minute. Potrivește-i gustul cu sare, piper, oțet sau suc de lămâie.

Adaugă verdeața ca și în cazul anterior. Această ciorbă de post cu ciuperci și cartofi este delicioasă servită caldă, simplă sau cu o felie de pâine.

Descoperă și care sunt cele mai populare ciorbe din România.