Metode de acrit ciorbele, în funcție de sezon

Dacă adori ciorbele acrișoare, dar nu mai știi ce să mai adaugi în ele pentru un gust deosebit, îți oferim câteva metode de acrit ciorbele, în funcție de sezon.

Mai multe boluri cu ciorbe alături de un bol cu iaurt, un pahar cu suc de roșii și o ceapă roșie feliată
Ciorbele pot fi acrite diferit, în funcție de sezon / Shutterstock

De obicei sezonul cald ne oferă ingrediente proaspete și naturale pentru acrirea preparatelor culinare. Însă pentru sezonul rece, apelăm la conservele pe care le pregătim din timp, sau le găsim în magazinele alimentare. Urmărește mai jos care sunt cele mai folosite metode pentru a da gust acru ciorbelor, dar și altor preparate culinare.

Metode de acrit ciorbele în sezonul cald

Prima metodă la care poți apela pentru un gust acru, dar și aromat este metoda fructelor verzi. Poți folosi pentru această metodă corcodușe, caise verzi, struguri, agrișe, prune verzi și altele.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructele verzi, enumerate mai sus, pot fi folosite cu scopul de a acri ciorbele vara, atât în stare crudă, cât și sub formă de bulion sau pastă fiartă. Indiferent de forma pentru care optezi, le adaugi în ciorbe spre final de fierbere. Le poți îndepărta fie după ce ai stins focul și și-au lăsat bine gustul în ciorbe, fie în timpul servirii.

Citește și

Cea mai populară metodă pentru a da gust acru ciorbelor este cea a bulionului de corcodușe. Se prepară foarte rapid prin fierberea corcodușelor în puțină apă cu sare. Apoi se pasează și se poate adăuga în ciorbă. Bulionul de corcodușe se poate conserva și pentru iarnă.

Descoperă aici rețeta pentru bulion de corcodușe.

O altă metodă pentru acrirea ciorbelor în sezonul cald este cea a folosirii laptelui acru (lapte bătut, kefir sau iaurt). Ciorbele acrite cu aceste lactate se servesc reci, abia scoase din frigider. Laptele acru nu oferă doar gust bun ciorbelor, ci este considerat și un bun digestiv. Acesta se poate adăuga și la final de fierbere a ciorbelor, dar și în timpul servirii.

Metoda roșiilor proaspete este una dintre cele mai folosite metode pentru acrirea ciorbelor. Se adaugă spre finalul de fierbere a ciorbelor, curățate și tocate mărunt, sau transformate în suc. Oferă un gust delicios acestora, dar și un plus de sănătate.

Metoda sucului de lămâie sau a oțetului este o metodă comună celor două sezoane. Sucul de lămâie sau oțetul se adăugă în ciorbe la final de fierbere sau în timpul servirii.

Metode de a acri ciorbele în sezonul rece

Cea mai populară metodă pentru acrirea ciorbelor în sezonul rece este cea a conservelor de roșii. Acestea se prepară la finalul verii sau toamna, din roșii gustoase de grădină. Pot fi preparate sub formă de suc, de bulion, dar și cu zarzavat pentru ciorbe. Acestea oferă atât gust cât și culoare și consistență.

Descoperă aici și rețeta de zarzavat pentru ciorbe.

Zeama de varză este o altă metodă foarte populară de a acri ciorbele în sezonul rece. Însă nu toate ciorbele se pot acri cu aceasta, cum se pot acri prin metoda conservelor de roșii. În general ciorba din carne de porc se acrește cel mai bine cu zeama de varză.

Zeama de varză este și gustoasă, dar și plină de sănătate. Aceasta conține multe substanțe benefice organismului. Chiar și condimentele folosite la murare vor oferi o savoare aparte ciorbei acrită cu zeamă de varză.

Mai puteți folosi și zeama de murături, în special pe cea de la murăturile în saramură. Murăturile în oțet conțin, de obicei și zahăr. Aceasta, ca și zeama de varză, se adaugă în ciorbe după ce toate ingredientele au fiert. Se mai lasă ciorbele să fiarbă pentru 10 minute, apoi se stinge focul.

O altă metodă este cea a borșului preparat din tărâțe. Acesta este plin de vitaminele din complexul B și este ideal pentru a stimula digestia.

Borșul nu se adaugă în ciorbe în starea naturală, ci se va fierbe înainte, pentru aproximativ 30 de minute. Ciorbele acrite cu borș le întâlnești sub denumirea de borșuri.

Descoperă aici și o rețetă de borș de sfeclă cu găluști. Este o rețeta intrată în Patrimoniul UNESCO.

Acestea sunt cele mai populare metode de acrit ciorbele, dar mai sunt și altele pe care le poți descoperi prin cărțile de bucate.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două pere în vin roșu glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Pere în vin roșu, glazurate cu ciocolată și servite cu înghețată
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie în borcan și în bol
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară în tava de copt și una ruptă alături
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
Brioșe cu banane, nuci și scorțișoară. Desert simplu și aromat
frunze de sfeclă
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Nu mai arunca frunzele de la sfeclă. Iată ce poți face cu ele
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
bala baiana
06:56
Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale Bala Baiana, bomboanele de sticlă care au devenit virale
chicken parmigiana
05:48
Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America Chicken parmigiana, cum să faci acasă preparatul de inspirație italiană care a cucerit America
Plăcintă turnată cu mere fără zahăr
05:20
Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere Plăcintă turnată cu mere, fără zahăr. Pașii pentru un super desert cu mere
Chutney de pere în două borcane, ardei iuți roșii, pere și pătrunjel verde
11 octombrie, 06:43
Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
poutine
11 octombrie, 05:58
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
11 octombrie, 05:49
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
10 octombrie, 06:26
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Cum să păstrezi lămâile zemoase
10 octombrie, 06:20
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
De ce e recomandat să eviți ultimul rând din avion? Iată ce spun experții în călătorii
Filmul accidentului din Giurgiu. Marea pasiune a lui Eduard i-a adus sfârşitul la doar 17 ani
Filmul accidentului din Giurgiu. Marea pasiune a lui Eduard i-a adus sfârşitul la doar 17 ani
Filmul accidentului din Giurgiu. Marea pasiune a lui Eduard i-a adus sfârşitul la doar 17 ani
1.000 de maşini au pătruns în baza FCSB. Intervenţia imediată a Poliţiei. Dezvăluirile făcute de Gheorghe Mustaţă
1.000 de maşini au pătruns în baza FCSB. Intervenţia imediată a Poliţiei. Dezvăluirile făcute de Gheorghe Mustaţă
1.000 de maşini au pătruns în baza FCSB. Intervenţia imediată a Poliţiei. Dezvăluirile făcute de Gheorghe Mustaţă
David Duchovny a confirmat căsătoria cu Monique Pendleberry, după o nuntă secretă: Așa este
David Duchovny a confirmat căsătoria cu Monique Pendleberry, după o nuntă secretă: „Așa este”
David Duchovny a confirmat căsătoria cu Monique Pendleberry, după o nuntă secretă: „Așa este”
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Anahí a primit noi critici pentru aspectul fizic. Ce artist RBD i-a luat apărarea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Elon Musk construiește un complex periculos. Unde se află și ce scop ar avea clădirea
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Legume rădăcinoase coapte cu mirodenii la cuptor
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Igiena intimă la băieței
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Noul spin-off Game of Thrones va avea premiera luna aceasta pe HBO. Cine joacă în Cavalerul celor șapte regate
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
Cele mai bune semințe. Ce efecte poate avea conținutul lor nutritiv
fresh
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil

Chutney de pere. Un deliciu de toamnă elegant și versatil
închide