Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Una dintre cele mai interesante rețete de cozonac, pe care o poți prepara și tu de sărbători, este cea de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară. Chiar dacă modul de preparare al acestui cozonac necesită o tehnică mai complexă, merită tot efortul și timpul alocat.

Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară porționat
Galerie foto

Galerie foto

După însiropare, cozonacul se lasă la rece pentru hidratare / Shutterstock

Cozonacul însiropat, pe lângă gustul și aroma deosebită, are și o textură interesantă și un aspect spectaculos. Aluatul pentru acest tip de cozonac se prepară în mod clasic, dar se dospește la rece, în mai multe etape. Tehnica de împletire a aluatului, după umplere, este mai deosebită. Iar după coacere, cozonacul se siropează fierbinte și se împachetează în folie, apoi se lasă la hidratat până a doua zi.

Citește și

Denumirea populară a acestui cozonac este aceea de ”cozonac îmbătat”. Un astfel de cozonac va fi, cu siguranță, desertul vedetă de pe mesele sărbătorilor de iarnă. Iar o rețetă asemănătoare pe care o mai poți încerca este cea de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este ușor asemănătoare cu rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pașii necesari pentru prepararea unui astfel de cozonac sunt următorii: amestecarea ingredientelor pentru aluat și frământarea acestuia, dospirea aluatului la rece, umplerea și modelarea aluatului, dospirea aluatului umplut, coacerea cozonacului și însiroparea după coacere.

Cum prepari aluatul pentru cozonac însiropat cu vinars

Prima dată vei pregăti maiaua de drojdie, ca și pentru rețeta clasică de cozonac. Într-un bol, amestecă drojdia cu 10 gr de zahăr, 20 gr de făină și 30 gr de lapte cald. Aceste cantități le folosești din cantitățile totale ale listei de ingrediente. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o la activat pentru 10-15 minute.

Pentru a pregăti aluatul de cozonac, taie untul în 6 cuburi și lasă-l la temperatura camerei. În bolul mixerului adaugă oul întreg și cele 2 gălbenușuri, zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală. Toarnă peste aceste ingrediente cantitatea de vinars. Pornește mixerul și amestecă ingredientele până când obții o compoziție spumoasă.

Peste aceasta adaugă maiaua, făina și laptele rece. Amestecă energic toate aceste ingrediente până când obții un aluat omogen. Acum este momentul să adaugi sarea și câte un cub de unt, în timp ce amesteci energic până când cubul de unt este bine încorporat în aluat. Continui cu al doilea cub de unt și tot așa până când adaugi toate cele 6 cuburi.  Nu adăuga alt cub de unt până când nu este bine încorporat în aluat cel adăugat anterior.

Mai frământă aluatul timp de 5-6 minute, apoi împachetează-l în folie alimentară. Pune-l la frigider pentru 2 ore, timp în care își va dubla volumul.

Pentru a pregăti umplutura cozonacului, macină nuca foarte fin și amestec-o cu zahărul, pudra de scorțișoară, pudra de cacao și ouăle. Adaugă vinars pentru a potrivi textura și un praf de sare pentru accentuarea gustului.

După scurgerea timpului de dospire a aluatului, scoate-l de la frigider și împarte-l în două părți egale. Formează două bile din aluat, împachetează-le separat în folie de prospețime și pune-le din nou la frigider pentru 3 ore.

Cum formezi și coci cozonacul

Pentru a forma și coace cozonac însiropat cu vinars, unge masa de lucru cu puțin ulei și întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Împarte compoziția de umplut în două părți și întinde-le uniform peste foile de aluat. Lasă câte 4 cm de aluat liber, de jur împrejurul foilor. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior.

Pune rulourile obținute în congelator pentru 15 minute. Pregătește forma de cozonac pe care o ungi cu ulei sau unt topit. Așază hârtie de copt în tavă.

Scoate rulourile din congelator și secționează-le pe jumătate, transversal. Așază-le în cruce pe masa de lucru, apoi împletește-le și pune împletitura în tava de copt. Pune o folie alimentară peste tavă și introdu tava în frigider pentru 8 ore.

Pentru a coace cozonacul, mai întâi, pune în cuptor, la baza acestuia, un vas cu apă fierbinte. Scoate cozonacul din frigider, înlătură folia alimentară și pune-l în cuptor. Așază-l pe raftul de deasupra vasului cu apă fierbinte și lasă-l acolo timp de 30 minute. După acest interval de timp, scoate oala cu apă, dar și tava cu cozonac. Încălzește cuptorul la 160 de grade Celsius, pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 45-50 de minute.

Pentru a prepara siropul cu vinars, pune la fiert, într-un ibric, apa cu zahărul. Amestecă până când se dizolvă zahărul. Lasă siropul să se răcorească timp de 5 minute și adaugă în el vinarsul și vanilia. Acoperă ibricul și lasă-l așa până se răcește siropul.

După coacerea cozonacului, lasă-l să se tempereze 5 minute, apoi toarnă siropul rece peste el. Acoperă deliciosul cozonac însiropat cu vinars cu folie de prospețime și lasă-l la rece până a doua zi.  A doua zi te va surprinde textura aluatului hidratat de la siropul aromat, iar gustul cozonacului va fi absolut delicios.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, dar și idei adunate de la bucătarii iscusiți.

Citește și
Femeie ținând în mâini tava cu cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară, înainte de coacere
Galerie foto

Galerie foto

Aluat de cozonac împletit, pregătit pentru coacere
Femeie secționând cu cuțitul aluatul pentru cozonac
Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară porționat
+1
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
închide