Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Una dintre cele mai interesante rețete de cozonac, pe care o poți prepara și tu de sărbători, este cea de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară. Chiar dacă modul de preparare al acestui cozonac necesită o tehnică mai complexă, merită tot efortul și timpul alocat.

Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară porționat
Galerie foto

Galerie foto

După însiropare, cozonacul se lasă la rece pentru hidratare / Shutterstock

Cozonacul însiropat, pe lângă gustul și aroma deosebită, are și o textură interesantă și un aspect spectaculos. Aluatul pentru acest tip de cozonac se prepară în mod clasic, dar se dospește la rece, în mai multe etape. Tehnica de împletire a aluatului, după umplere, este mai deosebită. Iar după coacere, cozonacul se siropează fierbinte și se împachetează în folie, apoi se lasă la hidratat până a doua zi.

Citește și

Denumirea populară a acestui cozonac este aceea de ”cozonac îmbătat”. Un astfel de cozonac va fi, cu siguranță, desertul vedetă de pe mesele sărbătorilor de iarnă. Iar o rețetă asemănătoare pe care o mai poți încerca este cea de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este ușor asemănătoare cu rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Pașii necesari pentru prepararea unui astfel de cozonac sunt următorii: amestecarea ingredientelor pentru aluat și frământarea acestuia, dospirea aluatului la rece, umplerea și modelarea aluatului, dospirea aluatului umplut, coacerea cozonacului și însiroparea după coacere.

Cum prepari aluatul pentru cozonac însiropat cu vinars

Prima dată vei pregăti maiaua de drojdie, ca și pentru rețeta clasică de cozonac. Într-un bol, amestecă drojdia cu 10 gr de zahăr, 20 gr de făină și 30 gr de lapte cald. Aceste cantități le folosești din cantitățile totale ale listei de ingrediente. Omogenizează bine maiaua de drojdie și las-o la activat pentru 10-15 minute.

Pentru a pregăti aluatul de cozonac, taie untul în 6 cuburi și lasă-l la temperatura camerei. În bolul mixerului adaugă oul întreg și cele 2 gălbenușuri, zahărul, coaja de lămâie și cea de portocală. Toarnă peste aceste ingrediente cantitatea de vinars. Pornește mixerul și amestecă ingredientele până când obții o compoziție spumoasă.

Peste aceasta adaugă maiaua, făina și laptele rece. Amestecă energic toate aceste ingrediente până când obții un aluat omogen. Acum este momentul să adaugi sarea și câte un cub de unt, în timp ce amesteci energic până când cubul de unt este bine încorporat în aluat. Continui cu al doilea cub de unt și tot așa până când adaugi toate cele 6 cuburi.  Nu adăuga alt cub de unt până când nu este bine încorporat în aluat cel adăugat anterior.

Mai frământă aluatul timp de 5-6 minute, apoi împachetează-l în folie alimentară. Pune-l la frigider pentru 2 ore, timp în care își va dubla volumul.

Pentru a pregăti umplutura cozonacului, macină nuca foarte fin și amestec-o cu zahărul, pudra de scorțișoară, pudra de cacao și ouăle. Adaugă vinars pentru a potrivi textura și un praf de sare pentru accentuarea gustului.

După scurgerea timpului de dospire a aluatului, scoate-l de la frigider și împarte-l în două părți egale. Formează două bile din aluat, împachetează-le separat în folie de prospețime și pune-le din nou la frigider pentru 3 ore.

Cum formezi și coci cozonacul

Pentru a forma și coace cozonac însiropat cu vinars, unge masa de lucru cu puțin ulei și întinde fiecare bilă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară. Împarte compoziția de umplut în două părți și întinde-le uniform peste foile de aluat. Lasă câte 4 cm de aluat liber, de jur împrejurul foilor. Apoi rulează foile de aluat cu umplutura în interior.

Pune rulourile obținute în congelator pentru 15 minute. Pregătește forma de cozonac pe care o ungi cu ulei sau unt topit. Așază hârtie de copt în tavă.

Scoate rulourile din congelator și secționează-le pe jumătate, transversal. Așază-le în cruce pe masa de lucru, apoi împletește-le și pune împletitura în tava de copt. Pune o folie alimentară peste tavă și introdu tava în frigider pentru 8 ore.

Pentru a coace cozonacul, mai întâi, pune în cuptor, la baza acestuia, un vas cu apă fierbinte. Scoate cozonacul din frigider, înlătură folia alimentară și pune-l în cuptor. Așază-l pe raftul de deasupra vasului cu apă fierbinte și lasă-l acolo timp de 30 minute. După acest interval de timp, scoate oala cu apă, dar și tava cu cozonac. Încălzește cuptorul la 160 de grade Celsius, pune tava în cuptor și coace cozonacul pentru 45-50 de minute.

Pentru a prepara siropul cu vinars, pune la fiert, într-un ibric, apa cu zahărul. Amestecă până când se dizolvă zahărul. Lasă siropul să se răcorească timp de 5 minute și adaugă în el vinarsul și vanilia. Acoperă ibricul și lasă-l așa până se răcește siropul.

După coacerea cozonacului, lasă-l să se tempereze 5 minute, apoi toarnă siropul rece peste el. Acoperă deliciosul cozonac însiropat cu vinars cu folie de prospețime și lasă-l la rece până a doua zi.  A doua zi te va surprinde textura aluatului hidratat de la siropul aromat, iar gustul cozonacului va fi absolut delicios.

Descoperă și un articol cu sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor, dar și idei adunate de la bucătarii iscusiți.

Citește și
Femeie ținând în mâini tava cu cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară, înainte de coacere
Galerie foto

Galerie foto

Aluat de cozonac împletit, pregătit pentru coacere
Femeie secționând cu cuțitul aluatul pentru cozonac
Cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară porționat
+1
CELE MAI CITITE
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Beef Stroganoff în tigaie cu lingură de lemn
06:45
Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească Beef Stroganoff. Rețeta unui preparat rafinat, din bucătăria rusească
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură, decorată cu frunze de mentă
05:29
Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
Apă cu castravete, lămâie și mentă în pahar, alături de felii de castravete, lămâie și un cuțit, pe un tocător de lemn
13 iulie, 06:43
Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă
Cremă bavareză în cupe de sticlă
13 iulie, 05:28
Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat
Păstăi de fasole înfășurate în bacon,pe salată verde
12 iulie, 05:41
Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor
Galette cu caise și migdale porționată, alături de o ceașcă cu cafea și caise
12 iulie, 05:27
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
Olivia Culpo a născut. Modelul și Christian McCaffrey au devenit părinți de fată
12 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii
12 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii
12 judeţe intră de la ora 12.00 sub avertizare cod galben de ploi torenţiale, grindină şi vijelii
Doar casa e 15 milioane de euro! Detalii incredibile despre averea românului care i-a cucerit pe arabi
Doar casa e 15 milioane de euro! Detalii incredibile despre averea românului care i-a cucerit pe arabi
Doar casa e 15 milioane de euro! Detalii incredibile despre averea românului care i-a cucerit pe arabi
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: Eram doar o fetiță timidă. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Pulpe de pui în aluat, preparate la cuptor
Copiii care au creierul foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Copiii care au creierul „foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Copiii care au creierul „foarte sensibil“ au câteva avantaje prețioase
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: Arăți genial
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: „Arăți genial”
Lizzo a făcut furori într-un costum de baie roșu. Fanii au remarcat imediat silueta ei vizibil mai suplă: „Arăți genial”
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
Psoriazisul scalpului: cauze și opțiuni de tratament
fresh
Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Păstăi de fasole înfășurate în bacon, preparate la cuptor

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Cremă bavareză - Bavarois. Un desert fin și aerat

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Apă cu castravete, lămâie și mentă. Băutură tonică și revigorantă

Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat

Tartă cu ciocolată neagră și zmeură. Un desert elegant și rafinat
închide