Cea mai bună făină pentru cozonaci. Ce poți să folosești pentru rețetele tale
Pe cât sunt de buni sunt cozonacii pe atât de multă atenție necesită pentru preparare. Fiecare detaliu este important, de la ingrediente la temperatura din camera în care îi pregătești. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi cea mai bună făină pentru cozonaci.
Pe piață există sortimente de făină pe care scrie că sunt speciale pentru cozonaci. În cazul în care găsești un asemenea produs nu trebuie decât să te concentrezi pe rețetă, dar dacă nu ai acest noroc trebuie să găsești cea mai bună făină pentru cozonaci.
Care este cea mai bună făină pentru cozonaci
Atunci când alegi făina pentru cozonaci cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este capacitatea sa de a forma gluten. Acesta este o proteină care se găsește în produsele din grâu, este ca o plasa miraculoasă care ține aluatul împreună. Îl ajută să crească prin captarea bulelor de gaz în timpul fermentației și conferă textura.
Glutenul se formează atunci când două dintre proteinele native ale grâului, glutenina și gliadina, intră în contact cu apa. De aceea este mai corect să vorbim despre potențialul de gluten al unei anumite făini, mai degrabă decât despre conținutul său de gluten.
Cu cât o făină poate produce mai mult gluten, cu atât aluatul este mai capabil să rețină bulele de gaz. Încearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.
Pe măsură ce amestecarea continuă și ingredientele se transformă în aluat, lanțurile de proteine devin mai numeroase și mai alungite. Se organizează într-un fel de chingă care are atât elasticitate, cât și extensibilitate. Rețeaua de gluten va continua să se dezvolte, devenind treptat mai puternică și mai complexă, până când aluatul va fi compact.
Enzimele au și mai mult timp să acționeze în timp ce aluatul se odihnește și începe să fermenteze. Lanțurile de gluten devin mai lungi și mai puternice pe măsură ce tot mai multe molecule se lipesc între ele. Când rețeaua de gluten este suficient de puternică, aluatul poate fi modelat.
Există și alți factori care influențează dezvoltarea glutenului, cum ar fi tipul de făină pe care o folosești. În general, pentru cozonac este nevoie de o făină cu o concentrație de proteine de 11%-13%. Acest lucru le va conferi volum și textura bună.
Conținutul de proteine variază în funcție de făină și, în majoritatea cazurilor, cu cât conținutul de proteine este mai mare, cu atât aluatul poate forma mai mult gluten. Acest lucru nu înseamnă că o făină este mai bună decât alta. Mai degrabă, diferite tipuri de făină sunt mai potrivite pentru diferite scopuri.
Potrivit codurilor pentru făină folosite în România cea mai bună făină pentru cozonaci este cea 000.
Ce se întâmplă dacă faci cozonaci din făina nepotrivită
În cazul în care alegi o făină nepotrivită pentru cozonaci aceștia nu vor avea textura și consistența pe care le cauți. Aluatul nu va avea elasticitate potrivită, iar după coacere nu se va desface în fâșii.
În plus, cozonacii tăi nu vor crește foarte mult pentru că nu vor avea foarte mult gluten. Încearcă și o rețetă de cozonac fără frământare.
Alte trucuri pentru cel mai gustos și pufos cozonac
Pentru cozonac trebuie să alegi făina albă cu gradul de măcinare cel mai fin și bine cernută. Este vine să o cerni chiar tu înainte de a te apuca de pregătit cozonacii. Atunci când o amesteci cu restul zahărul și laptele nu trebuie să facă cocoloașe, cu să rezulte o maia fină, uniformă și moale.
Când încorporezi făina în maia trebuie să ai grijă ca aluatul să nu aibă bule de aer pentru atunci când este pus la dospit să crească mai repede și mai mult.
Încearcă și rețeta de cozonac cu cremă de nuci.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că ingredientele pentru cozonac trebuie să fie la temperatura camerei atunci când te apuci de gătit. Scoate-le din frigider cu o seară înainte și ai grijă ca și în bucătărie să fie suficient de cald.