Cea mai bună făină pentru cozonaci. Ce poți să folosești pentru rețetele tale

Pe cât sunt de buni sunt cozonacii pe atât de multă atenție necesită pentru preparare. Fiecare detaliu este important, de la ingrediente la temperatura din camera în care îi pregătești. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi cea mai bună făină pentru cozonaci.

cea mai bună făină pentru cozonac ilustrată cu ajutorul unor felii pufoase de cozonac care sunt aranjate pe o farfurie albă
Făina potrivită îi dă cozonacul textura ideală / Shutterstock

Pe piață există sortimente de făină pe care scrie că sunt speciale pentru cozonaci. În cazul în care găsești un asemenea produs nu trebuie decât să te concentrezi pe rețetă, dar dacă nu ai acest noroc trebuie să găsești cea mai bună făină pentru cozonaci.

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

 Atunci când alegi făina pentru cozonaci cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este capacitatea sa de a forma gluten. Acesta este o proteină care se găsește în produsele din grâu, este ca o plasa miraculoasă care ține aluatul împreună. Îl ajută să crească  prin captarea bulelor de gaz în timpul fermentației și conferă textura.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Glutenul se formează atunci când două dintre proteinele native ale grâului, glutenina și gliadina, intră în contact cu apa. De aceea este mai corect să vorbim despre potențialul de gluten al unei anumite făini, mai degrabă decât despre conținutul său de gluten. 

Cu cât o făină poate produce mai mult gluten, cu atât aluatul este mai capabil să rețină bulele de gaz. Încearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.

Citește și

Pe măsură ce amestecarea continuă și ingredientele se transformă în aluat, lanțurile de proteine ​​devin mai numeroase și mai alungite. Se organizează într-un fel de chingă care are atât elasticitate, cât și extensibilitate. Rețeaua de gluten va continua să se dezvolte, devenind treptat mai puternică și mai complexă, până când aluatul va fi compact. 

Enzimele au și mai mult timp să acționeze în timp ce aluatul se odihnește și începe să fermenteze. Lanțurile de gluten devin mai lungi și mai puternice pe măsură ce tot mai multe molecule se lipesc între ele. Când rețeaua de gluten este suficient de puternică, aluatul poate fi modelat.

Există și alți factori care influențează dezvoltarea glutenului, cum ar fi tipul de făină pe care o folosești. În general, pentru cozonac este nevoie de o făină cu o concentrație de proteine ​​de 11%-13%. Acest lucru le va conferi volum și textura bună. 

Conținutul de proteine ​​variază în funcție de făină și, în majoritatea cazurilor, cu cât conținutul de proteine ​​este mai mare, cu atât aluatul poate forma mai mult gluten. Acest lucru nu înseamnă că o făină este mai bună decât alta. Mai degrabă, diferite tipuri de făină sunt mai potrivite pentru diferite scopuri. 

Potrivit codurilor pentru făină folosite în România cea mai bună făină pentru cozonaci este cea 000.

Ce se întâmplă dacă faci cozonaci din făina nepotrivită

În cazul în care alegi o făină nepotrivită pentru cozonaci aceștia nu vor avea textura și consistența pe care le cauți. Aluatul nu va avea elasticitate potrivită, iar după coacere nu se va desface în fâșii.

În plus, cozonacii tăi nu vor crește foarte mult pentru că nu vor avea foarte mult gluten. Încearcă și o rețetă de cozonac fără frământare.

Alte trucuri pentru cel mai gustos și pufos cozonac

Pentru cozonac trebuie să alegi făina albă cu gradul de măcinare cel mai fin și bine cernută. Este vine să o cerni chiar tu înainte de a te apuca de pregătit cozonacii. Atunci când o amesteci cu restul zahărul și laptele nu trebuie să facă cocoloașe, cu să rezulte o maia fină, uniformă și moale.

Când încorporezi făina în maia trebuie să ai grijă ca aluatul să nu aibă bule de aer pentru atunci când este pus la dospit să crească mai repede și mai mult.

Încearcă și rețeta de cozonac cu cremă de nuci.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că ingredientele pentru cozonac trebuie să fie la temperatura camerei atunci când te apuci de gătit. Scoate-le din frigider cu o seară înainte și ai grijă ca și în bucătărie să fie suficient de cald.

Citește și
CELE MAI CITITE
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Chec cu fructe uscate și nuci secționat pe un tocător de lemn, alături de o felie pe o farfurie cu furculiță
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Chec cu fructe uscate și nuci, perfect pentru platoul cu prăjituri
Pumpkin spice latte într-o ceașcă de sticlă, ținută în mâini, alături de biscuiți, condimente și dovleci
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată pe un platou și una pe farfurie, alături de o ceașcă cu cafea, un ceainic și un buchet de flori
Galerie foto
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
tipuri de făină puse în linguri de lemn
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide, secționat
Galerie foto
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Cozonac din aluat dospit la rece, cu nucă și stafide
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cele mai bune chiftele de post
11:20
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare
07:58
Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă Brioșe cu piure de dovleac și merișoare. Rețeta de care ai nevoie pentru o gustare sănătoasă
vin fiert cu condimente
05:46
Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens Condimente pentru vinul fiert. Ce să adaugi pentru un gust aromat și intens
vin fiert cu scorțisoară și piper servit în două căni
1 decembrie, 06:19
Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză porționată pe o farfurie rotundă, alături de un bol cu mure
1 decembrie, 06:04
Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos
Porție de bulgur cu roșii și usturoi în farfurie, decorată cu pătrunjel verde, alături de legume proaspete
1 decembrie, 05:04
Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză
Porție de cheesecake cu cremă de fistic. decorată cu trandafir roșu
30 noiembrie, 06:48
Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos Cheesecake cu fistic. Un desert delicios, cu aspect spectaculos
Trifle cu aromă de cafea și coniac în vas de sticlă, un bol cu zmeură și lingurițe
30 noiembrie, 05:46
Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Ce trebuie să știe fiecare semn zodiacal despre decembrie 2024. Schimbări importante au loc în ultima lună din an
Vremea 2 - 16 decembrie 2024. Nou val de precipitații spre finalul săptămânii. La munte se va depunde strat nou de zăpadă
Vremea 2 - 16 decembrie 2024. Nou val de precipitații spre finalul săptămânii. La munte se va depunde strat nou de zăpadă
Vremea 2 - 16 decembrie 2024. Nou val de precipitații spre finalul săptămânii. La munte se va depunde strat nou de zăpadă
Suma uriaşă pe care o plătea Helmut Duckadam pe medicamente. „Nu-mi ajung banii nici măcar să-mi iau jumătate”. Dezvăluiri dureroase
Suma uriaşă pe care o plătea Helmut Duckadam pe medicamente. „Nu-mi ajung banii nici măcar să-mi iau jumătate”. Dezvăluiri dureroase
Suma uriaşă pe care o plătea Helmut Duckadam pe medicamente. „Nu-mi ajung banii nici măcar să-mi iau jumătate”. Dezvăluiri dureroase
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Helmut Duckadam, legendarul portar al Stelei București, s-a stins din viață la 65 de ani. Anunțul a fost făcut de Marcel Pușcaș
Actrița Sandra Reyes, din serialul Pedro El Escamoso a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Actrița Sandra Reyes, din serialul "Pedro El Escamoso" a murit. Ea suferea de o boală rară
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Cel mai rar mineral din lume. A fost descoperit o singură dată până acum
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Mini tarte umplute cu fructe uscate
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Semne că al tău copil este pregătit să meargă singur la școală
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația stresantă despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Robin Thicke a dezvăluit modul în care abordează conversația „stresantă” despre Moș Crăciun cu cei 4 copii ai lui: „Mai devreme sau mai târziuamp;#8230;”
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
Legumele crucifere pot reduce tensiunea arterială. Ce arată un studiu despre aceste alimente
fresh
Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Supă cremă de conopidă cu praz, cremoasă și hrănitoare

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Rețetă de vin fiert cu scorțișoară și piper. Ce să mai adaugi pentru a ieși intens și aromat

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Bulgur cu roșii și usturoi. Rețetă din bucătăria libaneză

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză. Un desert spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos

Trifle cu aromă de cafea și coniac. Desert delicios și spectaculos
închide