Cea mai bună făină pentru cozonaci. Ce poți să folosești pentru rețetele tale

Pe cât sunt de buni sunt cozonacii pe atât de multă atenție necesită pentru preparare. Fiecare detaliu este important, de la ingrediente la temperatura din camera în care îi pregătești. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi cea mai bună făină pentru cozonaci.

cea mai bună făină pentru cozonac ilustrată cu ajutorul unor felii pufoase de cozonac care sunt aranjate pe o farfurie albă
Făina potrivită îi dă cozonacul textura ideală / Shutterstock

Pe piață există sortimente de făină pe care scrie că sunt speciale pentru cozonaci. În cazul în care găsești un asemenea produs nu trebuie decât să te concentrezi pe rețetă, dar dacă nu ai acest noroc trebuie să găsești cea mai bună făină pentru cozonaci.

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

 Atunci când alegi făina pentru cozonaci cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este capacitatea sa de a forma gluten. Acesta este o proteină care se găsește în produsele din grâu, este ca o plasa miraculoasă care ține aluatul împreună. Îl ajută să crească  prin captarea bulelor de gaz în timpul fermentației și conferă textura.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Glutenul se formează atunci când două dintre proteinele native ale grâului, glutenina și gliadina, intră în contact cu apa. De aceea este mai corect să vorbim despre potențialul de gluten al unei anumite făini, mai degrabă decât despre conținutul său de gluten. 

Cu cât o făină poate produce mai mult gluten, cu atât aluatul este mai capabil să rețină bulele de gaz. Încearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.

Citește și

Pe măsură ce amestecarea continuă și ingredientele se transformă în aluat, lanțurile de proteine ​​devin mai numeroase și mai alungite. Se organizează într-un fel de chingă care are atât elasticitate, cât și extensibilitate. Rețeaua de gluten va continua să se dezvolte, devenind treptat mai puternică și mai complexă, până când aluatul va fi compact. 

Enzimele au și mai mult timp să acționeze în timp ce aluatul se odihnește și începe să fermenteze. Lanțurile de gluten devin mai lungi și mai puternice pe măsură ce tot mai multe molecule se lipesc între ele. Când rețeaua de gluten este suficient de puternică, aluatul poate fi modelat.

Există și alți factori care influențează dezvoltarea glutenului, cum ar fi tipul de făină pe care o folosești. În general, pentru cozonac este nevoie de o făină cu o concentrație de proteine ​​de 11%-13%. Acest lucru le va conferi volum și textura bună. 

Conținutul de proteine ​​variază în funcție de făină și, în majoritatea cazurilor, cu cât conținutul de proteine ​​este mai mare, cu atât aluatul poate forma mai mult gluten. Acest lucru nu înseamnă că o făină este mai bună decât alta. Mai degrabă, diferite tipuri de făină sunt mai potrivite pentru diferite scopuri. 

Potrivit codurilor pentru făină folosite în România cea mai bună făină pentru cozonaci este cea 000.

Ce se întâmplă dacă faci cozonaci din făina nepotrivită

În cazul în care alegi o făină nepotrivită pentru cozonaci aceștia nu vor avea textura și consistența pe care le cauți. Aluatul nu va avea elasticitate potrivită, iar după coacere nu se va desface în fâșii.

În plus, cozonacii tăi nu vor crește foarte mult pentru că nu vor avea foarte mult gluten. Încearcă și o rețetă de cozonac fără frământare.

Alte trucuri pentru cel mai gustos și pufos cozonac

Pentru cozonac trebuie să alegi făina albă cu gradul de măcinare cel mai fin și bine cernută. Este vine să o cerni chiar tu înainte de a te apuca de pregătit cozonacii. Atunci când o amesteci cu restul zahărul și laptele nu trebuie să facă cocoloașe, cu să rezulte o maia fină, uniformă și moale.

Când încorporezi făina în maia trebuie să ai grijă ca aluatul să nu aibă bule de aer pentru atunci când este pus la dospit să crească mai repede și mai mult.

Încearcă și rețeta de cozonac cu cremă de nuci.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că ingredientele pentru cozonac trebuie să fie la temperatura camerei atunci când te apuci de gătit. Scoate-le din frigider cu o seară înainte și ai grijă ca și în bucătărie să fie suficient de cald.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
Budincă de chia cu banane servită în două pahare transparente
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Torta della Nonna servit pe un suport special
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Rulouri cu aromă intensă de portocale, secțiune
Galerie foto
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Rulouri cu aromă intensă de portocale. Un desert delicios, de sezon
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată pe un platou și una pe farfurie, alături de o ceașcă cu cafea, un ceainic și un buchet de flori
Galerie foto
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Brioșe din aluat rulat cu ciocolată, perfecte pentru porția de desert
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
idee de rețete cu ton din conservă
20 martie, 06:18
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos 3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean în farfurie, alături de lingură și felii de pâine
20 martie, 05:57
Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant Ciorbă de ștevie cu fidea și leuștean. Gust primăvăratic, aromat și reconfortant
Porție de Ghișman cu smântână și mentă
20 martie, 05:47
Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană Ghișman. Rețetă de plăcintă tradițională dobrogeană
Penne cu sos pesto și mazăre în farfurie, decorate cu semințe de pin și frunze de busuioc
19 martie, 08:10
Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat Penne cu sos pesto și mazăre. Un deliciu cremos și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Cea mai norocoasă zi a săptămânii, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele în perioada 24 amp;#8211; 30 martie 2025
Cea mai norocoasă zi a săptămânii, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele în perioada 24 amp;#8211; 30 martie 2025
Cea mai norocoasă zi a săptămânii, în funcție de zodie. Află ce îți rezervă astrele în perioada 24 amp;#8211; 30 martie 2025
Subiecte la română, simulare Bacalaureat 2025. Notele se trec în catalog doar dacă vor elevii
Subiecte la română, simulare Bacalaureat 2025. Notele se trec în catalog doar dacă vor elevii
Subiecte la română, simulare Bacalaureat 2025. Notele se trec în catalog doar dacă vor elevii
Ce a putut păţi unica fiică a lui Ion Ţiriac în cel mai drag loc pentru tatăl său: „Fug de rup papucii”
Ce a putut păţi unica fiică a lui Ion Ţiriac în cel mai drag loc pentru tatăl său: „Fug de rup papucii”
Ce a putut păţi unica fiică a lui Ion Ţiriac în cel mai drag loc pentru tatăl său: „Fug de rup papucii”
Ramona Gabor, imaginile care îți taie răsuflarea! S-a lăsat filmată în timp ce se îmbăia într-o cadă plină cu flori, în natură
Ramona Gabor, imaginile care îți taie răsuflarea! S-a lăsat filmată în timp ce se îmbăia într-o cadă plină cu flori, în natură
Ramona Gabor, imaginile care îți taie răsuflarea! S-a lăsat filmată în timp ce se îmbăia într-o cadă plină cu flori, în natură
Hazar Erguclu și-a surprins fanii cu prăjitura inedită pe care a ales-o într-un restaurant. Cum arată preparatul
Hazar Erguclu și-a surprins fanii cu prăjitura inedită pe care a ales-o într-un restaurant. Cum arată preparatul
Hazar Erguclu și-a surprins fanii cu prăjitura inedită pe care a ales-o într-un restaurant. Cum arată preparatul
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Ce s-a întâmplat cu singura țară care a adoptat Bitcoin drept metodă legală de plată. Întreaga populație a fost afectată
Găluște de cartofi cu leurdă
Găluște de cartofi cu leurdă
Găluște de cartofi cu leurdă
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Impactul inteligenței artificiale asupra copiilor. Specialiștii trag un semnal de alarmă pentru părinți
Selena Gomez și Benny Blanco au apărut într-un episod al emisiunii Hot Ones: Energia lor se potrivește perfect
Selena Gomez și Benny Blanco au apărut într-un episod al emisiunii Hot Ones: „Energia lor se potrivește perfect”
Selena Gomez și Benny Blanco au apărut într-un episod al emisiunii Hot Ones: „Energia lor se potrivește perfect”
Uleiuri esențiale pentru răceală. Care sunt beneficiile lor reale
Uleiuri esențiale pentru răceală. Care sunt beneficiile lor reale
Uleiuri esențiale pentru răceală. Care sunt beneficiile lor reale
fresh
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară

Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară

Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară

Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii

Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor

Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
închide