Cea mai bună făină pentru cozonaci. Ce poți să folosești pentru rețetele tale

Pe cât sunt de buni sunt cozonacii pe atât de multă atenție necesită pentru preparare. Fiecare detaliu este important, de la ingrediente la temperatura din camera în care îi pregătești. Primul pas pe care trebuie să îl faci este să alegi cea mai bună făină pentru cozonaci.

cea mai bună făină pentru cozonac ilustrată cu ajutorul unor felii pufoase de cozonac care sunt aranjate pe o farfurie albă
Făina potrivită îi dă cozonacul textura ideală / Shutterstock

Pe piață există sortimente de făină pe care scrie că sunt speciale pentru cozonaci. În cazul în care găsești un asemenea produs nu trebuie decât să te concentrezi pe rețetă, dar dacă nu ai acest noroc trebuie să găsești cea mai bună făină pentru cozonaci.

Care este cea mai bună făină pentru cozonaci

 Atunci când alegi făina pentru cozonaci cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este capacitatea sa de a forma gluten. Acesta este o proteină care se găsește în produsele din grâu, este ca o plasa miraculoasă care ține aluatul împreună. Îl ajută să crească  prin captarea bulelor de gaz în timpul fermentației și conferă textura.

Glutenul se formează atunci când două dintre proteinele native ale grâului, glutenina și gliadina, intră în contact cu apa. De aceea este mai corect să vorbim despre potențialul de gluten al unei anumite făini, mai degrabă decât despre conținutul său de gluten. 

Cu cât o făină poate produce mai mult gluten, cu atât aluatul este mai capabil să rețină bulele de gaz. Încearcă și rețeta de biscuiți cu cocos.

Citește și

Pe măsură ce amestecarea continuă și ingredientele se transformă în aluat, lanțurile de proteine ​​devin mai numeroase și mai alungite. Se organizează într-un fel de chingă care are atât elasticitate, cât și extensibilitate. Rețeaua de gluten va continua să se dezvolte, devenind treptat mai puternică și mai complexă, până când aluatul va fi compact. 

Enzimele au și mai mult timp să acționeze în timp ce aluatul se odihnește și începe să fermenteze. Lanțurile de gluten devin mai lungi și mai puternice pe măsură ce tot mai multe molecule se lipesc între ele. Când rețeaua de gluten este suficient de puternică, aluatul poate fi modelat.

Există și alți factori care influențează dezvoltarea glutenului, cum ar fi tipul de făină pe care o folosești. În general, pentru cozonac este nevoie de o făină cu o concentrație de proteine ​​de 11%-13%. Acest lucru le va conferi volum și textura bună. 

Conținutul de proteine ​​variază în funcție de făină și, în majoritatea cazurilor, cu cât conținutul de proteine ​​este mai mare, cu atât aluatul poate forma mai mult gluten. Acest lucru nu înseamnă că o făină este mai bună decât alta. Mai degrabă, diferite tipuri de făină sunt mai potrivite pentru diferite scopuri. 

Potrivit codurilor pentru făină folosite în România cea mai bună făină pentru cozonaci este cea 000.

Ce se întâmplă dacă faci cozonaci din făina nepotrivită

În cazul în care alegi o făină nepotrivită pentru cozonaci aceștia nu vor avea textura și consistența pe care le cauți. Aluatul nu va avea elasticitate potrivită, iar după coacere nu se va desface în fâșii.

În plus, cozonacii tăi nu vor crește foarte mult pentru că nu vor avea foarte mult gluten. Încearcă și o rețetă de cozonac fără frământare.

Alte trucuri pentru cel mai gustos și pufos cozonac

Pentru cozonac trebuie să alegi făina albă cu gradul de măcinare cel mai fin și bine cernută. Este vine să o cerni chiar tu înainte de a te apuca de pregătit cozonacii. Atunci când o amesteci cu restul zahărul și laptele nu trebuie să facă cocoloașe, cu să rezulte o maia fină, uniformă și moale.

Când încorporezi făina în maia trebuie să ai grijă ca aluatul să nu aibă bule de aer pentru atunci când este pus la dospit să crească mai repede și mai mult.

Încearcă și rețeta de cozonac cu cremă de nuci.

Un alt aspect de care trebuie să ții cont este faptul că ingredientele pentru cozonac trebuie să fie la temperatura camerei atunci când te apuci de gătit. Scoate-le din frigider cu o seară înainte și ai grijă ca și în bucătărie să fie suficient de cald.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone porționată pe platou și pe farfurie, alături de o vază cu flori și un bol cu cireșe
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Tartă cu cireșe și cremă de mascarpone. Un desert de vară delicios
Banane într-un coș de cumpărături pentru a ilustra beneficiile acestora și motivul pentru care sunt considerate ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Beneficiile consumului de banane. Motivul pentru care fac parte din categoria fructelor ieftine
Pahare cu supă rece de avocado
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cozonac care se desface fâșii pe o masă de lemn
Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare
Rețeta de cozonac care se desface fâșii. Cel mai bun desert pentru orice sărbătoare
Făina de secară într-o pungă alături de o pâine din făină de secară
Ce este făina de secară și în ce preparate se folosește
Ce este făina de secară și în ce preparate se folosește
Cozonac cu nucă de cocos porționat
Galerie foto
Cozonac cu nucă de cocos. Rețetă de cozonac pufos și foarte aromat
Cozonac cu nucă de cocos. Rețetă de cozonac pufos și foarte aromat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O farfurie neagră umplută cu una dintre rețetele de orez
08:00
7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei 7 rețete cu orez pe care le poți face cu buget redus. Ce poți să gătești atunci când te afli în pană de idei
Salată de dovlecei cu usturoi pe o farfurie albă cu margini albastre
07:00
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Înghețată de căpșuni pe o linguriță din inox, cu căpșuni tăiate alături
06:00
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând 5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Mai multe tipuri de sarepuse în boluri în formă de inimioară
5 iunie, 08:00
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Gustări la borcan alături de mai multe legume tocate
5 iunie, 07:00
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou 5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
5 iunie, 06:00
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Salată de ouă servită în borcan
4 iunie, 08:00
7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă 7 ingrediente pe care nu e recomandat să le pui într-o salată de ouă
Preparate tradiționale din Dubai pe o masă festivă
4 iunie, 07:00
Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite Preparate tradiționale din Dubai. Ce să comanzi dacă mergi în vacanță în Emiratele Arabe Unite
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Iaurt grecesc într-un bol care este alături de jumătăți de lămâie și castraveți
1
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Tot ce trebuie să știi despre iaurtul grecesc. Nutriționiștii îl recomandă în dieta zilnică
Iaurtul grecesc este o excelentă sursă de proteine cu o mulțime de utilizări culinare. A fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea...
O tânără care pune o oală cu mâncare fierbinte în frigider
2
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea fierbinte în frigider. Sfaturi pe care e recomandat să nu le ignori
Faci parte din categoria celor care pun mâncarea rămasă în caserolă imediat după ce se termină masa sau mai stai câteva ore până se răcește și de-abia apoi te ocupi de...
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
3
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Ți s-a întâmplat de multe ori să ți se facă foame la 10 dimineața, deși ai mâncat de dimineață? Până la masa de prânz mai este destul, dar stomacul îți atrage...
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii, așezate una peste alta pe un platou
4
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Rețeta rapidă pentru prăjituri
Dacă îți plac prăjiturile în multe straturi, cu foi fragede, îți oferim o rețetă de foi cu miere coapte pe dosul tăvii. Foile sunt delicioase, sunt aromate, dar și frumos colorate....
Pahare cu supă rece de avocado
5
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Supă rece de avocado. Rețeta care te va salva vara aceasta
Prepară o supă rece de avocado. Rețeta este cremoasă și delicioasă. Este perfectă într-o zi fierbinte de vară pentru că este răcoritoare și sățioasă în același timp. Cea mai bună parte este că...
Parteneri
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor

Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină

Sute de mii au plecat în Bulgaria şi doar 70.000 au rămas pe litoralul românesc. De ce fug turiştii în ţara vecină
Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record

Afacerea cu care George Copos a dat lovitura în România. A făcut un profit uriaş şi se pregăteşte să stabilească un nou record
Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat

Gestul de afecțiune prin care părinții își pun copiii în pericol, fără să-și dea seama. Specialiștii spun că trebuie evitat
Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț

Cum și-a făcut apariția Shakira la revenirea în Barcelona, orașul din care a vrut să plece cu orice preț după divorț
Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România

Cele mai sărace țări din Europa. Pe ce loc se află România
Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan

Paste penne cu pesto de busuioc și parmezan
Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou

Halsey, SUGA – Lilith | Videoclip nou
fresh
Mai multe gustări sănătoase servite în boluri pe o masă
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Idei de gustări sănătoase. Ce poți consuma între micul dejun și masa de prânz
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
Tipuri de sare. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în bucătărie
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 gustări la borcan. Rețete rapide pentru prânzul la birou
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
5 deserturi cu căpșuni, fără coacere, cu care să te răsfeți oricând
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
Salată de dovlecei cu usturoi. Una dintre cele mai simple rețete pe care le poți face acasă
închide