Cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Rețetă de cozonac însiropat

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Una dintre rețetele de cozonac cu care poți impresiona familia și invitații este rețeta de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este un cozonac deosebit, cu multă umplutură, împletit și însiropat după coacere.

Doi cozonaci Babka feliați pe două tocătoare de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul Babkca cucerește atât prin gustul delicios cât și prin forma împletită în mod spectaculos / Shutterstock

Babka este denumirea unei pâini umplute și împletite, cu gust dulce. Rețeta provine din comunitățile evreiești din Polonia, Ucraina, dar și din Israel. Interesant la acest cozonac este modul de preparare care se întinde pe parcursul a două zile. Aluatul de cozonac se dospește la rece, în mai multe tranșe.

Citește și

După coacere cozonacul se însiropează cu un sirop amestecat cu alcool. Apoi se lasă cozonacul la rece până a doua zi. Pentru prepararea acestui cozonac ai nevoie de timp și răbdare, însă rezultatul final merită efortul și așteptarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Textura cozonacului nu este una pufoasă ci mai densă, datorită straturilor succesive de aluat și umplutură. Însă aspectul este unul spectaculos, iar gustul este pur și simplu divin. Descoperă mai jos rețeta completă pentru a o prepara și tu și a-i cuceri pe cei dragi cu așa cozonac interesant și bun.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea drojdiei. Apoi prepari pe rând, aluatul, umplutura și siropul.

Cum prepari aluatul pentru cozonac Babka cu nucă și ciocolată

Pune drojdia într-un bol și amestec-o bine cu 10 gr de zahăr până la lichefiere. Adaugă 30 gr de lapte cald și omogenizează amestecul. Lasă drojdia la dospit pentru aproximativ 15 minute.

Scoate untul de la frigider și lasă-l la temperatura camerei pentru a se înmuia. Amestecă într-un bol oul întreg, gălbenușurile, zahărul, sarea și aromele. Amestecă-le cu mixerul până se când obții o compoziție spumoasă și triplată în volum. Adaugă drojdia și omogenizează amestecul. Adaugă făina și laptele rece.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Adaugă câte puțin din untul moale și frământă aluatul în continuare până când untul este bine încorporat în aluat. Acoperă aluatul cu folie de prospețime și pune-l în frigider pentru 2 ore. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul.

Descoperă aici și câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți.

Pregătește umplutura de nuci cu cacao și siropul. Macină miezul de nucă fin. Amestecă-l cu pudra de cacao, zahărul pudră, ciocolata răzuită, ouăle, sarea și coniacul. Lasă compoziția deoparte și prepară siropul.

Fierbe apa cu zahărul și batonul de vanilie, până când se topește zahărul. Ridică vasul de pe foc și adaugă coniacul, fără a amesteca în sirop. Pune un capac peste vas și lasă siropul la răcit.

Cum formezi cozonacul Babka

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două părți egale. Mai frământă puțin fiecare parte de aluat, dă-le formă sferică, acoperă-le folie și pune-le la frigider pentru 3 ore.

Apoi, întinde fiecare sferă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de 30×40 cm. Unge foile cu umplutura în strat uniform, lăsând loc de aproximativ 4 cm la capetele laturilor scurte. Rulează strâns și cu un cuțit ascuțit secționează rulourile transversal, pe jumătate. Așază-le jumătățile de rulouri, una peste alta în formă de cruce, cu tăietura în sus. Apoi împletește-le.

Unge cu unt topit o tavă de 20x10x10 sau pune hârtie de copt și așază în ea împletitura pentru cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Acoperă tava cu folie de prospețime și pune-o în frigider. Lasă cozonacul la dospit timp de 8 ore sau peste noapte.

A doua zi se pornește cuptorul la 160 de grade Celsius. Folosește și funcția de aburi pentru primele 15 minute. Coace cozonacul pentru 45-50 minute sau până este bine rumenit. Dacă nu ai această funcție la cuptor poți introduce sub raftul cu cozonac o oală cu apă fierbinte pe care o scoți după 15 minute.

După coacere lasă cozonacul la răcit 5 minute scos din forma de copt.  Apoi îl însiropezi, îl pui din nou în tavă pui tava la frigider până a doua zi. A doua zi vei avea un cozonac foarte hidratat și foarte aromat.

Mai poți prepara pe lângă rețeta de cozonac Babka și o rețetă simplă și rapid de pregătit de cozonac fără frământare.

Citește și
Cozonac Babka cu nucă și ciocolată feliat pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Doi cozonaci Babka feliați pe două tocătoare de lemn
Cozonacul împletit în tava de copt, gata de a-l introduce la cuptor
Colaj de poze cu pașii de împletire a aluatului de cozonac Babka
+21
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Galerie foto
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
Galerie foto
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Pariziene cu mere decorate cu zahăr pudră
Galerie foto
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Pariziene cu mere. Rețetă de cornuri delicioase și aspectuoase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Cheesecake cu fistic. Un desert fără coacere, cremos și colorat
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Un român povesteşte cum e să lucrezi la stat în Elveţia. "Nu ştiu de ce spuneţi voi că e o ţară scumpă"
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Secretul întunecat al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Secretul „întunecat” al lui Kate Middleton. De ce ține mereu haine negre în bagaj
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Berk Oktay revine în atenția fanilor cu un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Dovleac umplut cu carne și orez, gratinat cu mozzarella
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Cum să eviți constipația la copii: alimentele care te pot ajuta să le reglezi tranzitul
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Selena Gomez a purtat un costum de iepuraș la concertul Sabrinei Carpenter din Los Angeles. Vedeta a participat la spectacol cu sora ei mai mică, Grace
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
Consumul de ouă poate îmbunătăți funcțiile cognitive și poate reduce colesterolul. Ce arată un studiu despre alimentație
fresh
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
închide