Cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Rețetă de cozonac însiropat

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Una dintre rețetele de cozonac cu care poți impresiona familia și invitații este rețeta de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este un cozonac deosebit, cu multă umplutură, împletit și însiropat după coacere.

Doi cozonaci Babka feliați pe două tocătoare de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul Babkca cucerește atât prin gustul delicios cât și prin forma împletită în mod spectaculos / Shutterstock

Babka este denumirea unei pâini umplute și împletite, cu gust dulce. Rețeta provine din comunitățile evreiești din Polonia, Ucraina, dar și din Israel. Interesant la acest cozonac este modul de preparare care se întinde pe parcursul a două zile. Aluatul de cozonac se dospește la rece, în mai multe tranșe.

Citește și

După coacere cozonacul se însiropează cu un sirop amestecat cu alcool. Apoi se lasă cozonacul la rece până a doua zi. Pentru prepararea acestui cozonac ai nevoie de timp și răbdare, însă rezultatul final merită efortul și așteptarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Textura cozonacului nu este una pufoasă ci mai densă, datorită straturilor succesive de aluat și umplutură. Însă aspectul este unul spectaculos, iar gustul este pur și simplu divin. Descoperă mai jos rețeta completă pentru a o prepara și tu și a-i cuceri pe cei dragi cu așa cozonac interesant și bun.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea drojdiei. Apoi prepari pe rând, aluatul, umplutura și siropul.

Cum prepari aluatul pentru cozonac Babka cu nucă și ciocolată

Pune drojdia într-un bol și amestec-o bine cu 10 gr de zahăr până la lichefiere. Adaugă 30 gr de lapte cald și omogenizează amestecul. Lasă drojdia la dospit pentru aproximativ 15 minute.

Scoate untul de la frigider și lasă-l la temperatura camerei pentru a se înmuia. Amestecă într-un bol oul întreg, gălbenușurile, zahărul, sarea și aromele. Amestecă-le cu mixerul până se când obții o compoziție spumoasă și triplată în volum. Adaugă drojdia și omogenizează amestecul. Adaugă făina și laptele rece.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Adaugă câte puțin din untul moale și frământă aluatul în continuare până când untul este bine încorporat în aluat. Acoperă aluatul cu folie de prospețime și pune-l în frigider pentru 2 ore. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul.

Descoperă aici și câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți.

Pregătește umplutura de nuci cu cacao și siropul. Macină miezul de nucă fin. Amestecă-l cu pudra de cacao, zahărul pudră, ciocolata răzuită, ouăle, sarea și coniacul. Lasă compoziția deoparte și prepară siropul.

Fierbe apa cu zahărul și batonul de vanilie, până când se topește zahărul. Ridică vasul de pe foc și adaugă coniacul, fără a amesteca în sirop. Pune un capac peste vas și lasă siropul la răcit.

Cum formezi cozonacul Babka

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două părți egale. Mai frământă puțin fiecare parte de aluat, dă-le formă sferică, acoperă-le folie și pune-le la frigider pentru 3 ore.

Apoi, întinde fiecare sferă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de 30×40 cm. Unge foile cu umplutura în strat uniform, lăsând loc de aproximativ 4 cm la capetele laturilor scurte. Rulează strâns și cu un cuțit ascuțit secționează rulourile transversal, pe jumătate. Așază-le jumătățile de rulouri, una peste alta în formă de cruce, cu tăietura în sus. Apoi împletește-le.

Unge cu unt topit o tavă de 20x10x10 sau pune hârtie de copt și așază în ea împletitura pentru cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Acoperă tava cu folie de prospețime și pune-o în frigider. Lasă cozonacul la dospit timp de 8 ore sau peste noapte.

A doua zi se pornește cuptorul la 160 de grade Celsius. Folosește și funcția de aburi pentru primele 15 minute. Coace cozonacul pentru 45-50 minute sau până este bine rumenit. Dacă nu ai această funcție la cuptor poți introduce sub raftul cu cozonac o oală cu apă fierbinte pe care o scoți după 15 minute.

După coacere lasă cozonacul la răcit 5 minute scos din forma de copt.  Apoi îl însiropezi, îl pui din nou în tavă pui tava la frigider până a doua zi. A doua zi vei avea un cozonac foarte hidratat și foarte aromat.

Mai poți prepara pe lângă rețeta de cozonac Babka și o rețetă simplă și rapid de pregătit de cozonac fără frământare.

Citește și
Cozonac Babka cu nucă și ciocolată feliat pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Doi cozonaci Babka feliați pe două tocătoare de lemn
Cozonacul împletit în tava de copt, gata de a-l introduce la cuptor
Colaj de poze cu pașii de împletire a aluatului de cozonac Babka
+21
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
castron cu supă cremă de legume
Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit
Rețeta simplă de supă cremă de legume. Ce să adaugi pentru un gust desăvârșit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Cornuri pufoase cu unt într-un coș de lemn
Galerie foto
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Cornuri pufoase cu unt. Rețetă pentru micul dejun
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos, una secționată în jumătăți
Galerie foto
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Brânzoaice cu stafide și aluat pufos. Plăcințele cu brânză ca la bunica
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Piure de bob uscat pe platou, cu ceapă roșie și lămâie
10 decembrie, 05:21
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare
ciorbă de mazăre cu găluște într-un bol alb
9 decembrie, 06:57
Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă
persoana care folosește cuptorul cu microunde
9 decembrie, 05:49
Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
9 decembrie, 05:43
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie alături de o ceașcă cu cafea
8 decembrie, 07:03
Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri Bezele marmorate cu ciocolată amăruie, pentru platoul cu fursecuri
avocado toast pus pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:25
Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți Cum să faci din avocado toast un mic dejun complet, plin de nutrienți
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
File de sturion la cuptor, cu sos de usturoi și smântână 
Experţii dezvăluie ce a fost lumina misterioasă de pe cerul Tuzlei. Piloţii spun că nu au avut nimic pe radare
Experţii dezvăluie ce a fost lumina misterioasă de pe cerul Tuzlei. Piloţii spun că nu au avut nimic pe radare
Experţii dezvăluie ce a fost lumina misterioasă de pe cerul Tuzlei. Piloţii spun că nu au avut nimic pe radare
Ce mesaj a putut primi Corinna Schumacher de la bărbatul care a şantajat-o că publică imagini cu Michael Schumacher: „Să îi spuneţi asta!”
Ce mesaj a putut primi Corinna Schumacher de la bărbatul care a şantajat-o că publică imagini cu Michael Schumacher: „Să îi spuneţi asta!”
Ce mesaj a putut primi Corinna Schumacher de la bărbatul care a şantajat-o că publică imagini cu Michael Schumacher: „Să îi spuneţi asta!”
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Andrei Ștefănescu radiază de fericire alături de iubita lui, Ștefania! Ce promisiune emoționantă i-a făcut prezentatoarea TV
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Competiția eleganței la Golden Butterfly Awrds, ediția cu numărul 50. Ce rochii au îmbrăcat actrițele din Turcia
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Luna Rece din 2024. Când va avea loc ultima Lună Plină din acest an
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Ruladă de porc umplută cu nuci, pâine și merișoare
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Lucruri pe care părinții nu ar trebui să le discute în fața copiilor. Ce spun specialiștii în parenting despre aceste subiecte
Kate Cassidy i-a spus Te iubesc lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Kate Cassidy i-a spus „Te iubesc” lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Kate Cassidy i-a spus „Te iubesc” lui Liam Payne în primul TikTok publicat de la moartea lui. Vedeta a postat o compilație video emoționantă 
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
Cum să-ți protejezi auzul. 7 lucruri pe care medicii ORL nu le fac niciodată
fresh
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum faci ciorbă de mazăre cu găluște. Rețeta simplă

Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform

Cum programezi cuptorul cu microunde pentru ca mâncarea să se încălzească uniform

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
închide