Cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Rețetă de cozonac însiropat

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Una dintre rețetele de cozonac cu care poți impresiona familia și invitații este rețeta de cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Este un cozonac deosebit, cu multă umplutură, împletit și însiropat după coacere.

Doi cozonaci Babka feliați pe două tocătoare de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul Babkca cucerește atât prin gustul delicios cât și prin forma împletită în mod spectaculos / Shutterstock

Babka este denumirea unei pâini umplute și împletite, cu gust dulce. Rețeta provine din comunitățile evreiești din Polonia, Ucraina, dar și din Israel. Interesant la acest cozonac este modul de preparare care se întinde pe parcursul a două zile. Aluatul de cozonac se dospește la rece, în mai multe tranșe.

Citește și

După coacere cozonacul se însiropează cu un sirop amestecat cu alcool. Apoi se lasă cozonacul la rece până a doua zi. Pentru prepararea acestui cozonac ai nevoie de timp și răbdare, însă rezultatul final merită efortul și așteptarea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Textura cozonacului nu este una pufoasă ci mai densă, datorită straturilor succesive de aluat și umplutură. Însă aspectul este unul spectaculos, iar gustul este pur și simplu divin. Descoperă mai jos rețeta completă pentru a o prepara și tu și a-i cuceri pe cei dragi cu așa cozonac interesant și bun.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea drojdiei. Apoi prepari pe rând, aluatul, umplutura și siropul.

Cum prepari aluatul pentru cozonac Babka cu nucă și ciocolată

Pune drojdia într-un bol și amestec-o bine cu 10 gr de zahăr până la lichefiere. Adaugă 30 gr de lapte cald și omogenizează amestecul. Lasă drojdia la dospit pentru aproximativ 15 minute.

Scoate untul de la frigider și lasă-l la temperatura camerei pentru a se înmuia. Amestecă într-un bol oul întreg, gălbenușurile, zahărul, sarea și aromele. Amestecă-le cu mixerul până se când obții o compoziție spumoasă și triplată în volum. Adaugă drojdia și omogenizează amestecul. Adaugă făina și laptele rece.

Frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Adaugă câte puțin din untul moale și frământă aluatul în continuare până când untul este bine încorporat în aluat. Acoperă aluatul cu folie de prospețime și pune-l în frigider pentru 2 ore. În acest interval de timp aluatul își va dubla volumul.

Descoperă aici și câteva sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Sunt adunate de la bucătarii iscusiți.

Pregătește umplutura de nuci cu cacao și siropul. Macină miezul de nucă fin. Amestecă-l cu pudra de cacao, zahărul pudră, ciocolata răzuită, ouăle, sarea și coniacul. Lasă compoziția deoparte și prepară siropul.

Fierbe apa cu zahărul și batonul de vanilie, până când se topește zahărul. Ridică vasul de pe foc și adaugă coniacul, fără a amesteca în sirop. Pune un capac peste vas și lasă siropul la răcit.

Cum formezi cozonacul Babka

Scoate aluatul din frigider și împarte-l în două părți egale. Mai frământă puțin fiecare parte de aluat, dă-le formă sferică, acoperă-le folie și pune-le la frigider pentru 3 ore.

Apoi, întinde fiecare sferă de aluat în câte o foaie dreptunghiulară de 30×40 cm. Unge foile cu umplutura în strat uniform, lăsând loc de aproximativ 4 cm la capetele laturilor scurte. Rulează strâns și cu un cuțit ascuțit secționează rulourile transversal, pe jumătate. Așază-le jumătățile de rulouri, una peste alta în formă de cruce, cu tăietura în sus. Apoi împletește-le.

Unge cu unt topit o tavă de 20x10x10 sau pune hârtie de copt și așază în ea împletitura pentru cozonac Babka cu nucă și ciocolată. Acoperă tava cu folie de prospețime și pune-o în frigider. Lasă cozonacul la dospit timp de 8 ore sau peste noapte.

A doua zi se pornește cuptorul la 160 de grade Celsius. Folosește și funcția de aburi pentru primele 15 minute. Coace cozonacul pentru 45-50 minute sau până este bine rumenit. Dacă nu ai această funcție la cuptor poți introduce sub raftul cu cozonac o oală cu apă fierbinte pe care o scoți după 15 minute.

După coacere lasă cozonacul la răcit 5 minute scos din forma de copt.  Apoi îl însiropezi, îl pui din nou în tavă pui tava la frigider până a doua zi. A doua zi vei avea un cozonac foarte hidratat și foarte aromat.

Mai poți prepara pe lângă rețeta de cozonac Babka și o rețetă simplă și rapid de pregătit de cozonac fără frământare.

Citește și
Cozonac Babka cu nucă și ciocolată feliat pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Doi cozonaci Babka feliați pe două tocătoare de lemn
Cozonacul împletit în tava de copt, gata de a-l introduce la cuptor
Colaj de poze cu pașii de împletire a aluatului de cozonac Babka
+21
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
Galerie foto
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Galerie foto
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Rulouri cu urzici și usturoi pe un tocător de lemn
Galerie foto
Rulouri cu urzici și usturoi. O gustare cu arome de primăvară
Rulouri cu urzici și usturoi. O gustare cu arome de primăvară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide