Cum să conservi vinete la borcan pentru iarnă. Rețetă în stil italian, fără coacere
Există o varietate de moduri prin care poți pune vinete la borcan pentru iarnă. Cel mai des se conservă cele coapte, pentru a fi mai apoi transformate rapid în salată. Dacă vrei o rețetă mai sofisticată, încearcă aceste vinete în stil italian, care sunt delicioase și nu necesită preparare termică.
Vinetele sunt legume extrem de versatile, sățioase și delicioase. Cea mai simplă soluție să le conservi pentru iarnă este să le coci și să le pui la congelator. Le poți folosi apoi pentru salate, tocănițe sau chiar zacuscă. Vinete coapte poți pune și la borcan, cu același mod de utilizare ulterioară.
Italienii au un mod mai special de a conserva vinetele pentru iarnă, fără să fie nevoie de coacere. Se fac mult mai ușor, iar rezultatul final este mult mai versatil.
Vinetele la borcan în stil italian pot fi o garnitură perfectă pentru preparate din carne, pot fi puse în salate alături de alte legume în salate sau, pur și simplu, pe o felie de pâine de calitate prăjită ușor.
O rețetă specială: vinete la borcan pentru iarnă, fără coacere
Rețeta propusă de noi nu are multe condimente, însă dacă îți place să mănânci mai iute, poți strecura în fiecare borcan și câte un ardei iute sau mai mulți căței de usturoi.
Nu arunca uleiul rămas de la vinete, pentru că îl poți folosi să călești în el alte legume sau să ungi felii de pâine prăjită, cu care să faci apoi diferite tipuri de bruschete. Este extrem de parfumat și vei obține niște preparate speciale.
Nu te teme că vinetele vor oxida, pentru că procesul de preparare este special gândit ca să împiedice acest lucru. Faptul că vinetele stau acoperite cu sare câteva ore ajută la eliminarea notelor amare. Oțetul va păstra pulpa vinetelor albă.
Pentru acest preparat ai nevoie de vinete cât mai lunguiețe și mai subțiri, cu coaja aproape mov. Dacă găsești acest soi, poți folosi și vinete mai mari, negre, însă ai grijă să nu fie trecute sau cu prea multe semințe.
Ingrediente
Mod de preparare
Se presară 70 g sare peste vinete ferme, decojite, tăiate în felii, apoi se pun într-o strecurătoare mare. Deasupra lor se pune o farfurie și peste ea o cutie grea pentru a presa vinetele. Se lasă să stea aproximativ 3-4 ore.
Cum se prepară rețeta de vinete la borcan pentru iarnă, fără coacere
Se umple o oală mare până la jumătate cu apă și cealaltă jumătate cu oțet. Se pune pe foc și se aduce punctul de fierbere. Se adăugă vinetele sărate, se fierb 1 minut, apoi se scurg și se pun într-un singur strat pe o foaie de copt tapetată cu un prosop. Se lasă să se răcească complet.
După ce s-au răcit, se adaugă vinetele într-un castron mare, se adaugă usturoiul, fulgii de ardei iute și suficient ulei de floarea-soarelui pentru a acoperi vinetele. Se amestecă și se lasă deoparte.
Se umplu câteva borcane sterilizate cu vinete și se adaugă suficient ulei de floarea-soarelui pentru a le acoperi. Se sigilează bine cu un capac și se pun într-un loc răcoros și întunecat timp de minimum două săptămâni înainte de a le mânca.