Totul despre vinete. Cum să le alegi și să le gătești

Vinetele sunt consumate în întreaga lume, din spațiul mediteranean până în Caraibe, trecând prin Africa până în Asia. Sunt aromate, se pot prepara în foarte multe moduri și sunt extrem de hrănitoare așa că nu lipsesc din meniul vegetarienilor, dar nici a celor care iubesc carnea. Află totul despre vinete.

Mai multe soiuri de vinete așezate pe o suprafață albă
Galerie foto

Galerie foto

Cel mai comun soi de vinete este cel italienesc / Shutterstock

Vinetele sunt legume care fac parte din aceeași familie cu roșiile și zucchini. Există o mare varietate, cu forme, culori și mărimi diferite în funcție de zona în care cresc.

Vinetele sunt legume care conțin cantitate semnificativă de nutrienți. În plus, sunt hrănitoare și ușor de inclus în diferite preparate gustoase. Ele conțin vitamine, minerale, fibre și, foarte important, puține calorii.

80 de grame de vinete pot conține aproximativ 5 grame de carbohidrați, 20 de calorii, 1 gram de proteină, 3 grame de fibre, conform Healthline.com. Pe lângă acești nutrienți importanți, în aceste legume mai conțin magneziu, vitamina C, potasiu și vitamina K.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Descoperă totul despre vinete: soiuri și caracteristici

În piețele și magazinele din România găsim aproape mereu același soi de vinete, însă există alte zeci în lume, la fel de delicioase și gustoase.

Vinete chinezești

Vinetele chinezești sunt lungi și subțiri, cu coajă violet deschis și pulpă albă. Pentru că are mai puține semințe este și mai puțin amară. Se servesc de obicei feliate și sotate, cu sos de usturoi sau sos dulce-acrișor.

Vinetele chinezești au mai puține semințe / Shutterstock

Vinete ”poveste”

Acest soi de vinete au o coajă mov deschis cu degradeuri până la alb. Pulpa lor este albă și foarte dulce comparativ cu alte soiuri. Pentru că sunt destul de mici se gătesc de obicei la grătar.

Află și care sunt efectele secundare ale consumului de alimente la grătar. Ce nu ai știut până acum.

Vinetele ”poveste” sunt potrivite drept garnitură / Shutterstock

Vinetele glob / americane

Vinetele americane au coaja mov foarte închis, aproape negru și dimensiuni destul de mici. Sunt foarte bogate în proteine, fiind perfecte pentru grătar.

Vinetele americane se găsesc și la noi pe piață / Shutterstock

Vinetele zebră/siciliene

Numele soiului vine de la culoarea cojii: mov cu dungi albe. Aceasta este foarte subțire, iar pulpa fără prea multe semințe. Se folosesc pentru orice fel de preparate.

Vinetele siciliene se mai numesc și vinete grafitti / Shutterstock

Vinete indiene

Vinetele indiene au coaja aproape neagră și sunt foarte mici. Mai poartă denumirea de ”baby” vinete. Sunt folosite pentru curry. Dacă îți plac preparatele inspirate din bucătăria asiatică, îți oferim și o delicioasă rețetă de pui cu mango și curry.

Vinetele indiene au coaja mov foarte deschis/ Shutterstock

Vinete italienești

Vinetele italienești seamănă cu cele americane, dar sunt puțin mai mici și au pulpa mai dulce și mai moale. Pot fi folosite în orice fel de rețete.

Vinetele italienești sunt cel mai comun soi / Shutterstock

Vinete japoneze

Vinetele japoneze seamănă cu cele chinezești, doar că au coaja mult mai închisă la culoare. Pulpa lor este destul de dulce. Sunt foarte bune prăjite.

Vinetele japoneze se gătesc tăiate rondele / Shutterstock

Vinete verzi mici

Vinetele verzi au pulpa foarte cremoasă. Se pot folosi la fel ca orice alt soi, pentru orice fel de rețetă. Zacusca se numără printre cele mai populare conserve de la noi, datorită versatilității sale, ai aici o rețetă delicioasă, care merită încercată.

Vinetele verzi au pulpa moale și sunt potrivite mai ales pentru sosuri / Shutterstock

Vinete Rosa Bianca

Vinetele Rosa Bianca sunt unul dintre cele mai amare soiuri. Coaja este mov deschis în diverse tonuri până la alb. Se pot folosi în orice fel de preparat.

Vinetele Rosa Bianca trebuie curățate de semințe înainte de preparare / Shutterstock

Vinete thailandeze

Vinetele thailandeze seamănă mai degrabă cu niște pepeni mici. Au multe semințe, motiv pentru care sunt destul de amare. Se gătesc umplute sau în curry.

Vinetele thailandeze se gătesc umplute cu carne sau cu legume / Shutterstock

Vinete albe

Deși coaja lor este albă, pulpa nu este diferită de cea a vinetelor mov. Cercetătorii cred că, de fapt, toate vinetele au fost albe, dar în timp, pentru a se apăra de insecte, și-au schimbat culoarea.

Vinetele albe se pot folosi pentru orice fel de preparat / Shutterstock

Cum se gătesc vinetele

Unele rețete cer curățarea cojii, iar pentru altele aceasta este necesară. Sunt atât de multe rețete cu vinete încât, probabil, ai putea face una în fiecare zi și tot nu le-ai termina.

Pot fi coapte pe grătar sau în cuptor și apoi transformate în salate, sosuri sau tocănițe. Pot fi tocate și sotate sau fierte și apoi adăugate în diverse preparate. Pot fi curățate de coajă și puse pe grătar și apoi consumate drept garnitură.

Vinetele se pot marina, se pot mura, se pot conserva pentru iarnă în borcane sau în congelator. Este o legumă cu adevărat versatilă.

Ce gust au vinetele

Vinetele au gust aparte: nu este foarte puternic, uneori cu note amărui, pentru unii asemănător cu cel al dovlecelului de vară.

Cu cât este mai ”bătrână”, cu coaja mai ridată, cu atât vânăta va avea mai multe semințe și va fi mai amară. Atunci când sunt gătite vor absorbi aromele celorlalte ingrediente.

Cum să alegi vinetele

Atunci când alegi vinete, caută-le pe cele cu coajă strălucitoare, netedă, care nu are vânătăi sau pete. Ar trebui să le simți grele când le iei în mână, iar dacă le strângi puțin să ai senzația că sunt pline. Vinetele mai mici sunt în general mai dulci, au coaja mai subțire, pulpa mai fragedă și au mai puține semințe. 

O altă metodă de a alege vinete este să verifici dacă este bărbat sau femeie. Masculul are în general mai puține semințe, ceea ce îl face mai puțin amar. Vânăta masculină este mai rotundă și mai netedă pe fund (capătul florii). Femela are o adâncitură similară cu o liniuță pe fund. 

Pentru a verifica gradul de coacere al vinetei apasă partea laterală cu degetul. Dacă nu rămâne nici o urmă înseamnă că nu este coaptă. Dacă apare o adâncitură, dar nu își revine în câteva secunde, este prea coaptă și nu ar trebui să o cumperi. Dacă adâncitura își revine în 1-2 secunde, este perfectă. 

Cum se păstrează vinetele

Vinetele sunt destul de perisabile și nu rezistă foarte mult. Depinde mult de gradul de prospețime pe care îl au atunci când le cumperi.

Dacă au fost culese în ziua respectivă vor rezista la frigider aproximativ 7 zile. Cu cât au trecut mai multe zile de la momentul culegerii cu atât trebuie să le gătești mai repede.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mutabbal servită într-un bol alb
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de Papoutsakia, așezată pe o masă
Video
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Papoutsakia. Rețetă de vânătă umplută în stil grecesc
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Kate Middleton a marcat Ziua Mamei din Marea Britanie cu o fotografie specială. Ce postare a ales să facă Prințesa de Wales anul acesta
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: Au protecţia lui
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
„Mi-e ruşine” Ion Ţiriac a anunţat un proiect uriaş, în premieră în România! Mesajul pe care i l-a transmis Nadiei Comăneci
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din Pasărea Spin și Shogun
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
Richard Chamberlain s-a stins din viață. Îndrăgitul actor era cunoscut pentru rolurile sale din „Pasărea Spin” și „Shogun”
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
X Factor, 30 martie 2025. Ce concurenți au urcat pe scenă în cea de-a zecea ediție. Momentele se văd în AntenaPLAY
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Ce avere are Donald Trump, de fapt. Suma e foarte diferită față de cea vehiculată chiar de către președintele SUA
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin despre ea
Selena Gomez a recunoscut că a fost foarte impulsivă în relațiile anterioare: Am făcut greșeli
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Selena Gomez a recunoscut că a fost „foarte impulsivă” în relațiile anterioare: „Am făcut greșeli”
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
Alimente care mențin sănătatea inimii. Cum te pot ajuta să previi bolile cardiovasculare
fresh
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide