Totul despre vinete. Cum să le alegi și să le gătești

Vinetele sunt consumate în întreaga lume, din spațiul mediteranean până în Caraibe, trecând prin Africa până în Asia. Sunt aromate, se pot prepara în foarte multe moduri și sunt extrem de hrănitoare așa că nu lipsesc din meniul vegetarienilor, dar nici a celor care iubesc carnea. Află totul despre vinete.

Mai multe soiuri de vinete așezate pe o suprafață albă
Galerie foto

Galerie foto

Cel mai comun soi de vinete este cel italienesc / Shutterstock

Vinetele sunt legume care fac parte din aceeași familie cu roșiile și zucchini. Există o mare varietate, cu forme, culori și mărimi diferite în funcție de zona în care cresc.

Vinetele sunt legume care conțin cantitate semnificativă de nutrienți. În plus, sunt hrănitoare și ușor de inclus în diferite preparate gustoase. Ele conțin vitamine, minerale, fibre și, foarte important, puține calorii.

80 de grame de vinete pot conține aproximativ 5 grame de carbohidrați, 20 de calorii, 1 gram de proteină, 3 grame de fibre, conform Healthline.com. Pe lângă acești nutrienți importanți, în aceste legume mai conțin magneziu, vitamina C, potasiu și vitamina K.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Descoperă totul despre vinete: soiuri și caracteristici

În piețele și magazinele din România găsim aproape mereu același soi de vinete, însă există alte zeci în lume, la fel de delicioase și gustoase.

Vinete chinezești

Vinetele chinezești sunt lungi și subțiri, cu coajă violet deschis și pulpă albă. Pentru că are mai puține semințe este și mai puțin amară. Se servesc de obicei feliate și sotate, cu sos de usturoi sau sos dulce-acrișor.

Vinetele chinezești au mai puține semințe / Shutterstock

Vinete ”poveste”

Acest soi de vinete au o coajă mov deschis cu degradeuri până la alb. Pulpa lor este albă și foarte dulce comparativ cu alte soiuri. Pentru că sunt destul de mici se gătesc de obicei la grătar.

Află și care sunt efectele secundare ale consumului de alimente la grătar. Ce nu ai știut până acum.

Vinetele ”poveste” sunt potrivite drept garnitură / Shutterstock

Vinetele glob / americane

Vinetele americane au coaja mov foarte închis, aproape negru și dimensiuni destul de mici. Sunt foarte bogate în proteine, fiind perfecte pentru grătar.

Vinetele americane se găsesc și la noi pe piață / Shutterstock

Vinetele zebră/siciliene

Numele soiului vine de la culoarea cojii: mov cu dungi albe. Aceasta este foarte subțire, iar pulpa fără prea multe semințe. Se folosesc pentru orice fel de preparate.

Vinetele siciliene se mai numesc și vinete grafitti / Shutterstock

Vinete indiene

Vinetele indiene au coaja aproape neagră și sunt foarte mici. Mai poartă denumirea de ”baby” vinete. Sunt folosite pentru curry. Dacă îți plac preparatele inspirate din bucătăria asiatică, îți oferim și o delicioasă rețetă de pui cu mango și curry.

Vinetele indiene au coaja mov foarte deschis/ Shutterstock

Vinete italienești

Vinetele italienești seamănă cu cele americane, dar sunt puțin mai mici și au pulpa mai dulce și mai moale. Pot fi folosite în orice fel de rețete.

Vinetele italienești sunt cel mai comun soi / Shutterstock

Vinete japoneze

Vinetele japoneze seamănă cu cele chinezești, doar că au coaja mult mai închisă la culoare. Pulpa lor este destul de dulce. Sunt foarte bune prăjite.

Vinetele japoneze se gătesc tăiate rondele / Shutterstock

Vinete verzi mici

Vinetele verzi au pulpa foarte cremoasă. Se pot folosi la fel ca orice alt soi, pentru orice fel de rețetă. Zacusca se numără printre cele mai populare conserve de la noi, datorită versatilității sale, ai aici o rețetă delicioasă, care merită încercată.

Vinetele verzi au pulpa moale și sunt potrivite mai ales pentru sosuri / Shutterstock

Vinete Rosa Bianca

Vinetele Rosa Bianca sunt unul dintre cele mai amare soiuri. Coaja este mov deschis în diverse tonuri până la alb. Se pot folosi în orice fel de preparat.

Vinetele Rosa Bianca trebuie curățate de semințe înainte de preparare / Shutterstock

Vinete thailandeze

Vinetele thailandeze seamănă mai degrabă cu niște pepeni mici. Au multe semințe, motiv pentru care sunt destul de amare. Se gătesc umplute sau în curry.

Vinetele thailandeze se gătesc umplute cu carne sau cu legume / Shutterstock

Vinete albe

Deși coaja lor este albă, pulpa nu este diferită de cea a vinetelor mov. Cercetătorii cred că, de fapt, toate vinetele au fost albe, dar în timp, pentru a se apăra de insecte, și-au schimbat culoarea.

Vinetele albe se pot folosi pentru orice fel de preparat / Shutterstock

Cum se gătesc vinetele

Unele rețete cer curățarea cojii, iar pentru altele aceasta este necesară. Sunt atât de multe rețete cu vinete încât, probabil, ai putea face una în fiecare zi și tot nu le-ai termina.

Pot fi coapte pe grătar sau în cuptor și apoi transformate în salate, sosuri sau tocănițe. Pot fi tocate și sotate sau fierte și apoi adăugate în diverse preparate. Pot fi curățate de coajă și puse pe grătar și apoi consumate drept garnitură.

Vinetele se pot marina, se pot mura, se pot conserva pentru iarnă în borcane sau în congelator. Este o legumă cu adevărat versatilă.

Ce gust au vinetele

Vinetele au gust aparte: nu este foarte puternic, uneori cu note amărui, pentru unii asemănător cu cel al dovlecelului de vară.

Cu cât este mai ”bătrână”, cu coaja mai ridată, cu atât vânăta va avea mai multe semințe și va fi mai amară. Atunci când sunt gătite vor absorbi aromele celorlalte ingrediente.

Cum să alegi vinetele

Atunci când alegi vinete, caută-le pe cele cu coajă strălucitoare, netedă, care nu are vânătăi sau pete. Ar trebui să le simți grele când le iei în mână, iar dacă le strângi puțin să ai senzația că sunt pline. Vinetele mai mici sunt în general mai dulci, au coaja mai subțire, pulpa mai fragedă și au mai puține semințe. 

O altă metodă de a alege vinete este să verifici dacă este bărbat sau femeie. Masculul are în general mai puține semințe, ceea ce îl face mai puțin amar. Vânăta masculină este mai rotundă și mai netedă pe fund (capătul florii). Femela are o adâncitură similară cu o liniuță pe fund. 

Pentru a verifica gradul de coacere al vinetei apasă partea laterală cu degetul. Dacă nu rămâne nici o urmă înseamnă că nu este coaptă. Dacă apare o adâncitură, dar nu își revine în câteva secunde, este prea coaptă și nu ar trebui să o cumperi. Dacă adâncitura își revine în 1-2 secunde, este perfectă. 

Cum se păstrează vinetele

Vinetele sunt destul de perisabile și nu rezistă foarte mult. Depinde mult de gradul de prospețime pe care îl au atunci când le cumperi.

Dacă au fost culese în ziua respectivă vor rezista la frigider aproximativ 7 zile. Cu cât au trecut mai multe zile de la momentul culegerii cu atât trebuie să le gătești mai repede.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Pui cu legume în stil asiatic la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
persoană cu un borcan de murături în mână
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi în bol rustic, alături de vinete proaspete, roșii, usturoi și lămâie
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu roșii pasate și usturoi. Un preparat gustos și aromat
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chilli con carne
17 noiembrie, 10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
17 noiembrie, 10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Supă de sfeclă roșie
17 noiembrie, 06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Cele mai bune metode pentru o factură de curent mică, de la trucuri simple până la tehnologii smart
Cele mai bune metode pentru o factură de curent mică, de la trucuri simple până la tehnologii smart
Cele mai bune metode pentru o factură de curent mică, de la trucuri simple până la tehnologii smart
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei

Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc

Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
închide