Cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților

Carnea de pui este gustoasă, relativ ieftină și foarte versatilă. Pusă pe grătar, devine crocantă la exterior și suculentă la interior. Este delicioasă! Singura condiție este să știi cum să o faci. Descoperă cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților.

carnea de pui la grătar
Carnea de pui la grătar trebuie servită cu sos barbeque sau de usturoi / Shutterstock

De la bucăți de pui pe grătar suculente, la carne uscată și fără gust, e doar un pas. Urmează sfaturile experților de la HuffPost.com pentru a avea parte de o masă delicioasă.

Sfaturile experților: cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect

Te-ai întrebat de multe ori cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect? Ei bine, o serie de specialiști au decis să îți dezvăluie trucurile și să îți vină în ajutor. Descoperă detaliile pe care e recomandat să le ai în vedere atunci când te pregătești să încingi grătarul și să te bucuri de o masă delicioasă, în care carnea de pui este vedeta.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Lasă puiul să ajungă al temperatura camerei înainte de a-l găti

Primul pas pe care trebuie să îl faci pentru a avea o carne gătită perfect este să scoți puiul de la rece cu ceva timp înainte de a-l pune pe grătar și să aștepți să ajungă la temperatura camerei. Dacă îl vei pune direct din frigider va fi uscat la exterior și va rămâne crud la interior. 30 de minute de odihnă pe pe blatul din bucătărie sunt suficiente pentru ca puiul să ajungă la temperatura corectă. Vei avea o friptură de pui pe grătar suculentă.

Gătește carnea de pui pe grătar la foc între mediu și maxim

Poate ți se pare mai eficient să gătești carnea de pui la cea mai înaltă temperatură, însă nu este și cea mai bună idee. Dacă gătești puiul la grill-ul de la cuptorul aragazului, unde poți regla temperatura, ideal este să folosești 180°C-200°C. În felul acesta nici nu se va arde, dar nici nu va trebui să îl ții foarte mult și să se usuce la interior.

Citește și

Nu găti carnea de pui direct pe flacără

Căldura puternică și directă va afecta textura cărnii de pui. Ideal este să preîncălzești grătarul foarte bine și, atunci când pui bucățile de carne de pui, să o micșorezi. Dacă faci grătarul cu cărbuni, atunci nu pune puiul exact deasupra lor astfel încât să nu riști să apară flăcări care să ardă friptura. În plus, carnea va reține mai bine umiditatea și sosurile, se va găti uniform și va fi mai suculentă.

Poți să folosești chiar și un termometru pentru carne. Când temperatura interioară a acesteia ajunge la 73°C înseamnă că este gata.

Descoperă și care sunt secretele unui steak de vită medium rare perfect.

Carnea de pui pe grătar trebuie marinată

Marinarea va face carnea mai suculentă. Poți folosi atât marinarea umedă (cu sare, zahăr și apă) sau uscată (sare și ierburi aromatice). Marinada poate fi îmbunătățită cu ulei de măsline, oțet, muștar, sos barbeque, iaurt. În funcție de preferințele tale poți pune diferite tipuri de ierburi aromatice și de ingrediente. Carnea trebuie să stea în marinadă minimum două ore până la o zi întreagă.

Află și cum să marinezi carnea de porc pentru a te bucura de o friptură cu gust irezistibil.

Alege pulpe de pui în loc de piept

Pieptul de pui se gătește mult mai rapid, dar este suficient să îl lași doar 2-3 minute în plus pe grătar și va deveni uscat și fad. Gătind pulpe, nu vei mai avea această problemă. În plus, sunt mai potrivite dacă îți place carnea mai suculentă. Atunci când grăsimea de pe ele se topește, carnea se hidratează și devine delicioasă.

Poți pune pe grătar un pui întreg

Poate părea complicat, dar puiul poate fi gătit pe grătar întreg. Nu trebuie decât să îi scoți oasele din partea din spate și să îl presezi bine. Alege un pui crescut liber, de aproximativ 1,5 kg. Nu îi scoate pielea pentru că aceasta protejează carnea și va deveni crocantă în timpul tratamentului termic. Înainte de a-l pune pe grătar lasă-l la marinat câteva ore sau peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Salată de crudități cu maioneză și pui servită într-un bol
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Salată de crudități cu maioneză și pui. Se prepară rapid și este extrem de gustoasă
Pui Marsala în farfurie albă, decorat cu oregano, alături de cuțit și furculiță și un bol cu smântână
Galerie foto
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Pui Marsala. Rețetă de pui cremos cu ciuperci, în sos de vin
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel înfășurat în bacon
06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro va afișa astăzi notele la probele scrise, după contestaţii
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro va afișa astăzi notele la probele scrise, după contestaţii
Rezultate finale la Bac 2025. Edu.ro va afișa astăzi notele la probele scrise, după contestaţii
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Prăjitură cu mousse de ciocolată și de fructe de pădure
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este singură de luni de zile
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Katy Perry a fost surprinsă din nou fără inelul de logodnă. Vedeta le-ar fi mărturisit prietenilor că este „singură de luni de zile”
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
închide