Cum să faci friptura perfectă pe grătar, potrivit experților

Pare simplu să faci grătar, dar arta adevărată stă în mici detali, pe care îți recomandăm să le ai în vedere. În procesul de preparare, fiecare etapă contează: de la temperatura cărnii, înainte de o pune pe grătar, până la timpul în care o lași să se odihnească, după ce o iei de pe grătar. Află cum să faci friptura perfectă pe grătar, potrivit specialiștilor.

Preparate din carne așezate pe grătar
Galerie foto

Galerie foto

Grătarul este o ocazie de socializare, dar și de a mânca ceva delicios / Shutterstock

Să faci grătar este un alt fel de gătit. Implică mai multă pregătire înainte de procesul efectiv, ai nevoie de mai multă atenție și, de obicei, înseamnă familie și prieteni alături... dar și destul de multe provocări.

Apar fluctuații ale temperaturii, care pot distruge textura cărnii, dar duc și la imposibilitatea de a estima timpul necesar gătirii. În plus, carnea poate cădea de pe grătar și pot să se ivească și multe alte situații neprevăzute.

Citește și

Cum să faci friptura perfectă pe grătar: sfaturile specialiștilor

Experții de la HuffPost.com au făcut o listă cu cele mai des întâlnite greșeli pe care le fac oamenii atunci când pregătesc friptură la grătar. Indiferent de modelul de grătar folosit, de cât de sofisticat sau rustic este, trebuie să respecți câteva indicații pentru ca friptura ta să iasă perfect.

Curăță grătarul foarte bine și des

La fel ca oricare alt instrument pe care îl folosești pentru gătit și grătarul trebuie curățat des. În felul acesta te asiguri că mâncarea este sigură pentru consum.

Un grătar necurățat poate strânge pe el bacterii, mucegai, praf sau ciuperci. Acestea nu doar că influențează în mod negativ gustul alimentelor, dar sunt și periculoase pentru sănătate. Excesul de grăsime poate înteți focul, ceea ce va duce la producerea unor flăcări mari, care vor arde carnea sau legumele.

Chiar dacă nu ai timp mereu să cureți perfect grătarul, încearcă ca după fiecare utilizare să îl ștergi de grăsime. În plus, atunci când este cald este mult mai ușor de curățat, decât atunci când toată grăsimea se întărește. Cel mai bine este să folosești o perie de sârmă, care se va mula perfect pe grătar și va scoate toate urmele.

Din când în când scoate elementele grătarului și lasă-le câteva ore la înmuiat într-o găleată cu degresat. După aceea freacă-le bine, până când nu mai rămâne nicio urmă de grăsime sau de mâncare.

Cunoaște-ți grătarul

Înainte de a pune carnea pe grătar, verifică în care parte a lui cărbunii sunt mai încinși. Poți să faci chiar un test. Pune felii de pâine pe toată suprafața și vezi care se ard mai repede.

Metoda este cu atât mai bună, dacă ai un grătar cu capac. Află și care este care este cea mai nesănătoasă friptură, potrivit experților.

Lasă carnea să se gătească în ritmul ei

Nu mai apăsa, presa, întoarce bucățile de carne foarte des, în speranța că se vor face mai repede. De asemenea, dacă ai un grătar cu capac și îl deschizi prea des, există riscul ca friptura să nu iasă la fel de fragedă cum ți-ai dori. Vei crea fluctuații destul de mari de temperatură, care vor duce la creșterea timpului în care carnea se gătește.

Presarea cărnii cu spatula duce la pierdea tuturor sucurilor naturale din aceasta. Vei pierde din aromă și vei avea o friptură uscată și tare. Dacă nu vrei ca acest lucru să se întâmple, pune-ți un cronometru și întoarce carnea sau legumele atunci când sună ceasul.

Lasă zone unde nu este foarte căldura

Este foarte important ca, atunci când faci grătar, să ai zone cu temperatură mai mare și zone în care nu sunt atât de mulți cărbuni. În felul acesta poți muta ingredientele în funcție de nevoie. Poți lăsa doar o margine în care să ai o temperatură mai joasă.

Ține la îndemână tot ce ai nevoie

Știi situațiile acelea în care cel care se ocupă de grătar își desface o bere și începe să strige după o sticlă cu apă, un chibrit, un castron mare, un castron mic, o furculiță și câte și mai câte? Dacă nu are cine să i le aducă și lasă grătarul nesupravegheat, se pot întâmpla o mulțime de accidente.

Înainte de a pune carnea pe grăta,r toate ustensilele și obiectele necesare trebuie să fie în imediata apropiere pentru ca lucrurile să meargă în direcția corectă.

Nu scăpa alimentele în jar

Probabil ți s-a întâmplat de multe ori să scapi în jar ciuperci sau bucăți mai mici de carne. Poți să eviți acest lucru punându-le pe bețe de frigăruie sau în dispozitive speciale pentru grătar. Poți să folosești pungi de copt, grill special, plăci de teflon sau alte ustensile.

Descoperă și greșeala pe care e bine să nu o faci atunci când comanzi friptură, potrivit bucătarilor.

Aspectul contează mai puțin

Este important ca friptura ta să aibă dungile acelea de grătar la fel ca în reclame, dar nu lăsa acest lucru să fie mai important decât gradul de gătire. Uneori obținerea unui aspect de revistă înseamnă să întorci carnea de mai multe ori. Acest lucru poate să afecteze textura. Așa că, mai bine ai niște dungi imperfecte, dar o carne fragedă și suculentă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Friptură de pui în sos picant de roșii în bol alb cu albastru
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Tort Napoleon porționat pe platou
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tocană de ardei copți cu piept de pui în bol alb așezat pe o farfurie roșie, alături de un ștergar
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Bomboane Raffaello alături de o jumătate de nucă de cocos
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Friptură din mușchiuleț de porc împletit pe un tocîtor de lemn, alături de păstăi de fasole verde și un bol cu varză de Bruxelles
Galerie foto
Friptură din mușchiuleț de porc împletit. O friptură delicioasă cu aspect spectaculos
Friptură din mușchiuleț de porc împletit. O friptură delicioasă cu aspect spectaculos
Un platou pe care se află mai multe frigrui din carne de porc
5 garnituri pentru carnea de porc. Idei de preparate simple și rapide
5 garnituri pentru carnea de porc. Idei de preparate simple și rapide
carnea de pui la grătar
Cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților
Cum să faci carnea de pui pe grătar să iasă perfect, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Bol cu pudră din coji de portocale, alături de felii de portocale
08:00
Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
O farfurie cu paste bolognese pe o masă de lemn
07:00
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Dulceață de portocale roșii în borcan cu linguriță și pe felie de pâine
06:00
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Salată de fenicul cu portocale, cu ridichi, castravete și ceapă verde într-un bol verde
31 ianuarie, 08:00
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Un platou cu trei felii de avocado toast
31 ianuarie, 07:00
Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri
Două porții din prăjitura Fanta
31 ianuarie, 06:00
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Cum se congelează bananele pe o tavă cu hârtie de copt
30 ianuarie, 08:00
Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
30 ianuarie, 07:00
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
1
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Dacă dorești să transformi momentele petrecute alături de familie și prieteni în momente dulci, îți recomandăm să prepari o rețetă de cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată....
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
2
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Dacă ți-ai propus să prepari un tort delicios de casă, dar îți este teamă de nereușita blatului, îți oferim o rețetă de blat de tort cu amidon. Chiar dacă rețeta nu...
Două porții din prăjitura Fanta
3
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
În caietul îngălbenit de timp, al mamei sau al bunicii, exista o rețetă de prăjitură cu cremă de brânză și jeleu din suc Fanta. Încearcă și tu prăjitura Fanta, dar, preparată...
Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
4
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale. Jackfruit-ul nu este foarte...
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
5
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum...
Parteneri
Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă

Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă

Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă
La 73 de ani, a mers să îşi ridice cardul de energie pentru a putea plăti facturile. Ce pensie are Gheorghiţa Trandafir

La 73 de ani, a mers să îşi ridice cardul de energie pentru a putea plăti facturile. Ce pensie are Gheorghiţa Trandafir

La 73 de ani, a mers să îşi ridice cardul de energie pentru a putea plăti facturile. Ce pensie are Gheorghiţa Trandafir
Fiica lui Ion Țiriac s-a săturat de declarațiile de dragoste primite! Decizia luată de Ioana Natalia

Fiica lui Ion Țiriac s-a săturat de declarațiile de dragoste primite! Decizia luată de Ioana Natalia

Fiica lui Ion Țiriac s-a săturat de declarațiile de dragoste primite! Decizia luată de Ioana Natalia
Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbatoarea de pe 2 februarie 2023

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbatoarea de pe 2 februarie 2023

Întâmpinarea Domnului sau Stretenia. Ce reprezintă sărbatoarea de pe 2 februarie 2023
Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani

Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani

Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani
Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit. Cum arată și ce preț are

Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit. Cum arată și ce preț are

Samsung Galaxy S23 a fost dezvăluit. Cum arată și ce preț are
Ruladă din omletă cu morcovi și brânză

Ruladă din omletă cu morcovi și brânză

Ruladă din omletă cu morcovi și brânză
Art Safari revine cu cea de-a 11-a ediție. Uite ce poți vizita, chiar în inima Bucureștiului

Art Safari revine cu cea de-a 11-a ediție. Uite ce poți vizita, chiar în inima Bucureștiului

Art Safari revine cu cea de-a 11-a ediție. Uite ce poți vizita, chiar în inima Bucureștiului
fresh
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele
Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
închide