Secretele unui steak de vită medium rare perfect

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Friptura de vită perfectă nu cere multe ingrediente, dar are nevoie de anumite abilități speciale, mai ales dacă vrei ca la final să ai un steak de vită medium rare. Pentru cunoscători acesta este singurul mod în care se poate consuma carnea de vită, însă este destul de greu de realizat.

Publicat: 16 iulie 2022, 17:35 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:06
Steak de vită pe un blat din lemn, cu ierburi aromatice deasupra
Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită / Profimedia Images

Nu e nevoie să ții carnea mai mult timp pe foc ca să ai o friptură bine făcută. Dacă îți e frică să nu treci de punctul în care e medium rare și o lași prea puțin vei avea în farfurie o bucată de carne îmbibată cu sânge. Nimic nu trebuie să te sperie. Cu puțină atenție vei reuși să faci friptura exact așa cum trebuie.

Ce înseamnă un steak de vită medium rare

Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită. Nu este suficient, însă este un prim punct pe care trebuie să îl atingi. Ajunsă în stadiul în care este medium rare carnea va avea în centru o culoare roz aprins, va fi zemoasă, atât de moale încât se va topi în gură, potrivit mashed.com.

Dacă vrei neapărat să gătești acasă o friptură de vită medium rare iată ce trebuie să faci!

Alege bucata de carne de potrivită

Poate nu știai, dar este important să alegi bucata de carne în funcție de temperatura la care urmează să o gătești. Ideal este să mergi să cumperi de la o măcelărie de încredere, unde poți primi ajutor specializat. Măcelarul va știi și sursa cărnii. Locul unde a crescut animalul, cu ce s-a hrănit aceta va influența gustul cărnii, textura, dar și cantitatea de grăsime pe care o are.

Pentru un steak de vită medium rare care să ți se topească în gură ai nevoie de filet mignon, antricot sau vrăbioară.

File mignon va avea o textură foarte fină, cu o consistență ca de unt, cu o aromă echilibrată de vită.

Antricotul va lăsa să se vadă vinișoarele de grăsime, având un aspect marmorat. Este fraged și suculent, cu gust autentic de vită.

Vrăbioara este o bucată plată de carne, aproape dreptunghiulară. Este intens marmorată, iar marginile sunt bogate în grăsime. Este mai puțin fragedă, însă are un gust mult mai intens de carne de vită.

Temperatura cărnii

Indiferent de ce fel de carne alegi, trebuie să o aduci la temperatura camerei înainte să o gătești. În felul acesta te asiguri că va fi pătrunsă uniform. Dacă o pui în tigaie direct de la frigider există riscul ca pe anumite porțini să fie mai rece decât pe altele. Acest lucru va influența preparatul final.

Atunci când pui carne rece în tigaie fibrele musculare se tensionează, iar friptura nu va fi atât de fragedă pe cât ți-ai dori.

Carnea trebuie scoasă din frigider cu 30-40 de minute înainte de a fi gătită dacă nu este mai mare de 500 de grame. Dacă ai o cantitate mai mare atunci trebuie să o lași și mai mult.

Moduri de a prepara steak de vită medium rare

Îți prezentăm mai jos modalități de preparare a unei bucăți de carne de vită. Cu toate acestea, e foarte important și cum îți dai seama când carnea este gata, indiferent de ce mod de preparare alegi. Metoda ”atingerii” nu este cea mai simplă, însă odată ce ajungi să o stăpânești totul va fi foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să apeși cu degetele carnea în timp ce este în tigaie și să îți dai seama după textură dacă este sau nu medium rare. Dacă după apăsare carnea revine la forma inițială înseamnă că trebuie să o iei din tigaie.

De pe aragaz în cuptor

Cea mai simplă și la îndemână metodă de a găti carnea de vită medium rare este să o tragi puțin la tigaie după care să o pui la cuptor. Pentru aceasta ai nevoie de o tigaie de fontă bună care se poate folosi și la cuptor. Fonta poate fi folosită la temperaturi înalte și distribuie căldura în mod uniform.

Înainte de pune carnea în tigaie pune grătarul cuptorului pe rândul cel mai de jos și pornește cuptorul la maximum, ideal la 260°C. Apoi pune tigaia pe foc, las-o să se încingă bine, șterge carnea cu un șervet de hârtie ca să se absoarbă toată apa, pune sare în tigaie și adaugă carnea. Las-o cât să prindă o culoare plăcută, după care dă tigaia la cuptor. După 4 minute scoate-o și întoarce-o pe partea cealaltă. Vei avea o friptură medium rare perfectă.

În tigaie

Pentru a face friptura în tigaie, pe aragaz ai nevoie să cunoști foarte bine vasul în care gătești. Este important ca acesta să poată menține temperatura în mod uniform pe toată suprafața. Dacă nu știi care este tigaia potrivită, nu îți rămâne decât să încerci până când o găsești pe cea mai bună.

După ce ai găsit tigaia, trebuie să ștergi carnea cu un șervet de hârtie pentru a absorbi toată apa. Apoi, pune pe fiecare parte a bucății de carne condimentele pe care vrei să le folosești. Dacă nu știi care sunt potrivite poți doar să o sărezi un pic și sigur nu vei da greș. După aceea, pune tigaia pe foc și când este foarte încinsă adaugă un strop de ulei. Așează apoi carnea și nu o mișca timp de 3 minute. Va căpăta o culoare brun închis. Apoi întoarce-o și pe cealaltă parte și mai las-o tot 3 minute fără să o miști.

Sous vide

Metoda sous vide presupune un control foarte exigent al temperaturii de gătit și prepararea lentă, în apă. Vei avea nevoie de un aparat special pentru a folosi această tehnică.

Înainte de pune carnea în aparat, trebuie să o condimentezi și să o videzi cu ajutorul unui aparat. Apoi, o scufunzi în apa din vasul aparatului, respectând indicațiile date de producătorul acestuia. Îm general, acesta trebuie să fie preîncălzit la temperatura dorită înainte de a fi folosit. Poți să programezi aparatul pentru 1 oră sau pentru 24 de ore, în funcție de cât de fragedă vrei să fie carnea, dar și de timpul de care dispui.

După ce scoți carnea din aparatul sous vide, șterge-o cu un prosop de hârtie pentru a o usca, încinge o tigaia de fontă, pune un strop de ulei și adaugă carnea. Nu o lăsa mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.

Avantajul acestei metode este că rezultatul este garantat.

De la cuptor pe aragaz

Această metodă presupune să gătești carnea mai întâi la cuptor după care să o tragi la tigaie pentru a-i da un aspect mai apetisant.

Carnea o vei pune la cuptor la maximum 140°C pentru a se găti încet. E important ca aromele ei să nu se piardă. Friptura se va usca puțin la exterior, dar în interior va rămâne suculentă. Înainte de a pune carnea la cuptor asezoneaz-o. Las-o să se gătească până când temperatura ei interioară ajunge la 35°C. Apoi, pune o tigaie pe foc, las-o să se încingă și adaugă carnea. Nu trebuie să stea mai mult de două minute pe fiecare parte. Poți verifica dacă este medium rare cu ajutorul unui termometru. Dacă are în interior 50-55°C înseamnă că este gata. Scoate carnea pe o farfurie și las-o să se odihnească câteva minute înainte de a o mânca.

Prăjirea cu unt

Prăjirea cu unt este o metodă des folosită pentru a găti friptura și te poate ajuta să obții un preparat perfect. Nu este nimic complicat! Vei scoate la suprafață aromele și vei intensifica gustul grăsimii care face carnea de vită atât de căutată. În plus, carnea se va găti uniform.

Pune carnea într-o tigaie încinsă împreună cu untul. Mișcă tigaia astfel încât untul să atingă întreaga suprafață a fripturii. Întoarce carnea după 3 minute sau când ajunge la temperatura interioară de 50-55°C.

Cum să folosești corect termometrul pentru carne

Am tot vorbit despre temperatura ideal pentru gătitul fripturii medium rare, atât cea din cuptor, cât și cea de la interiorul cărnii. Dacă ești începător într-ale bucătăriei atunci își va fi util un termometru pentru carne. Unul simplu este în jur de 20 de lei, dar dacă vrei ceva mai sofisticat trebuie să scoți din buzunar peste 100 de lei.

Folosirea termometrului pentru carne este simplă: în timpul procesului de gătire înfige sonda acestuia în centrul bucății de carne și așteaptă până îți arată 55°C. Metoda nu este tocmai perfectă, pentru că prin gaura făcută de termometru se vor scurge sucurile atât de aromate ale fripturii. Dacă folosești cuptorul mai apare o problemă: va trebui să deschizi constant ușa ca să citești temperatura.

Ca să eviți aceste probleme cel mai eficient este să cumperi un termometru cu infraroșu care citește temperatura de la distanță. Nu va fi extrem de exact, dar scapi de celelalte inconveniente.

Ce ai de făcut înainte de a consuma un steak de vită medium rare

După ce ai reușit să faci friptura medium rare perfectă mai ai un sigur pas de făcut. Acesta implică răbdarea. Las-o să se odihnească pentru că temperatura ei interioară va continua să crească ceea ce înseamnă că toate sucurile sunt în starea lor cea mai lichidă. Atunci când se mai răcește puțin acestea se vor răspândi uniform pe toată suprafața fripturii. Dacă tai carnea prea devreme, va rdeveni uscată și fadă.

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te bucura de friptura perfectă este să o tai. Există și aici un mod corect de a o face. Pentru a nu strica tot ce ai obținut până acum, este importantă să tai perpendicular pe fibrele de carne. În felul acesta carnea va fi mai ușor de mestecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
pizza mexicană într-o tavă
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Te-ar mai putea interesa și
Ouă fierte prin tehnica bain-marie
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
Ce înseamnă tehnica bain-marie. Cum o poți folosi în procesul de gătire al ouălor
O bucată de carne de vită la cuptor, feliată pe un tocător, alături de sosuri condimente și roșii.
Galerie foto
Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor
Cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
25 septembrie, 08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
25 septembrie, 07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Mai multe preparate cu ouă, gata de servit
25 septembrie, 06:39
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Două borcane cu compot de struguri alături de struguri proaspeți și o lămâie secționată
24 septembrie, 08:17
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
24 septembrie, 08:01
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză pe un platou, alături de felii de pâine prăjită
24 septembrie, 06:05
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
23 septembrie, 08:54
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Un dovleac tăiat pe jumătate, pe un fundal negru, cu miere și ierburi aromatice deasupra
23 septembrie, 07:42
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
1
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
2
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Dacă te numeri printre cei care adoră savarinele la desert, îți recomandăm să încerci și o variantă de savarine cu ciocolată și frișcă. Este rețeta savarinelor clasice reinterpretată, cu gust deosebit...
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
3
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Pentru a-ți răsfăța familia și prietenii cu un desert delicios, dar simplu de preparat, îți oferim o rețetă de chec marmorat și glazurat cu ciocolată. Este un desert perfect pentru amatorii...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
4
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
5
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Pentru una dintre gustările zilei sau chiar pentru cină este perfectă o salată de vinete cu roșii și brânză sărată. Rețeta este simplă și rapid de preparat și conține puține ingrediente....
Parteneri
Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil
Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat
Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil

Zodii care își găsesc sufletul pereche pe data de 26 septembrie 2022. 3 nativi care se vor îndrăgosti iremediabil
Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor

Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor

Burak Özçivit apare într-o fotografie de pe platourile de filmare. Cum se arată fanilor îndrăgitul actor
Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon. Riscul la care poți fi expus

Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon. Riscul la care poți fi expus

Ce pot face hackerii cu numărul tău de telefon. Riscul la care poți fi expus
Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci
Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă

Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă

Sam Smith, Kim Petras – Unholy | Piesă nouă
fresh
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
închide