Secretele unui steak de vită medium rare perfect

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Friptura de vită perfectă nu cere multe ingrediente, dar are nevoie de anumite abilități speciale, mai ales dacă vrei ca la final să ai un steak de vită medium rare. Pentru cunoscători acesta este singurul mod în care se poate consuma carnea de vită, însă este destul de greu de realizat.

Publicat: 16 iulie 2022, 17:35 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:06
Steak de vită pe un blat din lemn, cu ierburi aromatice deasupra
Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită / Profimedia Images

Nu e nevoie să ții carnea mai mult timp pe foc ca să ai o friptură bine făcută. Dacă îți e frică să nu treci de punctul în care e medium rare și o lași prea puțin vei avea în farfurie o bucată de carne îmbibată cu sânge. Nimic nu trebuie să te sperie. Cu puțină atenție vei reuși să faci friptura exact așa cum trebuie.

Ce înseamnă un steak de vită medium rare

Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită. Nu este suficient, însă este un prim punct pe care trebuie să îl atingi. Ajunsă în stadiul în care este medium rare carnea va avea în centru o culoare roz aprins, va fi zemoasă, atât de moale încât se va topi în gură, potrivit mashed.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă vrei neapărat să gătești acasă o friptură de vită medium rare iată ce trebuie să faci!

Alege bucata de carne de potrivită

Poate nu știai, dar este important să alegi bucata de carne în funcție de temperatura la care urmează să o gătești. Ideal este să mergi să cumperi de la o măcelărie de încredere, unde poți primi ajutor specializat. Măcelarul va știi și sursa cărnii. Locul unde a crescut animalul, cu ce s-a hrănit aceta va influența gustul cărnii, textura, dar și cantitatea de grăsime pe care o are.

Pentru un steak de vită medium rare care să ți se topească în gură ai nevoie de filet mignon, antricot sau vrăbioară.

File mignon va avea o textură foarte fină, cu o consistență ca de unt, cu o aromă echilibrată de vită.

Antricotul va lăsa să se vadă vinișoarele de grăsime, având un aspect marmorat. Este fraged și suculent, cu gust autentic de vită.

Vrăbioara este o bucată plată de carne, aproape dreptunghiulară. Este intens marmorată, iar marginile sunt bogate în grăsime. Este mai puțin fragedă, însă are un gust mult mai intens de carne de vită.

Temperatura cărnii

Indiferent de ce fel de carne alegi, trebuie să o aduci la temperatura camerei înainte să o gătești. În felul acesta te asiguri că va fi pătrunsă uniform. Dacă o pui în tigaie direct de la frigider există riscul ca pe anumite porțini să fie mai rece decât pe altele. Acest lucru va influența preparatul final.

Atunci când pui carne rece în tigaie fibrele musculare se tensionează, iar friptura nu va fi atât de fragedă pe cât ți-ai dori.

Carnea trebuie scoasă din frigider cu 30-40 de minute înainte de a fi gătită dacă nu este mai mare de 500 de grame. Dacă ai o cantitate mai mare atunci trebuie să o lași și mai mult.

Moduri de a prepara steak de vită medium rare

Îți prezentăm mai jos modalități de preparare a unei bucăți de carne de vită. Cu toate acestea, e foarte important și cum îți dai seama când carnea este gata, indiferent de ce mod de preparare alegi. Metoda ”atingerii” nu este cea mai simplă, însă odată ce ajungi să o stăpânești totul va fi foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să apeși cu degetele carnea în timp ce este în tigaie și să îți dai seama după textură dacă este sau nu medium rare. Dacă după apăsare carnea revine la forma inițială înseamnă că trebuie să o iei din tigaie.

De pe aragaz în cuptor

Cea mai simplă și la îndemână metodă de a găti carnea de vită medium rare este să o tragi puțin la tigaie după care să o pui la cuptor. Pentru aceasta ai nevoie de o tigaie de fontă bună care se poate folosi și la cuptor. Fonta poate fi folosită la temperaturi înalte și distribuie căldura în mod uniform.

Înainte de pune carnea în tigaie pune grătarul cuptorului pe rândul cel mai de jos și pornește cuptorul la maximum, ideal la 260°C. Apoi pune tigaia pe foc, las-o să se încingă bine, șterge carnea cu un șervet de hârtie ca să se absoarbă toată apa, pune sare în tigaie și adaugă carnea. Las-o cât să prindă o culoare plăcută, după care dă tigaia la cuptor. După 4 minute scoate-o și întoarce-o pe partea cealaltă. Vei avea o friptură medium rare perfectă.

În tigaie

Pentru a face friptura în tigaie, pe aragaz ai nevoie să cunoști foarte bine vasul în care gătești. Este important ca acesta să poată menține temperatura în mod uniform pe toată suprafața. Dacă nu știi care este tigaia potrivită, nu îți rămâne decât să încerci până când o găsești pe cea mai bună.

După ce ai găsit tigaia, trebuie să ștergi carnea cu un șervet de hârtie pentru a absorbi toată apa. Apoi, pune pe fiecare parte a bucății de carne condimentele pe care vrei să le folosești. Dacă nu știi care sunt potrivite poți doar să o sărezi un pic și sigur nu vei da greș. După aceea, pune tigaia pe foc și când este foarte încinsă adaugă un strop de ulei. Așează apoi carnea și nu o mișca timp de 3 minute. Va căpăta o culoare brun închis. Apoi întoarce-o și pe cealaltă parte și mai las-o tot 3 minute fără să o miști.

Sous vide

Metoda sous vide presupune un control foarte exigent al temperaturii de gătit și prepararea lentă, în apă. Vei avea nevoie de un aparat special pentru a folosi această tehnică.

Înainte de pune carnea în aparat, trebuie să o condimentezi și să o videzi cu ajutorul unui aparat. Apoi, o scufunzi în apa din vasul aparatului, respectând indicațiile date de producătorul acestuia. Îm general, acesta trebuie să fie preîncălzit la temperatura dorită înainte de a fi folosit. Poți să programezi aparatul pentru 1 oră sau pentru 24 de ore, în funcție de cât de fragedă vrei să fie carnea, dar și de timpul de care dispui.

După ce scoți carnea din aparatul sous vide, șterge-o cu un prosop de hârtie pentru a o usca, încinge o tigaia de fontă, pune un strop de ulei și adaugă carnea. Nu o lăsa mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.

Avantajul acestei metode este că rezultatul este garantat.

De la cuptor pe aragaz

Această metodă presupune să gătești carnea mai întâi la cuptor după care să o tragi la tigaie pentru a-i da un aspect mai apetisant.

Carnea o vei pune la cuptor la maximum 140°C pentru a se găti încet. E important ca aromele ei să nu se piardă. Friptura se va usca puțin la exterior, dar în interior va rămâne suculentă. Înainte de a pune carnea la cuptor asezoneaz-o. Las-o să se gătească până când temperatura ei interioară ajunge la 35°C. Apoi, pune o tigaie pe foc, las-o să se încingă și adaugă carnea. Nu trebuie să stea mai mult de două minute pe fiecare parte. Poți verifica dacă este medium rare cu ajutorul unui termometru. Dacă are în interior 50-55°C înseamnă că este gata. Scoate carnea pe o farfurie și las-o să se odihnească câteva minute înainte de a o mânca.

Prăjirea cu unt

Prăjirea cu unt este o metodă des folosită pentru a găti friptura și te poate ajuta să obții un preparat perfect. Nu este nimic complicat! Vei scoate la suprafață aromele și vei intensifica gustul grăsimii care face carnea de vită atât de căutată. În plus, carnea se va găti uniform.

Pune carnea într-o tigaie încinsă împreună cu untul. Mișcă tigaia astfel încât untul să atingă întreaga suprafață a fripturii. Întoarce carnea după 3 minute sau când ajunge la temperatura interioară de 50-55°C.

Cum să folosești corect termometrul pentru carne

Am tot vorbit despre temperatura ideal pentru gătitul fripturii medium rare, atât cea din cuptor, cât și cea de la interiorul cărnii. Dacă ești începător într-ale bucătăriei atunci își va fi util un termometru pentru carne. Unul simplu este în jur de 20 de lei, dar dacă vrei ceva mai sofisticat trebuie să scoți din buzunar peste 100 de lei.

Folosirea termometrului pentru carne este simplă: în timpul procesului de gătire înfige sonda acestuia în centrul bucății de carne și așteaptă până îți arată 55°C. Metoda nu este tocmai perfectă, pentru că prin gaura făcută de termometru se vor scurge sucurile atât de aromate ale fripturii. Dacă folosești cuptorul mai apare o problemă: va trebui să deschizi constant ușa ca să citești temperatura.

Ca să eviți aceste probleme cel mai eficient este să cumperi un termometru cu infraroșu care citește temperatura de la distanță. Nu va fi extrem de exact, dar scapi de celelalte inconveniente.

Ce ai de făcut înainte de a consuma un steak de vită medium rare

După ce ai reușit să faci friptura medium rare perfectă mai ai un sigur pas de făcut. Acesta implică răbdarea. Las-o să se odihnească pentru că temperatura ei interioară va continua să crească ceea ce înseamnă că toate sucurile sunt în starea lor cea mai lichidă. Atunci când se mai răcește puțin acestea se vor răspândi uniform pe toată suprafața fripturii. Dacă tai carnea prea devreme, va rdeveni uscată și fadă.

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te bucura de friptura perfectă este să o tai. Există și aici un mod corect de a o face. Pentru a nu strica tot ce ai obținut până acum, este importantă să tai perpendicular pe fibrele de carne. În felul acesta carnea va fi mai ușor de mestecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ardei multicolori umpluți cu carne la cuptor, în sos de roșii
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Ardei umpluți cu carne la cuptor, pentru un prânz savuros
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă în borcane și pe un capac de borcan, alături de roșii proaspete și ardei proaspeți
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
gyros de pui pe un tocător de lemn
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
Îți este dor de Grecia? Iată cum poți face acasă gyros de pui
borcan de dulceață de prune
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Cât se fierbe dulceața de prune. Ce să adaugi pentru o aromă perfectă
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
8 septembrie, 06:27
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi în farfurie albă
8 septembrie, 06:12
Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
7 septembrie, 07:52
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Cobbler cu afine în tavă, servit cu lingurița
7 septembrie, 05:56
Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
6 septembrie, 07:47
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie secționată în forma de copt
6 septembrie, 06:14
Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie Tartă cu trandafiri din mere și cremă de vanilie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
1
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă
Dacă îți plac roșiile deshidratate folosite la rețetele de pizza, paste sau diferite salate, încearcă rețeta de roșii deshidratate în ulei de măsline, conservate pentru iarnă. Te vei bucura de ele...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
2
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
3
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
4
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Trucuri pentru o friptură fragedă și aromată
Nu ai cum să dai greș cu o tavă de ceafă de porc cu bere și cartofi, preparată la cuptor. Indiferent că pregătești o masă pentru familie sau pentru invitați este...
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
5
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacuscă de ciuperci ca la bunica. Pașii și ingredientele care o fac gustoasă
Zacusca de ciuperci este un preparat pe care trebuie să îl ai în cămară. Este un aperitiv, o garnitură sau chiar un fel principal delicios și versatil care te va încânta...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 9 septembrie – 15 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Vest ajunge în România. Vijelii şi temperaturi mai mici cu 15 grade
Ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Vest ajunge în România. Vijelii şi temperaturi mai mici cu 15 grade
Ciclonul islandez care a făcut prăpăd în Vest ajunge în România. Vijelii şi temperaturi mai mici cu 15 grade
„I-am spus că este handicapat” Ion Ţiriac, scandal uriaş cu un preşedinte! Măsura dură luată împotriva celui mai bogat român!
„I-am spus că este handicapat” Ion Ţiriac, scandal uriaş cu un preşedinte! Măsura dură luată împotriva celui mai bogat român!
„I-am spus că este handicapat” Ion Ţiriac, scandal uriaş cu un preşedinte! Măsura dură luată împotriva celui mai bogat român!
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit. Ce detaliu apărea, de fapt, în spatele lor
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit. Ce detaliu apărea, de fapt, în spatele lor
O mamă și-a pozat copiii în parc, dar când a privit mai atent s-a îngrozit. Ce detaliu apărea, de fapt, în spatele lor
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Anahí a început să plângă la filmările noului show. Vedeta a revenit pe platourile de filmare unde și-a început cariera
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Experții au descoperit secretul diamantelor roz rare. De ce sunt atât de diferite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Budincă de legume răzuite, pentru gustări deosebite
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Viroze stomacale în sarcină: cauze, simptome, tratament
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: M-am schimbat mult
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Lady Gaga a vorbit despre substanța pe care a încetat să o mai consume în ultimii ani: „M-am schimbat mult”
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
Proprietățile sucului din trestie de zahăr. Efectele acestei băuturi în organism
fresh
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Cobbler cu afine. Rețeta unui desert simplu și delicios

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Păstăi de fasole cu roșii și usturoi, pentru masa de prânz sau cină

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă

Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
închide