Secretele unui steak de vită medium rare perfect

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Friptura de vită perfectă nu cere multe ingrediente, dar are nevoie de anumite abilități speciale, mai ales dacă vrei ca la final să ai un steak de vită medium rare. Pentru cunoscători acesta este singurul mod în care se poate consuma carnea de vită, însă este destul de greu de realizat.

Publicat: 16 iulie 2022, 17:35 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:06
Steak de vită pe un blat din lemn, cu ierburi aromatice deasupra
Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită / Profimedia Images

Nu e nevoie să ții carnea mai mult timp pe foc ca să ai o friptură bine făcută. Dacă îți e frică să nu treci de punctul în care e medium rare și o lași prea puțin vei avea în farfurie o bucată de carne îmbibată cu sânge. Nimic nu trebuie să te sperie. Cu puțină atenție vei reuși să faci friptura exact așa cum trebuie.

Ce înseamnă un steak de vită medium rare

Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită. Nu este suficient, însă este un prim punct pe care trebuie să îl atingi. Ajunsă în stadiul în care este medium rare carnea va avea în centru o culoare roz aprins, va fi zemoasă, atât de moale încât se va topi în gură, potrivit mashed.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă vrei neapărat să gătești acasă o friptură de vită medium rare iată ce trebuie să faci!

Alege bucata de carne de potrivită

Poate nu știai, dar este important să alegi bucata de carne în funcție de temperatura la care urmează să o gătești. Ideal este să mergi să cumperi de la o măcelărie de încredere, unde poți primi ajutor specializat. Măcelarul va știi și sursa cărnii. Locul unde a crescut animalul, cu ce s-a hrănit aceta va influența gustul cărnii, textura, dar și cantitatea de grăsime pe care o are.

Pentru un steak de vită medium rare care să ți se topească în gură ai nevoie de filet mignon, antricot sau vrăbioară.

File mignon va avea o textură foarte fină, cu o consistență ca de unt, cu o aromă echilibrată de vită.

Antricotul va lăsa să se vadă vinișoarele de grăsime, având un aspect marmorat. Este fraged și suculent, cu gust autentic de vită.

Vrăbioara este o bucată plată de carne, aproape dreptunghiulară. Este intens marmorată, iar marginile sunt bogate în grăsime. Este mai puțin fragedă, însă are un gust mult mai intens de carne de vită.

Temperatura cărnii

Indiferent de ce fel de carne alegi, trebuie să o aduci la temperatura camerei înainte să o gătești. În felul acesta te asiguri că va fi pătrunsă uniform. Dacă o pui în tigaie direct de la frigider există riscul ca pe anumite porțini să fie mai rece decât pe altele. Acest lucru va influența preparatul final.

Atunci când pui carne rece în tigaie fibrele musculare se tensionează, iar friptura nu va fi atât de fragedă pe cât ți-ai dori.

Carnea trebuie scoasă din frigider cu 30-40 de minute înainte de a fi gătită dacă nu este mai mare de 500 de grame. Dacă ai o cantitate mai mare atunci trebuie să o lași și mai mult.

Moduri de a prepara steak de vită medium rare

Îți prezentăm mai jos modalități de preparare a unei bucăți de carne de vită. Cu toate acestea, e foarte important și cum îți dai seama când carnea este gata, indiferent de ce mod de preparare alegi. Metoda ”atingerii” nu este cea mai simplă, însă odată ce ajungi să o stăpânești totul va fi foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să apeși cu degetele carnea în timp ce este în tigaie și să îți dai seama după textură dacă este sau nu medium rare. Dacă după apăsare carnea revine la forma inițială înseamnă că trebuie să o iei din tigaie.

De pe aragaz în cuptor

Cea mai simplă și la îndemână metodă de a găti carnea de vită medium rare este să o tragi puțin la tigaie după care să o pui la cuptor. Pentru aceasta ai nevoie de o tigaie de fontă bună care se poate folosi și la cuptor. Fonta poate fi folosită la temperaturi înalte și distribuie căldura în mod uniform.

Înainte de pune carnea în tigaie pune grătarul cuptorului pe rândul cel mai de jos și pornește cuptorul la maximum, ideal la 260°C. Apoi pune tigaia pe foc, las-o să se încingă bine, șterge carnea cu un șervet de hârtie ca să se absoarbă toată apa, pune sare în tigaie și adaugă carnea. Las-o cât să prindă o culoare plăcută, după care dă tigaia la cuptor. După 4 minute scoate-o și întoarce-o pe partea cealaltă. Vei avea o friptură medium rare perfectă.

În tigaie

Pentru a face friptura în tigaie, pe aragaz ai nevoie să cunoști foarte bine vasul în care gătești. Este important ca acesta să poată menține temperatura în mod uniform pe toată suprafața. Dacă nu știi care este tigaia potrivită, nu îți rămâne decât să încerci până când o găsești pe cea mai bună.

După ce ai găsit tigaia, trebuie să ștergi carnea cu un șervet de hârtie pentru a absorbi toată apa. Apoi, pune pe fiecare parte a bucății de carne condimentele pe care vrei să le folosești. Dacă nu știi care sunt potrivite poți doar să o sărezi un pic și sigur nu vei da greș. După aceea, pune tigaia pe foc și când este foarte încinsă adaugă un strop de ulei. Așează apoi carnea și nu o mișca timp de 3 minute. Va căpăta o culoare brun închis. Apoi întoarce-o și pe cealaltă parte și mai las-o tot 3 minute fără să o miști.

Sous vide

Metoda sous vide presupune un control foarte exigent al temperaturii de gătit și prepararea lentă, în apă. Vei avea nevoie de un aparat special pentru a folosi această tehnică.

Înainte de pune carnea în aparat, trebuie să o condimentezi și să o videzi cu ajutorul unui aparat. Apoi, o scufunzi în apa din vasul aparatului, respectând indicațiile date de producătorul acestuia. Îm general, acesta trebuie să fie preîncălzit la temperatura dorită înainte de a fi folosit. Poți să programezi aparatul pentru 1 oră sau pentru 24 de ore, în funcție de cât de fragedă vrei să fie carnea, dar și de timpul de care dispui.

După ce scoți carnea din aparatul sous vide, șterge-o cu un prosop de hârtie pentru a o usca, încinge o tigaia de fontă, pune un strop de ulei și adaugă carnea. Nu o lăsa mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.

Avantajul acestei metode este că rezultatul este garantat.

De la cuptor pe aragaz

Această metodă presupune să gătești carnea mai întâi la cuptor după care să o tragi la tigaie pentru a-i da un aspect mai apetisant.

Carnea o vei pune la cuptor la maximum 140°C pentru a se găti încet. E important ca aromele ei să nu se piardă. Friptura se va usca puțin la exterior, dar în interior va rămâne suculentă. Înainte de a pune carnea la cuptor asezoneaz-o. Las-o să se gătească până când temperatura ei interioară ajunge la 35°C. Apoi, pune o tigaie pe foc, las-o să se încingă și adaugă carnea. Nu trebuie să stea mai mult de două minute pe fiecare parte. Poți verifica dacă este medium rare cu ajutorul unui termometru. Dacă are în interior 50-55°C înseamnă că este gata. Scoate carnea pe o farfurie și las-o să se odihnească câteva minute înainte de a o mânca.

Prăjirea cu unt

Prăjirea cu unt este o metodă des folosită pentru a găti friptura și te poate ajuta să obții un preparat perfect. Nu este nimic complicat! Vei scoate la suprafață aromele și vei intensifica gustul grăsimii care face carnea de vită atât de căutată. În plus, carnea se va găti uniform.

Pune carnea într-o tigaie încinsă împreună cu untul. Mișcă tigaia astfel încât untul să atingă întreaga suprafață a fripturii. Întoarce carnea după 3 minute sau când ajunge la temperatura interioară de 50-55°C.

Cum să folosești corect termometrul pentru carne

Am tot vorbit despre temperatura ideal pentru gătitul fripturii medium rare, atât cea din cuptor, cât și cea de la interiorul cărnii. Dacă ești începător într-ale bucătăriei atunci își va fi util un termometru pentru carne. Unul simplu este în jur de 20 de lei, dar dacă vrei ceva mai sofisticat trebuie să scoți din buzunar peste 100 de lei.

Folosirea termometrului pentru carne este simplă: în timpul procesului de gătire înfige sonda acestuia în centrul bucății de carne și așteaptă până îți arată 55°C. Metoda nu este tocmai perfectă, pentru că prin gaura făcută de termometru se vor scurge sucurile atât de aromate ale fripturii. Dacă folosești cuptorul mai apare o problemă: va trebui să deschizi constant ușa ca să citești temperatura.

Ca să eviți aceste probleme cel mai eficient este să cumperi un termometru cu infraroșu care citește temperatura de la distanță. Nu va fi extrem de exact, dar scapi de celelalte inconveniente.

Ce ai de făcut înainte de a consuma un steak de vită medium rare

După ce ai reușit să faci friptura medium rare perfectă mai ai un sigur pas de făcut. Acesta implică răbdarea. Las-o să se odihnească pentru că temperatura ei interioară va continua să crească ceea ce înseamnă că toate sucurile sunt în starea lor cea mai lichidă. Atunci când se mai răcește puțin acestea se vor răspândi uniform pe toată suprafața fripturii. Dacă tai carnea prea devreme, va rdeveni uscată și fadă.

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te bucura de friptura perfectă este să o tai. Există și aici un mod corect de a o face. Pentru a nu strica tot ce ai obținut până acum, este importantă să tai perpendicular pe fibrele de carne. În felul acesta carnea va fi mai ușor de mestecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
măcelar ținând o bucată de carne de vită de calitate
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Cum recunoști carnea de vită de calitate. Sfaturi de la specialiști
Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
11 decembrie, 05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
Călin Georgescu şi-a amintit de întâlnirea cu Horaţiu Potra de la ferma din Ciolpani, deşi negase de mai multe ori
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
„Nu bătaia m-a durut, ci ruşinea!” Milionarul român care a fost bătut de propriul tată: „Era pe şantier şi a venit de urgenţă acasă!”
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
fresh
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști

Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
închide