Secretele unui steak de vită medium rare perfect

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Friptura de vită perfectă nu cere multe ingrediente, dar are nevoie de anumite abilități speciale, mai ales dacă vrei ca la final să ai un steak de vită medium rare. Pentru cunoscători acesta este singurul mod în care se poate consuma carnea de vită, însă este destul de greu de realizat.

Publicat: 16 iulie 2022, 17:35 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:06
Steak de vită pe un blat din lemn, cu ierburi aromatice deasupra
Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită / Profimedia Images

Nu e nevoie să ții carnea mai mult timp pe foc ca să ai o friptură bine făcută. Dacă îți e frică să nu treci de punctul în care e medium rare și o lași prea puțin vei avea în farfurie o bucată de carne îmbibată cu sânge. Nimic nu trebuie să te sperie. Cu puțină atenție vei reuși să faci friptura exact așa cum trebuie.

Ce înseamnă un steak de vită medium rare

Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită. Nu este suficient, însă este un prim punct pe care trebuie să îl atingi. Ajunsă în stadiul în care este medium rare carnea va avea în centru o culoare roz aprins, va fi zemoasă, atât de moale încât se va topi în gură, potrivit mashed.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Dacă vrei neapărat să gătești acasă o friptură de vită medium rare iată ce trebuie să faci!

Alege bucata de carne de potrivită

Poate nu știai, dar este important să alegi bucata de carne în funcție de temperatura la care urmează să o gătești. Ideal este să mergi să cumperi de la o măcelărie de încredere, unde poți primi ajutor specializat. Măcelarul va știi și sursa cărnii. Locul unde a crescut animalul, cu ce s-a hrănit aceta va influența gustul cărnii, textura, dar și cantitatea de grăsime pe care o are.

Pentru un steak de vită medium rare care să ți se topească în gură ai nevoie de filet mignon, antricot sau vrăbioară.

File mignon va avea o textură foarte fină, cu o consistență ca de unt, cu o aromă echilibrată de vită.

Antricotul va lăsa să se vadă vinișoarele de grăsime, având un aspect marmorat. Este fraged și suculent, cu gust autentic de vită.

Vrăbioara este o bucată plată de carne, aproape dreptunghiulară. Este intens marmorată, iar marginile sunt bogate în grăsime. Este mai puțin fragedă, însă are un gust mult mai intens de carne de vită.

Temperatura cărnii

Indiferent de ce fel de carne alegi, trebuie să o aduci la temperatura camerei înainte să o gătești. În felul acesta te asiguri că va fi pătrunsă uniform. Dacă o pui în tigaie direct de la frigider există riscul ca pe anumite porțini să fie mai rece decât pe altele. Acest lucru va influența preparatul final.

Atunci când pui carne rece în tigaie fibrele musculare se tensionează, iar friptura nu va fi atât de fragedă pe cât ți-ai dori.

Carnea trebuie scoasă din frigider cu 30-40 de minute înainte de a fi gătită dacă nu este mai mare de 500 de grame. Dacă ai o cantitate mai mare atunci trebuie să o lași și mai mult.

Moduri de a prepara steak de vită medium rare

Îți prezentăm mai jos modalități de preparare a unei bucăți de carne de vită. Cu toate acestea, e foarte important și cum îți dai seama când carnea este gata, indiferent de ce mod de preparare alegi. Metoda ”atingerii” nu este cea mai simplă, însă odată ce ajungi să o stăpânești totul va fi foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să apeși cu degetele carnea în timp ce este în tigaie și să îți dai seama după textură dacă este sau nu medium rare. Dacă după apăsare carnea revine la forma inițială înseamnă că trebuie să o iei din tigaie.

De pe aragaz în cuptor

Cea mai simplă și la îndemână metodă de a găti carnea de vită medium rare este să o tragi puțin la tigaie după care să o pui la cuptor. Pentru aceasta ai nevoie de o tigaie de fontă bună care se poate folosi și la cuptor. Fonta poate fi folosită la temperaturi înalte și distribuie căldura în mod uniform.

Înainte de pune carnea în tigaie pune grătarul cuptorului pe rândul cel mai de jos și pornește cuptorul la maximum, ideal la 260°C. Apoi pune tigaia pe foc, las-o să se încingă bine, șterge carnea cu un șervet de hârtie ca să se absoarbă toată apa, pune sare în tigaie și adaugă carnea. Las-o cât să prindă o culoare plăcută, după care dă tigaia la cuptor. După 4 minute scoate-o și întoarce-o pe partea cealaltă. Vei avea o friptură medium rare perfectă.

În tigaie

Pentru a face friptura în tigaie, pe aragaz ai nevoie să cunoști foarte bine vasul în care gătești. Este important ca acesta să poată menține temperatura în mod uniform pe toată suprafața. Dacă nu știi care este tigaia potrivită, nu îți rămâne decât să încerci până când o găsești pe cea mai bună.

După ce ai găsit tigaia, trebuie să ștergi carnea cu un șervet de hârtie pentru a absorbi toată apa. Apoi, pune pe fiecare parte a bucății de carne condimentele pe care vrei să le folosești. Dacă nu știi care sunt potrivite poți doar să o sărezi un pic și sigur nu vei da greș. După aceea, pune tigaia pe foc și când este foarte încinsă adaugă un strop de ulei. Așează apoi carnea și nu o mișca timp de 3 minute. Va căpăta o culoare brun închis. Apoi întoarce-o și pe cealaltă parte și mai las-o tot 3 minute fără să o miști.

Sous vide

Metoda sous vide presupune un control foarte exigent al temperaturii de gătit și prepararea lentă, în apă. Vei avea nevoie de un aparat special pentru a folosi această tehnică.

Înainte de pune carnea în aparat, trebuie să o condimentezi și să o videzi cu ajutorul unui aparat. Apoi, o scufunzi în apa din vasul aparatului, respectând indicațiile date de producătorul acestuia. Îm general, acesta trebuie să fie preîncălzit la temperatura dorită înainte de a fi folosit. Poți să programezi aparatul pentru 1 oră sau pentru 24 de ore, în funcție de cât de fragedă vrei să fie carnea, dar și de timpul de care dispui.

După ce scoți carnea din aparatul sous vide, șterge-o cu un prosop de hârtie pentru a o usca, încinge o tigaia de fontă, pune un strop de ulei și adaugă carnea. Nu o lăsa mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.

Avantajul acestei metode este că rezultatul este garantat.

De la cuptor pe aragaz

Această metodă presupune să gătești carnea mai întâi la cuptor după care să o tragi la tigaie pentru a-i da un aspect mai apetisant.

Carnea o vei pune la cuptor la maximum 140°C pentru a se găti încet. E important ca aromele ei să nu se piardă. Friptura se va usca puțin la exterior, dar în interior va rămâne suculentă. Înainte de a pune carnea la cuptor asezoneaz-o. Las-o să se gătească până când temperatura ei interioară ajunge la 35°C. Apoi, pune o tigaie pe foc, las-o să se încingă și adaugă carnea. Nu trebuie să stea mai mult de două minute pe fiecare parte. Poți verifica dacă este medium rare cu ajutorul unui termometru. Dacă are în interior 50-55°C înseamnă că este gata. Scoate carnea pe o farfurie și las-o să se odihnească câteva minute înainte de a o mânca.

Prăjirea cu unt

Prăjirea cu unt este o metodă des folosită pentru a găti friptura și te poate ajuta să obții un preparat perfect. Nu este nimic complicat! Vei scoate la suprafață aromele și vei intensifica gustul grăsimii care face carnea de vită atât de căutată. În plus, carnea se va găti uniform.

Pune carnea într-o tigaie încinsă împreună cu untul. Mișcă tigaia astfel încât untul să atingă întreaga suprafață a fripturii. Întoarce carnea după 3 minute sau când ajunge la temperatura interioară de 50-55°C.

Cum să folosești corect termometrul pentru carne

Am tot vorbit despre temperatura ideal pentru gătitul fripturii medium rare, atât cea din cuptor, cât și cea de la interiorul cărnii. Dacă ești începător într-ale bucătăriei atunci își va fi util un termometru pentru carne. Unul simplu este în jur de 20 de lei, dar dacă vrei ceva mai sofisticat trebuie să scoți din buzunar peste 100 de lei.

Folosirea termometrului pentru carne este simplă: în timpul procesului de gătire înfige sonda acestuia în centrul bucății de carne și așteaptă până îți arată 55°C. Metoda nu este tocmai perfectă, pentru că prin gaura făcută de termometru se vor scurge sucurile atât de aromate ale fripturii. Dacă folosești cuptorul mai apare o problemă: va trebui să deschizi constant ușa ca să citești temperatura.

Ca să eviți aceste probleme cel mai eficient este să cumperi un termometru cu infraroșu care citește temperatura de la distanță. Nu va fi extrem de exact, dar scapi de celelalte inconveniente.

Ce ai de făcut înainte de a consuma un steak de vită medium rare

După ce ai reușit să faci friptura medium rare perfectă mai ai un sigur pas de făcut. Acesta implică răbdarea. Las-o să se odihnească pentru că temperatura ei interioară va continua să crească ceea ce înseamnă că toate sucurile sunt în starea lor cea mai lichidă. Atunci când se mai răcește puțin acestea se vor răspândi uniform pe toată suprafața fripturii. Dacă tai carnea prea devreme, va rdeveni uscată și fadă.

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te bucura de friptura perfectă este să o tai. Există și aici un mod corect de a o face. Pentru a nu strica tot ce ai obținut până acum, este importantă să tai perpendicular pe fibrele de carne. În felul acesta carnea va fi mai ușor de mestecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Patru porții de negresă cu ciocolată și jeleu de caise
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Negresă cu ciocolată și jeleu de caise. O combinație de nerefuzat
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Ouă umplute cu salată de cartofi
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Ouă umplute cu salată de cartofi. Un aperitiv rustic cu aer elegant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chateaubriand servită pe un tocător de lemn
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
Chateaubriand. Cea mai fragedă friptură de vită, după o rețetă franțuzească
friptură de vită la cuptor
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
Sfaturi pentru o friptură de vită suculentă. Cum se prepară și cât se ține la cuptor
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Écrasé de cartofi în bol
27 iunie, 06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
27 iunie, 05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Ce să nu faci niciodată la o clasă de yoga. Ce spun instructorii în acest sens
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Tradiţii şi superstiţii de Sf. Petru şi Pavel. Ce e bine să facem în 29 iunie pentru a fi feriţi de rele
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Ce cadou de nuntă a putut primi Kira Hagi de la Ion Ţiriac
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Kira Hagi și Thomas Ferfelis s-au căsătorit religios! Primele imagini cu rochia de mireasă care a eclipsat totul în jur
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Prăjitură cu chefir și vișine, pufoasă și ușor umedă
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
închide