Secretele unui steak de vită medium rare perfect

timpul de preparare
Fără coacere
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Friptura de vită perfectă nu cere multe ingrediente, dar are nevoie de anumite abilități speciale, mai ales dacă vrei ca la final să ai un steak de vită medium rare. Pentru cunoscători acesta este singurul mod în care se poate consuma carnea de vită, însă este destul de greu de realizat.

Publicat: 16 iulie 2022, 17:35 / Actualizat: 22 iulie 2022, 13:06
Steak de vită pe un blat din lemn, cu ierburi aromatice deasupra
Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită / Profimedia Images

Nu e nevoie să ții carnea mai mult timp pe foc ca să ai o friptură bine făcută. Dacă îți e frică să nu treci de punctul în care e medium rare și o lași prea puțin vei avea în farfurie o bucată de carne îmbibată cu sânge. Nimic nu trebuie să te sperie. Cu puțină atenție vei reuși să faci friptura exact așa cum trebuie.

Ce înseamnă un steak de vită medium rare

Pentru ca o friptură de vită să fie medium-rare trebuie să ajungă în interior la 50-60°C atunci când este gătită. Nu este suficient, însă este un prim punct pe care trebuie să îl atingi. Ajunsă în stadiul în care este medium rare carnea va avea în centru o culoare roz aprins, va fi zemoasă, atât de moale încât se va topi în gură, potrivit mashed.com.

Dacă vrei neapărat să gătești acasă o friptură de vită medium rare iată ce trebuie să faci!

Alege bucata de carne de potrivită

Poate nu știai, dar este important să alegi bucata de carne în funcție de temperatura la care urmează să o gătești. Ideal este să mergi să cumperi de la o măcelărie de încredere, unde poți primi ajutor specializat. Măcelarul va știi și sursa cărnii. Locul unde a crescut animalul, cu ce s-a hrănit aceta va influența gustul cărnii, textura, dar și cantitatea de grăsime pe care o are.

Pentru un steak de vită medium rare care să ți se topească în gură ai nevoie de filet mignon, antricot sau vrăbioară.

File mignon va avea o textură foarte fină, cu o consistență ca de unt, cu o aromă echilibrată de vită.

Antricotul va lăsa să se vadă vinișoarele de grăsime, având un aspect marmorat. Este fraged și suculent, cu gust autentic de vită.

Vrăbioara este o bucată plată de carne, aproape dreptunghiulară. Este intens marmorată, iar marginile sunt bogate în grăsime. Este mai puțin fragedă, însă are un gust mult mai intens de carne de vită.

Temperatura cărnii

Indiferent de ce fel de carne alegi, trebuie să o aduci la temperatura camerei înainte să o gătești. În felul acesta te asiguri că va fi pătrunsă uniform. Dacă o pui în tigaie direct de la frigider există riscul ca pe anumite porțini să fie mai rece decât pe altele. Acest lucru va influența preparatul final.

Atunci când pui carne rece în tigaie fibrele musculare se tensionează, iar friptura nu va fi atât de fragedă pe cât ți-ai dori.

Carnea trebuie scoasă din frigider cu 30-40 de minute înainte de a fi gătită dacă nu este mai mare de 500 de grame. Dacă ai o cantitate mai mare atunci trebuie să o lași și mai mult.

Moduri de a prepara steak de vită medium rare

Îți prezentăm mai jos modalități de preparare a unei bucăți de carne de vită. Cu toate acestea, e foarte important și cum îți dai seama când carnea este gata, indiferent de ce mod de preparare alegi. Metoda ”atingerii” nu este cea mai simplă, însă odată ce ajungi să o stăpânești totul va fi foarte simplu. Tot ce trebuie să faci este să apeși cu degetele carnea în timp ce este în tigaie și să îți dai seama după textură dacă este sau nu medium rare. Dacă după apăsare carnea revine la forma inițială înseamnă că trebuie să o iei din tigaie.

De pe aragaz în cuptor

Cea mai simplă și la îndemână metodă de a găti carnea de vită medium rare este să o tragi puțin la tigaie după care să o pui la cuptor. Pentru aceasta ai nevoie de o tigaie de fontă bună care se poate folosi și la cuptor. Fonta poate fi folosită la temperaturi înalte și distribuie căldura în mod uniform.

Înainte de pune carnea în tigaie pune grătarul cuptorului pe rândul cel mai de jos și pornește cuptorul la maximum, ideal la 260°C. Apoi pune tigaia pe foc, las-o să se încingă bine, șterge carnea cu un șervet de hârtie ca să se absoarbă toată apa, pune sare în tigaie și adaugă carnea. Las-o cât să prindă o culoare plăcută, după care dă tigaia la cuptor. După 4 minute scoate-o și întoarce-o pe partea cealaltă. Vei avea o friptură medium rare perfectă.

În tigaie

Pentru a face friptura în tigaie, pe aragaz ai nevoie să cunoști foarte bine vasul în care gătești. Este important ca acesta să poată menține temperatura în mod uniform pe toată suprafața. Dacă nu știi care este tigaia potrivită, nu îți rămâne decât să încerci până când o găsești pe cea mai bună.

După ce ai găsit tigaia, trebuie să ștergi carnea cu un șervet de hârtie pentru a absorbi toată apa. Apoi, pune pe fiecare parte a bucății de carne condimentele pe care vrei să le folosești. Dacă nu știi care sunt potrivite poți doar să o sărezi un pic și sigur nu vei da greș. După aceea, pune tigaia pe foc și când este foarte încinsă adaugă un strop de ulei. Așează apoi carnea și nu o mișca timp de 3 minute. Va căpăta o culoare brun închis. Apoi întoarce-o și pe cealaltă parte și mai las-o tot 3 minute fără să o miști.

Sous vide

Metoda sous vide presupune un control foarte exigent al temperaturii de gătit și prepararea lentă, în apă. Vei avea nevoie de un aparat special pentru a folosi această tehnică.

Înainte de pune carnea în aparat, trebuie să o condimentezi și să o videzi cu ajutorul unui aparat. Apoi, o scufunzi în apa din vasul aparatului, respectând indicațiile date de producătorul acestuia. Îm general, acesta trebuie să fie preîncălzit la temperatura dorită înainte de a fi folosit. Poți să programezi aparatul pentru 1 oră sau pentru 24 de ore, în funcție de cât de fragedă vrei să fie carnea, dar și de timpul de care dispui.

După ce scoți carnea din aparatul sous vide, șterge-o cu un prosop de hârtie pentru a o usca, încinge o tigaia de fontă, pune un strop de ulei și adaugă carnea. Nu o lăsa mai mult de 30 de secunde pe fiecare parte.

Avantajul acestei metode este că rezultatul este garantat.

De la cuptor pe aragaz

Această metodă presupune să gătești carnea mai întâi la cuptor după care să o tragi la tigaie pentru a-i da un aspect mai apetisant.

Carnea o vei pune la cuptor la maximum 140°C pentru a se găti încet. E important ca aromele ei să nu se piardă. Friptura se va usca puțin la exterior, dar în interior va rămâne suculentă. Înainte de a pune carnea la cuptor asezoneaz-o. Las-o să se gătească până când temperatura ei interioară ajunge la 35°C. Apoi, pune o tigaie pe foc, las-o să se încingă și adaugă carnea. Nu trebuie să stea mai mult de două minute pe fiecare parte. Poți verifica dacă este medium rare cu ajutorul unui termometru. Dacă are în interior 50-55°C înseamnă că este gata. Scoate carnea pe o farfurie și las-o să se odihnească câteva minute înainte de a o mânca.

Prăjirea cu unt

Prăjirea cu unt este o metodă des folosită pentru a găti friptura și te poate ajuta să obții un preparat perfect. Nu este nimic complicat! Vei scoate la suprafață aromele și vei intensifica gustul grăsimii care face carnea de vită atât de căutată. În plus, carnea se va găti uniform.

Pune carnea într-o tigaie încinsă împreună cu untul. Mișcă tigaia astfel încât untul să atingă întreaga suprafață a fripturii. Întoarce carnea după 3 minute sau când ajunge la temperatura interioară de 50-55°C.

Cum să folosești corect termometrul pentru carne

Am tot vorbit despre temperatura ideal pentru gătitul fripturii medium rare, atât cea din cuptor, cât și cea de la interiorul cărnii. Dacă ești începător într-ale bucătăriei atunci își va fi util un termometru pentru carne. Unul simplu este în jur de 20 de lei, dar dacă vrei ceva mai sofisticat trebuie să scoți din buzunar peste 100 de lei.

Folosirea termometrului pentru carne este simplă: în timpul procesului de gătire înfige sonda acestuia în centrul bucății de carne și așteaptă până îți arată 55°C. Metoda nu este tocmai perfectă, pentru că prin gaura făcută de termometru se vor scurge sucurile atât de aromate ale fripturii. Dacă folosești cuptorul mai apare o problemă: va trebui să deschizi constant ușa ca să citești temperatura.

Ca să eviți aceste probleme cel mai eficient este să cumperi un termometru cu infraroșu care citește temperatura de la distanță. Nu va fi extrem de exact, dar scapi de celelalte inconveniente.

Ce ai de făcut înainte de a consuma un steak de vită medium rare

După ce ai reușit să faci friptura medium rare perfectă mai ai un sigur pas de făcut. Acesta implică răbdarea. Las-o să se odihnească pentru că temperatura ei interioară va continua să crească ceea ce înseamnă că toate sucurile sunt în starea lor cea mai lichidă. Atunci când se mai răcește puțin acestea se vor răspândi uniform pe toată suprafața fripturii. Dacă tai carnea prea devreme, va rdeveni uscată și fadă.

Ultimul pas pe care trebuie să îl faci pentru a te bucura de friptura perfectă este să o tai. Există și aici un mod corect de a o face. Pentru a nu strica tot ce ai obținut până acum, este importantă să tai perpendicular pe fibrele de carne. În felul acesta carnea va fi mai ușor de mestecat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă
Musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă
Musaca de cartofi cu carne tocată, ca la mama acasă
Un blat de lemn pe care se află mai multe ouă umplute
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie porționat pe un tocător de lemn, alături de două felii de lămâie
Chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie. Un desert gustos și spectaculos
Chec din albușuri cu mac și aromă de lămâie. Un desert gustos și spectaculos
Porție de kartoffelsalat în bol negru, alături de o halbă cu bere și două solnițe
Kartoffelsalat. Rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon
Kartoffelsalat. Rețetă de salată nemțească din cartofi cu bacon
O femeie care întinde pe blatul de lucru aluatul franțuzesc pentru croissante cu sucitorul
Aluat franțuzesc de croissante, un deliciu pentru iubitorii de ciocolată
Aluat franțuzesc de croissante, un deliciu pentru iubitorii de ciocolată
Te-ar mai putea interesa și
Carne pentru rețete clasice de friptură de vită
3 rețete clasice de friptură de vită perfecte pentru mesele în familie
3 rețete clasice de friptură de vită perfecte pentru mesele în familie
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
O bucată de carne tocată congelată aranjată pe un tocător
Cât timp rezistă carnea tocată de vită în frigider. Află cum trebuie depozitată
Cât timp rezistă carnea tocată de vită în frigider. Află cum trebuie depozitată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tofu crocant pe o farfurie albă
08:00
Tofu crocant. Rețeta asiatică pe care o poți face la tine acasă Tofu crocant. Rețeta asiatică pe care o poți face la tine acasă
O masă plină cu lămâi pentru a ilustra înlocuitori pentru sucul de lămâie
07:00
Cu ce poți înlocui sucul de lămâie. 10 variante la îndemâna oricui Cu ce poți înlocui sucul de lămâie. 10 variante la îndemâna oricui
Praline Tiramisu, una secționată, pe un platou de culoare ableu
06:00
Praline Tiramisu. Rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior Praline Tiramisu. Rețetă de bomboane cu aromă de cafea și lichior
Carne pentru rețete clasice de friptură de vită
27 ianuarie, 08:00
3 rețete clasice de friptură de vită perfecte pentru mesele în familie 3 rețete clasice de friptură de vită perfecte pentru mesele în familie
Mai multe boluri cu supe bogate în proteine pe o masă gri
27 ianuarie, 07:00
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie 6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
Tort Napoleon porționat pe platou
27 ianuarie, 06:00
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
înlocuitori ai amidonului de porumb aranjați pe un blat gri
26 ianuarie, 08:00
5 înlocuitori ai amidonului de porumb care te salvează din impas 5 înlocuitori ai amidonului de porumb care te salvează din impas
Porție de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale pe o farfurie albă
26 ianuarie, 07:00
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
1
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale. Jackfruit-ul nu este foarte...
Tort Napoleon porționat pe platou
2
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Pentru atunci când dorești să prepari o rețetă de tort fin, cu aspect elegant și gust divin, salvează rețeta de tort Napoleon, pe care ți-o oferim mai jos. Rețeta tortului a apărut...
Un blat de lemn pe care se află mai multe ouă umplute
3
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Cele mai bune umpluturi pentru ouă. 8 rețete perfecte pentru orice petrecere
Ouăle umplute pot fi cel mai simplu și mai apetisant aperitiv. Cu cât ai mai multe umpluturi pentru ouă, cu atât platourile tale vor arăta mai bine, iar fiecare dintre oaspeți...
Tocană de ardei copți cu piept de pui în bol alb așezat pe o farfurie roșie, alături de un ștergar
4
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Pentru felul principal al mesei de prânz sau pentru o cină delicioasă, prepară o rețetă de tocană de ardei copți cu piept de pui. Te va cuceri pe loc combinația ingredientelor...
Friptură de pui în sos picant de roșii în bol alb cu albastru
5
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Dacă nu mai știi ce să prepari pentru un prânz delicios și hrănitor, încearcă o rețetă de friptură de pui în sos picant de roșii. Friptura din carne de pui este...
Parteneri
Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor

Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor

Procrastinarea poate fi un semn al problemelor serioase de sănătate. Află explicațiile specialiștilor
Zona din România unde stratul de zăpadă a depăşit 2 metri: Mulțumim lui Dumnezeu

Zona din România unde stratul de zăpadă a depăşit 2 metri: "Mulțumim lui Dumnezeu"

Zona din România unde stratul de zăpadă a depăşit 2 metri: "Mulțumim lui Dumnezeu"
Ianis Hagi și-a cerut iubita în căsătorie! Fiul lui Gică Hagi a făcut pasul cel mare: „Sunt suflete pereche!”

Ianis Hagi și-a cerut iubita în căsătorie! Fiul lui Gică Hagi a făcut pasul cel mare: „Sunt suflete pereche!”

Ianis Hagi și-a cerut iubita în căsătorie! Fiul lui Gică Hagi a făcut pasul cel mare: „Sunt suflete pereche!”
Blocați în trafic din cauza ninsorii și viscolului, un grup de tineri a observat ceva mișcându-se pe marginea drumului. Ce era

Blocați în trafic din cauza ninsorii și viscolului, un grup de tineri a observat ceva mișcându-se pe marginea drumului. Ce era

Blocați în trafic din cauza ninsorii și viscolului, un grup de tineri a observat ceva mișcându-se pe marginea drumului. Ce era
Juan Soler și-a sărbătorit ziua de naștere alături de noua parteneră, Paulina Mercado. Actorul a împlinit 57 de ani

Juan Soler și-a sărbătorit ziua de naștere alături de noua parteneră, Paulina Mercado. Actorul a împlinit 57 de ani

Juan Soler și-a sărbătorit ziua de naștere alături de noua parteneră, Paulina Mercado. Actorul a împlinit 57 de ani
Aplicațiile Android și iOS periculoase care îți pot goli contul bancar. Experții recomandă să îți verifici telefonul chiar acum

Aplicațiile Android și iOS periculoase care îți pot goli contul bancar. Experții recomandă să îți verifici telefonul chiar acum

Aplicațiile Android și iOS periculoase care îți pot goli contul bancar. Experții recomandă să îți verifici telefonul chiar acum
Napolitane cu cremă de cacao și nuci

Napolitane cu cremă de cacao și nuci

Napolitane cu cremă de cacao și nuci
Sam Smith – Gloria | Album nou

Sam Smith – Gloria | Album nou

Sam Smith – Gloria | Album nou
fresh
Tocană de ardei copți cu piept de pui în bol alb așezat pe o farfurie roșie, alături de un ștergar
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
5 înlocuitori ai amidonului de porumb care te salvează din impas
5 înlocuitori ai amidonului de porumb care te salvează din impas
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
6 supe bogate în proteine. Rețete delicioase pentru întreaga familie
închide