Tipuri de carne care îți cresc colesterolul
Nivelul ridicat al colesterolului este unul dintre factorii care contribuie la apariția bolilor cardiovasculare. Aceste afecțiuni sunt principala sursă pentru deces la nivel mondial. Colesterolul se depune pe artere și, dacă nu se iau măsuri, ajunge să le blocheze. Dacă ești fan preparate cu carne, iată lista cu 5 tipuri de carne care îți cresc colesterolul.
Persoanele cu colesterol mărit care nu urmează o dietă sănătoasă riscă să facă infarct sau atac vascular cerebral. Dacă mai au și un stil de viață nesănătos, fără mișcare fizică, fumează sau consumă alcool, atunci lucrurile se pot înrăutăți serios.
Recomandarea medicilor este ca nivelul colesterolului să nu fie mai mare de 200 mg/dL la o persoană adultă. Menținerea în această limită ține și se dietă, pentru că evitarea grăsimilor saturare poate preîntâmpina hipercolesterolemia. Food and Drug Administration (FDA) din SUA avertizează că un consum mai mare de 78 de grame de grăsime pe zi poate deveni periculos pentru sănătatea sistemului cardiovascular.
Dacă vrei să eviți să ai probleme de sănătate încearcă să nu ai un aport de grăsimi saturate mai mare de 10% din totalul caloriilor zilnice. E recomandat să elimini de tot grăsimile trans.
Potrivit specialiștilor de la EatThis.com ar trebui să eviți aceste 5 tipuri de carne care îți cresc colesterolul.
Bacon
Baconul este un ingredient des întâlnit în preparatele pentru micul-dejun și nu numai. Trebuie să recunoști că aduce un plus de gust în mâncărurile în care este adăugat, însă ar trebui să îl eviți pentru că este o sursă de colesterol rău. Două felii de bacon au 27 de calorii doar din grăsimi saturate, așa că este bine să îl consumi rar.
Friptură de vită
Nu toată carnea de vită îți va crește colesterolul, mai ales că unele măcelării chiar degresează anumite bucăți. Evident că cele mai gustoase sunt cele bine marmorate, cu firicele de grăsime care dau gust și savoare. Un file mignon are de 100 de grame are 10 grame de grăsimi saturate, ceea ce este enorm.
Consumă carne de vită doar la ocazii speciale, alături de legume și încearcă să îți echilibrezi meniul astfel încât să nu mai ai și alte surse de grăsimi saturate.
Carne de miel
Carnea de miel intră și ea la categoria carne de vită așa că este bine să o consumi rar. O bucată de 100 de grame de file de miel conține 11 grame de grăsimi saturate, iar cea cotlet are 9 grame. Nutriționiștii spun că nu ar trebui să fie consumată mai mult de o dată pe săptămână, dacă nu există istoric de boli cardiovasculare și colesterol ridicat în familie.
Coaste
Coastele sunt delicioase pe grătar sau la cuptor, tocmai pentru că au un conținut semnificativ de grăsime. 100 de grame de carne de pe coaste îți aduc 13 grame de grăsimi saturate. Dacă totuși alegi să le mănânci, pune alături o porție generoasă de salată verde sau de legume în locul cartofilor.
Cârnați
Secretul cârnaților fragezi și suculenți este grăsimea. Dacă mai sunt și afumați, atunci sunt și mai buni. Problema lor nu sunt doar cele 12 grame de grăsimi saturate la o porție de 100 g, ci și conținutul ridicat de sare. Este unul dintre acele tipuri de carne care îți cresc colesterolul, dar care au și un aport mult prea ridicat de sodiu.
Evită consumul de cârnați, iar dacă alegi să îi consumi gătește-i pe grătar sau la cuptor. Dacă îi prăjești în ulei sau în untură, vor fi un pericol și mai mare pentru sănătatea inimii tale.