Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gemul de afine este una dintre cele mai savuroase metode de a păstra peste iarnă micuțele fructe pline de antioxidanți. Se poate face din doar trei ingrediente și nu necesită foarte mult timp de preparare.

borcan cu gem de afine
Zahărul și sucul de lămâie gelifiază gemul de afine / Shutterstock

Un borcan de gem de afine are o savoare deosebită, o aromă profundă, simplă și totuși de o complexitate ce te cucerește de la prima înghițitură. Fie că alegi să o mănânci cu o felie de pâine cu maia și un unt bun sau să o combini cu un iaurt grecesc adevărat, dulceața de afine va fi delicioasă.

Gemul de afine se mai poate consuma și cu clătite, ca ingredient pentru diverse prăjituri și creme, ca topping pentru griș cu lapte, orez cu lapte sau terci de ovăz. Dacă ești fană a clătitelor, îți oferim ghidul perfect de preparare, potrivit experților în artă culinară.

Dacă ești în căutarea unui desert simplu de vară, delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de prăjitură cu afine și bezea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară rețeta de gem de afine din doar 3 ingrediente

Pentru a face gem de afine nu ai nevoie decât de afine, suc de lămâie și zahăr. Afinele sunt în mod natural sărace în pectină, așa că este bine să alegi fructele coapte sau care sunt aproape de maturitate. De asemenea, la procesul de gelifiere vor ajuta și sucul de lămâie și zahărul.

În timpul procesului de preparare este important să amesteci constant în oală pentru că dulceața se va prinde repede de fundul acesteia. Folosește o lingură de lemn cu coadă lungă pentru a-ți fi mai ușor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală afinele într-o strecurătoare sub jet de apă rece. Se pun apoi împreună cu zahărul și sucul de lămâie într-o oală cu fund dublu. Se amestecă și se pune vasul pe foc la foc mic, amestecând până când se dizolvă complet zahărul.

Când afinele se înmoaie, se zdrobesc cu ustensila folosită pentru piureul de cartofi. Odată ce zahărul s-a dizolvat complet, se dă focul mai tare și se aduce compoziția la punctul de fierbere pentru 15 minute, amestecând tot timpul.

Se ia oala de pe foc. Cu o lingură se scoate puțin gem și se pune pe o farfurie înghețată. Se dă la rece pentru un minut. Dacă atunci când este atins cu degetul gemul are textura unui gel, este gata. În caz contrar, se mai fierbe câteva minute și se repetă procesul până când este gata.

Când gemul este gata se pune în borcane sterilizate. Se pune capacul, se închide etanș și se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

Cum se păstrează gemul de afine

Gemul de afine este bine să fie consumat în primul an, însă va rezista foarte bine ani de zile deoarece zahărul acționează ca un conservant natural. Trebuie să îl păstrezi într-un loc răcoros, întunecat și uscat și nu vei avea nicio problemă. 

Odată deschis borcanul, se păstrează la frigider și se mănâncă în câteva luni. Ideal este ca la fiecare utilizare să folosești o lingură curată, pentru a-i crește termenul de valabilitate.

Cantitățile din rețeta noastră sunt pentru un borcan de 450 g. Dacă vrei să faci mai multe, trebuie să multiplici cantitățile proporțional cu numărul de borcane de gem de afine pe care vrei să îl faci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ouă cu spanac în sos de roșii, într-o tigaie cu furculiță
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Ouă cu spanac în sos de roșii. Savoare, simplitate și echilibru
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Galerie foto
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Galerie foto
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
9 mai, 05:44
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni în bol, alături de căpșuni și avocado
8 mai, 09:12
Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă Cremă aperitiv cu avocado și căpșuni, pentru o masă ușoară și elegantă
Porții de tartă cu brânză și sparanghel verde
7 mai, 05:59
Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă Tartă cu brânză și sparanghel verde, delicată și cremoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 12 mai – 18 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
Dezastrul anunţat dacă România va vota îndepărtarea de UE. 62% din patroni vorbesc despre concedieri
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
„Ce-aveţi cu mine?” Milionarul român cu 3 pensii s-a revoltat şi a spus cât primeşte lunar de la stat!
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Mireasa, sezon 6. Gabriela și Valentin au făcut nunta. Cum a arătat ea în rochie de mireasă și ce imagini au apărut cu ei
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Ana Brenda Contreras a publicat noi fotografii cu burtica de gravidă. Urmează să devină mămică în doar câteva zile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Chec cu verdețuri și parmezan. Rețetă de chec sărat și aromat
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Testul de sarcină fals-negativ. De ce apare și ce spun specialiștii
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta Hips Dont Lie. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
Shakira s-a reunit cu Wyclef Jean pentru a interpreta „Hips Don’t Lie”. Piesa a împlinit 20 de ani 
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
De ce crapă călcâiele. Tratamente pentru călcâie crăpate și metode de prevenție
fresh
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
închide