Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gemul de afine este una dintre cele mai savuroase metode de a păstra peste iarnă micuțele fructe pline de antioxidanți. Se poate face din doar trei ingrediente și nu necesită foarte mult timp de preparare.

borcan cu gem de afine
Zahărul și sucul de lămâie gelifiază gemul de afine / Shutterstock

Un borcan de gem de afine are o savoare deosebită, o aromă profundă, simplă și totuși de o complexitate ce te cucerește de la prima înghițitură. Fie că alegi să o mănânci cu o felie de pâine cu maia și un unt bun sau să o combini cu un iaurt grecesc adevărat, dulceața de afine va fi delicioasă.

Gemul de afine se mai poate consuma și cu clătite, ca ingredient pentru diverse prăjituri și creme, ca topping pentru griș cu lapte, orez cu lapte sau terci de ovăz. Dacă ești fană a clătitelor, îți oferim ghidul perfect de preparare, potrivit experților în artă culinară.

Dacă ești în căutarea unui desert simplu de vară, delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de prăjitură cu afine și bezea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum se prepară rețeta de gem de afine din doar 3 ingrediente

Pentru a face gem de afine nu ai nevoie decât de afine, suc de lămâie și zahăr. Afinele sunt în mod natural sărace în pectină, așa că este bine să alegi fructele coapte sau care sunt aproape de maturitate. De asemenea, la procesul de gelifiere vor ajuta și sucul de lămâie și zahărul.

În timpul procesului de preparare este important să amesteci constant în oală pentru că dulceața se va prinde repede de fundul acesteia. Folosește o lingură de lemn cu coadă lungă pentru a-ți fi mai ușor.

Ingrediente

Mod de preparare

Se spală afinele într-o strecurătoare sub jet de apă rece. Se pun apoi împreună cu zahărul și sucul de lămâie într-o oală cu fund dublu. Se amestecă și se pune vasul pe foc la foc mic, amestecând până când se dizolvă complet zahărul.

Când afinele se înmoaie, se zdrobesc cu ustensila folosită pentru piureul de cartofi. Odată ce zahărul s-a dizolvat complet, se dă focul mai tare și se aduce compoziția la punctul de fierbere pentru 15 minute, amestecând tot timpul.

Se ia oala de pe foc. Cu o lingură se scoate puțin gem și se pune pe o farfurie înghețată. Se dă la rece pentru un minut. Dacă atunci când este atins cu degetul gemul are textura unui gel, este gata. În caz contrar, se mai fierbe câteva minute și se repetă procesul până când este gata.

Când gemul este gata se pune în borcane sterilizate. Se pune capacul, se închide etanș și se acoperă cu pături pentru a se răci treptat.

Cum se păstrează gemul de afine

Gemul de afine este bine să fie consumat în primul an, însă va rezista foarte bine ani de zile deoarece zahărul acționează ca un conservant natural. Trebuie să îl păstrezi într-un loc răcoros, întunecat și uscat și nu vei avea nicio problemă. 

Odată deschis borcanul, se păstrează la frigider și se mănâncă în câteva luni. Ideal este ca la fiecare utilizare să folosești o lingură curată, pentru a-i crește termenul de valabilitate.

Cantitățile din rețeta noastră sunt pentru un borcan de 450 g. Dacă vrei să faci mai multe, trebuie să multiplici cantitățile proporțional cu numărul de borcane de gem de afine pe care vrei să îl faci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci în bol
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Salată de varză roșie cu morcovi, mere și nuci
Două boluri cu Supă de conopidă cu multe legume pe o tavă, alături de pâine, două linguri și un bol cu condimente
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Supă de conopidă cu multe legume, pentru un prânz hrănitor
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango secționat
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Tort din ruladă cu fructe de pădure și cremă de mango
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu Compot de dovleac plăcintar, batoane de scorțișoară și felii de dovleac
Galerie foto
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Compot de dovleac plăcintar. Un deliciu pentru sezonul rece
Gem de mere în borcan cu lingură de lemn
Galerie foto
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Gem de mere. Rețeta simplă a celui mai aromat gem
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
Galerie foto
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
lasagna cu legume pusă pe o farfurie
09:06
Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă
pâine mucegăită pusă pe masă
08:57
Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită
Două boluri cu budincă de dovleac cu brânză și semințe
13 octombrie, 06:36
Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
12 octombrie, 06:46
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
12 octombrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
11 octombrie, 10:33
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
11 octombrie, 07:23
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
11 octombrie, 06:47
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Parteneri
Pulpe de pui pane. Un preparat perfect pentru prânz sau cină
Pulpe de pui pane. Un preparat perfect pentru prânz sau cină
Pulpe de pui pane. Un preparat perfect pentru prânz sau cină
În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
În ce să investim inteligent. Cum să punem banii să lucreze pentru noi
Derapaj scandalos după o gafă monumentală. U Cluj le-a dat bobocilor de la universitate cântece cu înjurături şi derapaje sexiste
Derapaj scandalos după o gafă monumentală. U Cluj le-a dat bobocilor de la universitate cântece cu înjurături şi derapaje sexiste
Derapaj scandalos după o gafă monumentală. U Cluj le-a dat bobocilor de la universitate cântece cu înjurături şi derapaje sexiste
Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai pe 14 octombrie 2024
Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai pe 14 octombrie 2024
Mesaje de Sf. Cuvioasa Parascheva. Cele mai frumoase urări pentru sărbătoriți și nu numai pe 14 octombrie 2024
Eric del Castillo vorbește despre complicațiile pe care le are în urma bolii de care suferă. “Mă doare
Eric del Castillo vorbește despre complicațiile pe care le are în urma bolii de care suferă. “Mă doare”
Eric del Castillo vorbește despre complicațiile pe care le are în urma bolii de care suferă. “Mă doare”
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Muntele Everest e mai înalt decât ar trebui. Ce ar fi de vină, potrivit experților
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Cremes cu vanilie și frișcă
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
Sfaturi de parenting pentru tați. Iată ce ai putea să faci
Selena Gomez a fost vizibil emoționată într-un videoclip în care a discutat despre problemele ei înfricoșătoare. Cântăreața le-a mulțumit fanilor pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului
Selena Gomez a fost vizibil emoționată într-un videoclip în care a discutat despre „problemele ei înfricoșătoare”. Cântăreața le-a mulțumit fanilor pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului
Selena Gomez a fost vizibil emoționată într-un videoclip în care a discutat despre „problemele ei înfricoșătoare”. Cântăreața le-a mulțumit fanilor pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
Tot ce trebuie să știi despre hepatita C: mod de transmitere, simptome, diagnostic și tratament
fresh
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor

Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Budincă de dovleac cu brânză și semințe. Rețetă de budincă sărată

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci pâine mucegăită

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă

Rețetă de lasagna cu legume, pas cu pas. Ce ingrediente o fac savuroasă
închide