5 preparate cu caise, care să îți parfumeze vara

Caisele, cu coaja lor mătăsoasă și parfumul unic, sunt extrem de trecătoare. Acum le vezi pe tarabele din piață, acum dispar în doar câteva săptămâni. Nu mai sta pe gânduri și cumpără câteva, atât pentru a le consuma proaspete, cât și pentru a le savura în deserturi delicioase. Îți oferim cinci preparate cu caise, care îți vor parfuma zilele de vară.

Publicat: 9 august 2022, 07:18
preparate cu caise frumos aranjate
Galerie foto

Galerie foto

Poți găti preparate cu caise atât dulci, cât și sărate / Profimedia Images

Gustul caiselor e un amestec interesant de dulce și acrișor, motiv pentru care aceste fructe nu sunt potrivite doar în deserturi, ci și în preparate cu carne. În special în bucătăria arabă, caisele sunt un ingredient foarte des întâlnit în cuscus, preparate cu pui sau cu carne de miel.

Tarte cu caise și migdale

Combinația de caise și migdale este cea mai des întâlnită în prăjituri.

Tarta cu caise este răcitoare și cremoasă / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat:

  • 250 g făină
  • 40 g zahăr
  • 75 g unt rece
  • 1 gălbenuș de ou mare
  • 1 -2 linguri de apă.

Pentru umplutură:

  • 100 g pastă de migdale
  • 100 g unt, înmuiat
  • 1 albuș mare
  • 1/4 linguriță de extract de migdale
  • 150 g caise.

Mod de preparare

Într-un castron mare, se combină făina și zahărul. Se încorporează untul până se obține un aluat nisipos. Se adăugă gălbenușul și apa. Se amestecă până când aluatul formează o minge. Formează 24 de cercuri cu diametrul de 3 cm. Se așează pe fundul unor forme de mini tarte unse cu unt sau ulei.

Într-un castron mic, se mixează pasta de migdale cu untul până se omogenizează. Apoi se adaugă albușul de ou și extractul de migdale. Compoziția se pune în formele de tartă, deasupra aluatului, aproximativ 2 linguri în fiecare.

Se dau la cuptor la 170°C, 20-25 de minute. Se răcesc 5 minute înainte de a fi scoase din forme. Se decorează cu felii de caise proaspete.

Citește și

Prăjitură întoarsă cu caise

Pentru această prăjitură întoarsă cu caise se pot folosi și caise din compot.

Prăjitura întoarsă cu caise se poate face și iarna cu fructe congelate sau din compot / Shutterstock

Ingrediente

  • 2 ouă mari, separate
  • 425 g caise
  • 100 g unt, tăiat cubulețe
  • 100 g zahăr brun
  • 180 g făină
  • 1 pachet de praf de copt
  • 1/4 linguriță de sare
  • 100 g zahăr.

Mod de preparare

Se pun albușurile într-un castron mic și se lasă la temperatura camerei 30 de minute. Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se scot sâmburii de la caise, se spală și se scurg bine.

Se pune untul într-un vas de copt de 22 cm. Se dă la cuptor 3-4 minute sau până când untul este topit. Se scoate de la cuptor și se mișcă circular astfel încât să acopere toată suprafața formei, inclusiv pereții. Se presară cu zahăr brun. Se aranjează jumătățile de caise într-un singur strat peste zahărul brun, cu partea tăiată în sus.

Într-un castron mic, se amestecă făina, praful de copt și sarea. Într-un castron mare, se bat gălbenușurile până se îngroașă ușor. Se adăugă treptat zahărul, mixând la viteză mare până se îngroașă și devine de culoarea lămâii. Se încorporează amestecul de făină.

Albușurile se bat spumă până se întăresc. Se încorporează în aluat, apoi se pune peste caise. Se coace 35-40 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. Se răcește 10 minute înainte de a se răsturna. Se servește caldă.

Descoperă și o rețetă de prăjitură cu caise și bezea, perfectă pentru momentele petrecute alături de familie sau de prieteni.

Gem de caise și ananas

Dulceața de caise cu ananas este atât de parfumată încât nu vei rezista să nu faci și o porție generoasă de clătite.

Dulceața de caise se păstrează în spații reci și uscate / Shutterstock

Ingrediente

  • 340 g caise
  • 250 ml apă
  • 1 conservă de ananas, cu zeamă
  • 150 ml suc de grepfruit
  • 750 g zahăr.

Mod de preparare

Caisele se pun la fiert la foc mare. După ce ajung la punctul de fierbere, se reduce focul, se acoperă vasul și se mai fierb 15 minute sau până când caisele sunt foarte fragede. Apoi, se adaugă ananasul, sucul de grepfruit și zahărul. Se lasă să fiarbă, neacoperit, timp de 1 oră sau până când devine gros și translucid, amestecând frecvent.

Se clătesc cinci borcane și capacele lor și se usucă bine. Se toarnă gemul în recipiente. Se răcește la temperatura camerei, aproximativ 1 oră. Se acoperă cu capace. Iar dacă îți plac gemurile și dulcețurilor, îți spunem și cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr.

Pulpe de pui cu caise și stafide

Dacă vrei un altfel de preparat cu pulpe de pui poți încerca aceste pulpe de pui cu caise și stafide, inspirate de rețetele orientale.

Caisele sunt folosite la preparatele din carne în bucătăria orientală / Shutterstock

Ingrediente

  • 50 ml ulei
  • 4 pulpe întregi de pui de pui
  • 2 lingurițe de sare
  • ½ linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1 ceapă (tocată)
  • 3 căței de usturoi (tocați)
  • 350 ml  supă de pui
  • ¼ linguriță ienibahar
  • ¼ de linguriță fulgi de ardei roșu
  • 150 g caise uscate
  • 50 g stafide închise sau aurii
  • pătrunjel proaspăt tocat.

Mod de preparare

Într-o tigaie mare și adâncă, se încinge uleiul la foc moderat. Se condimentează pulpele de pui cu câte 1/4 linguriță de sare și piper. Se gătește puiul până se rumenește, apoi se scoate din tigaie. Se toarnă toată grăsimea din tigaie, cu excepția unei linguri.

Se reduce focul și se adaugă ceapa și usturoiul în tigaie. Se amestecă până când ceapa începe să se înmoaie, aproximativ 3 minute. Se pune supa de pui, restul de sare și 1/4 de linguriță de piper negru, ienibaharul și fulgii de ardei roșu. Se adaugă puiul, caisele și stafidele. Se aduce la punctul de fierbere după care se reduce focul și se fierbe puiul, parțial acoperit, până când este gata, aproximativ 20 de minute. Se servește cu pătrunjel presărat deasupra.

Cheesecake cu caise

Acest cheesecake cu caise nu are nevoie de coacere, așa că se numără printre acele preparate cu caise perfecte pentru o zi de vară.

Cheesecake-ul cu caise poate fi făcut și cu fructe din compot / Shutterstock

Ingrediente

Pentru blat:

  • 200 g biscuiți
  • 50 g unt, topit.

Pentru cremă:

  • 2 foi de gelatina
  • 300 ml smântână pentru gătit
  • 250 g cremă de brânză
  • 85 g zahăr tos
  • 2 linguri de zahăr pudră.

Pentru decor:

  • 7 caise coapte
  • 300 g ciocolata albă, plus extra pentru decor.

Mod de preparare

Se fărâmițează biscuiții în robotul de bucătărie până devin un praf fin. Se unt cu unt baza și părțile laterale ale unei forme adânci de 20 cm. Se amestecă untul rămas cu praful de biscuiți. Compoziția se pune cu lingura pe fundul tăvii, apăsând. Se dă la rece până când este gata umplutura.

Se taie 3 caise în bucăți mici. Se pune gelatina într-un bol, se acoperă cu apă rece, apoi se lasă să se înmoaie 10 minute. Se rupe ciocolata și se pune într-un bol termorezistent cu 100 ml de smântână pentru gătit. Se pune peste o cratiță cu apă clocotită, apoi se lasă până se topește, amestecând din când în când. Se stoarce apa din gelatină, apoi se amestecă în compoziția de ciocolată. Se dă pe foc și se amestecă până se dizolvă. 

Se bateți crema de brânză cu zahărul. Se adaugă și smântâna rămasă și se mixează până se întărește. Se încorporează ciocolata, apoi caisele tocate. Se toarnă în tava pregătită și se dă la rece pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.

Se tăie caisele rămase în sferturi, apoi se pun într-o tavă. Se pudrează cu zahăr și se dau la cuptor până se rumenesc ușor. Se răcesc apoi se așează deasupra prăjiturii. Se răzuiește puțină ciocolată albă în centrul cheesecake-ului și se servește.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Trei borcane cu salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Galerie foto
Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Salată de sfeclă roșie cu hrean, pentru iarnă
Tocană de legume cu orez pentru iarnă în două borcane și în bol de servire, alături de legume proaspete
Galerie foto
Tocană de legume cu orez pentru iarnă
Tocană de legume cu orez pentru iarnă
borcan cu gem de caise. așezat pe un tocător din lemn, alături de caise întregi și bucăți, alături de felii de pâine în formă de inimioară
Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă
Gem de caise. Descoperă cea mai parfumată rețetă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Muffins fantezie sub forme de dovleci pe un platou negru, alături de un borcan cu jeleu și un cuțit
08:47
Muffins fantezie sub forme de dovleci Muffins fantezie sub forme de dovleci
Dulceața de ardei iute pe un sandviș cu brânză
07:44
Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi Dulceața de ardei iute. Cum se face și cum poți să o consumi
O farfurie cu salata franțuzească de cartofi, presărată cu ierburi aromatice
06:35
Salata franțuzească de cartofi, cea mai aromată garnitură Salata franțuzească de cartofi, cea mai aromată garnitură
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
27 septembrie, 08:57
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
O femeie care mestecă cu o lingură din lemn într-un fel de mâncare
27 septembrie, 08:17
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Borcan cu tocănița de roșii și ardei pentru iarnă
27 septembrie, 06:05
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
26 septembrie, 09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
26 septembrie, 08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
1
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
2
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Pentru că se apropie sezonul rece, iar acesta vine la pachet și cu viroze și răceli, asigură-ți cămara și cu ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Este un adevărat elixir...
Batoane cu mac și susan după coacere, unul secționat în două părți
3
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Pentru că s-a răcorit afară și poți aprinde cuptorul în voie, este vremea să dai start preparării aluaturilor de casă. Începe cu rețeta de batoane cu mac și susan, desertul copilăriei...
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
4
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Dacă adori gustul și aroma perelor de toamnă, nu ezita să le incluzi și în deserturi spectaculoase. Îți oferim în acest scop o rețetă de chec cu ciocolată și pere. Este...
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
5
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2022. Vărsătorii se simt mai aproape de persoana iubită. Află ce îți rezervă astrele

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2022. Vărsătorii se simt mai aproape de persoana iubită. Află ce îți rezervă astrele

Horoscopul dragostei pentru luna octombrie 2022. Vărsătorii se simt mai aproape de persoana iubită. Află ce îți rezervă astrele
A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final pe ele

A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final pe ele

A vândut apartamente de 2 camere cu 60.000 de euro, însă cand au fost gata s-a răzgândit. Cât a cerut în final pe ele
Noi detalii despre starea Anamariei Prodan, după bătaia cu Laurențiu Reghecampf! Ce daune fizice a mai suferit impresara

Noi detalii despre starea Anamariei Prodan, după bătaia cu Laurențiu Reghecampf! Ce daune fizice a mai suferit impresara

Noi detalii despre starea Anamariei Prodan, după bătaia cu Laurențiu Reghecampf! Ce daune fizice a mai suferit impresara
VIDEO Reacția lui Laurențiu Reghecampf când a văzut că e filmată bătaia. S-a dus la finul lor și ce a urmat abia acum s-a aflat

VIDEO Reacția lui Laurențiu Reghecampf când a văzut că e filmată bătaia. S-a dus la finul lor și ce a urmat abia acum s-a aflat

VIDEO Reacția lui Laurențiu Reghecampf când a văzut că e filmată bătaia. S-a dus la finul lor și ce a urmat abia acum s-a aflat
Alfonso Herrera apare alături de Ana de la Reguera într-o nouă producție. Fostul star RBD s-ar fi despărțit de soția sa pentru a fi împreună cu celebra vedetă

Alfonso Herrera apare alături de Ana de la Reguera într-o nouă producție. Fostul star RBD s-ar fi despărțit de soția sa pentru a fi împreună cu celebra vedetă

Alfonso Herrera apare alături de Ana de la Reguera într-o nouă producție. Fostul star RBD s-ar fi despărțit de soția sa pentru a fi împreună cu celebra vedetă
Strategia simplă prin care poți reduce consumul de alcool, potrivit experților. Ce soluție au propus

Strategia simplă prin care poți reduce consumul de alcool, potrivit experților. Ce soluție au propus

Strategia simplă prin care poți reduce consumul de alcool, potrivit experților. Ce soluție au propus
Chiftele cu mozzarella în crustă de bacon

Chiftele cu mozzarella în crustă de bacon

Chiftele cu mozzarella în crustă de bacon
YSL Show, cea mai așteptată defilare de la Paris Fashion Week. Care sunt trend-urile pentru 2023 și ce articole sunt vedetele sezonului

YSL Show, cea mai așteptată defilare de la Paris Fashion Week. Care sunt trend-urile pentru 2023 și ce articole sunt vedetele sezonului

YSL Show, cea mai așteptată defilare de la Paris Fashion Week. Care sunt trend-urile pentru 2023 și ce articole sunt vedetele sezonului
fresh
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Batoane cu mac și susan. Desertul copilăriei adorat de întreaga familiei
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Cum sa faci tocăniță de roșii și ardei pentru iarnă, atât simplă, cât și iute
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
Sfaturi care vor schimba modul în care gătești. Mici trucuri de la specialiști
închide