Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților

Clătitele sunt bucuria copiilor, dar nu numai. Sunt considerate de mulți desertul perfect. Nu costă mult, se fac repede și pot fi personalizate în funcție de preferințe. Află mai multe din ghidul clătitelor perfecte pentru a obține un desertpe placul tuturor.

Publicat: 6 iulie 2022, 07:35
Clătite cu ciocolată pe o farfurie, cu căpșuni alături
Clătitele perfecte necesită o tigaie de calitate / Shutterstock

N-ai crede, dar și în jurul clătitelor se duc o mulțime de dezbateri. Fiecare pare să aibă aluatul perfect. Unii îl fac doar cu lapte, făină, ouă și un praf de sare. Alții pun și unt și zahăr. Unii spun că aluatul se lasă să se odihnească la rece, alții la temperatura camerei, alții că se folosește imediat.

Ghidul clătitelor perfecte

Sunt persoane care le coc fără niciun fel de grăsime, alții pun unt sau ulei. Unde mai pui că există și rețete cu apă minerală în loc de lapte. Care este rețeta perfectă de clătite? Ne spun toate secretele specialiștii de la BBC.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cea mai bună tigaie pentru clătite

Tigaia este cel mai important instrument de care ai nevoie atunci când faci clătite. Telul sau mixerele au cam același mod de lucru, însă o tigaie proastă poate schimba cu totul consistența clătitelor.

Ai nevoie de o tigaie antiaderentă, eventual una specială pentru clătite. Există și așa ceva pe piață, important este să o găsești pe cea de care ai nevoie.

Cum se prepară aluat de clătite

Dacă ești o persoană mai conservatoare vei spune că aluatul perfect este cel cu lapte, ouă și făină și că secretul constă, de fapt, în dulcețurile și topingurile folosite pentru umplerea clătitelor. Cu toate acestea, sunt iubitori ai acestui desert care spun că puțină coajă de citrice sau un strop de extract de vanilie pot face diferența dintre o clătită banală și una cu un gust aparte.

Dacă ești deschis la nou, poți înlocui o parte din cantitatea de lapte cu lapte bătut, smântână lichidă sau chiar brânză ricotta. Poți să pui chiar și unt topit sau ulei pentru a preveni lipirea clătitelor de tigaie.

Făina este și ea importantă. Dacă urmează să pui în clătite umpluturi sărate atunci este bine să folosești făină integrală, iar pentru cele dulci făină albă.

Cum se coc clătitele perfecte

Înainte de a ajunge cu aluatul de clătite în tigaia încinsă este bine să îl lași să se așeze timp de 24 de ore la frigider. Dacă s-a îngroșat prea mult poți adăuga doar puțin lapte pentru a-l subția. Pasul următor este crucial: temperatura din tigaie. Te poți asigura că tigaia are temperatura potrivită înainte de a începe să coci clătitele punând o lingură de aluat. Dacă devine auriu pe partea inferioară după aproximativ 30 de secunde, te poți apuca de treabă.

Cele mai bune umpluturi de clătite

La acest capitol fiecare știe mai bine ce preferințe are. De la banalele dulcețuri din cămara bunicii, la amestecuri sofisticate de măr copt cu nuci și scorțișoară, nu există limite cu privire la umpluturile pentru clătite. Pot fi dulci sau sărate, cele din urmă intrând la categoria gourmet.

Rețeta de clătite perfecte

Din această rețetă vor ieși aproximativ 10 clătite, în funcție de diametrul tigăii, însă dacă vrei să faci mai multe nu trebuie decât să multiplici cantitatea de ingrediente.

Ingrediente

  • 100 g făină simplă,
  • 2 ouă,
  • 300 ml lapte semi-degresat,
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit,
  • 1 praf sare.

Mod de preparare

Făina și sarea se pun într-un castron. Se face o gaură în centru și se sparg cele două ouă. Toarnă aproximativ 50 ml din cei 300 ml de lapte semi-degresat și 1 lingură ulei de floarea soarelui, apoi se mixează începând cu centrul, trăgând treptat făina în ouă, lapte și ulei. Odată ce toată făina este încorporată, se bate amestecă până se obține o pastă netedă și groasă. Apoi, se încorporează și restul de lapte, turnând constant puțin câte puțin.

Se dă aluatul la rece pentru 24 de ore.

Se încinge tigaia la foc moderat, apoi se șterge cu hârtie de bucătărie unsă cu ulei. Se pune puțin aluat în tigaie, înclinând tigaia pentru a muta amestecul pentru un strat subțire și uniform. Se varsă rapid orice exces de aluat în vasul în care este restul aluatului. Se readuce tigaia pe foc.

Se lasă aproximativ 30 de secunde. Dacă tigaia are temperatura potrivită, clătita ar trebui să devină aurie dedesubt după aproximativ 30 de secunde și va fi gata să fie întoarsă.

Se continuă cu restul de aluat. Clătitele se pot congela clătitele timp de o lună, învelite în folie alimentară.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Chimichangas de pui
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clătite cu gutui rase în aluat, glazurate cu miere
Galerie foto
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Galerie foto
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite cu mere în aluat pe două farfurii și pe ștergar, alături de mere proaspete
Galerie foto
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carnea de vită la cuptor
07:22
La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată La ce temperatură se ține carnea de vită la cuptor. Trucuri pentru o friptură suculentă și aromată
Corneluțe cu gem
06:13
Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede Cornulețe cu gem după rețeta bunicii. Ce să adaugi neapărat ca să iasă fragede
Lasagna cu dovleac și spanac pe farfurie și în vasul de copt
05:30
Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat Lasagna cu dovleac și spanac. Un preparat reconfortant, colorat și echilibrat
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Burek cu carne
20 octombrie, 05:05
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Chutney de gutui cu ceapă roșie și chili. Un preparat dulce-acrișor și picant
Chutney de gutui cu ceapă roșie și chili. Un preparat dulce-acrișor și picant
Chutney de gutui cu ceapă roșie și chili. Un preparat dulce-acrișor și picant
Tânăra de 24 de ani ucisă în explozia din Rahova va fi înmormântată în rochie de mireasă. Mesajul prevestitor
Tânăra de 24 de ani ucisă în explozia din Rahova va fi înmormântată în rochie de mireasă. Mesajul prevestitor
Tânăra de 24 de ani ucisă în explozia din Rahova va fi înmormântată în rochie de mireasă. Mesajul prevestitor
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Batoane crocante de mozzarella amp;#8211; Mozzarella Sticks
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Charli XCX a explicat de ce a renunțat la Botox. Artista a vorbit și despre operațiile estetice la care s-ar supune
Charli XCX a explicat de ce a renunțat la Botox. Artista a vorbit și despre operațiile estetice la care s-ar supune
Charli XCX a explicat de ce a renunțat la Botox. Artista a vorbit și despre operațiile estetice la care s-ar supune
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
închide