Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților

Clătitele sunt bucuria copiilor, dar nu numai. Sunt considerate de mulți desertul perfect. Nu costă mult, se fac repede și pot fi personalizate în funcție de preferințe. Află mai multe din ghidul clătitelor perfecte pentru a obține un desertpe placul tuturor.

Publicat: 6 iulie 2022, 07:35
Clătite cu ciocolată pe o farfurie, cu căpșuni alături
Clătitele perfecte necesită o tigaie de calitate / Shutterstock

N-ai crede, dar și în jurul clătitelor se duc o mulțime de dezbateri. Fiecare pare să aibă aluatul perfect. Unii îl fac doar cu lapte, făină, ouă și un praf de sare. Alții pun și unt și zahăr. Unii spun că aluatul se lasă să se odihnească la rece, alții la temperatura camerei, alții că se folosește imediat.

Ghidul clătitelor perfecte

Sunt persoane care le coc fără niciun fel de grăsime, alții pun unt sau ulei. Unde mai pui că există și rețete cu apă minerală în loc de lapte. Care este rețeta perfectă de clătite? Ne spun toate secretele specialiștii de la BBC.com.

Citește și

Cea mai bună tigaie pentru clătite

Tigaia este cel mai important instrument de care ai nevoie atunci când faci clătite. Telul sau mixerele au cam același mod de lucru, însă o tigaie proastă poate schimba cu totul consistența clătitelor.

Ai nevoie de o tigaie antiaderentă, eventual una specială pentru clătite. Există și așa ceva pe piață, important este să o găsești pe cea de care ai nevoie.

Cum se prepară aluat de clătite

Dacă ești o persoană mai conservatoare vei spune că aluatul perfect este cel cu lapte, ouă și făină și că secretul constă, de fapt, în dulcețurile și topingurile folosite pentru umplerea clătitelor. Cu toate acestea, sunt iubitori ai acestui desert care spun că puțină coajă de citrice sau un strop de extract de vanilie pot face diferența dintre o clătită banală și una cu un gust aparte.

Dacă ești deschis la nou, poți înlocui o parte din cantitatea de lapte cu lapte bătut, smântână lichidă sau chiar brânză ricotta. Poți să pui chiar și unt topit sau ulei pentru a preveni lipirea clătitelor de tigaie.

Făina este și ea importantă. Dacă urmează să pui în clătite umpluturi sărate atunci este bine să folosești făină integrală, iar pentru cele dulci făină albă.

Cum se coc clătitele perfecte

Înainte de a ajunge cu aluatul de clătite în tigaia încinsă este bine să îl lași să se așeze timp de 24 de ore la frigider. Dacă s-a îngroșat prea mult poți adăuga doar puțin lapte pentru a-l subția. Pasul următor este crucial: temperatura din tigaie. Te poți asigura că tigaia are temperatura potrivită înainte de a începe să coci clătitele punând o lingură de aluat. Dacă devine auriu pe partea inferioară după aproximativ 30 de secunde, te poți apuca de treabă.

Cele mai bune umpluturi de clătite

La acest capitol fiecare știe mai bine ce preferințe are. De la banalele dulcețuri din cămara bunicii, la amestecuri sofisticate de măr copt cu nuci și scorțișoară, nu există limite cu privire la umpluturile pentru clătite. Pot fi dulci sau sărate, cele din urmă intrând la categoria gourmet.

Rețeta de clătite perfecte

Din această rețetă vor ieși aproximativ 10 clătite, în funcție de diametrul tigăii, însă dacă vrei să faci mai multe nu trebuie decât să multiplici cantitatea de ingrediente.

Ingrediente

  • 100 g făină simplă,
  • 2 ouă,
  • 300 ml lapte semi-degresat,
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit,
  • 1 praf sare.

Mod de preparare

Făina și sarea se pun într-un castron. Se face o gaură în centru și se sparg cele două ouă. Toarnă aproximativ 50 ml din cei 300 ml de lapte semi-degresat și 1 lingură ulei de floarea soarelui, apoi se mixează începând cu centrul, trăgând treptat făina în ouă, lapte și ulei. Odată ce toată făina este încorporată, se bate amestecă până se obține o pastă netedă și groasă. Apoi, se încorporează și restul de lapte, turnând constant puțin câte puțin.

Se dă aluatul la rece pentru 24 de ore.

Se încinge tigaia la foc moderat, apoi se șterge cu hârtie de bucătărie unsă cu ulei. Se pune puțin aluat în tigaie, înclinând tigaia pentru a muta amestecul pentru un strat subțire și uniform. Se varsă rapid orice exces de aluat în vasul în care este restul aluatului. Se readuce tigaia pe foc.

Se lasă aproximativ 30 de secunde. Dacă tigaia are temperatura potrivită, clătita ar trebui să devină aurie dedesubt după aproximativ 30 de secunde și va fi gata să fie întoarsă.

Se continuă cu restul de aluat. Clătitele se pot congela clătitele timp de o lună, învelite în folie alimentară.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de pandișpan cu vișine și caise pe un blat negru de ardezie
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Prăjitură cu afine și bezea porționată pe o farfurie albă, alături de un bol cu afine
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc porționată în forma de copt așezată pe un ștergar alb cu carouri albastre
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
preparate cu caise frumos aranjate
5 preparate cu caise, care să îți parfumeze vara
5 preparate cu caise, care să îți parfumeze vara
Borcan cu dulceață de pere
Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Cum să faci cea mai delicioasă dulceață de pere fără zahăr
Te-ar mai putea interesa și
Clătite cu spanac, cu diverse umpluturi, pe o farfurie albă, aranjat pe un blat din lemn
Aluat pentru clătite cu spanac sau o altă variană de mic dejun sănătos
Aluat pentru clătite cu spanac sau o altă variană de mic dejun sănătos
Platou cu mic dejun bogat în fibre
Galerie foto
Mic dejun bogat în fibre. 5 rețete pentru diminețile în care nu mai vrei fulgi de ovăz
Mic dejun bogat în fibre. 5 rețete pentru diminețile în care nu mai vrei fulgi de ovăz
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
borcan cu dulceață de piersici
07:15
Dulceața de piersici. Rețeta care rezistă până primăvara Dulceața de piersici. Rețeta care rezistă până primăvara
Salată de vinete cu avocado și noodles de dovlecei în bol alb, alături de un dovlecel verde, o jumătate de avocado și câteva vinete
07:12
Salată de vinete cu avocado și noodles de dovlecei Salată de vinete cu avocado și noodles de dovlecei
ort cu jeleu de caise și blat din ruladă secționat pe un platou alb și o porție pe o farfurie, alături de două caise și un ștergar verde
06:49
Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă
borcan cu gem de afine
13 august, 07:26
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
pahare cu margarita cu pepene congelat
13 august, 06:50
Cum să faci margarita cu pepene roșu congelat Cum să faci margarita cu pepene roșu congelat
Porție de Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi în bol roșu, alături de roșii coapte, cimbru și usturoi
13 august, 06:30
Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi
borcan cu compot de caise
12 august, 08:21
Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
borcan cu sos de miere cu paprika
12 august, 08:17
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
borcan cu gem de afine
1
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Gemul de afine este una dintre cele mai savuroase metode de a păstra peste iarnă micuțele fructe pline de antioxidanți. Se poate face din doar trei ingrediente și nu necesită foarte...
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc porționată în forma de copt așezată pe un ștergar alb cu carouri albastre
2
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
Budincă de dovlecei cu brânză și busuioc
Dacă îți plac gustările sub formă de budincă, servite calde sau reci, îți oferim o delicioasă rețetă de budincă de dovlecei cu brânză și busuioc. Rețeta este simplă, conține ingrediente puține...
Borcane cu zarzavat pentru ciorbe
3
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Dacă adori ciorbele bogate în legume, nu ezita să prepari pentru iarnă și câteva borcane cu zarzavat pentru ciorbe. Te vor răsfăța aromele și culorile acestora și în preparatele din sezonul...
Porții de pandișpan cu vișine și caise pe un blat negru de ardezie
4
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Pandișpan cu vișine și caise, desertul vedetă al verii
Dacă îți plac deserturile cu fructe proaspete în compoziție, îți recomandăm să încerci o rețetă de pandișpan cu vișine și caise. Cu siguranță îl vei declara desertul vedetă al verii. Combinația...
Prăjitură cu afine și bezea porționată pe o farfurie albă, alături de un bol cu afine
5
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Dacă ești în căutarea unui desert simplu de vară, delicios și spectaculos, îți oferim o rețetă de prăjitură cu afine și bezea. Prăjiturile cu fructe sunt foarte versatile, dar și mai...
Parteneri
Îndrăgostită de Seriale CaTine. Înscrie-te în concursul nostru și poți câștiga un Smart TV

Îndrăgostită de Seriale CaTine. Înscrie-te în concursul nostru și poți câștiga un Smart TV

Îndrăgostită de Seriale CaTine. Înscrie-te în concursul nostru și poți câștiga un Smart TV
LOTO 6/49 - duminică, 14 august 2022. Numerele câştigătoare de azi

LOTO 6/49 - duminică, 14 august 2022. Numerele câştigătoare de azi

LOTO 6/49 - duminică, 14 august 2022. Numerele câştigătoare de azi
Amanta lui Laurențiu Reghecampf, uluită de noua casă unde a dus-o soțul Anamariei Prodan. Mesajul plin de emoție al Corinei Caciuc

Amanta lui Laurențiu Reghecampf, uluită de noua casă unde a dus-o soțul Anamariei Prodan. Mesajul plin de emoție al Corinei Caciuc

Amanta lui Laurențiu Reghecampf, uluită de noua casă unde a dus-o soțul Anamariei Prodan. Mesajul plin de emoție al Corinei Caciuc
Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici La mulți ani la sărbătoarea de azi

Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici ”La mulți ani” la sărbătoarea de azi

Adormirea Maicii Domnului: tradiții și obiceiuri pe 15 august 2022. De ce nu e bine să zici ”La mulți ani” la sărbătoarea de azi
Kerem Bürsin a îmbrăcat o ținută sport. Cum arată actorul din “Dragostea plutește în aer atunci când nu se află pe platourile de filmare

Kerem Bürsin a îmbrăcat o ținută sport. Cum arată actorul din “Dragostea plutește în aer” atunci când nu se află pe platourile de filmare

Kerem Bürsin a îmbrăcat o ținută sport. Cum arată actorul din “Dragostea plutește în aer” atunci când nu se află pe platourile de filmare
Peștele care își schimbă forma i-a uimit pe cercetători. Cum arată

Peștele care își schimbă forma i-a uimit pe cercetători. Cum arată

Peștele care își schimbă forma i-a uimit pe cercetători. Cum arată
Supă cremă de mazăre cu roșii coapte

Supă cremă de mazăre cu roșii coapte

Supă cremă de mazăre cu roșii coapte
Preparatul preferat al lui Meghan Markle. Cum arată masa ideală pentru Ducesa de Sussex

Preparatul preferat al lui Meghan Markle. Cum arată masa ideală pentru Ducesa de Sussex

Preparatul preferat al lui Meghan Markle. Cum arată masa ideală pentru Ducesa de Sussex
fresh
borcan cu compot de caise
Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
Compot de caise. Rețeta care rezistă până la primăvară
Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi
Supă cremă de roșii coapte cu ardei copți și usturoi
Vinete coapte la borcan pentru iarnă
Vinete coapte la borcan pentru iarnă
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Cum să faci gem de afine din doar 3 ingrediente, fără pectină
Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă
Tort cu jeleu de caise și blat din ruladă
închide