Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților

Clătitele sunt bucuria copiilor, dar nu numai. Sunt considerate de mulți desertul perfect. Nu costă mult, se fac repede și pot fi personalizate în funcție de preferințe. Află mai multe din ghidul clătitelor perfecte pentru a obține un desertpe placul tuturor.

Publicat: 6 iulie 2022, 07:35
Clătite cu ciocolată pe o farfurie, cu căpșuni alături
Clătitele perfecte necesită o tigaie de calitate / Shutterstock

N-ai crede, dar și în jurul clătitelor se duc o mulțime de dezbateri. Fiecare pare să aibă aluatul perfect. Unii îl fac doar cu lapte, făină, ouă și un praf de sare. Alții pun și unt și zahăr. Unii spun că aluatul se lasă să se odihnească la rece, alții la temperatura camerei, alții că se folosește imediat.

Ghidul clătitelor perfecte

Sunt persoane care le coc fără niciun fel de grăsime, alții pun unt sau ulei. Unde mai pui că există și rețete cu apă minerală în loc de lapte. Care este rețeta perfectă de clătite? Ne spun toate secretele specialiștii de la BBC.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cea mai bună tigaie pentru clătite

Tigaia este cel mai important instrument de care ai nevoie atunci când faci clătite. Telul sau mixerele au cam același mod de lucru, însă o tigaie proastă poate schimba cu totul consistența clătitelor.

Ai nevoie de o tigaie antiaderentă, eventual una specială pentru clătite. Există și așa ceva pe piață, important este să o găsești pe cea de care ai nevoie.

Cum se prepară aluat de clătite

Dacă ești o persoană mai conservatoare vei spune că aluatul perfect este cel cu lapte, ouă și făină și că secretul constă, de fapt, în dulcețurile și topingurile folosite pentru umplerea clătitelor. Cu toate acestea, sunt iubitori ai acestui desert care spun că puțină coajă de citrice sau un strop de extract de vanilie pot face diferența dintre o clătită banală și una cu un gust aparte.

Dacă ești deschis la nou, poți înlocui o parte din cantitatea de lapte cu lapte bătut, smântână lichidă sau chiar brânză ricotta. Poți să pui chiar și unt topit sau ulei pentru a preveni lipirea clătitelor de tigaie.

Făina este și ea importantă. Dacă urmează să pui în clătite umpluturi sărate atunci este bine să folosești făină integrală, iar pentru cele dulci făină albă.

Cum se coc clătitele perfecte

Înainte de a ajunge cu aluatul de clătite în tigaia încinsă este bine să îl lași să se așeze timp de 24 de ore la frigider. Dacă s-a îngroșat prea mult poți adăuga doar puțin lapte pentru a-l subția. Pasul următor este crucial: temperatura din tigaie. Te poți asigura că tigaia are temperatura potrivită înainte de a începe să coci clătitele punând o lingură de aluat. Dacă devine auriu pe partea inferioară după aproximativ 30 de secunde, te poți apuca de treabă.

Cele mai bune umpluturi de clătite

La acest capitol fiecare știe mai bine ce preferințe are. De la banalele dulcețuri din cămara bunicii, la amestecuri sofisticate de măr copt cu nuci și scorțișoară, nu există limite cu privire la umpluturile pentru clătite. Pot fi dulci sau sărate, cele din urmă intrând la categoria gourmet.

Rețeta de clătite perfecte

Din această rețetă vor ieși aproximativ 10 clătite, în funcție de diametrul tigăii, însă dacă vrei să faci mai multe nu trebuie decât să multiplici cantitatea de ingrediente.

Ingrediente

  • 100 g făină simplă,
  • 2 ouă,
  • 300 ml lapte semi-degresat,
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit,
  • 1 praf sare.

Mod de preparare

Făina și sarea se pun într-un castron. Se face o gaură în centru și se sparg cele două ouă. Toarnă aproximativ 50 ml din cei 300 ml de lapte semi-degresat și 1 lingură ulei de floarea soarelui, apoi se mixează începând cu centrul, trăgând treptat făina în ouă, lapte și ulei. Odată ce toată făina este încorporată, se bate amestecă până se obține o pastă netedă și groasă. Apoi, se încorporează și restul de lapte, turnând constant puțin câte puțin.

Se dă aluatul la rece pentru 24 de ore.

Se încinge tigaia la foc moderat, apoi se șterge cu hârtie de bucătărie unsă cu ulei. Se pune puțin aluat în tigaie, înclinând tigaia pentru a muta amestecul pentru un strat subțire și uniform. Se varsă rapid orice exces de aluat în vasul în care este restul aluatului. Se readuce tigaia pe foc.

Se lasă aproximativ 30 de secunde. Dacă tigaia are temperatura potrivită, clătita ar trebui să devină aurie dedesubt după aproximativ 30 de secunde și va fi gata să fie întoarsă.

Se continuă cu restul de aluat. Clătitele se pot congela clătitele timp de o lună, învelite în folie alimentară.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
ciocolată neagră de casă fără zahăr
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clătite cu gutui rase în aluat, glazurate cu miere
Galerie foto
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu gutui rase în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Galerie foto
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite pufoase de post, preparate cu lapte vegetal
Clătite cu mere în aluat pe două farfurii și pe ștergar, alături de mere proaspete
Galerie foto
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Clătite cu mere în aluat, aromate cu scorțișoară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
4 noiembrie, 05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru Cea mai bună actriță a anului. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
închide