Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților
Clătitele sunt bucuria copiilor, dar nu numai. Sunt considerate de mulți desertul perfect. Nu costă mult, se fac repede și pot fi personalizate în funcție de preferințe. Află mai multe din ghidul clătitelor perfecte pentru a obține un desertpe placul tuturor.
N-ai crede, dar și în jurul clătitelor se duc o mulțime de dezbateri. Fiecare pare să aibă aluatul perfect. Unii îl fac doar cu lapte, făină, ouă și un praf de sare. Alții pun și unt și zahăr. Unii spun că aluatul se lasă să se odihnească la rece, alții la temperatura camerei, alții că se folosește imediat.
Ghidul clătitelor perfecte
Sunt persoane care le coc fără niciun fel de grăsime, alții pun unt sau ulei. Unde mai pui că există și rețete cu apă minerală în loc de lapte. Care este rețeta perfectă de clătite? Ne spun toate secretele specialiștii de la BBC.com.
Cea mai bună tigaie pentru clătite
Tigaia este cel mai important instrument de care ai nevoie atunci când faci clătite. Telul sau mixerele au cam același mod de lucru, însă o tigaie proastă poate schimba cu totul consistența clătitelor.
Ai nevoie de o tigaie antiaderentă, eventual una specială pentru clătite. Există și așa ceva pe piață, important este să o găsești pe cea de care ai nevoie.
Cum se prepară aluat de clătite
Dacă ești o persoană mai conservatoare vei spune că aluatul perfect este cel cu lapte, ouă și făină și că secretul constă, de fapt, în dulcețurile și topingurile folosite pentru umplerea clătitelor. Cu toate acestea, sunt iubitori ai acestui desert care spun că puțină coajă de citrice sau un strop de extract de vanilie pot face diferența dintre o clătită banală și una cu un gust aparte.
Dacă ești deschis la nou, poți înlocui o parte din cantitatea de lapte cu lapte bătut, smântână lichidă sau chiar brânză ricotta. Poți să pui chiar și unt topit sau ulei pentru a preveni lipirea clătitelor de tigaie.
Făina este și ea importantă. Dacă urmează să pui în clătite umpluturi sărate atunci este bine să folosești făină integrală, iar pentru cele dulci făină albă.
Cum se coc clătitele perfecte
Înainte de a ajunge cu aluatul de clătite în tigaia încinsă este bine să îl lași să se așeze timp de 24 de ore la frigider. Dacă s-a îngroșat prea mult poți adăuga doar puțin lapte pentru a-l subția. Pasul următor este crucial: temperatura din tigaie. Te poți asigura că tigaia are temperatura potrivită înainte de a începe să coci clătitele punând o lingură de aluat. Dacă devine auriu pe partea inferioară după aproximativ 30 de secunde, te poți apuca de treabă.
Cele mai bune umpluturi de clătite
La acest capitol fiecare știe mai bine ce preferințe are. De la banalele dulcețuri din cămara bunicii, la amestecuri sofisticate de măr copt cu nuci și scorțișoară, nu există limite cu privire la umpluturile pentru clătite. Pot fi dulci sau sărate, cele din urmă intrând la categoria gourmet.
Rețeta de clătite perfecte
Din această rețetă vor ieși aproximativ 10 clătite, în funcție de diametrul tigăii, însă dacă vrei să faci mai multe nu trebuie decât să multiplici cantitatea de ingrediente.
Ingrediente
- 100 g făină simplă,
- 2 ouă,
- 300 ml lapte semi-degresat,
- 1 lingura ulei de floarea soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit,
- 1 praf sare.
Mod de preparare
Făina și sarea se pun într-un castron. Se face o gaură în centru și se sparg cele două ouă. Toarnă aproximativ 50 ml din cei 300 ml de lapte semi-degresat și 1 lingură ulei de floarea soarelui, apoi se mixează începând cu centrul, trăgând treptat făina în ouă, lapte și ulei. Odată ce toată făina este încorporată, se bate amestecă până se obține o pastă netedă și groasă. Apoi, se încorporează și restul de lapte, turnând constant puțin câte puțin.
Se dă aluatul la rece pentru 24 de ore.
Se încinge tigaia la foc moderat, apoi se șterge cu hârtie de bucătărie unsă cu ulei. Se pune puțin aluat în tigaie, înclinând tigaia pentru a muta amestecul pentru un strat subțire și uniform. Se varsă rapid orice exces de aluat în vasul în care este restul aluatului. Se readuce tigaia pe foc.
Se lasă aproximativ 30 de secunde. Dacă tigaia are temperatura potrivită, clătita ar trebui să devină aurie dedesubt după aproximativ 30 de secunde și va fi gata să fie întoarsă.
Se continuă cu restul de aluat. Clătitele se pot congela clătitele timp de o lună, învelite în folie alimentară.