Ghidul clătitelor perfecte, potrivit experților

Clătitele sunt bucuria copiilor, dar nu numai. Sunt considerate de mulți desertul perfect. Nu costă mult, se fac repede și pot fi personalizate în funcție de preferințe. Află mai multe din ghidul clătitelor perfecte pentru a obține un desertpe placul tuturor.

Publicat: 6 iulie 2022, 07:35
Clătite cu ciocolată pe o farfurie, cu căpșuni alături
Clătitele perfecte necesită o tigaie de calitate / Shutterstock

N-ai crede, dar și în jurul clătitelor se duc o mulțime de dezbateri. Fiecare pare să aibă aluatul perfect. Unii îl fac doar cu lapte, făină, ouă și un praf de sare. Alții pun și unt și zahăr. Unii spun că aluatul se lasă să se odihnească la rece, alții la temperatura camerei, alții că se folosește imediat.

Ghidul clătitelor perfecte

Sunt persoane care le coc fără niciun fel de grăsime, alții pun unt sau ulei. Unde mai pui că există și rețete cu apă minerală în loc de lapte. Care este rețeta perfectă de clătite? Ne spun toate secretele specialiștii de la BBC.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cea mai bună tigaie pentru clătite

Tigaia este cel mai important instrument de care ai nevoie atunci când faci clătite. Telul sau mixerele au cam același mod de lucru, însă o tigaie proastă poate schimba cu totul consistența clătitelor.

Ai nevoie de o tigaie antiaderentă, eventual una specială pentru clătite. Există și așa ceva pe piață, important este să o găsești pe cea de care ai nevoie.

Cum se prepară aluat de clătite

Dacă ești o persoană mai conservatoare vei spune că aluatul perfect este cel cu lapte, ouă și făină și că secretul constă, de fapt, în dulcețurile și topingurile folosite pentru umplerea clătitelor. Cu toate acestea, sunt iubitori ai acestui desert care spun că puțină coajă de citrice sau un strop de extract de vanilie pot face diferența dintre o clătită banală și una cu un gust aparte.

Dacă ești deschis la nou, poți înlocui o parte din cantitatea de lapte cu lapte bătut, smântână lichidă sau chiar brânză ricotta. Poți să pui chiar și unt topit sau ulei pentru a preveni lipirea clătitelor de tigaie.

Făina este și ea importantă. Dacă urmează să pui în clătite umpluturi sărate atunci este bine să folosești făină integrală, iar pentru cele dulci făină albă.

Cum se coc clătitele perfecte

Înainte de a ajunge cu aluatul de clătite în tigaia încinsă este bine să îl lași să se așeze timp de 24 de ore la frigider. Dacă s-a îngroșat prea mult poți adăuga doar puțin lapte pentru a-l subția. Pasul următor este crucial: temperatura din tigaie. Te poți asigura că tigaia are temperatura potrivită înainte de a începe să coci clătitele punând o lingură de aluat. Dacă devine auriu pe partea inferioară după aproximativ 30 de secunde, te poți apuca de treabă.

Cele mai bune umpluturi de clătite

La acest capitol fiecare știe mai bine ce preferințe are. De la banalele dulcețuri din cămara bunicii, la amestecuri sofisticate de măr copt cu nuci și scorțișoară, nu există limite cu privire la umpluturile pentru clătite. Pot fi dulci sau sărate, cele din urmă intrând la categoria gourmet.

Rețeta de clătite perfecte

Din această rețetă vor ieși aproximativ 10 clătite, în funcție de diametrul tigăii, însă dacă vrei să faci mai multe nu trebuie decât să multiplici cantitatea de ingrediente.

Ingrediente

  • 100 g făină simplă,
  • 2 ouă,
  • 300 ml lapte semi-degresat,
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui sau vegetal, plus extra pentru prăjit,
  • 1 praf sare.

Mod de preparare

Făina și sarea se pun într-un castron. Se face o gaură în centru și se sparg cele două ouă. Toarnă aproximativ 50 ml din cei 300 ml de lapte semi-degresat și 1 lingură ulei de floarea soarelui, apoi se mixează începând cu centrul, trăgând treptat făina în ouă, lapte și ulei. Odată ce toată făina este încorporată, se bate amestecă până se obține o pastă netedă și groasă. Apoi, se încorporează și restul de lapte, turnând constant puțin câte puțin.

Se dă aluatul la rece pentru 24 de ore.

Se încinge tigaia la foc moderat, apoi se șterge cu hârtie de bucătărie unsă cu ulei. Se pune puțin aluat în tigaie, înclinând tigaia pentru a muta amestecul pentru un strat subțire și uniform. Se varsă rapid orice exces de aluat în vasul în care este restul aluatului. Se readuce tigaia pe foc.

Se lasă aproximativ 30 de secunde. Dacă tigaia are temperatura potrivită, clătita ar trebui să devină aurie dedesubt după aproximativ 30 de secunde și va fi gata să fie întoarsă.

Se continuă cu restul de aluat. Clătitele se pot congela clătitele timp de o lună, învelite în folie alimentară.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Clătite cu ciocolată și banane secționate pe o farfurie și decorate ci frunze de mentă
Galerie foto
Clătite cu ciocolată și banane. Rețeta unui desert de nerefuzat
Clătite cu ciocolată și banane. Rețeta unui desert de nerefuzat
Rondele de mere în aluat de clătite pe o farfurie neagră și mere proaspete
Galerie foto
Rondele de mere în aluat de clătite. Rețetă de mere în pijama
Rondele de mere în aluat de clătite. Rețetă de mere în pijama
Mai multe clătite Beghrir pe o farfurie alături de o lingură
Beghrir, clătitele marocane care-ți aduc savoarea Orientului
Beghrir, clătitele marocane care-ți aduc savoarea Orientului
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
08:41
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
drob crocant, feliat și servit pe un tocător de lemn
06:57
Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă Cum poți prepara un drob crocant. Iată ce trebuie să faci pentru o textură mai interesantă
Două ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori, unul secționat
06:34
Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori Ouă de Paște din cupcakes, cu cremă de mascarpone în trei culori
Tort cu ouă de ciocolată secționat pe platou
05:32
Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
28 aprilie, 06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
28 aprilie, 05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
28 aprilie, 05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
28 aprilie, 05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Umplutură de cozonac cu nucă și ciocolată. Rețeta și trucuri pentru un gust aparte
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Staţiunea care dintr-un sătuc cu 5.000 de locuitori a devenit o perlă a turismului. În timp ce românii fac investiţii degeaba, vecinii ne dau clasă
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Românul care l-a surclasat pe Ion Ţiriac în topul miliardarilor. Anunţul făcut direct de americani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Sofia, fiica Andreei Bănică, s-a transformat într-o adevărată domnișoară. La ce schimbare de look a apelat la 14 ani
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Ecusonul smart care își propune să înlocuiască smartphone-ul. Cum ar funcționa dispozitivul inedit Ai Pin
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Drob de miel în aluat foietaj
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Cauze ale infertilității la bărbați
Benny Blanco a mărturisit că i-a luat mult timp să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: Am fost ultimul care a înțeles
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Benny Blanco a mărturisit că „i-a luat mult timp” să-și dea seama că era îndrăgostit de Selena Gomez: „Am fost ultimul care a înțeles”
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
Alimente pentru sănătatea dinților. Cum îți pot sprijini sănătatea orală
fresh
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște

Tort cu ouă de ciocolată. Rețetă pentru masa de Paște
închide