De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced

Nu este prea sănătos să consumi alimente prăjite, dar se întâmplă să ai poftă de o porție zdravănă de cartofi crocanți, cu brânză rasă pe deasupra și o salată generoasă de roșii. Descoperă de câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit.

De câte ori se poate refolosi uleiul
Uleiul se poate refolosi doar dacă a fost filtrat înainte / Shutterstock

După ce termini operațiunea ce faci cu uleiul rămas? Îl mai refolosești? Iată ce spun specialiștii.

Pentru prăjit poți folosi o mulțime de tipuri de uleiuri și multe dintre ele pot fi refolosite, dar doar în anumite condiții.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont de calitatea uleiului. Fiecare tip are un un anumit punct de fum, de care trebuie să ții cont.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit?

Punctul de fum este temperatura la care un ulei sau o grăsime începe să se descompună și să elibereze vapori vizibili (fum), producând substanțe chimice dăunătoare și un gust amar. La această temperatură, grăsimea își pierde proprietățile nutriționale și devine nesănătoasă pentru consum. În plus, fumul care apare poate conține compuși toxici, cum ar fi acroleina, care irită ochii și căile respiratorii.

Diferite tipuri de uleiuri și grăsimi au puncte de fum diferite. De exemplu, untul are un punct de fum scăzut (aproximativ 150°C), în timp ce uleiurile rafinate, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de floarea-soarelui, au puncte de fum mai ridicate (peste 200°C).

Untul clarificat, de exemplu, are un punct de fum mult mai ridicat decât untul obișnuit, datorită eliminării proteinelor din lapte și a apei.

Cum poți să prăjești în mod sănătos

Dacă obișnuiești să prăjești des alimente te poți gândi la achiziția unei friteuze, care are opțiunea de a regla automat temperatura uleiului și oprindu-se dacă devine prea fierbinte.

Dacă prăjești pe plită, vei avea nevoie de o oală mare, cu fundul greu, sau o oală olandeză de fontă, de preferință cu părțile înalte pentru a oprii stropii de ulei să ajungă peste tot. Vei avea nevoie, de asemenea, de un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura uleiului.

Citește și

Cum poți prelungi durata de viață a uleiului

Menținerea temperaturii uleiului în timp ce prăjești nu are ca rezultat doar alimente cu un gust mai bun, ci și prelungește durata de folosire a uleiului. Când uleiul își depășește punctul de fum, grăsimile sale încep să se descompună, eliberând o substanță numită acroleină, care conferă alimentelor arse gustul amar. Prăjirea cu ulei vechi va face ca orice tip de mâncare să aibă un gust acru și gras.

Dacă vrei să reutilizezi uleiul din friteuză, cheia este să monitorizezi temperatura uleiului pe măsură ce se încălzește, asigurându-te că nu își depășește punctul de fum. Urmărește termometrul în timp ce prăjești și reglează intensitatea focului dacă prăjești pe aragaz.

  • ulei de măsline extra-virgin: 160-190°C
  • ulei de măsline rafinat: 220-240°C
  • ulei de cocos: 175°C (nerafinat) și 230°C (rafinat)
  • ulei de floarea-soarelui: 225-230°C
  • ulei de avocado: 270°C
  • ulei de arahide: 230°C
  • ulei de semințe de struguri: 205-215°C
  • unt: 150°C
  • unt clarificat(ghee): 250°C.

Cum se refolosește uleiul de prăjit

Dacă ții cont de temperatura de prăjire, poți reutiliza uleiul de gătit. Înainte de a începe să gătești, filtrează-l pentru a elimina orice impurități, cum ar fi firimituri sau sedimente. Acest pas este deosebit de important dacă prăjiți ceva pane sau aluaturi.

Nu încerca niciodată să filtrezi uleiul fierbinte, pentru că poți provoca arsuri. Odată ce uleiul s-a răcit la o temperatură de manipulare sigură, întinde câteva straturi de tifon într-o strecurătoare cu plasă fină deasupra recipientului de depozitare.

Toarnă uleiul pentru a capta chiar și cele mai mici reziduri.

Depozitează uleiul de gătit uzat într-un recipient ermetic în frigider.

Refolosirea uleiului de prăjit

De fiecare dată când refolosești uleiul, acesta devine din ce în ce mai destabilizat până se descompune. Uleiurile fierbinți tind să se polimerizeze. Moleculele lor se unesc în molecule mult mai mari, care conferă uleiului o consistență groasă și o culoare mai închisă. Poți folosi uleiul rămas pentru următorul lot de cartofi prăjiți, dar fii atentă la semnele de deteriorare.

Un alt semn că nu mai este bun este să îl miroși. Dacă simți că este acru sau râncezit, este cazul să îl arunci.

Dacă uleiul pare tulbure sau spumos nu mai este bun. Chiar dacă uleiul arată și miroase bine, îți recomandăm să reutilizezi uleiul de prăjit de cel mult trei ori înainte de a-l arunca.

Nu refolosi uleiul de prăjit care a fost depozitat mai mult de 1-2 luni.

Cum să arunci uleiul de gătit fără a afecta mediul

Aruncarea uleiului de gătit folosit într-un mod responsabil este esențială pentru a proteja mediul.

În primul rând, este important să nu torni uleiul în chiuvetă sau toaletă, deoarece poate provoca blocaje în conducte și polua sursele de apă.

O metodă sigură este să lași uleiul să se răcească, apoi să-l colectezi într-un recipient de plastic sau metal, pe care să-l sigilezi bine. Odată ce recipientul este plin, acesta poate fi aruncat în coșul de gunoi menajer.

Pentru a contribui la mediu, poți verifica dacă în comunitatea ta există centre de reciclare care acceptă ulei uzat. Aceste centre pot transforma uleiul în biodiesel, o sursă de energie regenerabilă.

De asemenea, dacă uleiul nu a fost utilizat prea mult și nu a suferit degradări, îl poți strecura și reutiliza pentru gătit.

În cazul în care ai cantități mici de ulei vegetal necontaminat, acesta poate fi adăugat în compost, dar este important să nu exagerezi cu cantitatea, deoarece prea mult ulei poate afecta procesul de compostare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză porționată
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
Ruladă cu dovleac în aluat și cremă de brânză
Gogoși pufoase cu dovleac copt, una secționată
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
Gogoși pufoase cu dovleac copt. Un desert cu arome de toamnă
paste de sos alb
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Paste cu sos alb. Cum faci cel mai bun sos pentru ele
Clafoutis cu struguri decorat cu migdale tocate și zahăr pudră
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Clafoutis cu struguri. Varianta rețetei franțuzești cu fructe de toamnă
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan pe frunze de salată verde, într-un bol
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
Salată de pui cu struguri, țelină și nuci pecan. Rețetă de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cafea depozitată într-un borcan de metal
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec marmorat cu dovleac și cacao portionat pe un tocator
07:01
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Sirop concentrat de struguri în borcan și lingură de lemn, alături de struguri
05:41
Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat
Două bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere pe un tocător de lemn, un strugure, cuțit, ceainic, bol cu migdale, borcan cu miere și lingură de lemn spiralată
1 octombrie, 06:16
Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere
Pulpe de pui cu dovleac și în tavă, presărate cu pătrunjel verde
1 octombrie, 05:02
Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă pe un suport de lemn
30 septembrie, 06:50
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă
Supă cremă de dovleac cu năut în bol, o lingură, un bol cu năut, o felie de dovleac și un dovleac întreg
30 septembrie, 05:39
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Sirop de struguri albi în sticle și într-un pahar cu pai, alături de alte paie și struguri
29 septembrie, 05:32
Sirop de struguri albi. Băutură intensă și dulce, excelentă pentru limonade sau prăjituri Sirop de struguri albi. Băutură intensă și dulce, excelentă pentru limonade sau prăjituri
Canelé
28 septembrie, 05:31
Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea Canelé, prăjiturile franțuzești de care ai nevoie la cafea
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Eric Dane din Greys Anatomy a transmis un mesaj emoționant din scaunul cu rotile, după diagnosticul de scleroză amiotrofică
Eric Dane din Grey’s Anatomy a transmis un mesaj emoționant din scaunul cu rotile, după diagnosticul de scleroză amiotrofică
Eric Dane din Grey’s Anatomy a transmis un mesaj emoționant din scaunul cu rotile, după diagnosticul de scleroză amiotrofică
Fabrica de volane din Brad se închide după 2 decenii de activitate. Sute de hunedoreni rămân fără loc de muncă
Fabrica de volane din Brad se închide după 2 decenii de activitate. Sute de hunedoreni rămân fără loc de muncă
Fabrica de volane din Brad se închide după 2 decenii de activitate. Sute de hunedoreni rămân fără loc de muncă
Cât a ajuns să coste un sejur de Revelion 2026 la Hotelul Simona Halep
Cât a ajuns să coste un sejur de Revelion 2026 la Hotelul Simona Halep
Cât a ajuns să coste un sejur de Revelion 2026 la Hotelul Simona Halep
Primele imagini de la botezul fiului lui Ianis și al Elenei Hagi! Ce nume au ales pentru băiatul lor
Primele imagini de la botezul fiului lui Ianis și al Elenei Hagi! Ce nume au ales pentru băiatul lor
Primele imagini de la botezul fiului lui Ianis și al Elenei Hagi! Ce nume au ales pentru băiatul lor
Kerem Bürsin și Melisa Tapan nu mai formează un cuplu. Motivul pentru care s-au despărțit
Kerem Bürsin și Melisa Tapan nu mai formează un cuplu. Motivul pentru care s-au despărțit
Kerem Bürsin și Melisa Tapan nu mai formează un cuplu. Motivul pentru care s-au despărțit
Cei mai înalți zgârie-nori abandonați din lume. De ce au fost părăsite aceste clădiri impresionante
Cei mai înalți zgârie-nori abandonați din lume. De ce au fost părăsite aceste clădiri impresionante
Cei mai înalți zgârie-nori abandonați din lume. De ce au fost părăsite aceste clădiri impresionante
Bulgur cu carne de pui și legume
Bulgur cu carne de pui și legume
Bulgur cu carne de pui și legume
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Plăcerea copiilor de a scrie a ajuns într-un punct critic, potrivit unei cercetări realizate în Marea Britanie
Lola Young a leșinat pe scenă la un festival din New York, la doar câteva minute după ce a recunoscut că a avut câteva zile grele
Lola Young a leșinat pe scenă la un festival din New York, la doar câteva minute după ce a recunoscut că a avut „câteva zile grele”
Lola Young a leșinat pe scenă la un festival din New York, la doar câteva minute după ce a recunoscut că a avut „câteva zile grele”
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
Obiceiuri care pot agrava refluxul gastric. Ce este de preferat să eviți
fresh
Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă

Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă

Pavlova cu pere caramelizate și cremă de ciocolată albă

Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare

Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare

Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă

Pulpe de pui cu dovleac și cartofi la cuptor. Rețetă cu arome de toamnă

Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere

Bruschette cu brânză și struguri, glazurate cu miere

Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat

Melasă de struguri. Rețeta unui sirop concentrat și aromat
închide