De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced

Nu este prea sănătos să consumi alimente prăjite, dar se întâmplă să ai poftă de o porție zdravănă de cartofi crocanți, cu brânză rasă pe deasupra și o salată generoasă de roșii. Descoperă de câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit.

De câte ori se poate refolosi uleiul
Uleiul se poate refolosi doar dacă a fost filtrat înainte / Shutterstock

După ce termini operațiunea ce faci cu uleiul rămas? Îl mai refolosești? Iată ce spun specialiștii.

Pentru prăjit poți folosi o mulțime de tipuri de uleiuri și multe dintre ele pot fi refolosite, dar doar în anumite condiții.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont de calitatea uleiului. Fiecare tip are un un anumit punct de fum, de care trebuie să ții cont.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit?

Punctul de fum este temperatura la care un ulei sau o grăsime începe să se descompună și să elibereze vapori vizibili (fum), producând substanțe chimice dăunătoare și un gust amar. La această temperatură, grăsimea își pierde proprietățile nutriționale și devine nesănătoasă pentru consum. În plus, fumul care apare poate conține compuși toxici, cum ar fi acroleina, care irită ochii și căile respiratorii.

Diferite tipuri de uleiuri și grăsimi au puncte de fum diferite. De exemplu, untul are un punct de fum scăzut (aproximativ 150°C), în timp ce uleiurile rafinate, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de floarea-soarelui, au puncte de fum mai ridicate (peste 200°C).

Untul clarificat, de exemplu, are un punct de fum mult mai ridicat decât untul obișnuit, datorită eliminării proteinelor din lapte și a apei.

Cum poți să prăjești în mod sănătos

Dacă obișnuiești să prăjești des alimente te poți gândi la achiziția unei friteuze, care are opțiunea de a regla automat temperatura uleiului și oprindu-se dacă devine prea fierbinte.

Dacă prăjești pe plită, vei avea nevoie de o oală mare, cu fundul greu, sau o oală olandeză de fontă, de preferință cu părțile înalte pentru a oprii stropii de ulei să ajungă peste tot. Vei avea nevoie, de asemenea, de un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura uleiului.

Citește și

Cum poți prelungi durata de viață a uleiului

Menținerea temperaturii uleiului în timp ce prăjești nu are ca rezultat doar alimente cu un gust mai bun, ci și prelungește durata de folosire a uleiului. Când uleiul își depășește punctul de fum, grăsimile sale încep să se descompună, eliberând o substanță numită acroleină, care conferă alimentelor arse gustul amar. Prăjirea cu ulei vechi va face ca orice tip de mâncare să aibă un gust acru și gras.

Dacă vrei să reutilizezi uleiul din friteuză, cheia este să monitorizezi temperatura uleiului pe măsură ce se încălzește, asigurându-te că nu își depășește punctul de fum. Urmărește termometrul în timp ce prăjești și reglează intensitatea focului dacă prăjești pe aragaz.

  • ulei de măsline extra-virgin: 160-190°C
  • ulei de măsline rafinat: 220-240°C
  • ulei de cocos: 175°C (nerafinat) și 230°C (rafinat)
  • ulei de floarea-soarelui: 225-230°C
  • ulei de avocado: 270°C
  • ulei de arahide: 230°C
  • ulei de semințe de struguri: 205-215°C
  • unt: 150°C
  • unt clarificat(ghee): 250°C.

Cum se refolosește uleiul de prăjit

Dacă ții cont de temperatura de prăjire, poți reutiliza uleiul de gătit. Înainte de a începe să gătești, filtrează-l pentru a elimina orice impurități, cum ar fi firimituri sau sedimente. Acest pas este deosebit de important dacă prăjiți ceva pane sau aluaturi.

Nu încerca niciodată să filtrezi uleiul fierbinte, pentru că poți provoca arsuri. Odată ce uleiul s-a răcit la o temperatură de manipulare sigură, întinde câteva straturi de tifon într-o strecurătoare cu plasă fină deasupra recipientului de depozitare.

Toarnă uleiul pentru a capta chiar și cele mai mici reziduri.

Depozitează uleiul de gătit uzat într-un recipient ermetic în frigider.

Refolosirea uleiului de prăjit

De fiecare dată când refolosești uleiul, acesta devine din ce în ce mai destabilizat până se descompune. Uleiurile fierbinți tind să se polimerizeze. Moleculele lor se unesc în molecule mult mai mari, care conferă uleiului o consistență groasă și o culoare mai închisă. Poți folosi uleiul rămas pentru următorul lot de cartofi prăjiți, dar fii atentă la semnele de deteriorare.

Un alt semn că nu mai este bun este să îl miroși. Dacă simți că este acru sau râncezit, este cazul să îl arunci.

Dacă uleiul pare tulbure sau spumos nu mai este bun. Chiar dacă uleiul arată și miroase bine, îți recomandăm să reutilizezi uleiul de prăjit de cel mult trei ori înainte de a-l arunca.

Nu refolosi uleiul de prăjit care a fost depozitat mai mult de 1-2 luni.

Cum să arunci uleiul de gătit fără a afecta mediul

Aruncarea uleiului de gătit folosit într-un mod responsabil este esențială pentru a proteja mediul.

În primul rând, este important să nu torni uleiul în chiuvetă sau toaletă, deoarece poate provoca blocaje în conducte și polua sursele de apă.

O metodă sigură este să lași uleiul să se răcească, apoi să-l colectezi într-un recipient de plastic sau metal, pe care să-l sigilezi bine. Odată ce recipientul este plin, acesta poate fi aruncat în coșul de gunoi menajer.

Pentru a contribui la mediu, poți verifica dacă în comunitatea ta există centre de reciclare care acceptă ulei uzat. Aceste centre pot transforma uleiul în biodiesel, o sursă de energie regenerabilă.

De asemenea, dacă uleiul nu a fost utilizat prea mult și nu a suferit degradări, îl poți strecura și reutiliza pentru gătit.

În cazul în care ai cantități mici de ulei vegetal necontaminat, acesta poate fi adăugat în compost, dar este important să nu exagerezi cu cantitatea, deoarece prea mult ulei poate afecta procesul de compostare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cafea depozitată într-un borcan de metal
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Ruşii şi-au luat buletine româneşti de la funcţionari corupţi. Unul dintre ei a dat foc casei lui Keir Starmer
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
închide