De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced

Nu este prea sănătos să consumi alimente prăjite, dar se întâmplă să ai poftă de o porție zdravănă de cartofi crocanți, cu brânză rasă pe deasupra și o salată generoasă de roșii. Descoperă de câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit.

De câte ori se poate refolosi uleiul
Uleiul se poate refolosi doar dacă a fost filtrat înainte / Shutterstock

După ce termini operațiunea ce faci cu uleiul rămas? Îl mai refolosești? Iată ce spun specialiștii.

Pentru prăjit poți folosi o mulțime de tipuri de uleiuri și multe dintre ele pot fi refolosite, dar doar în anumite condiții.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont de calitatea uleiului. Fiecare tip are un un anumit punct de fum, de care trebuie să ții cont.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit?

Punctul de fum este temperatura la care un ulei sau o grăsime începe să se descompună și să elibereze vapori vizibili (fum), producând substanțe chimice dăunătoare și un gust amar. La această temperatură, grăsimea își pierde proprietățile nutriționale și devine nesănătoasă pentru consum. În plus, fumul care apare poate conține compuși toxici, cum ar fi acroleina, care irită ochii și căile respiratorii.

Diferite tipuri de uleiuri și grăsimi au puncte de fum diferite. De exemplu, untul are un punct de fum scăzut (aproximativ 150°C), în timp ce uleiurile rafinate, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de floarea-soarelui, au puncte de fum mai ridicate (peste 200°C).

Untul clarificat, de exemplu, are un punct de fum mult mai ridicat decât untul obișnuit, datorită eliminării proteinelor din lapte și a apei.

Cum poți să prăjești în mod sănătos

Dacă obișnuiești să prăjești des alimente te poți gândi la achiziția unei friteuze, care are opțiunea de a regla automat temperatura uleiului și oprindu-se dacă devine prea fierbinte.

Dacă prăjești pe plită, vei avea nevoie de o oală mare, cu fundul greu, sau o oală olandeză de fontă, de preferință cu părțile înalte pentru a oprii stropii de ulei să ajungă peste tot. Vei avea nevoie, de asemenea, de un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura uleiului.

Citește și

Cum poți prelungi durata de viață a uleiului

Menținerea temperaturii uleiului în timp ce prăjești nu are ca rezultat doar alimente cu un gust mai bun, ci și prelungește durata de folosire a uleiului. Când uleiul își depășește punctul de fum, grăsimile sale încep să se descompună, eliberând o substanță numită acroleină, care conferă alimentelor arse gustul amar. Prăjirea cu ulei vechi va face ca orice tip de mâncare să aibă un gust acru și gras.

Dacă vrei să reutilizezi uleiul din friteuză, cheia este să monitorizezi temperatura uleiului pe măsură ce se încălzește, asigurându-te că nu își depășește punctul de fum. Urmărește termometrul în timp ce prăjești și reglează intensitatea focului dacă prăjești pe aragaz.

  • ulei de măsline extra-virgin: 160-190°C
  • ulei de măsline rafinat: 220-240°C
  • ulei de cocos: 175°C (nerafinat) și 230°C (rafinat)
  • ulei de floarea-soarelui: 225-230°C
  • ulei de avocado: 270°C
  • ulei de arahide: 230°C
  • ulei de semințe de struguri: 205-215°C
  • unt: 150°C
  • unt clarificat(ghee): 250°C.

Cum se refolosește uleiul de prăjit

Dacă ții cont de temperatura de prăjire, poți reutiliza uleiul de gătit. Înainte de a începe să gătești, filtrează-l pentru a elimina orice impurități, cum ar fi firimituri sau sedimente. Acest pas este deosebit de important dacă prăjiți ceva pane sau aluaturi.

Nu încerca niciodată să filtrezi uleiul fierbinte, pentru că poți provoca arsuri. Odată ce uleiul s-a răcit la o temperatură de manipulare sigură, întinde câteva straturi de tifon într-o strecurătoare cu plasă fină deasupra recipientului de depozitare.

Toarnă uleiul pentru a capta chiar și cele mai mici reziduri.

Depozitează uleiul de gătit uzat într-un recipient ermetic în frigider.

Refolosirea uleiului de prăjit

De fiecare dată când refolosești uleiul, acesta devine din ce în ce mai destabilizat până se descompune. Uleiurile fierbinți tind să se polimerizeze. Moleculele lor se unesc în molecule mult mai mari, care conferă uleiului o consistență groasă și o culoare mai închisă. Poți folosi uleiul rămas pentru următorul lot de cartofi prăjiți, dar fii atentă la semnele de deteriorare.

Un alt semn că nu mai este bun este să îl miroși. Dacă simți că este acru sau râncezit, este cazul să îl arunci.

Dacă uleiul pare tulbure sau spumos nu mai este bun. Chiar dacă uleiul arată și miroase bine, îți recomandăm să reutilizezi uleiul de prăjit de cel mult trei ori înainte de a-l arunca.

Nu refolosi uleiul de prăjit care a fost depozitat mai mult de 1-2 luni.

Cum să arunci uleiul de gătit fără a afecta mediul

Aruncarea uleiului de gătit folosit într-un mod responsabil este esențială pentru a proteja mediul.

În primul rând, este important să nu torni uleiul în chiuvetă sau toaletă, deoarece poate provoca blocaje în conducte și polua sursele de apă.

O metodă sigură este să lași uleiul să se răcească, apoi să-l colectezi într-un recipient de plastic sau metal, pe care să-l sigilezi bine. Odată ce recipientul este plin, acesta poate fi aruncat în coșul de gunoi menajer.

Pentru a contribui la mediu, poți verifica dacă în comunitatea ta există centre de reciclare care acceptă ulei uzat. Aceste centre pot transforma uleiul în biodiesel, o sursă de energie regenerabilă.

De asemenea, dacă uleiul nu a fost utilizat prea mult și nu a suferit degradări, îl poți strecura și reutiliza pentru gătit.

În cazul în care ai cantități mici de ulei vegetal necontaminat, acesta poate fi adăugat în compost, dar este important să nu exagerezi cu cantitatea, deoarece prea mult ulei poate afecta procesul de compostare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde, decorate cu roșii și ceapă roșie
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Vinete la grătar cu sos de usturoi și pătrunjel verde
Zacuscă de vinete cu legume mexicane în borcane, într-o linguriță și pe felie de pâine
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Zacuscă de vinete cu legume mexicane. O combinație plină de culoare și gust
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cafea depozitată într-un borcan de metal
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Zacuscă de vinete cu dovlecei pe felii de pâine și în bol
05:52
Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
Urme albe pe ciocolată
05:41
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
16 august, 07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
16 august, 05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Un actor celebru a fost oprit și percheziționat de polițiști. Nici după ce a renunțat la costumație, oamenii legii nu l-au recunoscut
Te rog, respiră! Te rog! Tragedia din Jupiter s-a repetat şi la Olimp
"Te rog, respiră! Te rog!" Tragedia din Jupiter s-a repetat şi la Olimp
"Te rog, respiră! Te rog!" Tragedia din Jupiter s-a repetat şi la Olimp
amp;#8220;Aveţi o pensie nesimţită?” Răspunsul dat de milionarul român care primeşte 3 pensii de la stat!
amp;#8220;Aveţi o pensie nesimţită?” Răspunsul dat de milionarul român care primeşte 3 pensii de la stat!
amp;#8220;Aveţi o pensie nesimţită?” Răspunsul dat de milionarul român care primeşte 3 pensii de la stat!
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată

Zacuscă de vinete cu dovlecei. O variantă mai ușoară și mai delicată
închide