De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
Nu este prea sănătos să consumi alimente prăjite, dar se întâmplă să ai poftă de o porție zdravănă de cartofi crocanți, cu brânză rasă pe deasupra și o salată generoasă de roșii. Descoperă de câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit.

După ce termini operațiunea ce faci cu uleiul rămas? Îl mai refolosești? Iată ce spun specialiștii.
Pentru prăjit poți folosi o mulțime de tipuri de uleiuri și multe dintre ele pot fi refolosite, dar doar în anumite condiții.
Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont de calitatea uleiului. Fiecare tip are un un anumit punct de fum, de care trebuie să ții cont.
De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit?
Punctul de fum este temperatura la care un ulei sau o grăsime începe să se descompună și să elibereze vapori vizibili (fum), producând substanțe chimice dăunătoare și un gust amar. La această temperatură, grăsimea își pierde proprietățile nutriționale și devine nesănătoasă pentru consum. În plus, fumul care apare poate conține compuși toxici, cum ar fi acroleina, care irită ochii și căile respiratorii.
Diferite tipuri de uleiuri și grăsimi au puncte de fum diferite. De exemplu, untul are un punct de fum scăzut (aproximativ 150°C), în timp ce uleiurile rafinate, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de floarea-soarelui, au puncte de fum mai ridicate (peste 200°C).
Untul clarificat, de exemplu, are un punct de fum mult mai ridicat decât untul obișnuit, datorită eliminării proteinelor din lapte și a apei.
Cum poți să prăjești în mod sănătos
Dacă obișnuiești să prăjești des alimente te poți gândi la achiziția unei friteuze, care are opțiunea de a regla automat temperatura uleiului și oprindu-se dacă devine prea fierbinte.
Dacă prăjești pe plită, vei avea nevoie de o oală mare, cu fundul greu, sau o oală olandeză de fontă, de preferință cu părțile înalte pentru a oprii stropii de ulei să ajungă peste tot. Vei avea nevoie, de asemenea, de un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura uleiului.
Cum poți prelungi durata de viață a uleiului
Menținerea temperaturii uleiului în timp ce prăjești nu are ca rezultat doar alimente cu un gust mai bun, ci și prelungește durata de folosire a uleiului. Când uleiul își depășește punctul de fum, grăsimile sale încep să se descompună, eliberând o substanță numită acroleină, care conferă alimentelor arse gustul amar. Prăjirea cu ulei vechi va face ca orice tip de mâncare să aibă un gust acru și gras.
Dacă vrei să reutilizezi uleiul din friteuză, cheia este să monitorizezi temperatura uleiului pe măsură ce se încălzește, asigurându-te că nu își depășește punctul de fum. Urmărește termometrul în timp ce prăjești și reglează intensitatea focului dacă prăjești pe aragaz.
- ulei de măsline extra-virgin: 160-190°C
- ulei de măsline rafinat: 220-240°C
- ulei de cocos: 175°C (nerafinat) și 230°C (rafinat)
- ulei de floarea-soarelui: 225-230°C
- ulei de avocado: 270°C
- ulei de arahide: 230°C
- ulei de semințe de struguri: 205-215°C
- unt: 150°C
- unt clarificat(ghee): 250°C.
Cum se refolosește uleiul de prăjit
Dacă ții cont de temperatura de prăjire, poți reutiliza uleiul de gătit. Înainte de a începe să gătești, filtrează-l pentru a elimina orice impurități, cum ar fi firimituri sau sedimente. Acest pas este deosebit de important dacă prăjiți ceva pane sau aluaturi.
Nu încerca niciodată să filtrezi uleiul fierbinte, pentru că poți provoca arsuri. Odată ce uleiul s-a răcit la o temperatură de manipulare sigură, întinde câteva straturi de tifon într-o strecurătoare cu plasă fină deasupra recipientului de depozitare.
Toarnă uleiul pentru a capta chiar și cele mai mici reziduri.
Depozitează uleiul de gătit uzat într-un recipient ermetic în frigider.
Refolosirea uleiului de prăjit
De fiecare dată când refolosești uleiul, acesta devine din ce în ce mai destabilizat până se descompune. Uleiurile fierbinți tind să se polimerizeze. Moleculele lor se unesc în molecule mult mai mari, care conferă uleiului o consistență groasă și o culoare mai închisă. Poți folosi uleiul rămas pentru următorul lot de cartofi prăjiți, dar fii atentă la semnele de deteriorare.
Un alt semn că nu mai este bun este să îl miroși. Dacă simți că este acru sau râncezit, este cazul să îl arunci.
Dacă uleiul pare tulbure sau spumos nu mai este bun. Chiar dacă uleiul arată și miroase bine, îți recomandăm să reutilizezi uleiul de prăjit de cel mult trei ori înainte de a-l arunca.
Nu refolosi uleiul de prăjit care a fost depozitat mai mult de 1-2 luni.
Cum să arunci uleiul de gătit fără a afecta mediul
Aruncarea uleiului de gătit folosit într-un mod responsabil este esențială pentru a proteja mediul.
În primul rând, este important să nu torni uleiul în chiuvetă sau toaletă, deoarece poate provoca blocaje în conducte și polua sursele de apă.
O metodă sigură este să lași uleiul să se răcească, apoi să-l colectezi într-un recipient de plastic sau metal, pe care să-l sigilezi bine. Odată ce recipientul este plin, acesta poate fi aruncat în coșul de gunoi menajer.
Pentru a contribui la mediu, poți verifica dacă în comunitatea ta există centre de reciclare care acceptă ulei uzat. Aceste centre pot transforma uleiul în biodiesel, o sursă de energie regenerabilă.
De asemenea, dacă uleiul nu a fost utilizat prea mult și nu a suferit degradări, îl poți strecura și reutiliza pentru gătit.
În cazul în care ai cantități mici de ulei vegetal necontaminat, acesta poate fi adăugat în compost, dar este important să nu exagerezi cu cantitatea, deoarece prea mult ulei poate afecta procesul de compostare.