De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced

Nu este prea sănătos să consumi alimente prăjite, dar se întâmplă să ai poftă de o porție zdravănă de cartofi crocanți, cu brânză rasă pe deasupra și o salată generoasă de roșii. Descoperă de câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit.

De câte ori se poate refolosi uleiul
Uleiul se poate refolosi doar dacă a fost filtrat înainte / Shutterstock

După ce termini operațiunea ce faci cu uleiul rămas? Îl mai refolosești? Iată ce spun specialiștii.

Pentru prăjit poți folosi o mulțime de tipuri de uleiuri și multe dintre ele pot fi refolosite, dar doar în anumite condiții.

Cel mai important lucru de care trebuie să ții cont de calitatea uleiului. Fiecare tip are un un anumit punct de fum, de care trebuie să ții cont.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit?

Punctul de fum este temperatura la care un ulei sau o grăsime începe să se descompună și să elibereze vapori vizibili (fum), producând substanțe chimice dăunătoare și un gust amar. La această temperatură, grăsimea își pierde proprietățile nutriționale și devine nesănătoasă pentru consum. În plus, fumul care apare poate conține compuși toxici, cum ar fi acroleina, care irită ochii și căile respiratorii.

Diferite tipuri de uleiuri și grăsimi au puncte de fum diferite. De exemplu, untul are un punct de fum scăzut (aproximativ 150°C), în timp ce uleiurile rafinate, cum ar fi uleiul de avocado sau uleiul de floarea-soarelui, au puncte de fum mai ridicate (peste 200°C).

Untul clarificat, de exemplu, are un punct de fum mult mai ridicat decât untul obișnuit, datorită eliminării proteinelor din lapte și a apei.

Cum poți să prăjești în mod sănătos

Dacă obișnuiești să prăjești des alimente te poți gândi la achiziția unei friteuze, care are opțiunea de a regla automat temperatura uleiului și oprindu-se dacă devine prea fierbinte.

Dacă prăjești pe plită, vei avea nevoie de o oală mare, cu fundul greu, sau o oală olandeză de fontă, de preferință cu părțile înalte pentru a oprii stropii de ulei să ajungă peste tot. Vei avea nevoie, de asemenea, de un termometru de bucătărie pentru a măsura temperatura uleiului.

Citește și

Cum poți prelungi durata de viață a uleiului

Menținerea temperaturii uleiului în timp ce prăjești nu are ca rezultat doar alimente cu un gust mai bun, ci și prelungește durata de folosire a uleiului. Când uleiul își depășește punctul de fum, grăsimile sale încep să se descompună, eliberând o substanță numită acroleină, care conferă alimentelor arse gustul amar. Prăjirea cu ulei vechi va face ca orice tip de mâncare să aibă un gust acru și gras.

Dacă vrei să reutilizezi uleiul din friteuză, cheia este să monitorizezi temperatura uleiului pe măsură ce se încălzește, asigurându-te că nu își depășește punctul de fum. Urmărește termometrul în timp ce prăjești și reglează intensitatea focului dacă prăjești pe aragaz.

  • ulei de măsline extra-virgin: 160-190°C
  • ulei de măsline rafinat: 220-240°C
  • ulei de cocos: 175°C (nerafinat) și 230°C (rafinat)
  • ulei de floarea-soarelui: 225-230°C
  • ulei de avocado: 270°C
  • ulei de arahide: 230°C
  • ulei de semințe de struguri: 205-215°C
  • unt: 150°C
  • unt clarificat(ghee): 250°C.

Cum se refolosește uleiul de prăjit

Dacă ții cont de temperatura de prăjire, poți reutiliza uleiul de gătit. Înainte de a începe să gătești, filtrează-l pentru a elimina orice impurități, cum ar fi firimituri sau sedimente. Acest pas este deosebit de important dacă prăjiți ceva pane sau aluaturi.

Nu încerca niciodată să filtrezi uleiul fierbinte, pentru că poți provoca arsuri. Odată ce uleiul s-a răcit la o temperatură de manipulare sigură, întinde câteva straturi de tifon într-o strecurătoare cu plasă fină deasupra recipientului de depozitare.

Toarnă uleiul pentru a capta chiar și cele mai mici reziduri.

Depozitează uleiul de gătit uzat într-un recipient ermetic în frigider.

Refolosirea uleiului de prăjit

De fiecare dată când refolosești uleiul, acesta devine din ce în ce mai destabilizat până se descompune. Uleiurile fierbinți tind să se polimerizeze. Moleculele lor se unesc în molecule mult mai mari, care conferă uleiului o consistență groasă și o culoare mai închisă. Poți folosi uleiul rămas pentru următorul lot de cartofi prăjiți, dar fii atentă la semnele de deteriorare.

Un alt semn că nu mai este bun este să îl miroși. Dacă simți că este acru sau râncezit, este cazul să îl arunci.

Dacă uleiul pare tulbure sau spumos nu mai este bun. Chiar dacă uleiul arată și miroase bine, îți recomandăm să reutilizezi uleiul de prăjit de cel mult trei ori înainte de a-l arunca.

Nu refolosi uleiul de prăjit care a fost depozitat mai mult de 1-2 luni.

Cum să arunci uleiul de gătit fără a afecta mediul

Aruncarea uleiului de gătit folosit într-un mod responsabil este esențială pentru a proteja mediul.

În primul rând, este important să nu torni uleiul în chiuvetă sau toaletă, deoarece poate provoca blocaje în conducte și polua sursele de apă.

O metodă sigură este să lași uleiul să se răcească, apoi să-l colectezi într-un recipient de plastic sau metal, pe care să-l sigilezi bine. Odată ce recipientul este plin, acesta poate fi aruncat în coșul de gunoi menajer.

Pentru a contribui la mediu, poți verifica dacă în comunitatea ta există centre de reciclare care acceptă ulei uzat. Aceste centre pot transforma uleiul în biodiesel, o sursă de energie regenerabilă.

De asemenea, dacă uleiul nu a fost utilizat prea mult și nu a suferit degradări, îl poți strecura și reutiliza pentru gătit.

În cazul în care ai cantități mici de ulei vegetal necontaminat, acesta poate fi adăugat în compost, dar este important să nu exagerezi cu cantitatea, deoarece prea mult ulei poate afecta procesul de compostare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cafea depozitată într-un borcan de metal
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
Cum trebuie să păstrezi cafeaua ca să rămână aromată. Secrete împărtășite de barista
O farfurie plină cu mai multe tipuri de struguri
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
De câte ori se poate refolosi uleiul
06:30
De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
Un ou spart care are puncte de sânge de pe gălbenuș, așezat într-un polonic, alături de un ou întreg
17 mai, 06:37
Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au
Șnițel de soia de post, tăiat în secțiune, pe o farfurie alături de piure de cartofi
16 mai, 05:55
Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post
Risotto cu spanac în bol alb cu furculiță și un ștergar
16 mai, 05:36
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor într-o farfurie cu furculiță
15 mai, 05:22
Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă Cartofi noi cu usturoi și cimbrișor. O garnitură simplă și rapidă
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
14 mai, 05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Superalimente esențiale pentru primăvară. Ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta, conform nutriționiștilor
Superalimente esențiale pentru primăvară. Ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta, conform nutriționiștilor
Superalimente esențiale pentru primăvară. Ce nu ar trebui să lipsească din dieta ta, conform nutriționiștilor
Cum a reuşit o româncă să dea un tun de sute de mii de euro în Londra. Deși la vedere, nimeni n-a observat-o
Cum a reuşit o româncă să dea un tun de sute de mii de euro în Londra. Deși la vedere, nimeni n-a observat-o
Cum a reuşit o româncă să dea un tun de sute de mii de euro în Londra. Deși la vedere, nimeni n-a observat-o
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Milionarul român care construieşte un castel în România, detalii despre cei 1.400 de angajaţi: „Oamenii se uită şi la 20 de lei”
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Sparanghel înfășurat în bacon. Gustare crocantă și plină de savoare
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Supă de primăvară cu legume și carne de pui
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Noul look al lui Meghan Trainor a stârnit indignarea fanilor. Artista a slăbit considerabil și a apelat la operații estetice
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
Ce trebuie să punem în trusa de prim ajutor
fresh
Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Risotto cu spanac. O rețetă simplă, cu gust aromat

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Șnițel de soia de post. Care sunt pașii de urmat pentru o rețetă delicioasă de post

Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au

Ce sunt punctele de sânge de pe gălbenuș? Iată ce trebuie să faci cu ouăle care le au

De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced

De câte ori se poate refolosi uleiul pentru prăjit. Sfaturi pentru a nu deveni rânced
închide