Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Există mâncăruri care nu ies în față prin spectaculozitate, ci prin simplitate, prin liniștea cu care se așază în farfurie și prin felul aproape nostalgic în care ne încălzesc sufletul. Una dintre acestea este rețeta de varză cu orez și morcovi, pe care ți-o oferim detaliată mai jos.
Galerie foto
Imaginează-ți o oală simplă, în care varza se înmoaie lent, degajând aroma aceea dulce-acrișoară care umple casa imediat. Morcovul aduce o culoare caldă și o dulceață discretă, în timp ce orezul, blând și primitor, se îmbracă în sucul lăsat de varză și devine o parte firească din toată compoziția. Nimic sofisticat, nimic grăbit, doar o mâncare liniștită, bine făcută, hrănitoare și surprinzător de aromată.
Este perfectă atât ca fel principal, cât și ca garnitură în zile obișnuite, dar mai ales în perioadele de post, când căutăm ceva cald, simplu și sățios. Și mai are un avantaj: este o rețetă ieftină, ușor de făcut, care reușește mereu, indiferent de experiența în bucătărie.
Descoperă și rețeta de varză călită cu ciuperci la tigaie. Iar mai jos poți urmări rețeta pas cu pas pentru varză cu orez și morcovi.
Ingrediente
Mod de preparare
Toacă varza fideluță, cât mai fin, așa cum se face la mâncărurile tradiționale. Presară puțină sare peste ea și frământ-o ușor cu mâinile, doar cât să se înmoaie și să lase puțin suc. Acest pas ajută varza să se gătească mai repede și să capete textura aceea fragedă și plăcută.
Cum prepari varză cu orez și morcovi
Într-o cratiță încăpătoare, încălzește uleiul și adaugă ceapa tocată mărunt. Las-o să se înmoaie la foc mic până devine lucioasă. Apoi pune morcovii tăiați rondele sau dați pe răzătoarea mare. Poți să folosești un morcov răzuit și unul tăiat rondele. Călește totul câteva minute, până când morcovul își schimbă culoarea și devine mai dulce.
Pune varza deasupra și amestecă, lăsând-o să-și reducă volumul. După 5–7 minute, când începe să se înmoaie, adaugă boiaua, cimbrul, piperul și foaia de dafin. Dacă dorești, poți pune și o lingură de bulion, pentru o culoare și un gust mai rotund.
Spală bine orezul și adaugă-l în cratiță. Amestecă atent, astfel încât să se distribuie uniform printre firele de varză.
Toarnă apa caldă sau supa de legume. Acoperă oala cu un capac și lasă totul să fiarbă la foc mic timp de 25–30 de minute. Din când în când amestecă ușor, pentru ca orezul să nu se prindă.
Când orezul este fraged și lichidul s-a absorbit, gustă și potrivește de sare. Mâncarea trebuie să fie moale, legată și aromată.
Stinge focul și lasă delicioasa varză cu orez și morcovi sub capac încă 10 minute. Aromele se întrepătrund armonios, iar varza devine și mai fragedă.
Sfaturi și variații
Dacă îți place gustul ușor acrișor, poți adăuga la final o linguriță de oțet sau sucul de la 1/2 lămâie.
Pentru o aromă mai intensă, poți pune 2–3 boabe de piper sau chiar puțin mărar.
Varza cu orez și morcovi merge minunat servită cu pâine de casă sau mămăligă.
Galerie foto



