13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat
Ți se întâmplă să deschizi ușa frigiderului și să constați că este acolo este dezordine? Nu găsești nimic, alimentele sunt înghesuite, ai produse expirate. Nu ești singura care se confruntă cu această problemă. O mulțime de oameni au frigiderul dezorganizat, mai ales cei cărora le place să gătească acasă. Descoperă 13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat. Ce spun specialiștii.
Atunci când nu ai ordine în frigider nu știi ce alimente ai și ajungi de multe ori să arunci multă mâncare pentru că expiră. De asemenea, vei ajunge să cumperi produse fără să știi dacă mai ai sau nu acasă.
Acest lucru duce adesea la risipă și la cheltuieli inutile. În plus, alimentele putrezite pot dezvolta mucegai sau bacterii periculoase în frigider, care se pot răspândi și le pot strica și pe cele din jur, iar pe tine te pot îmbolnăvi.
Sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat
Ca să eviți toate aceste probleme, trebuie să păstrezi frigiderul organizat și să îl igienizezi în mod frecvent. Iată ce poți face în acest sens.
Protejează sertarele
Fructele și legumele pot provoca mizerie în sertarele frigiderului. Își va fi destul de greu să le cureți, mai ales că sunt voluminoase și nu încap în chiuveta de la bucătărie. Indiferent cât ai încerca să eviți această situație acest lucru se întâmplă destul de des.
Cel mai simplu este să protejezi sertarele frigiderului cu folie de plastic. Există pe piață unele speciale, însă dacă nu găsești poți folosi folie alimentară obișnuită.
Când aceasta se murdărește poți pur și simplu să o arunci și să pui alta în loc după ce ștergi sertarul cu un șervețel dezinfectant. Salvează fructele și legumele care sunt parțial stricate și aruncă-le pe cele care sunt de nefolosit și ai terminat treaba.
Folosește recipiente de depozitare potrivite
Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult timp este important să le depozitezi corect. Este valabil atât pentru resturi, cât și pentru cele ambalate.
Acest aspect este important și pentru a-ți păstra frigiderul curat, fără mirosuri urâte. Pentru a elimina contaminanții cutiile de depozitare etanșe sunt cea mai bună opțiune.
Poți utiliza și pungi cu fermoar sau orice alt recipient care se închide ermetic astfel încât mirosurile și bacteriile nu ies în exteriorul lor.
Dacă pe ambalajul original al alimentelor nu se specifică faptul că este resigilabil este bine să transferi conținutul într-un alt vas care se închide etanș cu un capac. Acest lucru te va ajuta să păstrezi toate alimentele proaspete mai mult timp, spun specialiștii de la Delish.
Organizează frigiderul pe zone
Cu cât frigiderul tău este mai bine organizat, cu atât vei găsi alimentele mai ușor și va scădea riscul să expire uitate fiind în spate. În plus, acest lucru poate ajuta la prevenirea contaminării încrucișate. Frigiderul poate fi împărțit în cinci zone principale: rafturile superioare, rafturile din mijloc, rafturile inferioare, sertare și uși.
De exemplu, pe rafturile superioare ar trebui să pui alimente care prezintă un risc relativ scăzut de a se strica sau care nu vor rămâne acolo pentru foarte mult timp.
Poți pune resturile de la alte alimente sau gustările. Poți să împărțiți suprafața rafturilor de sus, astfel încât gustările să fie pe o parte, toate una lângă alta, iar resturile să rămână pe cealaltă parte.
Pe rafturile din mijloc ar trebui să așezi articole precum ouă și carne de delicatese care prezintă un risc moderat de a se strica. Pe raftul de jos pune produse lactate pentru că această zonă este de obicei cea mai rece.
Sertarele sunt potrivite pentru carne și legume. Pe uși poți pune alimente care nu se strică ușor—condimente, alcool și alte băuturi care nu trebuie să fie refrigerate, dar pe care preferi să le bei reci.
Folosind această metodă vei avea temperatura corespunzătoare pentru alimentele tale. În plus, vor fi mai ușor accesibile. Deoarece carnea și legumele se află în partea de jos, sucul lor nu se va scurge peste alte alimente.
Folosește organizatoare pentru frigider
Probabil ai văzut prin magazine o mulțime de organizatoare pentru frigider, de diferite dimensiuni. Acestea sunt perfecte pentru a pune în același loc alimentele din aceeași categorie. Le poți chiar eticheta pentru ca atunci când copiii deschid frigiderul să știe de unde să ia gustările fără să spună că nu au nimic bun.
În felul acesta îți va fi mai ușor și să faci lista de cumpărături pentru că vezi mai repede când un organizator este gol.
De asemenea, dacă ceva se scurge sau se varsă nu se va mai murdări tot frigiderul. Vei scoate doar cutia cu pricina și o vei curăța foarte repede.
Elimină mirosurile cu bicarbonat de sodiu
Fie că ți-ai lăsat legumele în sertar puțin prea mult timp sau că ai uitat să închizi corect recipientul de mâncare nu te speria că nu vei mai putea scăpa de mirosul din frigider. Există o soluție simplă care poate fi găsită la orice magazin: bicarbonatul de sodiu.
Mirosul neplăcut din frigider este cauzat de mucegai și/sau bacteriile care descompun alimentele. Bicarbonatul de sodiu funcționează prin atragerea acestor molecule, legându-le și extrăgându-le din aer.
Pentru a te asigura că frigiderul are un miros proaspăt, înlocuiește bicarbonatul de sodiu la fiecare 1-2 luni, în funcție de dimensiunea recipientului în care l-ai pus. Nu folosi niciodată bicarbonatul de sodiu din frigider pentru alte scopuri.
Etichetează alimentele deschise
Una dintre cele mai simple modalități de a te asigura că respecți regulile de siguranță alimentară în frigider este să etichetetezi recipientele pentru alimente.
Nu este suficient să știi ce conține fiecare ambalaj, ci trebuie să ții evidența datei la care l-ai deschis. Nu este nevoie să folosești etichete scumpe. Un marker permanent este suficient.
Acest lucru este foarte necesar mai ales pentru alimentele pe care le transferi din ambalajul original în recipientele tale. Notează ce conține, termenul de valabilitate și data la care a fost deschis pentru a știi pentru ce perioadă mai sunt bune de consum.
Folosește regula „primul intrat, primul ieșit”
Dacă obișnuiești să faci stocuri de alimente, trebuie să le folosești mai întâi pe cele cumpărate mai de mult, astfel încât să îți rămână în frigider cele mai proaspete.
Ideal este să le așezi în această ordine pe raft pentru a te asigura că și ceilalți membrii ai familie respectă această regulă.
Nu umple excesiv frigiderul
Dacă ai un program foarte încărcat și faci cumpărături haotice te poți trezi la un moment dat că ai un frigider mult prea plin și tu nu ai ce să mănânci. Vei pune alimentele fără nicio noimă pe rafturi, le vei înghesui doar ca să încapă. Umplerea frigiderului poate duce rapid la probleme de siguranță alimentară din două motive.
Primul motiv și probabil mai evident este că umplerea excesivă a frigiderului nu te va lăsa să mai vezi ce ai pe rafturi.
Alimentele vor sta unele peste altele, iar la cele din spate vei ajunge foarte greu ceea ce va face ca în timp să expire sau să se strice. În acest fel vor apărea bacterii și mucegai, ceea ce poate deveni periculos pentru sănătatea ta și a familiei tale. Al doilea motiv este că nu se va menține temperatura corectă.
Verifică din când în când ce ai în frigider
Chiar dacă ți-ai organizat foarte bine frigiderul nu înseamnă că treaba ta s-a terminat. Trebuie să verifici periodic ce se întâmplă cu alimentele de acolo. De asemenea, lunar trebuie să îl cureți pentru a igieniza rafturile și a verifica de două ori dacă toate articolele expirate au fost îndepărtate.
Cel mai simplu mod de a ține evidența a ceea ce ai în frigider este să verifici de fiecare dată când mergi la cumpărături de ce alimente ai nevoie. Astfel, nu vei mai cumpăra în exces anumite produse care apoi riscă să se strice sau să expire.
Nu pune la frigider alimente care nu trebuie să stea la rece
O modalitate eficientă de a reduce supraaglomerarea frigiderului este să te asiguri că depozitezi acolo doar produsele care trebuie să fie refrigerate. Unele alimente chiar stau mai bine pe blatul din bucătărie sau în cămară.
De exemplu, este greșită ideea că toate fructele și legumele ar trebui să stea în frigider. Castraveții, bananele, cartofii, roșiile, ceapa și avocado stau foarte bine la temperatura camerei.
Monitorizează temperatura
Poate părea evident că temperatura la care funcționează frigiderul este importantă pentru buna luni funcționare. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru a te asigura cu adevărat că sistemul funcționează în parametrii optimi.
Pentru unele frigidere cartea tehnică spune că orice temperatură între 0 și 4 °C este considerată în intervalul sigur pentru depozitarea alimentelor.
Totuși, intervalul ideal este de fapt mult mai mic, de la 2 la 3°C. Când temperatura crește până la 4°C, alimentele nu mai sunt sigure de consum, mai ales dacă frigiderul este plin.
În plus, nu este întotdeauna sigur să te bazezi pe termometrul încorporat al frigiderului. De multe ori acesta nu este calibrat cu suficientă acuratețe.
Dacă observi că alimentele din frigider se deteriorează mai repede decât ar trebui, în ciuda faptului că termometrul arată o temperatură corectă, ar trebui să verifici cu un alt termometru câte grade sunt cu adevărat.
Întreține corect frigiderul
Chiar dacă cureți în mod constant frigiderul este important să nu îi neglijezi nici elementele mecanice. Întreținerea simplă de rutină îl va ajuta să funcționeze corect pentru a păstra păstra alimentele în siguranță.
O modalitate ușoară de a face acest lucru este să verifici dacă ușa se mai închide etanș. Garnitura cauciucată din jurul ușii frigiderului are o sarcină foarte importantă: menține aerul rece înăuntru și aerul cald afară când ușa este închisă.
Prin urmare, este important să o cureți o dată sau de două ori pe an pentru a preveni acumularea murdăriei și a prafului.
Curăță corect frigiderul
Indiferent cât de organizat este frigiderul tău el trebuie curățat la intervale regulate de timp. Când faci acest lucru, mai întâi scoate tot ce este în interior.
Pentru ca alimentele să nu se deterioreze ar trebui ținute într-un loc rece până când procesul de curățare este finalizat. După aceea, scoate toate rafturile și sertarele și spală-le cu apă fierbinte și săpun de vase.
Freacă cu un amestec de apă fierbinte și bicarbonat de sodiu tot interiorul frigiderului și un burete sau o cârpă neabrazivă. Apoi clătește-l foarte bine. Șterge cu o lavetă fină, pune rafturile și sertarele la loc și vei avea un frigider foarte curat. Acest proces trebuie realizat de cel puțin 4 ori pe an.