13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat

Ți se întâmplă să deschizi ușa frigiderului și să constați că este acolo este dezordine? Nu găsești nimic, alimentele sunt înghesuite, ai produse expirate. Nu ești singura care se confruntă cu această problemă. O mulțime de oameni au frigiderul dezorganizat, mai ales cei cărora le place să gătească acasă. Descoperă 13 sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat. Ce spun specialiștii.

frigider curat și organizat de o femeie
Nu încărca foarte mult frigiderul dacă vrei să funcționeze corect / Shutterstock

Atunci când nu ai ordine în frigider nu știi ce alimente ai și ajungi de multe ori să arunci multă mâncare pentru că expiră. De asemenea, vei ajunge să cumperi produse fără să știi dacă mai ai sau nu acasă.

Citește și

Acest lucru duce adesea la risipă și la cheltuieli inutile. În plus, alimentele putrezite pot dezvolta mucegai sau bacterii periculoase în frigider, care se pot răspândi și le pot strica și pe cele din jur, iar pe tine te pot îmbolnăvi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sfaturi pentru a avea mereu un frigider curat și organizat

Ca să eviți toate aceste probleme, trebuie să păstrezi frigiderul organizat și să îl igienizezi în mod frecvent. Iată ce poți face în acest sens.

Protejează sertarele

Fructele și legumele pot provoca mizerie în sertarele frigiderului. Își va fi destul de greu să le cureți, mai ales că sunt voluminoase și nu încap în chiuveta de la bucătărie. Indiferent cât ai încerca să eviți această situație acest lucru se întâmplă destul de des.

Cel mai simplu este să protejezi sertarele frigiderului cu folie de plastic. Există pe piață unele speciale, însă dacă nu găsești poți folosi folie alimentară obișnuită.

Când aceasta se murdărește poți pur și simplu să o arunci și să pui alta în loc după ce ștergi sertarul cu un șervețel dezinfectant. Salvează fructele și legumele care sunt parțial stricate și aruncă-le pe cele care sunt de nefolosit și ai terminat treaba.

Folosește recipiente de depozitare potrivite

Pentru ca alimentele să reziste cât mai mult timp este important să le depozitezi corect. Este valabil atât pentru resturi, cât și pentru cele ambalate.

Acest aspect este important și pentru a-ți păstra frigiderul curat, fără mirosuri urâte. Pentru a elimina contaminanții cutiile de depozitare etanșe sunt cea mai bună opțiune.

Poți utiliza și pungi cu fermoar sau orice alt recipient care se închide ermetic astfel încât  mirosurile și bacteriile nu ies în exteriorul lor.

Dacă pe ambalajul original al alimentelor nu se specifică faptul că este resigilabil este bine să transferi conținutul într-un alt vas care se închide etanș cu un capac. Acest lucru te va ajuta să păstrezi toate alimentele proaspete mai mult timp, spun specialiștii de la Delish.

Organizează frigiderul pe zone

Cu cât frigiderul tău este mai bine organizat, cu atât vei găsi alimentele mai ușor și va scădea riscul să expire uitate fiind în spate. În plus, acest lucru poate ajuta la prevenirea contaminării încrucișate. Frigiderul poate fi împărțit în cinci zone principale: rafturile superioare, rafturile din mijloc, rafturile inferioare, sertare și uși.

De exemplu, pe rafturile superioare ar trebui să pui alimente care prezintă un risc relativ scăzut de a se strica sau care nu vor rămâne acolo pentru foarte mult timp.

Poți pune resturile de la alte alimente sau gustările. Poți să împărțiți suprafața rafturilor de sus, astfel încât gustările să fie pe o parte, toate una lângă alta, iar resturile să rămână pe cealaltă parte.

Pe rafturile din mijloc ar trebui să așezi articole precum ouă și carne de delicatese care prezintă un risc moderat de a se strica. Pe raftul de jos pune produse lactate pentru că această zonă este de obicei cea mai rece. 

Sertarele sunt potrivite pentru carne și legume. Pe uși poți pune alimente care nu se strică ușor—condimente, alcool și alte băuturi care nu trebuie să fie refrigerate, dar pe care preferi să le bei reci.

Folosind această metodă vei avea temperatura corespunzătoare pentru alimentele tale. În plus, vor fi mai ușor accesibile. Deoarece carnea și legumele se află în partea de jos, sucul lor nu se va scurge peste alte alimente. 

Folosește organizatoare pentru frigider

Probabil ai văzut prin magazine o mulțime de organizatoare pentru frigider, de diferite dimensiuni. Acestea sunt perfecte pentru a pune în același loc alimentele din aceeași categorie. Le poți chiar eticheta pentru ca atunci când copiii deschid frigiderul să știe de unde să ia gustările fără să spună că nu au nimic bun.

În felul acesta îți va fi mai ușor și să faci lista de cumpărături pentru că vezi mai repede când un organizator este gol.

De asemenea, dacă ceva se scurge sau se varsă nu se va mai murdări tot frigiderul. Vei scoate doar cutia cu pricina și o vei curăța foarte repede.

Elimină mirosurile cu bicarbonat de sodiu

Fie că ți-ai lăsat legumele în sertar puțin prea mult timp sau că ai uitat să închizi corect recipientul de mâncare nu te speria că nu vei mai putea scăpa de mirosul din frigider. Există o soluție simplă care poate fi găsită la orice magazin: bicarbonatul de sodiu. 

Mirosul neplăcut din frigider este cauzat de mucegai și/sau bacteriile care descompun alimentele. Bicarbonatul de sodiu funcționează prin atragerea acestor molecule, legându-le și extrăgându-le din aer.

Pentru a te asigura că frigiderul are un miros proaspăt, înlocuiește bicarbonatul de sodiu la fiecare 1-2 luni, în funcție de dimensiunea recipientului în care l-ai pus. Nu folosi niciodată bicarbonatul de sodiu din frigider pentru alte scopuri.

Etichetează alimentele deschise

Una dintre cele mai simple modalități de a te asigura că respecți regulile de siguranță alimentară în frigider este să etichetetezi recipientele pentru alimente.

Nu este suficient să știi ce conține fiecare ambalaj, ci trebuie să ții evidența datei la care l-ai deschis. Nu este nevoie să folosești etichete scumpe. Un marker permanent este suficient.

Acest lucru este foarte necesar mai ales pentru alimentele pe care le transferi din ambalajul original în recipientele tale. Notează ce conține, termenul de valabilitate și data la care a fost deschis pentru a știi pentru ce perioadă mai sunt bune de consum.

Folosește regula „primul intrat, primul ieșit”

Dacă obișnuiești să faci stocuri de alimente, trebuie să le folosești mai întâi pe cele cumpărate mai de mult, astfel încât să îți rămână în frigider cele mai proaspete.

Ideal este să le așezi în această ordine pe raft pentru a te asigura că și ceilalți membrii ai familie respectă această regulă.

Nu umple excesiv frigiderul

Dacă ai un program foarte încărcat și faci cumpărături haotice te poți trezi la un moment dat că ai un frigider mult prea plin și tu nu ai ce să mănânci. Vei pune alimentele fără nicio noimă pe rafturi, le vei înghesui doar ca să încapă. Umplerea frigiderului poate duce rapid la probleme de siguranță alimentară din două motive. 

Primul motiv și probabil mai evident este că umplerea excesivă a frigiderului nu te va lăsa să mai vezi ce ai pe rafturi.

Alimentele vor sta unele peste altele, iar la cele din spate vei ajunge foarte greu ceea ce va face ca în timp să expire sau să se strice. În acest fel vor apărea bacterii și mucegai, ceea ce poate deveni periculos pentru sănătatea ta și a familiei tale. Al doilea motiv este că nu se va menține temperatura corectă.

Verifică din când în când ce ai în frigider

Chiar dacă ți-ai organizat foarte bine frigiderul nu înseamnă că treaba ta s-a terminat. Trebuie să verifici periodic ce se întâmplă cu alimentele de acolo. De asemenea, lunar trebuie să îl cureți pentru a igieniza rafturile și a verifica de două ori dacă toate articolele expirate au fost îndepărtate.

Cel mai simplu mod de a ține evidența a ceea ce ai în frigider este să verifici de fiecare dată când mergi la cumpărături de ce alimente ai nevoie. Astfel, nu vei mai cumpăra în exces anumite produse care apoi riscă să se strice sau să expire.

Nu pune la frigider alimente care nu trebuie să stea la rece

O modalitate eficientă de a reduce supraaglomerarea frigiderului este să te asiguri că depozitezi acolo doar produsele care trebuie să fie refrigerate. Unele alimente chiar stau mai bine pe blatul din bucătărie sau în cămară.

De exemplu, este greșită ideea că toate fructele și legumele ar trebui să stea în frigider. Castraveții, bananele, cartofii, roșiile, ceapa și avocado stau foarte bine la temperatura camerei.

Monitorizează temperatura

Poate părea evident că temperatura la care funcționează frigiderul este importantă pentru buna luni funcționare. Cu toate acestea, trebuie să ții cont de câteva detalii pentru a te asigura cu adevărat că sistemul funcționează în parametrii optimi.

Pentru unele frigidere cartea tehnică spune că orice temperatură între 0 și 4 °C este considerată în intervalul sigur pentru depozitarea alimentelor.

Totuși, intervalul ideal este de fapt mult mai mic, de la 2 la 3°C. Când temperatura crește până la 4°C, alimentele nu mai sunt sigure de consum, mai ales dacă frigiderul este plin.

În plus, nu este întotdeauna sigur să te bazezi pe termometrul încorporat al frigiderului. De multe ori acesta nu este calibrat cu suficientă acuratețe.

Dacă observi că alimentele din frigider se deteriorează mai repede decât ar trebui, în ciuda faptului că termometrul arată o temperatură corectă, ar trebui să verifici cu un alt termometru câte grade sunt cu adevărat.

Întreține corect frigiderul

Chiar dacă cureți în mod constant frigiderul este important să nu îi neglijezi nici elementele mecanice. Întreținerea simplă de rutină îl va ajuta să funcționeze corect pentru a păstra păstra alimentele în siguranță.

O modalitate ușoară de a face acest lucru este să verifici dacă ușa se mai închide etanș. Garnitura cauciucată din jurul ușii frigiderului are o sarcină foarte importantă: menține aerul rece înăuntru și aerul cald afară când ușa este închisă.

Prin urmare, este important să o cureți o dată sau de două ori pe an pentru a preveni acumularea murdăriei și a prafului.

Curăță corect frigiderul

Indiferent cât de organizat este frigiderul tău el trebuie curățat la intervale regulate de timp. Când faci acest lucru, mai întâi scoate tot ce este în interior.

Pentru ca alimentele să nu se deterioreze ar trebui ținute într-un loc rece până când procesul de curățare este finalizat. După aceea, scoate toate rafturile și sertarele și spală-le cu apă fierbinte și săpun de vase.

Freacă cu un amestec de apă fierbinte și bicarbonat de sodiu tot interiorul frigiderului și un burete sau o cârpă neabrazivă. Apoi clătește-l foarte bine. Șterge cu o lavetă fină, pune rafturile și sertarele la loc și vei avea un frigider foarte curat. Acest proces trebuie realizat de cel puțin 4 ori pe an.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai multe timpuri de ciuperci puse pe un platou alb
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Unde se depozitează corect ciupercile. Cât timp se pot păstra
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Galerie foto
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
închide