Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Ciupercile sunt foarte versatile și pot fi folosite într-o mulțime de feluri de mâncare de la aperitive la supe. Trebuie alese cu grijă și păstrate în condiții optime pentru a nu se strica foarte repede. Iată cât timp se păstrează ciupercile în frigider pentru a rezista cât mai mult.

ciuperci proaspete puse pe un tocător
Ciupercile nu se spală înainte de fi păstrate în frigider / Shutterstock

Cel mai bine este să gătești ciupercile de îndată ce le-ai cumpărat, însă de multe ori nu se întâmplă acest lucru. Le vei păstra în frigider, dar trebuie să ai grijă pentru că sunt foarte sensibile și, din exces de zel, le poți face mai mult rău decât bine.

Dacă ai cumpărat ciupercile ambalate, este bine să le păstrezi în ambalajul original, care este conceput pentru a permite circulația aerului și pentru a le menține proaspete.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider

Ciupercile pot fi păstrate în frigider pentru o perioadă de timp care variază în funcție de tipul de ciuperci și de modul în care sunt depozitate. În general, ciupercile proaspete se pot păstra în frigider între 4 și 7 zile.

Dacă sunt vrac, le poți pune într-o pungă de hârtie. Aceasta absoarbe excesul de umiditate și împiedică ciupercile să devină prea umede, prelungindu-le astfel durata de păstrare.

Nu pune ciupercile în pungă de plastic pentru că reține umiditatea, ceea ce poate duce la mucegăire și degradare rapidă.

Evită să speli ciupercile înainte de a le depozita. Spălarea adaugă umiditate suplimentară, care poate accelera procesul de degradare. Spală-le doar înainte de a le folosi. Odată ce ai pus ciupercile în frigider, asigură-te că este programat la o temperatură între 1 și 4°C

Dacă nu le gătești în decurs de 1-2 zile verifică ciupercile din când în când. Cele proaspete ar trebui să fie ferme și uscate. Dacă devin moi, vâscoase sau lipicioase, nu mai sunt bune de consumat. Ciupercile ar trebui să aibă o culoare uniformă. Dacă observi pete întunecate sau decolorări, acesta este un semn că au început să se deterioreze.

Ce termen de valabilitate au ciupercile

Termenul de valabilitate al ciupercilor depinde de tipul de ciuperci, de modul în care sunt depozitate și de condițiile în care sunt păstrate.

Ciupercile proaspete, cum ar fi champignon, shiitake, portobello, și altele, au o durată de valabilitate de aproximativ 4-7 zile dacă sunt depozitate corespunzător în frigider.

Ciupercile păstrate în ambalajul original, care permite circulația aerului, pot rezista între 5 și 7 zile. Dacă sunt depozitate într-o pungă de hârtie, ciupercile pot rămâne proaspete între 4 și 6 zile.

Ciupercile conservate au un termen de valabilitate mult mai lung. Într-o cutie sigilată, ciupercile conservate pot rezista până la 1-2 ani dacă sunt păstrate într-un loc răcoros și uscat. După deschidere, ciupercile conservate trebuie păstrate în frigider și consumate în 3-4 zile.

Ciupercile congelate pot fi păstrate timp de 6-12 luni fără a-și pierde din calitate. Este recomandat să le speli, să le tai și să le opărești înainte de congelare pentru a le menține textura și aroma.

Ciupercile deshidratate au un termen de valabilitate foarte lung, de până la 1-2 ani, dacă sunt păstrate într-un loc uscat și răcoros, într-un recipient etanș, recomandă EatThis.

Ce înseamnă dacă apare un puf albicios pe ciuperci

Apariția unui puf albicios pe ciuperci poate indica mai multe lucruri, însă cel mai frecvent este un semn de mucegai.

Acesta este un tip de ciupercă microscopică care crește în condiții de umiditate și lipsă de aerisire. Poate apărea sub formă de puf albicios, gri sau chiar verde.

Poate fi periculos pentru sănătate, mai ales dacă este ingerat. Poate provoca reacții alergice, probleme respiratorii și alte probleme de sănătate.

În cazuri mai rare poate fi vorba despre miceliu, care reprezintă o rețea de filamente (hife) din care sunt formate ciupercile. În unele cazuri, mai ales dacă ciupercile sunt foarte proaspete sau cultivate în condiții controlate, pot apărea urme de miceliu alb pe suprafața ciupercilor.

Miceliul în sine nu este dăunător și nu afectează calitatea ciupercilor, dar este important să îl poți diferenția de mucegai.

Dacă observi apariția unui puf albicios, uniform care pare mai degrabă o creștere naturală, ar putea fi miceliu. Dacă pare neregulat, vâscos sau cu alte culori, este probabil mucegai.

De asemenea, mirosul ciupercilor poate fi un indicator bun. Ciupercile mucegăite vor avea un miros neplăcut, acru sau putred, în timp ce ciupercile sănătoase au un miros pământiu și proaspăt.

Dacă nu ești sigură dacă puful albicios este miceliu sau mucegai, cel mai bine este să arunci ciupercile pentru a evita riscurile pentru sănătate.

Ciupercile se pot congela

Ciupercile se pot congela, și este o metodă eficientă de a le păstra pentru o perioadă mai lungă de timp. Totuși, pentru a menține cât mai bine textura și aroma ciupercilor, este important să urmezi câțiva pași esențiali înainte de congelare.

Alege ciuperci proaspete și fără pete sau semne de deteriorare. Ciupercile mai proaspete vor avea o calitate mai bună după congelare. Spală ciupercile sub un jet ușor de apă rece pentru a îndepărta murdăria și resturile. Poți folosi o perie moale sau un prosop de hârtie pentru a le curăța. Nu le înmuia în apă deoarece vor absorbi umiditate suplimentară.

După ce te-ai asigurat că sunt curate, taie ciupercile în felii sau bucăți, în funcție de preferințele tale și de modul în care intenționezi să le folosești ulterior.

Apoi opărește-le pentru a păstra textura și gustul ciupercilor. Adu apă la fierbere într-o oală mare. Pune ciupercile în apă clocotită timp de 2-3 minute pentru ciuperci feliate și 4-5 minute pentru ciuperci întregi.

După aceea, scoate ciupercile cu o spumieră și transferă-le imediat într-un bol cu apă rece și gheață pentru a opri procesul de gătire. Lasă-le în apă rece timp de câteva minute, apoi scurge-le bine.

După ce le-ai opărit și răcit, pune ciupercile pe prosoape de hârtie și tamponează-le ușor pentru a îndepărta excesul de apă.

Pune ciupercile uscate în pungi pentru congelator sau în recipiente ermetice. Este important să elimini cât mai mult aer posibil din pungi pentru a preveni formarea de cristale de gheață. Etichetează pungile sau recipientele cu data și tipul de ciuperci.

Pune pungile sau recipientele în congelator. Ciupercile congelate se pot păstra în condiții optime pentru aproximativ 6-12 luni.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză călită cu cârnați afumați în tigaie, decorată cu flori de mărar
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu cârnați afumați. Rețetă tradițională românească
Supă cremă de dovleac cu smântână servită într-un bol gri
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, secționat
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
Sandwich hawaiian cu șuncă și mozzarella, gratinat la cuptor
O cutie plină cu ouă alături de un semn pe care scrie Ziua Mondială a Oului
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Ziua Mondială a Oului. Cum este sărbătorită la nivel internațional
Tartă Tatin cu smochine caramelizate
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Tartă Tatin cu smochine caramelizate. Desert simplu și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie plină cu mai multe tipuri de struguri
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
Un săculeț în care se află mai multe tipuri de nuci
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
Ce termen de valabilitate au nucile. Unde trebuie să le păstrezi ca să reziste mai mult
plăcintă cu mere pe o farfurie
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
La ce temperatură se coace plăcinta cu mere. Secretul ca să iasă fragedă și aromată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe bucăți de plăcintă cu dovleac puse pe un tocător
17 octombrie, 08:56
Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat
cidru de mere pus într-un pahar
17 octombrie, 05:54
Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios Cum să faci cidru de mere acasă. Sfaturi utile ca să-ți iasă delicios
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
17 octombrie, 05:42
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Dulceață de gutui după rețeta bunicii pusă în borcan
16 octombrie, 09:05
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea
O farfurie plină cu mai multe tipuri de struguri
16 octombrie, 09:01
Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat
supă de toamnă pusă într-un bol mare
16 octombrie, 08:07
4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos 4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos
O tavă cu cubulețe de dovleac copt
15 octombrie, 09:03
Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun Rețete delicioase cu dovleac copt. Ce ingredient poți să adaugi pentru un gust mai bun
O pungă plină cu boabe de porumb care urmează să fie congelată
15 octombrie, 08:58
Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă Cum se congelează porumbul. Sfaturi pentru a-și păstra aroma peste iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
1
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Supă cremă de dovleac cu smântână. Rețeta simplă și extrem de gustoasă
Rețeta de supă crema de dovleac cu smântână este o alegere excelentă pentru sezonul de toamnă, fiind bogată în arome, cremoasă și hrănitoare. Textura ei cremoasă îți va da o stare...
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
2
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
3
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Salată de vinete fără ulei, cremoasă și ușoară
Această salată de vinete fără ulei este o variantă mai ușoară și mai sănătoasă a rețetei tradiționale, păstrând gustul delicios al vinetelor coapte, dar fără grăsimi adăugate. Este o alegere excelentă...
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
4
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi este unul dintre cele mai cunoscute preparate din bucătăria turcească, apreciat pentru gustul său bogat și aromele intense. Vânăta este umplută cu roșii, ceapă și usturoi, rezultând un preparat...
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
5
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan
Rețeta de musaca de vinete, gratinată cu cașcaval și parmezan, este ideală pentru un prânz delicios și consistent. Rețeta este inspirată din bucătăriile grecești și turcești și este perfectă pentru mesele...
Parteneri
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Clătite brașovene. Rețetă tradițională din bucătăria românească
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Val de ger peste România. Unde se vor întregistra aproape -10 grade
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Soţia unui celebru milionar român, apariţie de senzaţie în Capitală! Viviana s-a afişat cu „bijuteria” de 600.000 de euro
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: Fără trofeu, dar câștigători!
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
Ce mesaj a transmis Adrian Nartea după eliminarea de la Asia Express. Postarea a emoționat fanii: „Fără trofeu, dar câștigători!”
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
William Levy transmite un mesaj cu impact puternic în urma speculațiilor legate de viața sa personală. Ar avea o iubită cu 3 ani mai mare decât fiul său
Când va fi pensionat Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Când va fi „pensionat” Windows 10. După această dată, utilizatorii trebuie să plătească în plus pentru a folosi sistemul de operare Microsoft
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Prăjitură din pișcoturi cu cremă de vanilie și frișcă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Piure de dovleac pentru copii. O rețetă simplă și delicioasă
Sean Diddy Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Sean „Diddy” Combs a revenit pe Instagram, deși se află în spatele gratiilor. Cântărețul a postat o imagine adorabilă cu fiica lui
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
Cum te poate ajuta apa infuzată. Ce este și ce arome îi poți adăuga
fresh
Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

Dulceață de gutui, după rețeta bunicii. Cât se lasă la fiert și ce e recomandat să adaugi în ea

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

4 rețete de supă de toamnă. Cum să te încălzești mâncând ceva bun și sănătos

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Cum se păstrează strugurii ca să nu mucegăiască imediat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Rețeta simplă de plăcintă cu dovleac. Ce să pui în aluat ca să iasă fraged și aromat

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece

Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
închide