De ce ies sarmalele tari. Explicații și trucuri pentru a preveni aceasta problemă

Sarmalele sunt vedetele mesei de Crăciun fără doar și poate. Mai mari sau mai mici, cu afumătură sau fără, cu smântână alături sau doar cu un ardei iute nu lipsesc de pe masa de sărbători. De ce ies sarmalele tari este una dintre dilemele multor gospodine.

Un castron plin cu sarmale alături de o lingură plină cu smântână
Modul în care așezi sarmalele în vasul de fierbere este și el important / Shutterstock

Sarmalele sunt gustoase, dar necesită destul de multă muncă pentru a fi suculente și fragede. Atenția la detalii și ingredientele de calitate fac diferența dintre niște sarmale delicioase și unele tari și uscate.

De ce ies sarmalele tari

Probabil că și tu ai o rețetă moștenită de la mama ta, care la rândul ei o are de la bunica. Uneori se întâmplă să respecți cantitățile de ingrediente, chiar să cumperi aceeași marcă de produse și să îți iasă sarmale tari.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ca în cazul oricărei rețete și sarmalele au secretele lor. Dacă le respecți, indiferent din carnea din care le prepari, vor fi potrivit de sărate și acre, pufoase, iar proporția dintre orez și carne va avea raportul perfect.

Citește și

Ce să faci ca nu îți mai iasă sarmalele tari

Poate te întrebi de ce ies sarmalele tari uneori. Probabil că nu ții cont de un detaliu important. Carnea joacă rolul esențial când vine vorba despre frăgezimea sarmalelor.

Evident, contează și să le fierbi suficient, dar dacă nu alegi carnea potrivită preparatul nu va ieși cum trebuie. Trebuie să pornești de la premisa că sarmalele nu sunt o mâncare de dietă.

Carnea trebuie să aibă și grăsime, aproximativ 30% din cantitatea totală. De aceea, sarmalele de curcan sau de pui ies în general mai uscate decât cele din carne de porc sau din amestec de carne de porc și vită. Poți să pui mai multă apă în compoziție pentru ca orezul să se umfle mai mult, iar sarmalele să fie mai pufoase.

Un alt motiv pentru care sarmalele ies tari este că le înfășori prea strâns. Probabil nu vrei să se desfacă în timpul fierberii, însă acest lucru nu va mai permite orezului să se umfle. Citește mai multe și despre cât timp rezistă carnea tocată de vită în frigider.

Alte greșeli pe care le fac gospodinele când gătesc sarmale

Dacă faci sarmale din varză murată, nu uita să o lași la desărat în apă rece cu o zi înainte. Dacă este nevoie, schimbă apa de câteva ori, până când foile de varză sunt potrivit de sărate, dar fără să piardă din aromă.

Înainte de pune sarmalele la fiert trebuie să pui apă suficientă în oală. Dacă pui prea puțină sarmalele vor fi tari, dacă pui prea multe se vor înmuia mult prea mult. Ideal este ca apa să nu depășească stratul de sarmale. Dacă mai este nevoie, pe parcurs mai adaugi apă caldă. Încearcă și rețeta simplă și rapidă de mămăligă.

De asemenea, pentru ca sarmalele să nu se prindă de vasul în care se fierb, pune un prim strat de crenguțe de cimbru și mărar, apoi puțină varză tocată și la de-abia apoi începe cu straturile de sarmale. Printre ele aruncă și bucăți de kaizer afumat sau șunculiță pentru ca sarmalele să aibă un gust cât mai bun.

Sarmalele au un procedeu clar de pregătire, iar acesta include atât fierberea pe aragaz, cât și la cuptor. După ce le lași aproximativ o oră să fiarbă la foc mic, trebuie să le dai la cuptor tot pentru minimum o oră. Este recomandat ca din când în când să mai rotești oala pentru ca acestea să nu se prindă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de supă Vichyssoise, o rețeta franțuzească clasică
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Vichyssoise, o rețetă de supă cremă de praz și cartofi
Bol cu ciuperci în sos de smântână, alături de ciuperci proaspete
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție secționat în trei
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
mai multe tipuri de scorțișoară pe o masă
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Cele mai comune 4 tipuri de scorțișoară și modul lor de utilizare
Usturoi copt pe un tocător de lemn
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Usturoi copt, ingredientul de care nu știai că ai nevoie pentru a face mâncăruri delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Basbousa servită pe o farfurie albă
06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Galette cu mere și căpșuni porționată pe o farfurie albă
06:00
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
19 mai, 06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
19 mai, 06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Fursecuri nor cu lămâie
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni pe un platou cu picior, alături de farfurii cu tacâmuri și un bol cu căpșuni
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
Parteneri
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Care este secretul pentru a dezvolta masa musculară. Se pare că cheia stă în alegerea mic dejunului
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Lista alimentelor periculoase care nu vor putea fi vândute în apropierea şcolilor. Comercianţii cred că legea este imposibilă
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Fosta iubită a „Prinţişorului Craiovei” trăieşte clipe de senzaţie într-o vacanţă de lux: „Pentru totdeauna îndrăgostită”
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Cele două zodii care sunt favoritele universului în luna mai 2024. Vor avea parte de surprize cerești
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Cele câteva momente de glorie care au dus la 8 ani de durere pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Cele „câteva momente de glorie” care au dus la „8 ani de durere” pentru Elon Musk. Ce a pățit miliardarul
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Jennifer Lopez a apreciat o postare despre relațiile nesănătoase, în contextul în care se zvonește că ea și Affleck ar fi la un pas de divorț
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
Băuturi pentru sănătatea plămânilor. Efectele benefice asupra acestor organe vitale
fresh
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă

Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
închide