Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie

Niciodată nu strică să ai o cutie de lapte condensat în dulap. Este util pentru o mulțime de deserturi, chiar și pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.

Un bol cu lapte condensat aranjat pe o tavă de lemn alături de clătite
Laptele condensat se folosește de aproape 200 de ani / Shutterstock

Prima înregistrare a unui produs asemănător laptelui condensat a fost brevetat de un englez –De Heine—în 1810. Acesta a conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului într-un vas deschis. 

În anii următori au fost acordate mai multe brevete pentru variații și îmbunătățiri ale acestui proces, până când, în 1856, americanului Gail Borden i s-a acordat un brevet pentru un procedeu care este în esență utilizat și astăzi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele condensat și cum se obține

Laptele condensat poate fi găsit sub denumirea de lapte condensat, cât și lapte condensat îndulcit. De fapt, sunt unul și același preparat pentru că acesta nu se poate obține în lipsa zahărului.

Laptele condensat este unul dintre cele mai vechi produs lactat industrial. Este produs prin eliminarea celei mai mari părți a apei din laptele proaspăt de vacă și adăugarea de zahăr. Acesta din urmă acționează și drept conservant.

Producția se bazează pe echipamente speciale de procesare. Pe scurt, laptele integral standardizat este pasteurizat și parțial evaporat la temperatură scăzută pentru a evita opărirea sau arderea urmată de adăugarea de zahăr.

Laptele integral este încălzit rapid la aproximativ 85°C timp de câteva secunde. Apoi este condus la evaporator unde apa este îndepărtată.

Se concentrează sub presiune pentru a forma un sirop omogen cu 30-40% masă solidă. Laptele este apoi răcit și inoculat cu aproximativ 40% cristale de lactoză sub formă de pulbere, urmat de agitare pentru a stimula cristalizarea. Acest zahăr este cel care păstrează laptele condensat.

Lichidul de lapte condensat rezultat se poate păstra timp de aproximativ 2 ani fără refrigerare dacă este produs și conservat corespunzător. În timp ce stabilitatea acestui ingredient se datorează concentrației mari de zaharuri, stabilitatea laptelui evaporat este asigurată prin sterilizare.

Laptele condensat conține 40- 45 % zahăr. Este bogat și gros, cu o culoare de caramel și o aromă foarte dulce. Încearcă și rețeta noastră de tartă.

Informații nutriționale

100 g de lapte condensat au 328 kcal, 56,8 g carbohidrați 8,2 g proteine și 7,5 g lipide. În plus, laptele condensat conține calciu, fosfor și vitamine B, în principal riboflavină (B2) și cianocobalamină (B12). 

Datorită conținutului său ridicat de grăsimi și zahăr, acesta are un aport caloric mare care ar putea să nu fie potrivite pentru cei care vor să își păstreze o greutate optimă.

Ce avantaje are laptele condensat pentru gătit

Laptele condensat poate fi găsit în bucătăriile din întreaga lume, din Statele Unite până în Europa, din America Latină până în Asia. Laptele condensat este folosit în mod obișnuit în produse de patiserie și deserturi, cum ar fi plăcintă, budincă , înghețată. Poate fi și îndulcitor pentru cafea sau ceai.

Laptele condensat are un termen de valabilitate lung și o umiditate scăzută în comparație cu laptele obișnuit. Este utilizat pe scară largă în diferite deserturi, alimente dulci-sărate, fudge, bomboane, vafe și produse de patiserie, precum și însoțitor de cafea, ceai și alte băuturi. 

În alimente și produse de copt, acest tip de lapte oferă următoarele beneficii: dulceaţă, umiditate, vâscozitate, aromă și culoare mai deosebită.

Cum faci lapte condensat acasă și la ce rețete poți să-l folosești

Pentru a face laptele condensat în casă 500 ml lapte integral, 150 g zahăr granulat și un praf de bicarbonat de sodiu.

Laptele se pune într-o cratiță cu fund gros, la foc mediu. Se pune și zahărul. Se amestecă constant până se îngroașă, aproximativ 15-25 de minute.

Se oprește focul și se adaugă un praf de bicarbonat de sodiu. Continuă să amesteci din când în când, pe măsură ce laptele se răcește. Acest lucru va împiedica laptele condensat să formeze un strat deasupra.

Înghețată cu lapte condensat

Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic. Aceasta se servește și se decorează cu un topping pe care îl preferi.

Un bol mare aranjat pe o tavă de lemn și plin cu înghețată cu lapte condensat
Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic/ Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g lapte condensat
  • 600 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Se pun într-un bol încăpător laptele condensat, smântâna și extractul de vanilie. Se mixează până când compoziția începe să se formeze vârfuri moi.

Se transferă apoi într-o tavă de silicon, se acoperă cu folie alimentară și se congelează peste noapte înainte de servire. Află ce efecte poate avea consumul de înghețată asupra silueti tale.

Cheesecake cu lapte condensat

Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin. Este o rețetă delicioasă și ușor de preparat.

Cheesecake pe o farfurie albă, care este preparat cu lapte condensat
Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g biscuiți graham mărunțiți fin
  • 80 g unt, topit
  • 400 g lapte condensat
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1/4 linguriță de extract de lămâie
  • 700 g cremă de brânză, înmuiată
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se pun biscuiții amestecați cu untul pe fundul unei forme de rotunde cu diametrul de 22 cm. Se apasă cu degetele ca să se uniformizeze. Se dă la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Apoi se lasă să se răcească.

Crema de brânză trebuie să fie la temperatura camerei. Într-un castron mare se mixează până la omogenizare completă. Apoi se încorporează laptele condensat și aromele.

Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând până se omogenizează. Apoi se toarnă peste blat. Tava se bate de câteva ori de masă pentru a scoate orice bule mari de aer.

Se dă la cuptor aproximativ o oră. Se lasă să se răcească și se dă la frigider preferință peste noapte.

Cremă cu lapte condensat

Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor. Este o modalitate ideală de a le face mai apetisante.

Trei brioșe preparate cu lapte condensat și aranjate pe un blat gri
Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor/ Shutterstock

Ingrediente

  • 230 g unt nesărat și înmuiat
  • 140 g lapte condensat
  • 1 linguriță de esență de vanilie opțional

Mod de preparare

Untul moale se pune într-un castron și se bate până când devine galben pal sau aproape alb, 13-15 minute. Apoi se adaugă laptele condensat puțin la un moment dat și se mixează bine. La final se adaugă esența de vanilie și se amestecă bine. Se dă la rece. Încearcă și rețeta de cornulețe cu nucă și vanilie.

Citește și
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
File de somon preparat la airfryer
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
(P) Seri speciale în doi: 7 idei pentru un date night de poveste
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: N-ar mai avea ce să fure
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Mâncare de vinete cu roșii și usturoi
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide