Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie

Niciodată nu strică să ai o cutie de lapte condensat în dulap. Este util pentru o mulțime de deserturi, chiar și pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.

Un bol cu lapte condensat aranjat pe o tavă de lemn alături de clătite
Laptele condensat se folosește de aproape 200 de ani / Shutterstock

Prima înregistrare a unui produs asemănător laptelui condensat a fost brevetat de un englez –De Heine—în 1810. Acesta a conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului într-un vas deschis. 

În anii următori au fost acordate mai multe brevete pentru variații și îmbunătățiri ale acestui proces, până când, în 1856, americanului Gail Borden i s-a acordat un brevet pentru un procedeu care este în esență utilizat și astăzi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele condensat și cum se obține

Laptele condensat poate fi găsit sub denumirea de lapte condensat, cât și lapte condensat îndulcit. De fapt, sunt unul și același preparat pentru că acesta nu se poate obține în lipsa zahărului.

Laptele condensat este unul dintre cele mai vechi produs lactat industrial. Este produs prin eliminarea celei mai mari părți a apei din laptele proaspăt de vacă și adăugarea de zahăr. Acesta din urmă acționează și drept conservant.

Producția se bazează pe echipamente speciale de procesare. Pe scurt, laptele integral standardizat este pasteurizat și parțial evaporat la temperatură scăzută pentru a evita opărirea sau arderea urmată de adăugarea de zahăr.

Laptele integral este încălzit rapid la aproximativ 85°C timp de câteva secunde. Apoi este condus la evaporator unde apa este îndepărtată.

Se concentrează sub presiune pentru a forma un sirop omogen cu 30-40% masă solidă. Laptele este apoi răcit și inoculat cu aproximativ 40% cristale de lactoză sub formă de pulbere, urmat de agitare pentru a stimula cristalizarea. Acest zahăr este cel care păstrează laptele condensat.

Lichidul de lapte condensat rezultat se poate păstra timp de aproximativ 2 ani fără refrigerare dacă este produs și conservat corespunzător. În timp ce stabilitatea acestui ingredient se datorează concentrației mari de zaharuri, stabilitatea laptelui evaporat este asigurată prin sterilizare.

Laptele condensat conține 40- 45 % zahăr. Este bogat și gros, cu o culoare de caramel și o aromă foarte dulce. Încearcă și rețeta noastră de tartă.

Informații nutriționale

100 g de lapte condensat au 328 kcal, 56,8 g carbohidrați 8,2 g proteine și 7,5 g lipide. În plus, laptele condensat conține calciu, fosfor și vitamine B, în principal riboflavină (B2) și cianocobalamină (B12). 

Datorită conținutului său ridicat de grăsimi și zahăr, acesta are un aport caloric mare care ar putea să nu fie potrivite pentru cei care vor să își păstreze o greutate optimă.

Ce avantaje are laptele condensat pentru gătit

Laptele condensat poate fi găsit în bucătăriile din întreaga lume, din Statele Unite până în Europa, din America Latină până în Asia. Laptele condensat este folosit în mod obișnuit în produse de patiserie și deserturi, cum ar fi plăcintă, budincă , înghețată. Poate fi și îndulcitor pentru cafea sau ceai.

Laptele condensat are un termen de valabilitate lung și o umiditate scăzută în comparație cu laptele obișnuit. Este utilizat pe scară largă în diferite deserturi, alimente dulci-sărate, fudge, bomboane, vafe și produse de patiserie, precum și însoțitor de cafea, ceai și alte băuturi. 

În alimente și produse de copt, acest tip de lapte oferă următoarele beneficii: dulceaţă, umiditate, vâscozitate, aromă și culoare mai deosebită.

Cum faci lapte condensat acasă și la ce rețete poți să-l folosești

Pentru a face laptele condensat în casă 500 ml lapte integral, 150 g zahăr granulat și un praf de bicarbonat de sodiu.

Laptele se pune într-o cratiță cu fund gros, la foc mediu. Se pune și zahărul. Se amestecă constant până se îngroașă, aproximativ 15-25 de minute.

Se oprește focul și se adaugă un praf de bicarbonat de sodiu. Continuă să amesteci din când în când, pe măsură ce laptele se răcește. Acest lucru va împiedica laptele condensat să formeze un strat deasupra.

Înghețată cu lapte condensat

Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic. Aceasta se servește și se decorează cu un topping pe care îl preferi.

Un bol mare aranjat pe o tavă de lemn și plin cu înghețată cu lapte condensat
Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic/ Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g lapte condensat
  • 600 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Se pun într-un bol încăpător laptele condensat, smântâna și extractul de vanilie. Se mixează până când compoziția începe să se formeze vârfuri moi.

Se transferă apoi într-o tavă de silicon, se acoperă cu folie alimentară și se congelează peste noapte înainte de servire. Află ce efecte poate avea consumul de înghețată asupra silueti tale.

Cheesecake cu lapte condensat

Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin. Este o rețetă delicioasă și ușor de preparat.

Cheesecake pe o farfurie albă, care este preparat cu lapte condensat
Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g biscuiți graham mărunțiți fin
  • 80 g unt, topit
  • 400 g lapte condensat
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1/4 linguriță de extract de lămâie
  • 700 g cremă de brânză, înmuiată
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se pun biscuiții amestecați cu untul pe fundul unei forme de rotunde cu diametrul de 22 cm. Se apasă cu degetele ca să se uniformizeze. Se dă la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Apoi se lasă să se răcească.

Crema de brânză trebuie să fie la temperatura camerei. Într-un castron mare se mixează până la omogenizare completă. Apoi se încorporează laptele condensat și aromele.

Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând până se omogenizează. Apoi se toarnă peste blat. Tava se bate de câteva ori de masă pentru a scoate orice bule mari de aer.

Se dă la cuptor aproximativ o oră. Se lasă să se răcească și se dă la frigider preferință peste noapte.

Cremă cu lapte condensat

Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor. Este o modalitate ideală de a le face mai apetisante.

Trei brioșe preparate cu lapte condensat și aranjate pe un blat gri
Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor/ Shutterstock

Ingrediente

  • 230 g unt nesărat și înmuiat
  • 140 g lapte condensat
  • 1 linguriță de esență de vanilie opțional

Mod de preparare

Untul moale se pune într-un castron și se bate până când devine galben pal sau aproape alb, 13-15 minute. Apoi se adaugă laptele condensat puțin la un moment dat și se mixează bine. La final se adaugă esența de vanilie și se amestecă bine. Se dă la rece. Încearcă și rețeta de cornulețe cu nucă și vanilie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Mai multe rețete de mâncare de post puse pe o masă bogată
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Gogoși de post împletite, așezate într-un coș metalic
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Ciorbă de urzici cu tăiței în bol negru, alături de o lingură și o crenguță cu urzici
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Ciorbă de urzici cu tăiței. Rețetă de post pentru un prânz sănătos
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de Rum Baba cu frișca
Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină
Rum Baba cu frișcă și fructe de pădure: o altfel de savarină
Tort de ciocolată cu glazură oglindă decorat cu fructe
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
macarons perfecte puse într-un bol alb
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
condimente asiatice pe o masă
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
Topul celor mai populare condimente asiatice. Care este secretul preparatelor lor atât de aromate
făina de greieri pusă într-un bol alb alături de o lingură de lemn
Ce este făina de greieri. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
Ce este făina de greieri. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
condimente mexicane pe o masă
07:58
20 dintre cele mai populare condimente mexicane 20 dintre cele mai populare condimente mexicane
mai multe sandviciuri puse pe un blat negru de lemn
06:06
Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile Idei de sandviciuri pentru toate gusturile și ocaziile
Tort Bienenstich porționat pe platou, alături de alte prăjituri
05:21
Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei Tort Bienenstich. Rețeta de tort Înțepătura albinei
clafoutis și cobbler într-o fotografie colaj
05:13
Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe Rețeta de clafoutis și cobbler. Cum prepari cele mai apreciate deserturi cu fructe
Clătite de post cu lapte vegetal pe un tocător de lemn
14 aprilie, 09:15
Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios
macarons perfecte puse într-un bol alb
14 aprilie, 09:08
Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare Cum să faci macarons la tine acasă. 10 sfaturi extrem de folositoare
mai multe garnituri sănătoase puse pe o masă
14 aprilie, 06:01
15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide 15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
mai multe tipuri de pâine puse pe o masă
14 aprilie, 05:14
Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
1
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase
Dacă dorești să-ți sporești colecția rețetelor de cornulețe, desertul îndrăgit din copilărie, îți oferim o rețetă de cornulețe cu cremă de mac și cacao. Te vei bucura de gustul delicios al...
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
2
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Tort de ciocolată cu glazură oglindă, pentru momentele dulci
Dacă ești în căutarea unei rețete deosebite de tort, pentru momentele dulci petrecute cu cei dragi, îți oferim o rețetă de tort de ciocolată cu glazură oglindă. Gustul este absolut delicios,...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
4
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Mâncare de post. 5 rețete pe care le poți prepara în 30 de minute
Postul religios este o perioadă în care alegem conștient să fim mai cumpătați, mai buni, mai evlavioși, să ne rugăm mai mult. O parte importantă a acestuia o implică și eliminarea...
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
5
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Rețetă de maioneză de post: două modalități de preparare rapidă
Pentru că maioneza este unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate sau alte preparate, avem pentru tine o rețetă de maioneză de post. Avem și două modalități de preparare rapidă,...
Parteneri
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Cele mai energice zodii. Ei sunt nativii cu o forță interioară de invidiat
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
Vremea se schimbă radical. Furtuna Renata va lovi România cu ploi şi vijelii puternice, după valul nefiresc de căldură
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Ea este văduva lui Costel Corduneanu! Cu 20 de ani mai tânără, Graţiela Corduneanu are trei copii cu fostul luptător
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cum l-a schimbat celebritatea pe Burak Çelik. Actorul vorbește deschis despre provocările meseriei de actor
Cum l-a schimbat celebritatea pe Burak Çelik. Actorul vorbește deschis despre provocările meseriei de actor
Cum l-a schimbat celebritatea pe Burak Çelik. Actorul vorbește deschis despre provocările meseriei de actor
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Cât de vechi sunt piramidele din Egipt, de fapt. Puțini știu când a fost construită prima piramidă
Supă de ciuperci cu cartofi și ou poșat
Supă de ciuperci cu cartofi și ou poșat
Supă de ciuperci cu cartofi și ou poșat
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Renunțarea la scutec. Când este cel mai bun moment
Erykah Badu a purtat o ținută bizara la gala 2024 GQ Global Creativity Awards. Diva a atras toate privirile
Erykah Badu a purtat o ținută bizara la gala 2024 GQ Global Creativity Awards. Diva a atras toate privirile
Erykah Badu a purtat o ținută bizara la gala 2024 GQ Global Creativity Awards. Diva a atras toate privirile
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
Simptomele alergiei la cafea. Cum le poți recunoaște
fresh
Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase

Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase

Cornulețe cu cremă de mac și cacao, fragede și delicioase

Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos

Tartă de post cu gem de zmeură și ulei de cocos

Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios

Clătite de post cu lapte vegetal. Rețeta unui desert delicios

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

Cele mai cunoscute tipuri de pâine din lume. Cum poți face alegerea potrivită pentru tine

15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide

15 garnituri sănătoase și extrem de gustoase. Rețete simple și rapide
închide