Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie

Niciodată nu strică să ai o cutie de lapte condensat în dulap. Este util pentru o mulțime de deserturi, chiar și pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.

Un bol cu lapte condensat aranjat pe o tavă de lemn alături de clătite
Laptele condensat se folosește de aproape 200 de ani / Shutterstock

Prima înregistrare a unui produs asemănător laptelui condensat a fost brevetat de un englez –De Heine—în 1810. Acesta a conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului într-un vas deschis. 

În anii următori au fost acordate mai multe brevete pentru variații și îmbunătățiri ale acestui proces, până când, în 1856, americanului Gail Borden i s-a acordat un brevet pentru un procedeu care este în esență utilizat și astăzi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele condensat și cum se obține

Laptele condensat poate fi găsit sub denumirea de lapte condensat, cât și lapte condensat îndulcit. De fapt, sunt unul și același preparat pentru că acesta nu se poate obține în lipsa zahărului.

Laptele condensat este unul dintre cele mai vechi produs lactat industrial. Este produs prin eliminarea celei mai mari părți a apei din laptele proaspăt de vacă și adăugarea de zahăr. Acesta din urmă acționează și drept conservant.

Producția se bazează pe echipamente speciale de procesare. Pe scurt, laptele integral standardizat este pasteurizat și parțial evaporat la temperatură scăzută pentru a evita opărirea sau arderea urmată de adăugarea de zahăr.

Laptele integral este încălzit rapid la aproximativ 85°C timp de câteva secunde. Apoi este condus la evaporator unde apa este îndepărtată.

Se concentrează sub presiune pentru a forma un sirop omogen cu 30-40% masă solidă. Laptele este apoi răcit și inoculat cu aproximativ 40% cristale de lactoză sub formă de pulbere, urmat de agitare pentru a stimula cristalizarea. Acest zahăr este cel care păstrează laptele condensat.

Lichidul de lapte condensat rezultat se poate păstra timp de aproximativ 2 ani fără refrigerare dacă este produs și conservat corespunzător. În timp ce stabilitatea acestui ingredient se datorează concentrației mari de zaharuri, stabilitatea laptelui evaporat este asigurată prin sterilizare.

Laptele condensat conține 40- 45 % zahăr. Este bogat și gros, cu o culoare de caramel și o aromă foarte dulce. Încearcă și rețeta noastră de tartă.

Informații nutriționale

100 g de lapte condensat au 328 kcal, 56,8 g carbohidrați 8,2 g proteine și 7,5 g lipide. În plus, laptele condensat conține calciu, fosfor și vitamine B, în principal riboflavină (B2) și cianocobalamină (B12). 

Datorită conținutului său ridicat de grăsimi și zahăr, acesta are un aport caloric mare care ar putea să nu fie potrivite pentru cei care vor să își păstreze o greutate optimă.

Ce avantaje are laptele condensat pentru gătit

Laptele condensat poate fi găsit în bucătăriile din întreaga lume, din Statele Unite până în Europa, din America Latină până în Asia. Laptele condensat este folosit în mod obișnuit în produse de patiserie și deserturi, cum ar fi plăcintă, budincă , înghețată. Poate fi și îndulcitor pentru cafea sau ceai.

Laptele condensat are un termen de valabilitate lung și o umiditate scăzută în comparație cu laptele obișnuit. Este utilizat pe scară largă în diferite deserturi, alimente dulci-sărate, fudge, bomboane, vafe și produse de patiserie, precum și însoțitor de cafea, ceai și alte băuturi. 

În alimente și produse de copt, acest tip de lapte oferă următoarele beneficii: dulceaţă, umiditate, vâscozitate, aromă și culoare mai deosebită.

Cum faci lapte condensat acasă și la ce rețete poți să-l folosești

Pentru a face laptele condensat în casă 500 ml lapte integral, 150 g zahăr granulat și un praf de bicarbonat de sodiu.

Laptele se pune într-o cratiță cu fund gros, la foc mediu. Se pune și zahărul. Se amestecă constant până se îngroașă, aproximativ 15-25 de minute.

Se oprește focul și se adaugă un praf de bicarbonat de sodiu. Continuă să amesteci din când în când, pe măsură ce laptele se răcește. Acest lucru va împiedica laptele condensat să formeze un strat deasupra.

Înghețată cu lapte condensat

Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic. Aceasta se servește și se decorează cu un topping pe care îl preferi.

Un bol mare aranjat pe o tavă de lemn și plin cu înghețată cu lapte condensat
Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic/ Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g lapte condensat
  • 600 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Se pun într-un bol încăpător laptele condensat, smântâna și extractul de vanilie. Se mixează până când compoziția începe să se formeze vârfuri moi.

Se transferă apoi într-o tavă de silicon, se acoperă cu folie alimentară și se congelează peste noapte înainte de servire. Află ce efecte poate avea consumul de înghețată asupra silueti tale.

Cheesecake cu lapte condensat

Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin. Este o rețetă delicioasă și ușor de preparat.

Cheesecake pe o farfurie albă, care este preparat cu lapte condensat
Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g biscuiți graham mărunțiți fin
  • 80 g unt, topit
  • 400 g lapte condensat
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1/4 linguriță de extract de lămâie
  • 700 g cremă de brânză, înmuiată
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se pun biscuiții amestecați cu untul pe fundul unei forme de rotunde cu diametrul de 22 cm. Se apasă cu degetele ca să se uniformizeze. Se dă la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Apoi se lasă să se răcească.

Crema de brânză trebuie să fie la temperatura camerei. Într-un castron mare se mixează până la omogenizare completă. Apoi se încorporează laptele condensat și aromele.

Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând până se omogenizează. Apoi se toarnă peste blat. Tava se bate de câteva ori de masă pentru a scoate orice bule mari de aer.

Se dă la cuptor aproximativ o oră. Se lasă să se răcească și se dă la frigider preferință peste noapte.

Cremă cu lapte condensat

Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor. Este o modalitate ideală de a le face mai apetisante.

Trei brioșe preparate cu lapte condensat și aranjate pe un blat gri
Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor/ Shutterstock

Ingrediente

  • 230 g unt nesărat și înmuiat
  • 140 g lapte condensat
  • 1 linguriță de esență de vanilie opțional

Mod de preparare

Untul moale se pune într-un castron și se bate până când devine galben pal sau aproape alb, 13-15 minute. Apoi se adaugă laptele condensat puțin la un moment dat și se mixează bine. La final se adaugă esența de vanilie și se amestecă bine. Se dă la rece. Încearcă și rețeta de cornulețe cu nucă și vanilie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Când se bea smoothie
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Nu mai pot, mamaie!. Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda accidentul
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 40, 41, 42 din 12decembrie2025.Albert află de sarcina Andei. Teo, decizie importantă
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 40, 41, 42 din 12decembrie2025.Albert află de sarcina Andei. Teo, decizie importantă
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 40, 41, 42 din 12decembrie2025.Albert află de sarcina Andei. Teo, decizie importantă
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide