Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie

Niciodată nu strică să ai o cutie de lapte condensat în dulap. Este util pentru o mulțime de deserturi, chiar și pentru a îndulci cafeaua sau ceaiul.

Un bol cu lapte condensat aranjat pe o tavă de lemn alături de clătite
Laptele condensat se folosește de aproape 200 de ani / Shutterstock

Prima înregistrare a unui produs asemănător laptelui condensat a fost brevetat de un englez –De Heine—în 1810. Acesta a conservat laptele și zahărul prin încălzirea amestecului într-un vas deschis. 

În anii următori au fost acordate mai multe brevete pentru variații și îmbunătățiri ale acestui proces, până când, în 1856, americanului Gail Borden i s-a acordat un brevet pentru un procedeu care este în esență utilizat și astăzi.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele condensat și cum se obține

Laptele condensat poate fi găsit sub denumirea de lapte condensat, cât și lapte condensat îndulcit. De fapt, sunt unul și același preparat pentru că acesta nu se poate obține în lipsa zahărului.

Laptele condensat este unul dintre cele mai vechi produs lactat industrial. Este produs prin eliminarea celei mai mari părți a apei din laptele proaspăt de vacă și adăugarea de zahăr. Acesta din urmă acționează și drept conservant.

Producția se bazează pe echipamente speciale de procesare. Pe scurt, laptele integral standardizat este pasteurizat și parțial evaporat la temperatură scăzută pentru a evita opărirea sau arderea urmată de adăugarea de zahăr.

Laptele integral este încălzit rapid la aproximativ 85°C timp de câteva secunde. Apoi este condus la evaporator unde apa este îndepărtată.

Se concentrează sub presiune pentru a forma un sirop omogen cu 30-40% masă solidă. Laptele este apoi răcit și inoculat cu aproximativ 40% cristale de lactoză sub formă de pulbere, urmat de agitare pentru a stimula cristalizarea. Acest zahăr este cel care păstrează laptele condensat.

Lichidul de lapte condensat rezultat se poate păstra timp de aproximativ 2 ani fără refrigerare dacă este produs și conservat corespunzător. În timp ce stabilitatea acestui ingredient se datorează concentrației mari de zaharuri, stabilitatea laptelui evaporat este asigurată prin sterilizare.

Laptele condensat conține 40- 45 % zahăr. Este bogat și gros, cu o culoare de caramel și o aromă foarte dulce. Încearcă și rețeta noastră de tartă.

Informații nutriționale

100 g de lapte condensat au 328 kcal, 56,8 g carbohidrați 8,2 g proteine și 7,5 g lipide. În plus, laptele condensat conține calciu, fosfor și vitamine B, în principal riboflavină (B2) și cianocobalamină (B12). 

Datorită conținutului său ridicat de grăsimi și zahăr, acesta are un aport caloric mare care ar putea să nu fie potrivite pentru cei care vor să își păstreze o greutate optimă.

Ce avantaje are laptele condensat pentru gătit

Laptele condensat poate fi găsit în bucătăriile din întreaga lume, din Statele Unite până în Europa, din America Latină până în Asia. Laptele condensat este folosit în mod obișnuit în produse de patiserie și deserturi, cum ar fi plăcintă, budincă , înghețată. Poate fi și îndulcitor pentru cafea sau ceai.

Laptele condensat are un termen de valabilitate lung și o umiditate scăzută în comparație cu laptele obișnuit. Este utilizat pe scară largă în diferite deserturi, alimente dulci-sărate, fudge, bomboane, vafe și produse de patiserie, precum și însoțitor de cafea, ceai și alte băuturi. 

În alimente și produse de copt, acest tip de lapte oferă următoarele beneficii: dulceaţă, umiditate, vâscozitate, aromă și culoare mai deosebită.

Cum faci lapte condensat acasă și la ce rețete poți să-l folosești

Pentru a face laptele condensat în casă 500 ml lapte integral, 150 g zahăr granulat și un praf de bicarbonat de sodiu.

Laptele se pune într-o cratiță cu fund gros, la foc mediu. Se pune și zahărul. Se amestecă constant până se îngroașă, aproximativ 15-25 de minute.

Se oprește focul și se adaugă un praf de bicarbonat de sodiu. Continuă să amesteci din când în când, pe măsură ce laptele se răcește. Acest lucru va împiedica laptele condensat să formeze un strat deasupra.

Înghețată cu lapte condensat

Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic. Aceasta se servește și se decorează cu un topping pe care îl preferi.

Un bol mare aranjat pe o tavă de lemn și plin cu înghețată cu lapte condensat
Înghețata cu lapte condensat se păstrează la congelator în recipient închis ermetic/ Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g lapte condensat
  • 600 ml smântână lichidă
  • 1 linguriță de extract de vanilie

Mod de preparare

Se pun într-un bol încăpător laptele condensat, smântâna și extractul de vanilie. Se mixează până când compoziția începe să se formeze vârfuri moi.

Se transferă apoi într-o tavă de silicon, se acoperă cu folie alimentară și se congelează peste noapte înainte de servire. Află ce efecte poate avea consumul de înghețată asupra silueti tale.

Cheesecake cu lapte condensat

Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin. Este o rețetă delicioasă și ușor de preparat.

Cheesecake pe o farfurie albă, care este preparat cu lapte condensat
Cheesecake-ul cu lapte condensat este foarte fin / Shutterstock

Ingrediente

  • 400 g biscuiți graham mărunțiți fin
  • 80 g unt, topit
  • 400 g lapte condensat
  • 2 lingurițe de extract de vanilie
  • 1/4 linguriță de extract de lămâie
  • 700 g cremă de brânză, înmuiată
  • 4 ouă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 150°C. Se pun biscuiții amestecați cu untul pe fundul unei forme de rotunde cu diametrul de 22 cm. Se apasă cu degetele ca să se uniformizeze. Se dă la cuptor pentru aproximativ 10 minute. Apoi se lasă să se răcească.

Crema de brânză trebuie să fie la temperatura camerei. Într-un castron mare se mixează până la omogenizare completă. Apoi se încorporează laptele condensat și aromele.

Se adaugă ouăle, pe rând, amestecând până se omogenizează. Apoi se toarnă peste blat. Tava se bate de câteva ori de masă pentru a scoate orice bule mari de aer.

Se dă la cuptor aproximativ o oră. Se lasă să se răcească și se dă la frigider preferință peste noapte.

Cremă cu lapte condensat

Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor. Este o modalitate ideală de a le face mai apetisante.

Trei brioșe preparate cu lapte condensat și aranjate pe un blat gri
Crema de lapte condensat se poate folosi pentru decorarea brioșelor/ Shutterstock

Ingrediente

  • 230 g unt nesărat și înmuiat
  • 140 g lapte condensat
  • 1 linguriță de esență de vanilie opțional

Mod de preparare

Untul moale se pune într-un castron și se bate până când devine galben pal sau aproape alb, 13-15 minute. Apoi se adaugă laptele condensat puțin la un moment dat și se mixează bine. La final se adaugă esența de vanilie și se amestecă bine. Se dă la rece. Încearcă și rețeta de cornulețe cu nucă și vanilie.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cât se ține slănina la sare
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
condimente indiene
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ţara în care Meta va dezactiva conturile de Facebook şi Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani
Ţara în care Meta va dezactiva conturile de Facebook şi Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani
Ţara în care Meta va dezactiva conturile de Facebook şi Instagram pentru utilizatorii sub 16 ani
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Hafsanur Sancaktutan urmează să devină mămică? Ce a declarat vedeta care formează un cuplu cu actorul Kubilay Aka
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
închide