De ce se înmoaie pepenii murați. Ce poți face ca să-ți iasă perfecți

Pepenii murați sunt delicioși. O combinație de gusturi—acru, sărat și dulce, cu o coajă crocantă și un miez moale face ca acest preparat să fie apreciat. Iată cum să îl pregătești și de ce se înmoaie pepenii murați. Descoperă și tu de ce se înmoaie pepenii murați. Află ce poți face ca să-ți iasă perfecți.

pepeni murați la borcan
Hreanul nu trebuie să lipsească din borcanele de pepeni murați/ Shutterstock

Pentru a pregăti pepenii murați, alegerea corectă a ingredientelor și tehnica de conservare sunt esențiale. Trebuie să alegi pepeni mici, tineri, cu coaja fermă și fără pete. Aceștia se așează în borcane mari alături de legume, precum castraveți, gogonele, morcovi și usturoi, care vor intensifica aroma.

Citește și

Saramura se prepară prin dizolvarea a aproximativ 30 de grame de sare la un litru de apă. Mai pune frunze de vișin, stejar, coacăz sau rădăcină de hrean. Dacă preferi o variantă mai acidă, se poate adăuga o cantitate mică de oțet în saramură, dar doar cât să nu altereze aroma pepenilor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Printre condimentele tradiționale se numără piperul boabe, mărarul uscat și crenguțele de cimbru, toate contribuind la un gust echilibrat și plăcut. Borcanele se închid ermetic și se păstrează într-un loc răcoros și întunecat, precum o cămară sau un beci, pentru a preveni fermentarea excesivă.

După ce ai pus murăturile, verifică constant borcanelor pentru a te asigura că saramura acoperă complet pepenii, prevenind formarea mucegaiului. Pe parcursul procesului de murare, borcanele se pot deschide ușor pentru a elibera gazele acumulate, mai ales în primele săptămâni. Pepenii murați vor fi gata în aproximativ 4-6 săptămâni, când vor avea o textură crocantă și o aromă echilibrată.

Când sunt gata se servesc cu preparate din carne sau legume, cu cartofi prăjiți. Pot fi puși și în salate de murături asortate, în sandviciuri sau în alte preparate care au nevoie de o notă acidulată.

De ce se înmoaie pepenii murați

Una dintre principalele probleme care apar în cazul pepenilor murați este că li se înmoaie coaja destul de tare. Acest lucru se întâmplă din cauza fermentării excesive sau a temperaturii ridicate de păstrare, care poate accelera procesul și afecta textura lor.

O altă greșeală care o poți face și care poate duce la înmuierea cojii pepenilor murați este pregătirea incorectă a saramurii. Trebuie să pui suficientă sare în saramură și evite expunerea la aer pentru a păstra pepenii murați tari și crocanți.

Borcanele trebuie să stea într-un loc răcoros și întunecat, într-o cămară sau pivniță. Evită pe cât posibil să pui borcanele aproape pe surse de căldură sau în lumina soarelui.

Ce se pune în borcan ca să nu se înmoaie

Pentru a păstra pepenii murați crocanți, adaugă în borcan o saramură pregătită respectând cantitatea de sare recomandată. Aceasta este de 30 g de sare la fiecare litru de apă. Sarea trebuie să fie potrivită pentru murături. Alege sortimente care să aibă înscris acest lucru pe etichetă.

În borcanul în care pregătești pepeni murați trebuie să pui ingrediente bogate în taninuri. În această categorie intră hreanul, frunzele de vișin, frunzele de stejar sau coacăzul. Hreanul trebuie curățat, tăiat în bucăți de 2-3 cm și strecurat printre legumele puse la murat.

Acestea ajută la menținerea texturii ferme a murăturilor, prevenind înmuierea în timpul procesului de fermentare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pască cu Nutella, fără aluat porționată
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Pască cu Nutella, fără aluat. Rețetă simplă și rapidă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă și porționat pe un tocător
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Chec cu figurine de iepurași în interior, glazurat cu ciocolată albă
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșun pe un platou
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Fursecuri iepurași și ouă cu gem de căpșuni, fragede și aromate
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Mini tarte cu mousse de ton
20 aprilie, 05:14
Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat Mousse de ton. Un aperitiv fin, cu textură catifelată și gust rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
19 aprilie, 05:48
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Piftie de curcan cu ouă fierte în trei vase, alături de un bol cu muștar, felii de pâine, furculițe, ceapă verde și usturoi
19 aprilie, 05:35
Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare Piftie de curcan cu ouă fierte, pentru o masă de sărbătoare
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
19 aprilie, 05:21
Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi Cotlete de miel cu legume la tigaie și piure de cartofi
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
18 aprilie, 06:11
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine porționată pe farfurii
18 aprilie, 05:31
Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios Prăjitura Valurile Dunării cu vișine. Un desert spectaculos și delicios
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
Detox după sărbători: Cum îți poți ajuta organismul să se refacă după masa de Paște
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
„Românul ăla mare şi prost” Milionarul celebru care l-a jignit pe Ilie Năstase s-a reprofilat!
„Românul ăla mare şi prost” Milionarul celebru care l-a jignit pe Ilie Năstase s-a reprofilat!
„Românul ăla mare şi prost” Milionarul celebru care l-a jignit pe Ilie Năstase s-a reprofilat!
Mesaje de La mulți ani Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Cât se ține pasca la frigider. După câte zile nu mai poate fi consumată
Cât se ține pasca la frigider. După câte zile nu mai poate fi consumată
Cât se ține pasca la frigider. După câte zile nu mai poate fi consumată
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Ajută-ți copilul să-i placă să învețe prin antrenarea creierului
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Hailey Bieber a postat o fotografie rară cu băiețelul ei, Jack, cu ocazia sărbătorii de Paște
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
Beneficiile masajului cu bețe de bambus. Care sunt efectele acestei terapii
fresh
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare

Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
închide