Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Murăturile asortate sunt speciale. Amestecul de arome al legumelor le dă un gust deosebit, iar dacă le pui într-un borcan de sticlă vei fi impresionată de cât de apetisant arată. Saramura nu se face diferit de cea pentru alte conserve pentru toamnă. Descoperă și tu câtă sare se pune la murăturile asortate. Află care este secretul pentru a obține un gust perfect.
Pentru murături asortate, combinațiile clasice includ: castraveți, gogonele, conopidă, morcovi, ardei și, uneori, pepene mic. Mai poți pune și rădăcină și frunze de țelină, varză albă și roșie tăiată în felii mai mici, sfeclă și chiar și ardei iute, dacă vrei să fie mai picante.
Acestea se așează în borcan împreună cu hrean, usturoi, mărar uscat și tulpini de țelină, boabe de muștar și piper, frunze de dafin și cimbru. Mai poți pune și boabe de coriandru și de ienibahar dacă vrei să fie mai aromate.
Câtă sare se pune la murături
Pentru murături, cantitatea recomandată de sare este de aproximativ 20-30 de grame de sare neiodată la un litru de apă. Aceasta asigură o soluție salină suficient de concentrată pentru a păstra murăturile, oferindu-le totodată gustul și textura ideală. Cel mai simplu este să pui 1 lingură de sare la 1 l de apă.
Cantitatea poate varia ușor în funcție de tipul de murături. De exemplu, pentru castraveți se poate opta pentru partea superioară a intervalului (30 g/l), iar pentru legumele mai delicate, cum sunt roșiile verzi, se poate folosi 20-25 g/l.
Sare pentru murături: iodată sau neiodată
Pentru murături, sarea neiodată este cea mai potrivită. Motivul este simplu. Iodul poate altera gustul și textura murăturilor, ducând la o posibilă înmuiere sau chiar la un gust ușor metalic.
În plus, sarea neiodată permite bacteriilor bune, esențiale pentru fermentație, să se dezvolte mai bine, păstrând murăturile crocante și cu gust autentic.
Pentru murături aromate și crocante, alege întotdeauna sare grunjoasă și neiodată. O vei găsi în piețe în ambalaje pe care este menționat faptul că este specială pentru murături. Se găsește și vrac.
Câtă sare se pune la 1 litru de apă
Pentru diverse tipuri de murături, cantitatea de sare recomandată la 1 litru de apă poate varia. Pentru castraveți pune 30 g sare neiodată sau aproximativ 1 lingură cu vârf. Gogonelele și varza murată au nevoie de o saramură preparată dintr-un raport de 25-30 g sare nedioată la 1 l de apă.
În cazul pepenilor folosește 25 de grame de sare l 1 de apă pentru a evita un gust prea sărat și a permite pepenilor să-și păstreze dulceața specifică. Conopida fiind o legumă mai delicată nu necesită o cantitate mare de sare.
O saramură preparată din 25 g sare neiodată la 1 de apă va fi perfectă. Morcovii, țelina și sfecla roșie au nevoie de o fermentație mai blândă care să păstreze gustul natural al legumelor. De aceea, 20-25 g sare neiodată la fiecare litru de apă sunt suficiente.
Aceste cantități ajută la păstrarea murăturilor și la obținerea unui echilibru între gust, textură și fermentație.