Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rețeta de eclere cu vanilie și căpșuni este rețeta unui desert clasic, reinterpretat într-o formă proaspătă, elegantă și de sezon. Prepar-o și tu pentru a te bucura de un desert rafinat, cu arome clasice și prospețime de primăvară.

Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Crema de vanilie se combină armonios cu căpșunile / Shutterstock

Eclerul este unul dintre cele mai fine deserturi ale patiseriei franceze. În această variantă, umplutura tradițională de vanilie se împrietenește perfect cu dulceața și aroma intensă a căpșunilor proaspete. Texturile contrastante – aluatul aerat și ușor crocant, crema catifelată, căpșunile suculente și glazura delicată – oferă o experiență completă și echilibrată. Este un desert festiv, dar în același timp lejer și reconfortant. Este ideal pentru perioadele de primăvară sau vară.

Citește și

Căpșunile sunt fructele care oferă preparatelor aromă și gust delicios, dar și aspect spectaculos. Indiferent că optezi pentru a le folosi întregi sau feliate, vor arăta frumos atât ca decor cât și în interiorul preparatului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu căpșuni. Este unul dintre deserturile vedetă ale verii. Iar mai jos îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru rețeta de eclere cu vanilie și căpșuni.

Ingrediente

Mod de preparare

Aluatul de ecler  este un aluat opărit care necesită mai multe etape de preparare, după care urmează coacerea cojilor pentru eclere.

Cum prepari aluatul pentru eclere cu vanilie și căpșuni

Într-o crăticioară, pune laptele, apa, untul, sarea și zahărul la fiert. Când dă în clocot, adaugă toată făina deodată și amestecă energic, pe foc mic, până se formează o bilă compactă care se dezlipește de pe pereții vasului (1–2 minute).

Lasă aluatul să se răcească 10 minute. Apoi încorporează ouăle, unul câte unul, amestecând bine după fiecare (cu lingura de lemn sau mixer cu palete).

Pune aluatul într-un poș cu dui mare și formează bastonașe de 10–12 cm pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Coace cojile de eclere în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 15 minute, apoi redu la 180°C și mai coace 15–20 minute, până sunt rumene și uscate.

Lasă-le să se răcească complet pe un grătar.

Prepară crema de vanilie

Încălzește laptele împreună cu păstaia de vanilie (tăiată pe lung) – nu fierbe.

Într-un bol, mixează gălbenușurile cu zahărul până devin palide, apoi adaugă amidonul.

Toarnă laptele cald peste gălbenușuri, amestecând continuu, apoi pune totul înapoi pe foc mic.

Fierbe până se îngroașă (3–5 min), amestecând constant. Ia de pe foc, adaugă untul și amestecă bine.

Acoperă cu folie alimentară direct pe suprafața cremei și las-o la răcit.

Descoperă și o rețetă de cremă de lămâie pentru prăjituri și torturi.

Asamblarea eclerelor cu vanilie și căpșuni

Taie fiecare ecler pe lungime, dar nu complet (ca un sandwich). Pune un strat generos de cremă de vanilie (cu poș sau lingură). Adaugă căpșuni proaspete, tăiate felii sau cubulețe.

Pune capacul peste umplutură și pudrează cu zahăr pudră.

Servește-le reci, după ce au stat 1–2 ore la frigider pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Pot fi decorate cu frunze de mentă, căpșuni întregi sau fâșii subțiri de ciocolată albă pentru un plus de rafinament.

Pentru un contrast plăcut, poți adăuga și câteva coacăze roșii, afine sau un strop de oțet balsamic redus, lângă crema de vanilie.

Eclerul perfect trebuie să aibă o coajă ușor crocantă la exterior, dar aerată și moale în interior. Crema de vanilie aduce o catifelare dulce, dar nu grea, iar căpșunile echilibrează prin aciditatea lor proaspătă. Este un desert clasic reinterpretat cu accente moderne, delicat, ușor și extrem de savuros.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tartă cu pere, brânză Camembert, nuci și fulgi de migdale, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
Tartă cu pere și brânză Camembert, în aluat foietaj
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu pe o farfurie albă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
File de porc cu pere caramelizate în vin roșu. Rețetă pentru o masă elegantă
Chimichangas de pui
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Chimichangas de pui. Cele mai gustoase pachețele mexicane cu tortilla și carne
Spaghetti cu lămâie
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porții de prăjitură cu căpșuni și bucăți de ciocolată în aluat
Prăjitură cu căpșuni și bucăți de ciocolată în aluat. Desert dulce-acrișor
Prăjitură cu căpșuni și bucăți de ciocolată în aluat. Desert dulce-acrișor
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Clafoutis cu căpșuni decorat cu zahăr pudră
Clafoutis cu căpșuni. Desert franțuzesc, reinterpretat cu fructe de sezon
Clafoutis cu căpșuni. Desert franțuzesc, reinterpretat cu fructe de sezon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Risotto cu orez negru și parmezan
20 octombrie, 06:03
Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială Risotto cu orez negru și parmezan. Un preparat rafinat și elegant pentru o cină specială
rețete ușoare pentru copii
20 octombrie, 05:16
5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute 5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
Burek cu carne
20 octombrie, 05:05
Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani
Tonkatsu
19 octombrie, 06:31
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
crostata cu gem
19 octombrie, 05:09
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume
musculițele de pe fructe
19 octombrie, 05:06
Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
18 octombrie, 06:50
Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate Pulpă de rață cu pere caramelizate și fructe confiate
Cum se păstrează lămâile
18 octombrie, 06:06
Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână Lămâile vor rezista mai mult dacă urmezi acest sfat. Vor fi proaspete până la o săptămână
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Piure de castane. O garnitură elegantă pentru carne de curcan, rață sau porc
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Noi detalii despre explozia blocului din Rahova. Pană de curent înainte de acumularea de gaze
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Celebrul milionar s-a căsătorit cu amp;#8220;cea mai frumoasă femeie de pe planetă”
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Un tânăr a cerut să intre în blocul din Rahova în care a fost o explozie. Ce obiect a insistat să ia din casă. Toți l-au aplaudat
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Frații care au furat criptomonede în valoare de 25 de milioane de dolari. Cum au reușit jaful Anton și James Peraire-Bueno
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Chiftele în crustă de piure de cartofi, gratinate cu cașcaval
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: M-a urmărit toată viața
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Victoria Beckham a vorbit deschis despre lupta cu tulburările alimentare: „M-a urmărit toată viața”
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
Când ai nevoie să-ți schimbi rutina de exerciții cardio. Ce poți face pentru a-ți adapta antrenamentele
fresh
Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Crostata cu gem, desertul italian clasic care a cucerit întreaga lume

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Fructele tale fac musculițe? Uite cum eviți această neplăcere

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

Burek cu carne. Cum prepari acasă cel mai popular street food din Balcani

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute

5 rețete ușoare, perfecte pentru copilul tău. Sunt gata în 15 minute
închide