Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă ești nostalgică după deserturile copilăriei și ești în căutare de rețete savuroase, trece pe lista ta și rețeta de profiterol cu vanilie și ciocolată. Chiar dacă vei petrece puțin mai mult timp în bucătărie, reușita desertului îți va cuceri atât papilele cât și privirile.

Profiterol cu vanilie și ciocolată pe o farfurie albastră
Galerie foto

Galerie foto

Crema de vanilie se combină perfect cu glazura de ciocolată / Profimedia Images

Pentru mulți dintre noi profiterolul este unul dintre deserturile cu care ne răsfățau părinții, la cofetărie. Însă acum, varietatea de ingrediente pe care o găsim în comerț, ne permite să preparăm deliciosul desert în propria bucătărie. Se prepară dintr-un aluat opărit, ca și eclerele. Diferența dintre cele două deserturi o reprezintă forma acestora. Eclerele au formă alungită, iar profiterolurile au formă de gogoașă rotundă, ca și choux-urile.

Citește și

Profiterolul poate fi umplut cu cremă de vanilie sau cu o altă cremă preferată, fără a fi secționat, precum choux-ul. La exterior poate fi decorat cu zahăr sau glazurat cu ciocolată. Poate fi savurat de sine stătător, ca o prăjitură, dar este delicios și servit alături de înghețata preferată. Mărimea mică și rotundă îl face perfect și pentru decorarea torturilor sau a prăjiturilor. Este ideal de folosit și la deserturile preparate la pahar.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă delicioasă și spectaculoasă de tort profiterol. Iar în continuare îți oferim rețeta clasică pentru desertul copilăriei, profiterol cu vanilie și ciocolată.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei prepara aluatul opărit. Acesta se prepară în două etape. În prima etapă se opărește făina, iar în a doua etapă se încorporează ouăle în aluatul opărit și răcit. Urmează etapa de coacere a gogoșelelor, timp în care poți prepara și crema de vanilie. Glazura de ciocolată se prepară după umplerea profiterolurilor.

Cum prepari gogoșelelor pentru profiterol cu vanilie și ciocolată

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și adaugă în ea apa, un praf de sare și untul. După topirea untului, când lichidul începe să clocotească, amestecă pentru omogenizare. Micșorează intensitatea focului la minimum și adaugă toată făina odată.

Amestecă intens cu o spatulă sau cu un tel, până când făina este complet hidratată și a absorbit tot lichidul. Vei obține un aluat compact pe care îl vei lăsa să se răcească foarte bine, înainte de a-l finaliza. După răcire, încorporează pe rând, în aluatul opărit, cele patru ouă. Omogenizează aluatul și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Înainte de forma gogoșile pentru profiterol, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius. Pregătește cea mai mare tavă a cuptorului și pune hârtie de copt în ea.

Umple un săculeț de decorat torturi cu aluat și creează gogoșele mici pe hârtia de copt la distanțe de 2-3 cm. Introdu tava în cuptor și coace gogoșile pentru profiterol cu vanilie și ciocolată timp de 15 minute, la 200 de grade Celsius. Micșorează temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai coace gogoșile de profiterol pentru aproximativ 25-30 de minute. Apoi lasă-le să se răcească.

Cum prepari crema de vanilie pentru profiterol

Amestecă făina cu puțin lapte rece, într-o crăticioară. Încălzește restul de lapte până când atinge punctul de fierbere. Adaugă un praf de sare și zahărul tos și amestecă pentru a se dilua. Apoi adaugă făina amestecată cu laptele rece, în timp ce amesteci energic pentru omogenizare. Fierbe crema amestecând continuu până când capătă consistență de budincă. După stingerea focului adaugă esența de vanilie și acoperă crema cu o folie alimentară, la contact.

Când crema de vanilie este complet răcită, amestecă untul cu zahărul vanilinat până când devine spumos. Încorporează câte puțin din compoziția de unt în crema răcită în timp ce amesteci intens până la omogenizare.

Atașează un dui metalic cu vârful mai lung la săculețul cu care ai format gogoșelele și pune crema de vanilie în el. Ia câte o gogoașă în mână, înfige duiul metalic în interiorul acesteia și apasă săculețul până când gogoașa se umple cu cremă. Procedează la fel până când le umpli pe toate.

Cum prepari glazura pentru profiterol cu vanilie și ciocolată

Așază o crăticioară pe flacăra aragazului și pune smântâna la încălzit. Las-o până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul și adaugă ciocolata mărunțită și untul tăiat în cuburi. Amestecă intens până când acestea se topesc și glazura este omogenă. Trece fiecare porție de profiterol prin glazura de ciocolată și așază-le pe un grătar.

Topește și ciocolata albă și creează dungi subțiri din ea, peste glazura de ciocolată neagră. Lasă-le să se întărească glazura, apoi le poți servi.

Dacă mai dorești și alte rețete de deserturi de cofetărie cu iz de copilărie, mai poți prepara și rețeta de savarine clasice.

Citește și
Profiterol cu vanilie și ciocolată secționat pe o farfurie cu linguriță
Galerie foto

Galerie foto

Profiteroluri pe o farfurie albastră
Gogoși de profiterol coapte în două tăvi
Profiterol cu vanilie și ciocolată pe o farfurie albastră
+21
CELE MAI CITITE
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Mai multe borcane cu murături asortate
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
Câtă sare se pune la murăturile asortate. Secretul pentru a obține un gust perfect
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cremă de vanilie cu unt în bol și două păstăi de vanilie alături
Galerie foto
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Cremă de vanilie cu unt. Rețeta cremei Mousseline
Pandișpan cu cremă de vanilie și fructe de vară
Galerie foto
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Prăjitura Vis de vară. Rețeta unui desert cu multe fructe și cremă de vanilie
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
Galerie foto
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz
05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
Felii de dovleac copt picant pe farfurie, cu crenguțe de rozmarin
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Porție de mâncare de mazăre cu morcovi în bol, pe un ștergar
20 noiembrie, 04:01
Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
19 noiembrie, 06:52
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Pasta pomodoro servite pe o farfurie albă
19 noiembrie, 06:00
Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii
ghebe murate puse în două borcane diferite
19 noiembrie, 05:45
Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
România, lovită de un ciclon polar. Zonele unde ninge consistent şi temperaturile scad dramatic
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Iubita fiului miliardarului Ion Țiriac, cu „inima frântă”. Mesaj plin de emoție: „Nu va mai fi la fel fără tine!”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: Nu mi-a plăcut deloc gustul
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Cine a câștigat prima bombă cu amulete din sezonul 14. Alexia și Aris Eram au dat verdictul: „Nu mi-a plăcut deloc gustul”
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Marlene Favela și-a împodobit casa de sărbători. Fiica sa a furat toate privirile în mediul online
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți încărca factura
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Piure de cartofi cu usturoi, de post
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Înscrierea la clasa pregătitoare 2025 amp;#8211; 2026. Ce condiții impune Ministerul Educației pentru copiii care nu au mers la grădiniță
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Jennifer Lopez a împărtășit noi fotografii din interiorul conacului ei de 68 de milioane de dolari din Bel Air, California. Diva încearcă să vândă proprietatea pe care a împărțit-o cu Ben Affleck
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
Ce sunt fațetele dentare. La ce se folosesc și cine le poate purta
fresh
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Pasta pomodoro, cele mai simple și gustoase paste cu sos de roșii

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Rețeta simplă de ghebe murate. Trucuri și pași simpli pentru un preparat savuros

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de mazăre cu morcovi. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide