Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Dacă îți plac eclerele, dar nu le-ai testat încă în propria bucătărie, avem pentru tine rețeta perfectă de aluat pentru eclere. Este rețeta clasică de aluat opărit, care se prepară destul de ușor, însă necesită mai multe etape de preparare.

Coji de eclere coapte în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Cojile de eclere trebuie să fie crocante la exterior și goale la interior, perfecte pentru a fi umplute / Shutterstock

Aluatul opărit, cunoscut și sub denumirea de pâte à choux (în limba franceză), își are originile în Franța secolului al XVI-lea. A fost inventat de patiserul italian Pantarelli, care lucra în serviciul reginei Caterina de Medici. Rețeta sa originală a fost denumită „Pâte à Pantanelli”. Mai târziu, patiserul francez Jean Avice a perfecționat aluatul și a creat primele profiteroluri. În secolul al XIX-lea, Marie-Antoine Carême, unul dintre cei mai renumiți bucătari din istorie, a rafinat formula și a popularizat utilizarea sa în preparate sofisticate.

Citește și

Pâte à choux este remarcabil datorită modului în care aluatul se umflă în timpul coacerii, fără a utiliza agenți de creștere precum drojdia sau praful de copt. Acest efect este datorat conținutului ridicat de apă din aluat. Prin transformarea în abur a apei se creează buzunare aerate în interiorul preparatului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și rețeta de choux à la crème cu caramel sărat. Iar mai jos îți oferim rețeta de aluat pentru eclere, detaliată cu listă completă de ingrediente și mod de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea bazei pentru aluat, care constă în opărirea făinii. Apoi urmează răcirea compoziției și încorporarea ouălor. După această etapă poți forma cojile de eclere în tavă și le coci în cuptorul preîncălzit.

Iată cum prepari aluatul pentru eclere:

Într-o cratiță, pune apa, laptele, untul, sarea și zahărul. Așază cratița pe foc mediu și amestecă până când untul se topește complet, iar lichidul începe să fiarbă ușor.

Redu focul la minim și adaugă făina toată odată. Amestecă rapid cu o spatulă până când aluatul se adună într-o bilă și se desprinde de pereții cratiței.

Transferă aluatul într-un bol și lasă-l să se răcorească timp de 5-10 minute. Este important să nu fie fierbinte înainte de a adăuga ouăle, pentru a evita gătirea acestora.

Adaugă ouăle unul câte unul, amestecând bine după fiecare. Poți folosi o spatulă, un tel robust sau un mixer cu palete. Consistența finală a aluatului trebuie să fie lucioasă și netedă. Mai trebuie să fie și suficient de moale încât să cadă încet de pe spatulă în formă de panglică. Dacă aluatul pare prea dens mai poți adăuga 1 linguriță de ou bătut suplimentar, pentru a ajunge la consistența dorită.

Preîncălzește cuptorul la 200°C (căldură sus-jos, fără ventilație).

Transferă aluatul într-un poș cu dui în formă de stea sau rotund. Pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, formează eclerele în lungimi de aproximativ 10-12 cm, lăsând spațiu între ele pentru a se umfla.

Coace cojile de eclere în cuptorul preîncălzit timp de 20-25 de minute, fără a deschide ușa cuptorului în primele 15 minute. După acest interval, poți reduce temperatura la 180°C și le poți lăsa încă 10 minute, până devin aurii și bine uscate.

Scoate cojile de eclere din cuptor și lasă-le să se răcească pe un grătar. Poți face o mică incizie pe lateral sau la bază pentru a elibera aburul, prevenind astfel înmuierea.

Cojile din aluat de eclere trebuie să fie crocante la exterior și goale la interior, perfecte pentru a fi umplute cu cremă de vanilie, frișcă sau alte umpluturi preferate.

Citește și
Coji de eclere coapte în tavă
Galerie foto

Galerie foto

Persoană modelând aluat pentru eclere cu ajitorul unui poș
Femeie adăugând ou peste aluat de eclere
+21
CELE MAI CITITE
Ruladă pufoasă cu mere porționată
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
Ruladă pufoasă cu mere. Un desert simplu și delicios
cremă cu mascarpone pentru eclere
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Rețetă de cremă cu mascarpone pentru eclere. Ce mai poți adăuga ca să iasă delicioasă
Inele din mere în aluat foietaj pe un grătar, alături de felii de mere
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Inele din mere în aluat foietaj, preparate la cuptor
Tort cu ciocolată și fistic secționat
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre decorată cu mărar verde
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre
Salată de sfeclă roșie cu morcovi, cartofi și mazăre
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Choux à la crème cu caramel sărat pe două farfurii
Galerie foto
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Choux à la crème cu caramel sărat. Un desert delicat și elegant
Trei eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă, unul secționat
Galerie foto
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
Eclere cu cremă de cocos și ciocolată albă
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Galerie foto
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Tort ecler cu căpșuni și cremă de ciocolată albă cu mascarpone
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Coji de eclere coapte în tavă
05:19
Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit
Plăcintă cu mazăre porționată pe farfurie și în vasul de copt
05:18
Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă
cel mai bun piure de cartofi pus într-un bol
13 ianuarie, 06:50
Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
Ștrudel cu șuncă și ciuperci pe un tocător de lemn, alături de ciuperci proaspete, frunze de busuioc și ardei roșu
13 ianuarie, 05:01
Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei
Pumpkin Spice Martini
12 ianuarie, 06:18
Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect Pumpkin Spice Martini. Rețeta unui cocktail care cucerește prin gust și aspect
Tort cu ciocolată și fistic secționat
12 ianuarie, 05:06
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant
Melcișori din aluat foietaj cu spanac, într-un bol
11 ianuarie, 07:03
Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos Melcișori cu spanac și șuncă afumată. Un aperitiv simplu și gustos
Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt în caserolă neagră
11 ianuarie, 06:28
Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt Salată de pui cu ananas și ciuperci, asezonată cu maioneză și iaurt
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Zodiile care pot depăși obstacole importante în data de 15 ianuarie 2025. Cine sunt nativii care vor ieși din situații dificile
Zodiile care pot depăși obstacole importante în data de 15 ianuarie 2025. Cine sunt nativii care vor ieși din situații dificile
Zodiile care pot depăși obstacole importante în data de 15 ianuarie 2025. Cine sunt nativii care vor ieși din situații dificile
Au apărut cireşele de ianuarie, la un preţ uriaş. Sunt sigilate pentru a nu fi gustate
Au apărut cireşele de ianuarie, la un preţ uriaş. Sunt sigilate pentru a nu fi gustate
Au apărut cireşele de ianuarie, la un preţ uriaş. Sunt sigilate pentru a nu fi gustate
Dezvăluirea făcută de americani despre Ion Ţiriac, la începutul lui 2025! Ce au scris despre miliardarul de 85 de ani
Dezvăluirea făcută de americani despre Ion Ţiriac, la începutul lui 2025! Ce au scris despre miliardarul de 85 de ani
Dezvăluirea făcută de americani despre Ion Ţiriac, la începutul lui 2025! Ce au scris despre miliardarul de 85 de ani
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Cine ar fi noua iubită a lui Mario Fresh. O altă tânără i-ar fi luat locul Alexiei Eram
Can Yaman nu va lua parte la filmările pentru Viola come îl mare 3. Care este motivul pentru care actorul s-a îndepărtat de acest proiect
Can Yaman nu va lua parte la filmările pentru Viola come îl mare 3. Care este motivul pentru care actorul s-a îndepărtat de acest proiect
Can Yaman nu va lua parte la filmările pentru Viola come îl mare 3. Care este motivul pentru care actorul s-a îndepărtat de acest proiect
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
O cometă rară va putea fi văzută pentru prima dată în 160.000 de ani. Când apare pe cer
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Chiftele de spanac cu pâine și parmezan, în sos de unt
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Astmul alergic și frigul: ce trebuie să știe părinții pentru a preveni crizele celor mici
Miley Cyrus și-a exprimat durerea pentru victimele incendiului din Los Angeles. În urmă cu șase ani, casa ei a fost mistuită de flăcări în incendiul din Malibu
Miley Cyrus și-a exprimat durerea pentru victimele incendiului din Los Angeles. În urmă cu șase ani, casa ei a fost mistuită de flăcări în incendiul din Malibu
Miley Cyrus și-a exprimat durerea pentru victimele incendiului din Los Angeles. În urmă cu șase ani, casa ei a fost mistuită de flăcări în incendiul din Malibu
Smoothie-urile te pot face să iei în greutate. Ce ingrediente favorizează acumularea de kilograme în plus
Smoothie-urile te pot face să iei în greutate. Ce ingrediente favorizează acumularea de kilograme în plus
Smoothie-urile te pot face să iei în greutate. Ce ingrediente favorizează acumularea de kilograme în plus
fresh
Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant

Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant

Tort cu ciocolată și fistic. Rețeta unui tort simplu și elegant

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Ștrudel cu șuncă și ciuperci. O gustare savuroasă pentru orice moment al zilei

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Plăcintă cu mazăre și carne de pui, pentru o masă consistentă

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Aluat pentru eclere. Rețeta clasică de aluat opărit

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci

Trucuri pentru cel mai bun piure de cartofi. Greșelile pe care nu trebuie să le faci
închide