Estonian Kringel. Rețetă de cozonac împletit, cu scorțișoară

timpul de preparare
Timp de gătire: 35 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Estonian Kringel este genul acela de desert care cucerește atât prin gust, cât și prin formă. Este o împletitură cu spirale aromate, crustă lucioasă și miez moale și parfumat.

Estonian Kringel, o împletitură cu scorțișoară
Între împletituri, se ascunde miezul fraged și aromat, cu straturi vizibile, spiralate, de unt topit, zahăr brun și scorțișoară / Shutterstock

Kringel (sau kringle, cum mai apare scris) este o prăjitură tradițională din Estonia. Însă are rădăcini și în alte țări nordice și baltice, ca Danemarca, Norvegia sau Finlanda. Numele vine dintr-un cuvânt germanic care înseamnă „cerc” sau „spirală”. Este un desert de sărbătoare, pregătit mai ales de Crăciun, Paște sau în zilele de naștere.

Citește și

Versiunea estoniană se distinge prin împletitura spectaculoasă, dar și prin simplitatea ingredientelor. În trecut, era un desert rar, pentru că presupunea unt, zahăr și făină albă considerate ingrediente valoroase. Astăzi, a devenit simbolul ospitalității și al lucrului făcut cu drag, pentru că nu este o prăjitură grăbită, e o prăjitură care cere timp și atenție.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de melcișori cu scorțișoară, în varianta de post. Iar mai jos poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu desertul Estonian Kringel.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru orice aluat dospit, pregătește mai întâi maiaua de drojdie. Dacă folosești drojdie proaspătă amestec-o cu puțin lapte călduț, 1 linguriță zahăr și 1 lingură făină. Lasă amestecul 10-15 minute să se activeze. Dacă folosești drojdie uscată, o poți adăuga direct la făină.

Cum prepari Estonian Kringel

Trece făina prin sită într-un bol mare, adaugă zahărul, sarea, oul, vanilia, untul topit și laptele, apoi maiaua activată. Amestecă toate ingredientele și frământă timp de 10-15 minute, până obții un aluat elastic și neted. Acoperă aluatul cu un ștergar curat și lasă-l la dospit timp de o oră, până își dublează volumul.

Între timp prepară umplutura amestecând untul moale cu zahărul brun și scorțișoara până obții o pastă cremoasă.

Pentru a forma cozonacul împletit întinde aluatul într-un dreptunghi subțire (cam 30×40 cm). Unge-l cu umplutura și rulează strâns, ca pentru ruladă. Apoi taie ruloul pe lung, în două fâșii. Împletește-le între ele cu partea tăiată (interiorul ruloului) spre exterior, astfel încât să se vadă straturile.

Formează o coroană (închide împletitura într-un cerc), așaz-o pe hârtie de copt într-o tavă și mai las-o 20-30 minute la dospit.

Unge împletitura cu gălbenuș bătut cu lapte și coace în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25-35 de minute, până e rumenă și parfumată.

Estonian Kringel nu este doar un desert, ci este o piesă de artă comestibilă. Când îl scoți din cuptor, are o crustă aurie, ușor lucioasă, cu dungi adânci și răsucite, unde scorțișoara s-a caramelizat în straturi moi și crocante. Între împletituri, se ascunde miezul fraged și aromat, cu straturi vizibile, spiralate, de unt topit, zahăr brun și scorțișoară. Are acea combinație care creează magie, mai ales când este servit călduț.

Are gust de Crăciun nordic, dar și de mic dejun leneș de weekend, și umple casa cu parfum de brutărie artizanală. Se rupe cu mâna, se înmoaie în cafea sau lapte cald, și se mănâncă pe nerăsuflate. Fiecare împletitură spune o poveste de migală, de bucurie, de așezare în timp.

Tot din categoria aluaturilor dulci mai poți încerca și rețeta de brioșe din aluat rulat cu ciocolată.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine împletită și umplută cu verdețuri porționată pe un tocător de lemn
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide