Primul pas pentru prepararea prăjiturii delicioase din bucătăria franțuzească constă în pregătirea prunelor. Clătește prunele uscate cu apă caldă, apoi adaugă-le într-un bol. Toarnă peste ele romul și completează cu puțină apă caldă, pentru a fi acoperite. Lasă-le la hidratat cel puțin 30 de minute. Optează pentru prune uscate întregi, dar fără sâmburi.

Dacă nu ai rom sau nu dorești să folosești alcool, poți folosi și esență de rom, însă aroma nu va mai fi atât de puternică.

Descoperă și o rețetă de chec cu prune și migdale, pe care o poți prepara și cu prune uscate.

Cum prepari aluatul și coci prăjitura Far Breton

Adună toate ingredientele pe masa de lucru, apoi pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și pregătește forma de copt. Optează pentru o formă de copt cu dimensiunile de 20/30 cm. Unge-i interiorul din belșug cu unt moale. Nu folosi ulei, folosește unt, ingredientul preferat al francezilor. Acesta, pe lângă rolul de a nu se lipi prăjitura pe pereții vasului de copt, va oferi și aspect lucios prăjiturii, dar și textură cremoasă.

După ce ai uns bine forma de copt, scurge bine prunele și trece-le ușor prin făină. Aceasta le va ajuta să nu migreze toate la baza formei de copt.

Aluatul pentru această delicioasă prăjitură din bucătăria franceză se pregătește în mod asemănător cu aluatul pentru clafoutis.

Ia un bol încăpător și adaugă cele patru ouă în el. Presară și un praf de sare peste ele, apoi adaugă zahărul și extractul de vanilie. Amestecă-le energic, până când granulele de zahăr sunt complet diluate, iar compoziția devine spumoasă și se deschide la culoare.

Încorporează în compoziție făina, adăugând-o treptat. Omogenizează bine compoziția, apoi dilueaz-o cu laptele rece. Textura compoziției pentru această prăjitură va fi mai subțire decât cea de clătite sau cea pentru celebrul clafoutis. Adaugă prunele trecute prin făină și întinde aluatul rezultat în forma de copt unsă cu unt.

Introdu forma de copt în cuptor și coace prăjitura Far Breton pentru 20 de minute la 200 de grade Celsius. După acest interval de timp setează temperatura la 175 de grade Celsius. Mai lasă prăjitura să se coacă pentru încă 20 de minute sau până când capătă o culoare mai brună la suprafață.

Porționeaz-o frumos după ce se răcorește și răsfață-i pe cei dragi cu câte o porție generoasă.

Dacă mai dorești și alte rețete de deserturi cu prune uscate, poți încerca data viitoare și rețeta de budincă de orez cu prune uscate și bezea.